torsdag 22 juni 2017

Kämpa H&M-sekten!

Åt vilket håll börsen än går verkar man numera alltid kunna vara säker på att H&M-aktien går ner. Hur låga förväntningarna än är på försäljningssiffror och resultat tycks de alltid kunna överraska negativt.

Återvänder en gammal graf, kurvan är ju alltid likadan.

Samtidigt är det allt fler som bekräftar min tanke för ett par månader sedan, att pendeln förr eller senare borde slå tillbaka när det gäller att klädhandeln gått från butik till online. Senast var det Jacob ”Gottodix” Henriksson som uttryckte sig så här på sin Nordnetblogg:

Zalandos egen plan har en väntad och en kanske lite överraskande ingrediens. Den väntade är att returerna ska minska. Spontant undrar jag – hur då? Kanske genom planen bolaget också har att få fler att hämta varorna i en fysisk butik, inte nödvändigtvis deras egen. Det låter ju praktiskt. Istället för att skeppa iväg saker på vinst och förlust, så får kunderna komma och pröva kläderna på plats. Det kanske kan vara framhängda på galgar och visade på skyltdockor så man får lite känsla för hur de kan ta sig ut. Att ingen har tänkt på det förut.

I förra veckans Börspodden vädrade Johan Isaksson ungefär samma tankar. Isaksson, som nyligen började tanka H&M-aktier, sa (fritt från mitt minne, lyssna själva om ni vill ha den exakta formuleringen) att hur billigt och enkelt man än gör returförfarandet är det enklare att gå tillbaka till en butik man ändå är i närheten av än att leta upp en kartong, packa, fixa fram en retursedel, lämna in paketet och invänta återbetalning.

Avanzas Claes Hemberg sa så här för ett par månader sedan: ”Butikerna på nätet kräver inte bara en ny marknadsföring och leverans. Konsumenter vill umgås, diskutera, jämföra och pröva.

Claes Hemberg, modeorakel...

Så här i semestertider noterar jag att ett reklamargument som ofta används av resebolag är ”bra shopping”. Nästan var de än vill lura oss att åka betonas shoppingmöjligheterna på orten. Om vi lockas att semestra för att shoppa (och de gör vi säkert, annars skulle argumentet inte användas så ofta), varför skulle vi då inte vilja göra det hemma?

I andra vågskålen blir jag skrämd av att kolla H&M:s kundkommentarer på nätet. Det verkar finnas hur många skäl som helst att inte handla kläder där: för litet utbud i stora storlekar, för små storlekar, för dåliga arbetsförhållanden i underleverantörernas fabriker, för politiskt korrekta... Visserligen är det nog vanligare att tycka till offentligt med negativa åsikter, och visst hittar jag också nöjda H&M-kunder, men de som ratar H&M som företag lär inte handla hos dem vare sig online eller offline.

38 kommentarer:

  1. Sitter du själv tung i HM? Jag har 6% av portföljen i HM men funderar ständigt på att minska.

    Jag skulle absolut inte säga att det är enklare att göra en retur i butik faktiskt. När mna beställer på nätet (från rätt butiker) så får man ju embalagge, retursedel i paketet. Det enda mna gör är att klistra reursedeln på paketet mna fick, tejpa igen och lämna på närmsta postombud. Superenkelt! Sen har jag inte fått känslan av att HM gjort näthandeln lika enkel?

    HM befinner sig i en sjuk konkurrens där man kan köpa "märkeskläder" till liknande priser i dagsläget. Sen finns det idag mycket mer lågprisbutiker som konkurrerar med HM.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag sitter ganska tung (men för varje vecka blir ju tyvärr innehavet lite lättare).

      "Det enda mna gör är att klistra reursedeln på paketet mna fick, tejpa igen och lämna på närmsta postombud."

      Plus att vänta på att paketet ska gå genom systemet och återbetalningen ska komma in på kontot. Men motsvarigheten i butik är ju att gå dit med plagget i en plastpåse och få pengarna direkt.

      Ja, förr var H&M det givna lågprisalternativet med ganska hög kvalitet och den tiden lär inte komma tillbaka, så då gäller det att de hittar sin nya nisch på marknaden.

      Radera
    2. Skönt att det viktas ner lite ju! ;)

      Har du valt faktura vilket inte kostar något så behöver du inte ens ligga ute med pengarna, sen tycker jag inte att ligga ute med dom några dagar är några problem.

