söndag 4 juni 2017

#sparadkrona

Jag vet inte hur många av er som använder Twitter, men där finns en intressant hashtag (på svenska ska det tydligen heta ”fyrkantstagg”) skapad av Nordnets gamle sparekonom Günther Mårder: #sparadkrona.


Det är alltså en sträng att slänga in efter inlägg som på ena eller andra sättet handlar om att spara pengar. Dels aktietips, men också mer eller mindre genomtänkta spartips. Allt från de riktiga seriösa, som en bild på när man gör storkok för veckans matlådor eller bakar eget bröd, till tips med en stor del ögonglimt, som att ladda mobilen på jobbet eller återanvända kaffefilter och dammsugarpåsar.


Sedan har vi klappa-sig-själv-på-axeln-tweets om att man lämnat bilen hemma och cyklat till jobbet, snickrat eller sytt istället för att köpa nytt eller ta in proffs. Jag gillar dem. Visst kan det verka lite självgott, men jag kan få inspiration av andras energi och det är tillåtet att skryta när man gjort något bra. I jämförelse med träningstweets och ”spontana” selfies som man kan ana är utvalda som den snyggaste bilden av hundra är gör-det-själv-tweets rena drömmen.


Jag har använt #sparadkrona för att pusha för blogginlägg, men är nog onödigt återhållsam för att inte bli för ”klickbetig”. Och ibland ser jag dråpligheter som får mig att tänka sparad krona, som killen som bad att få testköra den begagnade tvättmaskin han sa sig vara spekulant på, och sedan visade det sig att han bara var ute efter att få tvätta sina strumpor gratis. Och kreativa matlagningstips, som denna ”ryska grill”:


Jag ser inte #sparadkrona (eller Twitter överhuvudtaget) som någon större källa till kunskap, men ibland behöver man få känna sig lite normal.

8 kommentarer:

 1. Det där med dammsugarpåsarna lärde jag mig av den snåle och snyltande karln i det där svenska tv-programmet för ett par år sedan som handlade om folk som var galet sparsamma. Kommer inte ihåg vad det hette. Sedan dess har jag inte köpt en enda dammsugarpåse utan bara tömt den sista jag har och använt den på nytt hela tiden. Märkligt att jag inte gjort det hela tiden. Mestadels använder jag dock microfibermopp eftersom det går snabbare och inte får dammet att virvla runt i luften efteråt.

  Jag träffade på en turk med sin familj som bosatt sig i Sverige på två år för ett jobbuppdrag. Han var förundrad över att så många valde grön eller blå mjölk i affären. Hans kommentar: "That's less fat for each crown!" Han har ändå en poäng. Det är smartare att köpa grön eller röd mjölk än blå för då kan man spä ut den med lite vatten om man kokar varm choklad.

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hette Superspararna.

   Turken hade absolut en poäng. Jag slår alltid vatten i mjölken på slutet, och blandar lite när jag exempelvis gör pannkakor. Då blir lättmjölken i lättaste laget. Fast mest köper jag mjölk med kort datum och då blir det den färg som gäller för tillfället. Senast blev det sex liter lättmjölk så nu är frysen laddad.

   Radera
  2. Är inte så erfaren vad gäller fryst mjölk. Smakar det likadant när den tinat upp? Hur länge tar det för fryst mjölk att tina i kylskåpet? Ska absolut börja med det nästa gång jag ser mjölk som rabatterats pga kort datum. Det är bara så ytterst sällan jag ser kort datum på mjölken.

   Eva

   Radera
  3. Bara den hunnit tina och man skakar om den lite tycker jag inte att det är någon skillnad. Skulle gissa att det tar ett dygn för enliterskartonger att tina och två dygn för 1,5-liters.

   I min affär finns det ofta en fyndhörna med mjölkprodukter på väg att gå ut. Gissar att drygt hälften av min mjölk är köpt till extrapris.

   Radera
 2. Spartips är alltid uppskattade men det gäller att sila mellan mygg och kameler. Det finns många små trix (som det med dammsugarpåsarna) som på marginalen gör livet lite enklare och billigare. Förutom inköpskostnaden är dammsugarpåsar lite av en sällanköpsvara då det kanske är vart tredje år nya ska köpas och det alltid är samma problem att hitta rätt sort och lämplig butik.

  De riktigt bra spartipsen är de som verkigen gör någon ekonomisk skillnad, som att sälja bilen och börja cykla, ta ett extrajobb, förhandla om bolånet, hyra ut ett rum och liknande.

  Dock är det kul med nya udda spartips. Ska man optimera sin ekonomi får man vända på alla stenar, väga alla kostnader på guldvåg och prioritera - vad kan jag påverka och vad får jag acceptera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det knepigaste med dammsugarpåsar tycker jag är att hitta rätt modell. Min dammsugare är säkert 30 år gammal.

   Jag tycker spartips av olika storlek kan vara användbara, men de är inte riktigt jämförbara. Att sälja bilen sparar givetvis mycket mer pengar än att köpa ett billigt toapapper, men det kräver också mycket mer anpassning. Det ena utesluter inte det andra.

   Radera
 3. Jag gillar det här med sparakrona. Och tipsen kring att springa/cykla till jobbet tycker jag är bland de bästa. Att både spara en och annan krona samtidigt som hälsan får sitt gillar jag verkligen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, transportlöpning/-cykling är både #sparadkrona och #sparadtid. Fast en gång sprang jag till en fest, då är det i gränslandet till ren sjukdom.

   Radera