I den butik jag oftast handlar mat i
kostar bitsocker från 14,50 kr/kilo medan strösocker kostar 7,75
kr/kilo, alltså i stort sett halva priset. Vill man absolut ha samma
mängd varje gång kan man ju måtta upp det med en sked. Annars
finns sockerströare som portionerar ut sockret så att det alltid
blir lika mycket. Varför man nu skulle vilja det, det beror väl på
mängden kaffe, te eller vad man nu sockrar.
Hur som helst har strösocker bara
fördelar, förutom att det kostar hälften. Så varför finns
snabbitsocker (eller egentligen bitsocker överhuvudtaget)? Är det
för att det finns köpare som tror att det förenklar deras liv
eller att man gillar ploppljudet när biten dunsar ner i koppen? Jag
vet inte, men jag skulle fråga om jag träffade någon
bitsockerkonsument. Det var många år sedan jag såg bitsocker i ett
hem.
Men det finns ju att köpa och om ingen
gjorde det skulle produkten snabbt plockas bort, så det finns en
marknad. Kanske är svaret att bitsocker finns av samma skäl som
färdigskalad potatis, Paradise Hotel och Niklas Strömstedt. För
att folk gillar skräp.