      Ja men då ska du in i en butik, stå i kö osv. Nätet är enligt mig oslagbart om man inte har btåttom att handla, ofta finns det mycket rabatter som du inte får i butik också. Frågan är vad somska göra det enklare för HM framöver när den gamla generationen som gillar att handla i butik försvinner. Att HM säljer billiga egna märken lär inte gynna deras näthandel där man kan jämföra priset i 100-tals butiker på några knapptryck. Deras räddning är väl om man lyckas hålla kvar en lojal kundkrets?

      Radera
    3. Nej, att ligga ut med pengarna är inte ett problem, men i efterhand vill jag hålla koll så att pengarna faktiskt trillar in. Inte svårt, men ännu en grej att hålla reda på. De enda kläder jag köper på nätet är löparskor från England. Där brukar inte fakturaalternativet finnas och dessutom ska pengarna växlas två gånger, så även om man får pengarna tillbaka brukar summan vara naggad i kanten.

      Stå i kö? Jag vet inte hur din lokala postutlämning ser ut, men i mitt fall är det en Icabutik där postärendena sköts i en av de vanliga matkassorna, I den är det alltid jättekö och det enda man kan vara säker på är att praktikanten som sitter där vet mindre om postärenden än vad jag själv gör. Om en klädbutik skulle ha sådana köer skulle de gå omkull fort.

      Min tes är alltså att det inte bara är "den gamla generationen" som kommer se fördelar med att handla över disk.

      Radera
    4. Testa att handl på typ sportamore om du inte gjort det, du kan ju beställa npgot och bara skicka tillbaka ;) Detbär sjukt smidigt och går inte att jömföra med att handla i butiker från utlandet även om jag tycker det är hyffsat smidigt också.

      Jag antar att du tar tillbaka kontanter nät du byter i butiken? (Kontanter lär försvinna på sikt och jag känner inte många som anvönder kontanter förrutom utomlands). Annars måste du ju ändå kontrollera så pengarna kommit in.

      I mina postombud är det aldrig kö då ICA har en separat kassa för det och annars är det i en kiosk utan köer.

      Radera
    5. Jodå, jag har handlat hos Sportamore vid något enstaka tillfälle. Men det är det där med priset också...

      Nej då, kontanter behöver inte blandas in (även om jag inte alls delar din bild av att de kommer att försvinna), det är bara att låta dem sätta in pengarna på samma kortkonto som användes vid köpet. Visst måste jag då kontrollera, men det kan jag ju göra direkt. Skickar jag tillbaka ett paket via posten kan det ta allt mellan tre dagar och en månad innan pengarna kommer.

      Min Ica har också en separat kassa, för att visa Posten sin goda vilja när de skulle få jobbet som ombud. De glömde berätta att de inte tänkte lägga pengar på att bemanna den. Jag har sett den öppen typ två gånger under de här åren.

      Radera
    6. Haha, vi verkar ha rätt olika bild och åsikt vilket inte är fel :). Att det tar en månad att få tillbaka pengarna är inget som är vanligt, jag har aldrig hört det förut. Normalt ett par dagar.

      Det räcker att gå in på HMs sida och sen Sportamore så inser man att de har lite att jobba med. Sidan laddar orimligt långsamt i mobilen tex, det fattar jag inte om de nu investerat så mycket pengar i det? För mig är det en sak som kan få mig att lämna direkt.

      Nu låter jag säkert bara negativ, det är bara det att med det kapital och så länge HM funnits så borde de preatera bättre. Ok att de var helt fel ute och alldeles för sena med internet osv. men när man väl kör då borde de inte bara vara ok, de borde vara i toppskiktet. Jag har skrivit det förut men HMs e-shop är rätt lik zoovillage när det bagav sig. Sen vet jag att de har en app men man ska inte behöva en app, allt ska vara perfekt för den enhet man surfar på direkt, det är då de säljer.

      Radera
    7. Jag brukar inte skicka tillbaka skor (som alltså är det enda jag köper online). När jag gjort det har väl pengarna dröjt två veckor. På två dagar har de inte ens hunnit få skorna. Inga problem mer än att jag vill hålla koll på pengarna så att de inte försvinner i "molnet".

      Seghet i en webbsida är definitivt inte okej, där är vi överens. Samma sak med appar, jag surfar i appfri dator och duger inte det kan de dra åt helvete.

      Radera
  2. Även jag är (som bekant?) tung i HM (typ 13%), och går och väntar på en vändning som "måste" komma. Under tiden kör jag på confirmation bias och tycker att alla som argumenterar för detta är vettiga...

