fredag 16 juni 2017

Ekonomiska Sommarpratare

De som hoppas att Sveriges Radio ska välja många Sommarvärdar med finansbakgrund brukar bli besvikna och årets startfält är sannerligen inget undantag. Det är fler statligt finansierade forskare! Räknar jag väldigt snällt hittar jag följande:

7 juli: Lennart Käll, vd Svenska Spel
13 juli: Birgitte Bonnesen, vd Swedbank
28 juli: Rune Andersson, företagsledare
7 augusti: Barbro Ehnbom, företagsledare
14 augusti: Percy Nilsson, affärsman


Nu kan ju någon av de andra 53 värdarna också prata pengar. Merparten av dem har någon form av företagsengagemang även om de titulerar sig dansare, kompositör eller journalist. På samma sätt kanske de fem ovannämnda ägnar sina program åt något helt annat (jag har mina aningar).

Min främsta invändning mot årets Sommar är som vanligt inte bristen på ekonomiprofiler utan bristen på intressanta personer. Jag kan tänka mig att lyssna på 6-7 stycken av dem, men som vanligt blir det väl hälften. Synd, jag minns en tid när jag lyssnade på P1 nästan varje dag. Nu återkommer jag sporadiskt till två program, i övrigt lyssnar jag bara på poddar och fri media.


Nästa år får vi väl styra upp det här och köra ett eget Sommar med människor som har något intressant att säga om ekonomi. Günther Mårder, Charlotte Stjerngren, Micke Syding, Emma Persson, Nicklas Andersson, Lundaluppen, Jacob Bursell, Miljonär innan 30, Stefan Thelenius, Petrusko, Alexander Gustafsson, Therese Lundstedt, Arne Talving, Farbror Fri, Joel Bladh, Onkel Tom, Henning Hammar, Magnus Hedberg, diverse aktiemammor, aktiepappor, snåljåpar, daytraders och utdelningsvurmare... Någon som är på?

60 kommentarer:

 1. Jag är på, vill gärna klämma in lite av mina musikfavoriter också :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Det borde inte vara så väldigt svåradministrerat, och fri från tablåer måste ju inte programmen vara på pricken lika långa heller.

   Radera
 2. Tjena,
  Jag hoppade heller inte högt när jag såg programmet för sommaren. De flesta har säkert intressanta saker att säga men jag vill lyssna på något specifikt. Rune Andersson ser jag fram emot.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner likadant. Rune kan bli intressant. Kanske Percy Nilsson också (om han håller det sportfritt). Resten skulle överraska stort om det blir bra.

   Radera
 3. Jag räknar med att ha mycket tid strax innan sommaren 2018. Så absolut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Det här känns mer och mer som en idé att realisera.

   Radera
 4. I väntan på att Sveriges Radio och Sommar ringer så får man ta saken i egna händer. Här är mitt sommarprat från förra sommaren. Det kommer ett nytt avsnitt till i sommar: https://soundcloud.com/foretagarpodden/foretagarpodden-special-sommarprat-med-gunther-marder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får generat erkänna att jag inte hört det (eller visste om det), men det får jag lyssna ikapp så fort min dator slutar plinga som besatt.

   Radera
 5. Tycker programmet överlevt sig själv. Idag kan vem som helst sitta, och föra låda om sakernas tillstånd. Det finns bloggar och poddar. Förr i tiden såg man på Hylands hörna, och lyssnade på Sommar.

  Tänker inte lyssna på någon i detta startfält. En Generaldirektör från försäkringskassan, Gullan Bornemark och Lisa Langseth dramatiker. Diverse artister den ena mer ointressant än den andra. Sedan har jag en del obehagliga vibbar, om vad snacket kommer att koka ner till.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ju lite större, exklusivare och nästan lite högtidligt förr. Samtidigt tycker jag att SR:s Sommar stadigt blivit sämre. Mer likriktning, fler helt ointressanta människor. Jag vill gärna ta del av olika människors tankar och allra helst de som inte tänker som jag, men de måste ha tänkt.

