Men så ska man ju äta upp maten
också, annars blir det ingen #sparadkrona. Ett sätt är att frysa.
I stort sett all mat går att frysa, på det ena eller andra sättet.
En del bör först hackas, mosas eller stekas, men går det att frysa
har man köpt sig några månader.
En av mina senaste upptäckter är att
citroner kan skivas och frysas. Jag dricker citronvatten som måltidsdryck och
köper ibland tre för 10 kr eller en påse på extrapris, och blir
alltid lika sur när jag får kasta en möglig citron efter ett par
veckor. Istället fryser jag in den färsk och tinar upp när kylen
är tom.
Andra matvanor har fler
användningsområden. Det gäller bara att komma på vilka och där
tar jag hjälp av MyTaste och Ica (enda nyttan jag hittat med Ica). Har man
just kommit över några billiga kålhuvuden gäller det att få
avkastning och plötsligt har man femtio recept med vitkål:
vitkålsstuvning, gratäng, råkostsallad, plättar, surkål,
vårrulle...
Svenska hushåll slänger årligen
720000 ton mat. För mig låter siffran så grotesk att jag är
tveksam till dess äkthet, men nog tusan slängs det en del. Jag
vägrar att först jobba och betala två tredjedelar av inkomsten
till staten, sedan handla och betala ytterligare en femtedel i skatt,
släpa hem matvarorna, förvara dem några veckor, eventuellt tillaga
dem och avslutningsvis kasta bort maten. I mitt hem gäller
nolltolerans.