tisdag 20 juni 2017

Bonava & NCC

9 juni 2016 delades NCC upp genom att man styckade av bostadsbolaget NCC Housing som då bytte namn till Bonava. Bolaget delades ut till NCC:s aktieägare som för varje NCC-aktie fick en aktie i Bonava och i samma slag tappade NCC-aktien ungefär en tredjedel av sitt värde. Inga konstigheter.

Jag var aktieägare i NCC och har valt att sitta still i båten. Alltså har jag ett drygt år senare lika många aktier i bägge bolagen. NCC har gått helt okej (+32 procent på ett år) och Bonava ännu bättre (+53 procent).


Det har känts bra, och gör det egentligen fortfarande. Men frågan är hur om det är dags att kliva av ena eller bägge tågen. Bonava bygger bostadsrätter i storstäder, främst i Norden och Tyskland, men även i Baltikum och i S:t Petersburg. Det har varit en bra affär, men när räntorna går upp lär priserna (och därigenom vinsterna) gå ner. Aktien har gått från 93,50 till 149,60 kr, och den högsta riktkurs jag sett är 167 kr.

NCC gillar jag också. De verkar ha en bra mix av kommersiella fastigheter, hus- och vägbyggen. De tjänar pengar, har bra utdelning och låg värdering. Jag tycker mig se byggbaracker och vägspärrar med NCC-loggan precis överallt. Samtidigt har aktien stått sig dåligt i en jämförelse med konkurrenterna Peab, JM och Skanska.


Särskilt Peab, ett bolag vars storhet jag aldrig riktigt har förstått. I ett längre perspektiv, från förra börskraschen, är det istället JM som är den framgångsrikaste konkurrenten med en ökning på 677 procent. Något år innan kraschen, våren 2007, låg alla fyra på börskurser runt dagens nivå. Om det innebär att NCC ska ner från dagens 247 kr till 2008 års 35 kr (eller kanske snarare 23 kr, eftersom bostadsbolaget fortfarande räknades in då) vill jag definitivt kliva av innan. Är det dags nu, tror ni?

25 kommentarer:

  1. Har själv en egen byggfirma (inte så stor som NCC dock) och just nu är det mer än högkonjunktur i branschen. Bygg brukar vara bland dom sista som vänder neråt.
    Eftersom jag privat är så exponerad mot byggbranschen så har jag inga aktier i byggbolag.
    JM är ju den mest renodlade bostadsbyggaren och min gissning är att dom kommer få det tuffast när/om räntan går upp och priserna vänder neråt.
    NCC och Skanska är mycket mer diversifierade och antagligen mycket säkrare investeringar om konjunkturen vänder neråt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, kul att få initierad branschinfo!

      Jag tänker att redan nu är de flesta överens om att räntan inte kommer ner mer och att räntehöjningarna därmed rycker allt närmare. Så även om aktierna inte kommer att rasa snabbt, finns det mer uppsida nu?

      Radera
  2. Det byggs ju otroligt mycket nu. Leveranstider mm är helt sjuka. Men vid minsta politiska beslut eller liknande så kan det gå otroligt snabbt utför. Aktierna värderas ju efter deras intjäningsförmåga just nu och man täljer guld på nyproduktion just nu.
    Jag skulle inte vilja sitta med aktier i byggbolag som har för hög exponering mot nyproduktion när det vänder. NCC är ju hyfsat diversifierade jämfört med JM.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Aktierna värderas ju efter deras intjäningsförmåga just nu och man täljer guld på nyproduktion just nu."

      Nja, jag skulle säga att aktier värderas efter deras uppskattade vinster i framtiden.

      "Jag skulle inte vilja sitta med aktier i byggbolag som har för hög exponering mot nyproduktion när det vänder. NCC är ju hyfsat diversifierade jämfört med JM."

      I så fall borde Bonava vara en riktig krutdurk?