   Radera
  2. Gullan Bornemark var väl inte riktigt i klass med Sommar och Hylands hörna, men kult. Vilket barn på sextiotalet har inte sjungit-"Är du vaken Lars? Jag är vaken mor. Har du borstat tänderna, borstat tänderna?" Eller - Sudda sudda bort din sura min, munnen den ska skratta o và glà, munnen den ska sjunga tra la la. Det var bättre förr, tycker jag mè. Heja Gullan Bornemark, bättre än griniga gubbar:) Är du vaken Lars....ME

   Radera
  3. Gullan Bornemark är kult (även om jag är osäker på om hon har något att säga mig som 90-åring)! Då är jag mer tveksam till släktingen (?) Jonna Bornemark, forskare vid Södertörns Lekskola, som pratar veckan innan.

   Radera
 6. Ja skall det vara något krav att man har tänkt blir det besvärligt för många. Det fanns en tid när en person som Torsten Ehrenmark kunde sitta och kåsera på ett roligt och begåvat sätt. Idag kan ett sommarprogram ge krigsrubriker på löpsedlarna när någon kändis går ut med att han blev sexuellt ofredad av sin far när han var barn. Man betackar sig.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte att jag kom ihåg Ehrenmarks program, googlade och såg att han pratade 1963 och då var jag inte påtänkt. Men sedan gjorde han comeback 1980 så kanske då.

   Jag minns annars flera roliga Sommarpratare från 80- och 90-talet, och Leif G W Perssons legendariska program från 2004 när han ska försöka glädja publiken genom att berätta att förmodligen bara en av lyssnarna kommer att dyka upp som mordoffer på hans bord under hösten :-).

   Radera
 7. Jag vill tipsa om Fredrik Backman som sommarpratar den 30 juli. Han är författare och hanterar språket på ett väldigt vackert sätt. Han har bla skrivit "En man som heter Ove". Jag tror hans sommarprat kommer bli riktigt bra! "Tyvärr" ligger jag på stranden i Barcelona då, men det borde finnas wifi även där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg Backman och blev intresserad. Har inte hunnit läsa honom, men är nyfiken.

   Även utan wifi kan du ladda ner programmet i efterhand. Den stora fördelen med det är att man kan få programmet musikfritt. Det tycker jag är perfekt när Sommarprataren presenterar den ena skitlåten efter den andra och man kan tänka att "det var ju en jädra röta att jag slapp lyssna på den".

   Radera
  2. Det är bara till att surfa på inom EU utan extra kostnad sedan i går! (Ja inte du då Micke med din gamla Nokia, men för Sara).
   /Jimmy

   Radera
  3. Helt riktigt. För att min telefon ska kunna surfa får jag tejpa fast den på en windsurfingbräda :-).

   Radera
  4. Jag tycker han är fantastisk! Han skrev en novell som heter "Och varje morgon blir vägen hem längre och längre" som jag grät mig igenom. Ja, jag är en känslig person ibland...

   Vissa låtar borde vara förbjudna i ett underhållningsprogram!

   Tack för tipset, Jimmy! Det ska jag absolut göra :)

   Radera
  5. Märkligt nog är det ofta nästan samma låtar i alla program, och de behöver inte ens vara nya vilket annars hade kunnat vara en förklaring. Ett år väljer 37 Sommarvärdar I will always love you med Whitney Houston. Nästa år är det Gabriellas sång med Helen Sjöholm fyra gånger i veckan. Nästan som att det går ut direktiv från kanalledningen för att riktigt plåga lyssnarna.

   Radera
  6. Ja, några direktiv får de säkert inför sommarpratet.
   - Prata gärna om döda föräldrar eller traumatiska barndomsminnen. Men på ett fint sätt.
   - I år kan du välja mellan följande låtar: Markoolio med 'Sommar och sol', Öster med resten med 'Ge mig en kaka till kaffet' eller Dolly Parton med '9 to 5'.

   Radera
  7. Fy fan! Då får det nog bli Östen med resten. Inte Markoolio i alla fall. Aldrig Markoolio!

   Radera
  8. Ja, gamlingar brukar gilla Östen med resten...:P
   Vad har du emot Markoolio? Jag tycker han är gullig!

