måndag 19 juni 2017

Låna för livet

Sara tipsade mig i kommentarsfältet om UR-programmet Låna för livet. Ett program lite som Lyxfällan, men utan det märkliga begreppet "ihopbakslån". Jag ska utveckla lite.

Grundidén var att simulera utmaningar för några människor. Vad händer med deras privatekonomi om bolåneräntan höjs eller jobbskatteavdraget sänks? Det blir kärvare, men går det att parera? När människor på stan får frågan om sina marginaler låter nästan alla som att precis här går gränsen. Höjs bensinpriset, skatten eller dagisavgiften går allt åt skogen. Och det gör det såklart inte. Ingen skulle svälta om räkningarna steg med en tusenlapp. Här visas detta praktiskt.


Det är fiktiva exempel, men personerna finns på riktigt och det känns ändå mer på riktigt än många andra program. Jag förstår att poängen med ekonomiprogram som Lyxfällan och Tonårsbossen är att de ska ha ett pedagogiskt och begripligt upplägg som inte går över huvudet på för många tittare. Problemet är att det blir larvigt när man tilltalar vuxna (deltagare och tittare) som om de vore barn. Fattar man inte att intäkterna måste överstiga utgifterna kommer man ändå inte fatta råden man får. Då kvittar det att man ”tydliggör” detta genom att hälla ut tusen liter Coca-Cola i en bassäng eller skriva kronofogdeskulderna i fyra meter höga siffror.


Därför gillar jag UR-programmet bättre. Det är privatekonomi för vuxna. Fast jag undrar lite hur de valt ut deltagarna. Vore jag kvinna skulle jag nog störa mig på bilden av att mannen tjänar och kvinnan spenderar. Men kanske stämmer den ofta, jag vet inte. En av kvinnorna i programmet berättar att planering är tråkigt, hon vill att alla inköp ska vara spontana. Och hon lever som hon lär! En annan är arbetslös, men förstår nästan inte frågan vad hon har för ansvar för ekonomin. Hon ska ju sköta hemmet och sitt eget utseende, resten får mannen sköta – välkommen till 1800-talet...

15 kommentarer:

  1. Har du inte sett detta än Sparo???

    Håller med, personerna de valde ut är lite märkliga, men så kanske folk är i största allmänhet. Tyckte främst ett par där de skulle låna till en resa och där kvinnan trots att hon inte jobbade hade en häpnadsväckande hög inkomst.

    Hoppas på en ny säsong!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, nu har jag sett det, men jag såg det inte när det släpptes.

      Men jag uppfattade inte att kvinnan i familjen som ville resa inte hade ett jobb.

      Radera
  2. Eftersom det än idag inte finns ekonomisk grundutbildning i skolan för alla, så är det väl exakt såhär våra politiker vill ha det? Ett korkat folk stället inga jobbiga frågor, och deras röster kan enkelt köpas med rätt bidrag vart 4e år. Vilken tur att alla går ut skolan med kunskaper i att knyppla, att svetsa och med vg i kast med liten boll? Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu känner jag mig lite utbildningslurad. Kast med liten boll fick jag givetvis traggla, men varken knyppling eller svetsning lärde de mig innan jag kastades ut i den hårda verkligheten.

      Radera
    2. Svetskunskaper är bra om man ska bli politiker har jag hört.

      Radera
    3. Mm, det verkar inte bättre :-(.

      Radera
  3. Måste kolla upp detta! Helt missat. Kollar på Lyxfällan ibland och har uppfattat det tvärtom - att mannen i paren är arbetslös och kvinnan jobbar dubbelt. Det bästa var ett avsnitt för några år sedan där en ung kille slutat lönejobba för att bli "entreprenör" men det enda han hade gjort i sitt företag var att köpa en jättestor tv som han satt och tittade på. Då satte programledarna honom på bänken i fotbollsmatch som hans flickvän fick spela ensam mot ett helt lag. När det inte gick så bra för henne ansåg han att hon saknade "den där glöden". Jag skrattade så jag grät.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det har varit åt bägge hållen i Lyxfällan, men oftast dubblerar de genom att ha par där bägge är helt värdelösa.

      Undrar vad han hade för företag där en jättestor tv ansågs fylla sin funktion i verksamheten :-).

      Radera
    2. Har inte glöden - hahahaha!! Jag hade inte haft mycket glöd för den mannen efter det där. Kanske i hårbotten när peruken brinner då..

      Radera
    3. Jag har helt missat det där avsnittet, var länge sedan jag såg Lyxfällan nu. Jag minns en kille som inte tyckte att han kunde blanda sig i privatekonomin eftersom han "inte kunde data", och en manlig företagare som jobbade med foto eller video eller något sådant som inte tjänade några pengar och fick tokspel på programledarna när de pekade ut honom som skurken.

      Men så har det även i Lyxfällan varit riktigt hjärnslöa kvinnor oförmögna till sparande, men väldigt kreativa med shopping. Fast ofta tycker jag att könen varit ungefär lika "goda" kålsupare.

      Radera
  4. Kul att du tittade på det :)
    Jag håller med, det är bra mycket vettigare än Lyxfällan, känns mer äkta trots att deltagarna verkar vara lite tappade bakom flötet. Urvalsprocessen hade varit intressant att få ta del av!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å andra sidan är ju inte precis Lyxfällan förskonat från deltagare tappade bakom flötet (och troligen också tappade med huvudet före i ett betonggolv redan som barn).

      Radera
    2. Nej, det verkar vara en gemensam faktor för de flesta deltagare i ekonomi-program! Man borde kunna göra en korrelationsstudie kring detta. Om du blir tappad i ett betonggolv som barn så kommer du inte förstå dig på privatekonomi som vuxen?

      Radera
    3. Inför heltäckningsmattor (och privatekonomilektioner på mellanstadiet)!

      Radera
    4. Bra lösning! Fler heltäckningsmattor till folket.

      Radera