      Radera
    2. Jo korrekt uppskattade framtida vinster.
      2007 var högkonjunkturen ännu värre än nu. Vad hände 2008 efter finanskrisen? Jo bostadsbyggande upphörde typ helt. Jag skulle själv köpa en lägenhet i den vändan. Banken ville ha 25% i handpenning. Detta var innan dom införde 85% belåningsgrad osv.
      Alla stora bolag var tvungna att ge sig in i de större ombyggnationsprojekten, typ större stambyten mm. Detta ledde till att dom företag som hade detta som specialitet fick gå ner på mindre osv... Byggbranschen är sjuk på det sättet, vart 7:e år så sparkar man 30% av alla anställda och så fattas det folk när det vänder. Nu kan vi ju importera en hel del arbetskraft från Polen mm så det fungerar ändå. Men du ska se tjänstemännens löneutveckling sista åren. Du kan komma direkt från plugget och på 2 år få en lön en bra bit över 40 000:-. Eller ha varit en snickare som blivit arbetsledare (helt utan högre utbildning) och efter 2-4 år närma dig 50 000:-/månaden.
      Vad ska Bonava göra om nybyggandet sjunker drastiskt? Jag hade föredragit NCC iaf. I lågkonjunktur så brukar politikerna skjuta in pengar i infrastruktur och ombyggnationer. På sikt så tror jag NCC är mycket stabilare än Bonava. Detsamma gäller Skanska. JM har ju ett dotterbolag (tror jag det är) som heter JM Entreprenad, men är ändå väldigt exponerade mot nyproduktion av bostäder.

      Radera
    3. Exakt! 2008 rasade bygg- och bostadsbolag, en del (NCC?) mycket, andra (Bonava?) jättemycket. Det är det scenariot jag är rädd för.

      Det där att man anställer kortsiktigt och får betala dyrt därefter känner jag igen. Kanske är det till viss del oundvikligt, men nog känns det bakvänt.

      Radera
  3. Jag förstår precis hur du tänker Sparo. Peab finns i min sons portfölj och han vill köpa mer men jag försöker bromsa honom pga att de är så 'dyra'. Det enda som talar mot byggbolagen är egentligen, enligt mig, att de gått så bra på börsen. Räntehöjningar har vi hört om länge men de verkar hålla sig borta. Iaf i Sverige. Man undrar ju när de kommer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En sak till skulle kunna tala emot byggbolagen, att marknaden viker. Om en av de stora kunderna, staten, får ont om pengar kan det gå snabbt. Liksom vid ett allmänt börsras.

      Radera
    2. Jo det har du så klart rätt i men det känns som om vi måste komma ikapp och mätta marknaden med bostäder och lokaler innan marknaden viker på riktigt. Och om staten får ont om pengar är det rätt kört för oss alla för då kommer höga skatter bli ännu högre.

      Radera
    3. Det tror jag aldrig hinns med. Åtminstone inte utan ett nytt miljonprogram, men pengar till det finns absolut inte.

      Att skatterna skulle bli hysteriska ifall staten gör av med pengarna ser jag inte som ett hållbart argument emot att det skulle bli så. Jag är pessimist.

      Radera
  4. Bra inlägg som vanligt, men det här fick mig obetänkt att tänka på något helt annat (och nej, det är inte snuskigt).
    Vad är definitionen av rik? Vad anser du/ni (många klyftiga människor läser denna blogg) är definitionen av rik? Och nej, jag pratar inte kärlek och nära relationer, utan pengar. Kan man säga att man är rik vid en särskild summa pengar eller är rik mer ett känslotillstånd? Jag läste en Flashback-tråd (10 minuter av mitt liv jag aldrig får tillbaka) och de påstod att man är rik när man har 50 miljoner på kontot. Det tyckte jag var lite väl mycket.¨
    Micke, du kallar dig rik. När började du göra det? Handlade det om att du passerat en viss summa pengar?
    Varsågod, nu får du gärna göra om detta till ett intressant blogginlägg :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, detta kräver nog ett helt eget inlägg, men det korta svaret är att jag kallar mig rik när jag känner för att provocera lite på min blogg. Det är inget jag funderar över dagligdags.

      Jag tycker att det måste relateras till utgifterna. Gör man av med 50 miljoner i månaden tycker jag inte att man kan säga att man är rik vid 50 miljoner. Gör man av med 1000 kr i månaden är man stenrik vid en miljon. Men jag lovar att utveckla detta så småningom.

      Radera
    2. Det får relateras till vem man jämför med. Det finns de som inte har 20.000 kr på "banken" och som inte äger något alls. För dem är man ju jätterik om man har en miljon. För mig är en miljon faktiskt inga stora pengar. Det är bra att ha en miljon men det krävs ett antal fler än så för att kalla sig rik. Jag kallar mig också rik när jag vill provocera lite. Jag få erkänna att jag inte funderat så mycket på begreppet.