   Radera
  9. Vad kan ja ha emot feta, finska fyllon med rimlexikon... Nej, jag kommer inte på något, måste vara en kanonsnubbe :-). Fast han verkar ha svårt för hotell:

   http://wwwc.aftonbladet.se/noje/9810/13/fest.html

   http://www.expressen.se/noje/tv/tv4-forsokte-stoppa-fylleslaget-pa-fortet/

   Radera
  10. Alla har vi ett bagage! Nu är han gift småbarnspappa som jobbar på radio.
   Jag förstår honom. Hotell är inte roliga platser :P

   Radera
  11. Det håller jag i och för sig med om, men har svårt att tro att det skulle bli roligare genom att systematiskt banka hotellets brandsläckare i väggarna. Men alla är vi olika.

   Radera
  12. Ah, jag trodde ordspråket löd "Markoolio är som baken"!

   Radera
  13. Nä, du blandar ihop det med: "Markoolio är som en finne i baken".

   Radera
  14. Men då finns det ju en lösning: https://www.youtube.com/watch?v=cpYsdVKXfxA

   Radera
  15. Har lyssnat på Fredrik Backman, tycker att han låter trist och monoton, något som inte stämmer. Skriver nog bättre än han talar.

   Radera
  16. Nu var jag tvungen att youtuba honom bara för det. Monoton skulle jag inte säga, men han har ju en skånsk dialekt som inte skulle göra honom lämplig som ljudboksinläsare eller telefonsexförsäljare, men jag ska ge honom chansen i Sommar.

   Radera
  17. Haha!
   Det är så här man hanterar finnar (ej för kräkmagade): https://www.youtube.com/watch?v=1kXAPQ9vm0g

   Radera
  18. Men varför klickade jag?! Googlar man "kräkmagad" får man ju upp en bild på mig och jag vet dessutom om det! En gång svimmade jag av att se operationsbilder på tv.

   Radera
  19. Men jösses, du är ju värre än mig! Jag är uppväxt med Cityakuten och Grey's Anatomy, men jag svimmade när jag själv var hos vårdcentralen för att ta bort ett födelsemärke.
   Hädanefter lovar jag att bara skicka länkar i form av detta: https://youtu.be/f8VYNWzJAmE

   Radera
  20. Ja, hundvalpar går bra, bara de inte kokas på för hög värme.

   Radera
 8. Jag måste bara tipsa om Björnstad som Fredrik Backman har skrivit. Har precis läst den och jag tycker den är bra.
  Hälsningar
  Siv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag tar det med mig och noterar att den finns på mitt lokala bibliotek. Nu saknas bara tiden :-).

   Radera
 9. Personligen ser jag fram emot fd president Tarja Halonens sommarprat. Det är märkligt hur lite svenskar kan om Finland som vi har sådan månghundraårig gemensam historia med. Det tänkte hon råda bot på. Finland firar 100 år i år dessutom.

  Nytt för i år är att man kan lyssna på programmen redan från kl 7 på morgonen. Praktiskt, då kan man direkt märka om det är något intressant att lägga tid på eller inte och behöver inte ens tänka på att gå tillbaka till dem senare.

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klockan 7 på morgonen?! Jaha, du menar på natten :-).

   Jag kan inte säga att jag är jättesugen på Halonens program, men kan tänka mig att höra det. Hade jag fått välja fritt hade jag hellre hört Arto Paasilinna, men jag tror tyvärr att hans hjärta fallit för åldersstrecket.

   Radera
  2. Paasilinna är bara ett år äldre än Halonen men han är ju inte fd president. Det är väl det som är grejen här. Då kan man få in lite storpolitik och Rysslandsprat, kanske försvarsfrågor. Det intresserar många.

   Eva

   Radera
  3. Ålder är en sak, men jag tror att Paasilinna är så pass dement att han inte vet om att han inte är ex-president så det programmet lär vi aldrig få uppleva. Annars är jag mer intresserad av hans hjärna än Halonens.