    Igår hände dock något som för första gången fick mig att vackla. Den ökända medlemmen i min familj, "Trettonåringen" (nyligen uppgraderad från "Tolvåringen"), som brukar anse att HM-butiker är likställda med tempel, kom efter ett besök i stan hem med shoppingpåsar från Zara! (sätt in valfritt skräckfilmssoundtrack här..)

    En futtig Lynch-iakttagelse såklart men ändå en liten ögonöppnare. Jag är uppriktigt skraj för att HM hamnat fel gentemot konkurrenterna även i över disk-segmentet. I billighetsfåran så har Primark typ samma sorts basic-kläder fast billigare. Och i normalprisfåran (eller vad man ska kalla det) så ligger Zara på samma prisnivå och har snyggare kläder.

    Det som gör att jag ändå ligger kvar är hoppet om megatriggern i form av att KJP kliver åt sidan. Och minitriggers i att de kanske kan få för sig att knoppa av lite spännande sidoverksamheter. Men.. aktieägarvärde verkar inte finnas högst upp på agendan så jag håller inte andan medan jag väntar.

    Cheers,

    /P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag vet att du är tung i H&M, även om du just nu mest är känd som "den där jäveln som lurade mig att köpa olja" :-(.

      Jag utgår ifrån att trettonåringen inte får någon mat eller skjuts förrän hon gjort avbön.

      När vi ändå griper efter halmstrån, du ser ingen förhoppning i kristallkulan att familjen gör en Dinkelspiel och köper ut hela bolaget från börsen?

      Radera
    2. Det är som det gamla ordspråket lyder: "Tar man råd av en åsna biter man ofta i gräset". :-)

      Jag vill bestämt minnas att allt jag sagt om olja kom tillsammans med disclaimer om en inte oansenlig mängd salt och att jag själv inte tar i olja med tång.

      Att du sen gör tolkningen att om herr P låter bli att investera så borde det, med tanke på hans erbarmliga track-record, vara säkra pengar så får det stå för dig.

      All in all: Hitta en bättre kontraindikator!

      Trettonåringar och mat är ett känsligt ämne, och att hon skulle skjutas (ja, det går att tolka meningen så, så då gör jag det..) bara för att hon handlat på Zara tycker jag är lite väl extremt även om jag försöker göra mitt bästa för att få till väluppfostrade barn som handlar svenskt i första hand.

      Ett utköp tror jag helt enkelt är för dyrt. Kostar väl sisådär 165 miljarder kronor (utan premie). Men om det är planen så är det ju ganska fiffigt att köra börskursen i botten först.

      Cheers,

      /P

      Radera
    3. Nej, den där disclaimern minns jag inte. Jag skickar faktura på mellanskillnaden :-).

      Haha, jag menade inte "skjuts" som att hon borde skjutas utan att hon inte borde skjutsas. Hedersmord i all ära...

      Visst är det fiffigt! Kanske är KJP:s främsta uppdrag att visa ointresse för sitt jobb så att företaget blir billigare. Vi är något på spåren här!

      Radera
  3. Alla butiker som HM och Clas i sjön är det bara att sälja alla sina aktier i. Funderade rött mycket på detta tidigare i år och kom fram till att de har uppförsbacke framöver - sålde av alla innehav.

    I stort resonerade jag att dels handlar jag och de flesta jag känner mer och mer på nätet. HM satsar på butiker och leds av grundarens barnbarn. Detta kan aldrig sluta väl för HM. Jag köper alla mina kläder och skor online med undantag för special skjortor (handlar i en butik när de har 50% rabatt på dessa skjortor vilket aldrig sker på nätet - hade de sålt till bra pris på nätet hade jag beställt dessa skjortor också). Storlekar har mer och mer standardiserats och tillverkningsindustrin blir bättre och bättre utrustade för att faktiskt garantera att storleken som de anger i plagget faktiskt stämmer med standarden.

    HMs butiker är för kostsamma och om de förlorar bara 25% av sina volymer har de problem. Alltfler flyttar sina inköp till nätet som är snabbare, billigare och enklare. Har man väl börjat med nätet är det svårt att gå tillbaka för det blir ju till att då välja krångligare och dyrare vilket sannolikt tilltalar väldigt få.

    HM köpes in när de är i kris och byter ut sin VD mot en mer kompetent som gör en turn around men först måste de få mer problem innan de kan acceptera att de sitter på en burning platform

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur du lyckades smutsa ner gamle Clas i detta förstår jag inte. De går ju jättebra och nästan oavsett när du sålde av har du förlorat pengar på det.

