lördag 3 juni 2017

A no to hell

Jag har pratat om Anoto tidigare och egentligen inte ändrat mig, men jag kan bara inte släppa detta. För er som inte vet utvecklar företaget produkter för överföring av handskriven text till digital form. Det har man gjort i drygt tjugo år och under den tiden sett världens tekniska utveckling springa förbi dem.

Häromdagen släppte de sin Q1-rapport. Förlust precis som vanligt. Närmare bestämt -34 Mkr vilket med en omsättning på 46 Mkr är imponerande uselt. Aktien som en gång kostade 100 kr är idag värd 17 öre, men bara hos Avanza har den 8986 ägare. Nästan niotusen personer som ser ett värde i Anotos läspennor trots att marknaden inte gjort det på hela tjugohundratalet.


Här är några av de kommentarer som dessa optimister släppt EFTER kvartalsrapporten:

”Mycket fin rapport. Det mesta verkar gå i rätt riktning.”

Om storförlust nästan lika hög som hela omsättningen är rätt riktning undrar jag vad fel riktning är.

”Inväntar feta PM nu framöver, många stororders på inkommande, spänn fast er:) Blir för en gångs skull en härliga sommar för oss anotoägare.”

They're coming to take you away, ha ha?

”Konstigt att det inte rycker uppåt? Knappt någon som vill sälja just nu!”

Att det inte dumpas fler aktier till högstbjudande kanske beror på att de Anotoägare som köpt aktien för en krona (eller fem) inte tycker att 17 öre känns lockande.

”Detta skall nog kunna bli bra Q3/Q4 med 15-20 miljoner i vinst respektive kvartal.”

Ska vi inte säga 30 miljoner? Jag menar, när vi ändå är igång.

”Bra rapport! Helt enligt förvänta kan jag tycka. Man håller på att omstrukturera bolaget för att nå lönsamhet. Det tar tid så det är bara att vänta. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Så snart nästa goda breaking news kommer så flyger raketen... troligtvis redan i år :-)”

Ja, nog tar det tid. 21 år hittills. Men jag håller med om att det kan bli en explosion redan i år. Bara inte på det sätt den här killen tror.

21 kommentarer:

 1. Jag kommer ihåg i början av Anotos usla karriär, att de lät spännande med att överföra skrift. Osäker om jag ägde några aktier då, men skulle aldrig komma på tanken att köpa den aktien, minst de sista 10 åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gick på det. En penna som kunde läsa text var ju nästan magiskt :-). Inte lika magiskt längre, och förhoppningsvis är jag lite klokare.

   Radera
 2. Jag har dålig koll på aktien, men har faktiskt använt deras produkter och har kollegor som gjort detsamma. Om jag ser på ett mycket litet urval, inklusive mig själv:

  - 2 av oss (utav 3 totalt) har slutat använda pennan och det specialpapper som krävs.
  - Funkade i och för sig fint och var lite häftigt, men jag har faktiskt övergått till vanligt papper och penna.
  - Nästa steg blir nog att försöka göra anteckningar via iPad, men där är jag tveksam till om jag verkligen kommer att klara av att ha disciplinen och inte halka tillbaka till vanligt papper och penna

  Därmed inte sagt att bolaget har en bra produkt, men det passar uppenbarligen inte alla.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Papper och penna är underskattat. Behöver aldrig startas om och deletas inte av misstag (så länge man inte spiller på det).

   Ser man till företagets försäljning verkar det nästan inte passa någon.

   Radera
  2. Nu har jag ingen koll på vad anoto håller på med men anteckningar? Funkar inte mobilen?

   Radera
  3. Grejen är väl att pennan scannar text från blanketter eller t o m handskrivet. Fast det kanske mobiler också gör nu, min kan bara ringa.

   Radera
 3. Fantastiskt trivsam bloggpost.

  - Christoffer

  SvaraRadera
 4. Wow, en penna som överför text till digitalt format? Hur kunde jag ha missat denna fantastiska uppfinning?
  Tack för att du får mig att känna mig så ung och oinvigd ibland ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var hitech på farfars tid :-).

   Radera
  2. Det var det sannerligen! :)

   Radera
 5. Att niotusen personer äger aktier är inte samma sak som att niotusen personer tycker att det är en bra produkt, jag skulle kunna tänka mig att köpa aktier för 17 öre OM jag tror att det finns en hyfsad chans jag kommer lyckas sälja de till 25 öre i framtiden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev inte att de måste tycka att det är en bra produkt utan "niotusen personer som ser ett värde i Anotos läspennor". Jag förstår att man hoppas på att aktien ska fjädra upp, men det måste ju nästan finnas någon fundamental anledning om det ska hända, särskilt så högt som till 25 öre, nästan 50 %.

   Radera
 6. Klurigt och kul inlägg som vanligt, Micke!
  Jag kan inte låta bli att undra hur många av de nio tusen aktieägarna som själva äger en Anoto-penna. Om man själv inte äger en så är man sannolikt som folk är mest. Och Lynch skulle då med sig själv som referensgrupp ha kommit fram till att Anoto på sin höjd kan bli en "dead cat bounce" för en investerare. Kan man köpa på 17 öre och i ett dödsryck av penn-aktien sedan lyckas kränga dem på 25-30 öre kan man eventuellt som investerare tjäna några kronor. Tyvärr är det nog detta som med alla sektliknande pyramidspel viktigt att dansa nära dörren, så man inte blir sist ut om man vill dansa ’Anotodans’. Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag kan bara tala för mig själv. När jag ägde aktien tänkte jag inte ens tanken på att köpa en penna.

   Chansen att den ska komma upp till 30 öre ser jag som försumbar jämfört med risken att den går ner till 9. Den typen av danser har jag definitivt slutat med, om jag ens börjat. Enda möjligheten är nog ett uppköp, men jag har svårt att se vilket företag som skulle vilja komma åt tekniken i den här "guldklimpen".

   Radera
 7. Vill minnas att "pennan" var rätt dyr när det begav sig!? (Kan minnas fel?). Men vilka var målgruppen? Fattiga studenter (som dock alltid verkar ha råd att kröka) ☺ Eller vem skulle sitta och styrka över/under med pennan? ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att man hoppades mycket på vården, men från början var nog tanken att alla som ville slippa fylla i OCR-nummer på interneträkningar skulle vara potentiella kunder.

   Radera
  2. Runt år 2002 kostade "pennan" tydligen runt 3000 kr. http://www.nyteknik.se/digitalisering/nya-pennan-avgor-anotos-framtid-6449967
   😯

   Radera
 8. Kul inlägg, jag trodde inte de fanns kvar. Bra att bli påmind om ny tekniks förgänglighet, allt blir inte raketer direkt. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, att alla teknikbolag inte blir raketer har jag tyvärr haft många exempel på i portföljen, men nog är det märkligt med bolag som fortfarande hoppas efter över tjugo år.

   Radera