   Radera
  4. Förlåt om jag provocerar men kan det till viss del ha att göra med att Halonen är kvinna? Själv vill jag lyssna till en fd president från ett grannland och måste erkänna att jag annars inte skulle lyssna nästan alls på kvinnor. Varför då? De är inte lika intressanta som män. Kvinnor brukar hålla sig till prat om relationer och barn vilket jag tycker är urtrist trots att jag själv är kvinna. Har helst manliga vänner också. Med det sagt behöver man inte känna sig provocerad av min inledande fråga... ;)

   Eva

   Radera
  5. Det har jag inte funderat över så egentligen kan jag varken svara bu eller jaså på det. Det intressanta borde vara vad en person kan bidra med. Om det finns en allmän skepsis mot kvinnor i sådana här sammanhang tror jag det beror på en rädsla att de egentligen inte håller måttet utan är inkvoterade för att fylla en stapel.

   I årets startfält lyssnar jag hellre på Stina Ekbladh än kollegan Sven Melander, eftersom jag tror att hon har mer att säga mig. Men hellre den manliga journalisten Janne Josefsson än den kvinnliga Moa Herngren, av samma skäl.

   Så min tveksamhet inför Halonen tror och hoppas jag inte handlar om kön utan att hon var president under en rätt ointressant period.

   Radera
  6. Det var ett väldigt bra svar! Tror också att Stina Ekbladh har mer vettigt att säga än Sven Melander. Just Stina och dessutom Marika Lagercrantz är de kvinnor i offentligheten som sällan säger annat än kloka saker.

   Eva

   Radera
  7. Marika gick jag en skrivkurs med för femton år sedan så jag kan avslöja att hon var klok även utanför offentligheten.

   Radera
 10. Jag är på, det låter kul! Skulle gärna snacka om exotiska bolag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Det låter som ett avsnitt jag skulle behöva höra. Hoppas verkligen att det går att få till detta.

   Radera
 11. Jag har för mig att Rebecca Weidmo Uvell gjorde något "alternativt" sommarprogram för ett par år sen. Minns inte om det var för att hon ville ha mer "ekonomisnack" eller om hon ville ha mer högerpolitiska pratare än det SR brukar bjuda på.
  Kanske finns kvar på nån sökbar podd...

  /Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visste jag inte, men ser att det stämmer när jag googlar. Sommarpodden. Ska absolut kolla upp den. Är kanske framförallt intresserad av att höra hur Sveriges Radio tog emot konkurrensen. Har uppfattat att de inte är så bra på det.

   Det verkar som att det för henne främst handlade om att släppa fram sommarpratare till höger om miljöpartiet, men jag skulle gärna lyssna på när Weidmo Uvell i egenskap av ekonom lägger ut texten om några av sina senare spaningar om hur skattemedel använts.

   Radera
  2. Tror att SR försökte stämma henne och hävda att de har monopol/patent på ordet "sommar".

   /Spargrisen

   Radera
  3. Det stämmer nog för SR varumärkesskyddade ordet sommar 2007 och har sedan dess hotat alla som velat använda det. Rent praktiskt har SR agerat mistlur åt en massa småprojekt och därigenom hjälpt dem med marknadsföringen, för det är svårt att inte känna sympati för den som hamnar i strid med landets mäktigaste organisation. En del har vikt ner sig, andra har struntat i SR och låtit dem gläfsa. Jag hittar ingen som faktiskt blivit stämd av dem, så det tycks vara ganska tomma hot.

   Radera
 12. Jag är utan tvekan på! :D Vi får ta och smida på detta under denna sommar och vinterns långa dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om man inte skulle försöka ta det lite tidigare än nästa sommar. Men jag jobbar på det.

   Radera
 13. Nu har du nog helt och hållet missuppfattat hur Sveriges statliga media ser på sin uppgift. De anser att uppgiften är att indoktrinera folket i islam, sosseavund och andra virrläror. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va?! Menar du att det inte ÄR "oberoende radio och tv"? Min värld faller samman.

   Radera
 14. Vill du inte ha mig som sommarpratare?

  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är lite för tidigt väckt. Först ville jag se att det fanns ett intresse, och det gjorde det. Nu gäller det att få till det rent praktiskt, men jag vet inte om det blir 10 eller 60 program, eller inga alls. Det blir lite som att polera lacken istället för att få motorn att fungera :-).

   Men jag hade gissat att du värnar för mycket om din anonymitet för att göra "hemma-hos-radio".

   Radera
 15. Svar
  1. Tack! Ja, vi får se hur det blir, men jag tror på detta.

   Radera