      I övrigt känns det som att du ser H&M helt och hållet som en offlinekedja. Tror du inte alls på möjligheten att de får ordning på sin näthandel?

      Att de byter ut vd:n håller jag för övrigt bägge tummarna för - krampaktigt.

      Radera
    2. HM kommer att komma mer i kris innan de byter VD. Ny VD kommer att få ordning på torpet inklusive online biten. Som aktieägare är min ansats att HM kursen kommer att fortsätta dala och inte stiga förtöjd ny VD kommer. Har jag rätt så jan det bli aktuellt för mig att gå in aggressivt i HM aktien vid 100kr.

      Ok Clas o var off topic. Men här tänker jag att de säljer samma saker som typ "alla" andra så det kommer att bli en pruspressad verksamhet när det blir mer online. Vad är deras vallgrav mot online konkurrenter? Butiker - knappast vallgrav. Varumärken - knappast vallgrav. Så bäst att hålla sig ifrån classe då de sannolikt kommer att få stark motvind. Visst mina aktier hade varit mer värda idag om jag behållt dem men jag tror inte på classe på lång sikt och då är det bara att kliva av.

      Radera
    3. Men tror du verkligen att det dröjer så länge innan Stefan tar sin Karl-Johan ur vd-stolen? Det känns inte som att han kommer att kämpa emot.

      Jag förstår kopplingen med Clas Ohlson och tycker, som jag varit inne på tidigare, att Clas sortiment egentligen passar bättre för onlinehandel än H&M:s, men marknaden har bevisat igen och igen att den inte håller med.

      Jag kliver bara av aktier jag inte tror på på kort sikt. Även om jag skulle tycka att en aktie är övervärderad, tror jag på en bra resa den närmaste veckan väntar jag hellre än vecka med försäljningen.

      Radera
  4. Se på Sossarnas agerande med Sverige. De lät kallt hela landet gå i backen, och stängde gränsen först när Miljöpartiet "insåg" att det inte fanns fler sängar och att folk skulle frysa ihjäl ute på gatorna i Skåne när vintern kom. Så långt gick det. Vissa saker är för pk för att diskutera i Sverige...

    Sak samma med far/son relation i styrelse/vd. Jag tror tyvärr HM måste gå ned för räkning. Först då agerar de och gör vad som krävs. Innan dess kommer utdelningen att sänkas kraftigt. Kanske kommer de därefter rekrytera en kompetent kvinna, tex MQs vd? Vem vet, men hon har ju lyckats vända flera skutor innan.

    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag är ledsen. Jag ser inte riktigt den glasklara kopplingen mellan å ena sidan H&M:s butiker, onlinehandel och vd, å andra sidan socialdemokratisk invandringspolitik. Men så är detta inte heller en invandringspolitisk blogg utan en ekonomi-dito.

      Radera
    2. Tendensen i Sverige att låta saker gå alltför långt innan man tar tag i problemet. Typisk svensk åkomma.

      Radera
    3. Okej, då fattar jag hur du menar även om jag tyckte kopplingen var väl tunn :-).

      Radera
  5. Jag föredrar att köpa det mesta via internet. Skor är väl det som jag köper i butik. Dels så har du ett bättre utbud av varor, dels behöver du inte trängas i affärer. Enda gången som jag tycker det är kul att gå i affärer är när jag reser för då finns det i alla fall ett lite annorlundare utbud än standardbutikerna i Sverige.

    När det gäller betalning så betalar jag alltid med kreditkort så pengarna hinner oftast komma tillbaka tills det är dags att betala fakturan om det inte hamnar i någon skarv i månaden.

    Jag vet inte vem det var som sa det, möjligtvis Apoteas vd, att de inte är ett handelsföretag utan ett IT-företag. Fokus ligger på processerna medan hos H&M ligger det fortfarande i butikerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kul att handla i butik tycker inte jag heller att det är, men just när det gäller kläder tycker jag att det är praktiskt att se och känna att de sitter bra innan man handlar. Biljetter och elektronik köper jag med fördel på nätet (eller ännu hellre inte alls).

      Det där med processer tycker jag mig känna igen och tror att du har rätt i att det var Apoteas Pär Svärdson som sa det.

      Radera
    2. Tricket för mig är att hålla mig till några varumärken som har kläder av bra kvalitet. Då är storlekarna samma och sannolikeheten för att man behöver skicka tillbaka lägre.