      Radera
    3. Jo, att det beror på kultur och bakgrund förstår jag också.
      Jag har nog länge sett en miljon som någon gräns för att vara rik, men den gränsen har suddats ut. Nu vet jag inte riktigt längre. Jag har en egen bostadsrätt värd några miljoner och belåning på ca 50% plus några hundratusen på banken. Jag känner mig inte så rik...

      Radera
    4. Fast någonstans kan man ju inte jämföra med riktigt fattiga eller riktigt rika. De kommer alltid uppfatta oss mittemellanmänniskor som det ena eller det andra.

      Bostadens värde har jag inte riktigt klurat ut hur jag ska räkna. Jag äger min bostadsrätt utan lån, så dess värde är på något vis en del av min förmögenhet. Samtidigt bor jag ju där. Att sälja den och flytta till en motsvarande hyresrätt är inte ett reellt alternativ.

      Radera
    5. Nej, det håller jag med om. Jag är mest intresserad av vad vi, som läser denna blogg, tänker. Tror vi är hyfsat homogena :)
      Jag räknar inte med bostadens värde. Bo kommer jag alltid behöva göra, så de pengarna lär jag väl aldrig riktigt se.

      Radera
    6. Jag är inte så säker på att ens de som hänger här är överens om detta. När ämnet kommit upp på andra bloggar tycker jag mig ha sett åsikter som den du såg på Flashback, att titeln rik kräver flera tiotals miljoner.

      Jag är kluven kring bostadsvärdet. Jag tror att jag kommer att få se en del av pengarna, när jag flyttar till något mycket billigare. Men den dagen, den glädjen.

      Radera
    7. Rik är väl när man är ekonomiskt oberoende eller har "fuck-off" eller "fuck you" money, båda varianterna förekommer. Så länge man inte har såddana pengar får man fortsätta jobba som min chef krasst uttryckte det.

      Ekonomiskt oberoende beror väl som i tidigare inlägg på vilken livsstil man har tänkt sig men för att klara sig hyggligt bör bufferten vara åtminstone 15kkr/mån under återstående livstid. Är man i 40-årsåldern utan stor intjänad pension lär behovet ligga runt 7-8 miljoner. För att ha lite marginal är tio miljoner är nog en bra start. Dollar eller Euro-miljonär med andra ord.

      Radera
    8. Fast alla de här begreppen och siffrorna är ändå individuella. Vilken mängd dra-åt-helvete-pengar man behöver borde bero på hur ofta man vill be folk dra åt helvete.

      15000 kr har jag förutom när jag gjort större inköp ALDRIG gjort av med på en månad, oavsett om jag tjänat det tredubbla eller noll. Men räknar vi på det ihop med fyraprocentsregeln, att man ska ha så mycket pengar att fyra procent av kapitalet täcker utgifterna under ett år, bör 4,5 miljoner räcka, och då är den marginal du vill ha (tio miljoner) 122 procent.

      Det är givetvis inte fel utan en bedömning du gör av vad du behöver för att känna dig bekväm. Men andra kommer att göra andra bedömningar.

      Radera
    9. Jag kan tycka att kassaflödet/sparkvoten gör minst lika mycket för rik-känslan än beloppet på kontot/depån. Kan vi spara t ex 25000/mån i snitt utan att anstänga/offra oss, känner jag mig rik. Det ger förvisso också positivt genomslag på pengahögen så... :)

      Radera
    10. Det borde också funka. Som frilansare med enskild firma är variationerna i flödet så pass stora för mig att jag mer ser inkomster som oförutsedda händelser :-).

      Radera
  5. Jag kan NCC för dåligt, men jag gillar Peab och tror fortfarande på dem. Inte minst för att de har en stark och engagerad huvudägare. Jag ser nog lika mycket Peab-skyltar ute i världen som NCC. Dessutom tror jag inte byggboomen är över på många år, även om räntan kanske går upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske inte boomen, men frågan är om de kommer tjäna lika mycket pengar framöver.

      Radera
  6. Ser ut som att NCC stått sig väl emot Skanska (som undertecknad är lång i)... :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, på sistone, men sämre än de andra två. Ju mer jag tänker på det desto mer känner jag för att ta hem vinsten både i NCC och Bonava. Gäller bara att hitta rätt kurs, och ska man vara girig där känns det ju surt att sälja Bonava på dippen.

      Radera