      Radera
    3. Låter vettigt, jag försöker göra så med löparskor, även om det är svårt när det dyker upp nya intressanta märken.

      Men att göra så med alla kläder riskerar kanske att skapa en lite trist garderob. Min taktik är snarare att inte handla kläder så ofta eftersom jag inte tycker att det är kul (varken på nätet eller i affären).

      Radera
  6. Alltså jag kan ändå hålla med Börspodden i deras resonemang också. Har försökt att beställa kläder på nätet men det blir alltid fel och det slutar alltid med att kläderna blir liggande för att jag inte trivs i dem.

    När man handlar på H&M kan man strosa runt i kläderna i en halvtimme där inne och verkligen känna hur det känns :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för mig känns det som ett fiffigt sätt att skynda långsamt. Nu vet jag ju om att jag är innovationsfientlig bakåtsträvare, men det känns som att vi blir fler och fler. I den sekten också :-).

      Radera
  7. Fam. persson har tankat rejält senaste tiden. Ska vi inte lita på dom? Kastar dom sina miljarder i sjön för att förhoppningsvis temporärt trycka upp kursen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller tankar de billigt för att sedan ge oss andra ägare ett sockrat bud på våra aktier för att till slut ta bolaget från börsen? Jag fortsätter att hålla tummarna även om jag inser hur dumt det låter.

      Radera
  8. Jag brukade handla allt online men sedan ett par år gör jag det inte längre (bortsett från löparskor då). Anledning till det är att jag tycker att våra stadskärnor förstörs. De blir tomma och både kedjor och småföretagare får stänga igen sina butiker. Detta är extra tydligt i mindre orter där man bygger stora köptempel utanför stadskärnan.

    Nu är jag inte någon stor konsument men jag gillar att promenera på stan (dock ej på de renodlade shoppinggatorna).

    Det är inte bara urbaniseringen som förstör landsbygden utan även onlinehandeln till viss del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan absolut handla offline som en solidaritetshandling för allt du skriver stämmer, särskilt på landsbygden. Fast min solidaritet räcker inte riktigt till för att göra det valet.

      Radera
    2. Detta är något jag tänkt på en del. Det finns ju inget värre än folk som provar kläder i butik och sen beställer på nätet. Om det nu inte är så att butiken inte har ens storlek. Jag har kompromissat en del. Provar jag i butik handlar jag också i butiken. Sedan handlar jag en del t.ex i lokala cykelbutiker för jag vill att de ska överleva så att någon kan fixa till min cykel. Så i dessa fall splittar jag mina inköp mellan fysisk butik och nätet.

      Köptempel utanför stadskärnan bojkottas i så stor grad som möjligt. I de fall besöker jag hellre stadskärnan. Om jag behöver något från Ikea beställer jag det hellre via nätet.

      Radera
    3. Jag håller med om att man inte ska använda butiken som provrum. I så fall får man ta merkostnaden och handla där också.

      Det trista med Ikea är att det oavsett när man handlar befolkas av tusentals och åter tusentals flanörer som man tvingas runda på sin väg till och från varan man är på jakt efter. Det finns inget tempo!

      Radera
    4. Vid öppningsdags med en lista med vad man ska ha så kan man undvika de flesta flanörer och vara ute ur butiken på 30 min.

      Radera
    5. Bra tips! Får försöka vara tidig nästa gång.

      Radera
  9. HM-sekten, vilka är det och hur ser deras sektliknande beteenden ut?

    Med vänlig hälsning

    J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fingerprints ägare och anhängare brukar provokativt kallas sektmedlemmar. Inte helt taget ur luften eftersom det ibland verkar vara mer tro än fakta som styr.

      När jag nu skulle skriva om H&M, också mer utifrån känslor än faktiskt verklighet, skrev jag "H&M-sekt" för att väcka lite reaktioner. Eftersom jag själv är H&M-ägare tyckte jag mig kunna göra det utan att trampa på alltför ömma tår.

      Så det korta svaret på din fråga är att jag inte vet om det egentligen existerar en H&M-sekt.

      Radera
    2. Ehh kom igen, det var ett tråkigt svar!
      Hade gärna sett att du radade upp lite pampar i svensk näringsliv som drev H&M sekten :)

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    3. Det är svårt, men okej... Jag har inga som helst bevis för att inte Sören Gyll leder den hemliga grenen av H&M-sekten tillsammans med den gamle Livets Ord-ledaren Ulf Ekman.

      Radera