lördag 18 maj 2019

Maskrosmarmelad och sirap

I mitt projekt att börja använda skogens skafferi har turen nu kommit till maskrosor. Som jag tidigare konstaterat kan bladen användas till sallader och roten till gratänger, men i mitt första försök har jag koncentrerat mig på blommorna.


Dessa plockas enkelt på en äng nära dig. Förslagsvis en bit från större vägar och hundrastgårdar. Rensa dem så att bara de gula blommorna är kvar, inget grönt. Inga insekter heller. Myror tycks älska blommorna och jag vet inte om jag hade otur, men trots att jag försökte slippa djur fick jag hem en bärfis per 15-20 blommor, så plockar man några hundra blommor blev det ett gäng.


När råvaran är klar, fri från både insekter och icke-gula växtdelar kan man börja skapa. Mitt mål var en liten sats maskrosmarmelad och en lika liten sats maskrossirap.

Marmelad

Maskrosblommor, 4 dl
Vatten, 4 dl
Strösocker, 3 dl
Citronskal (ekologiskt, annars dör ni)

Lägg blommorna i en bunke eller burk. Koka upp vattnet och slå det över blommorna. Låt det stå och dra i 30 minuter.


Sila av vätskan och häll i en kastrull. Finhacka citronskalet och tillsätt det tillsammans med strösockret. (Man kan använda syltsocker, men vet ni vad det kostar?!) Koka upp och låt det sedan sjuda till önskvärd konsistens. För mig tog det ungefär 20 minuter. Tänk på att det kommer tjockna lite när det svalnat, ta bort kastrullen innan du kokat knäck.

Japp, kastrullen med det lagade handtaget funkar än!

Slå upp på glasburkar och använd på rostbröd.Sirap

Maskrosblommor, 4 dl
Vatten, 6 dl
Strösocker, 6 dl


Koka blommor och vatten i 15 minuter. Sila bort blommorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen.


Koka upp, vispa ner sockret och låt sjuda i ytterligare 20 minuter. Tappa upp på burk.

Det här var inte kattpiss...

9 kommentarer:

 1. Ser ut som det blev riktigt lyckat! Hur skulle du beskriva smaken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev ett tveklöst "Sådär" ;-). Marmeladen blev rätt lik apelsinmarmelad. För söt för mig, men det brukar all marmelad vara.

   Sirapen blev ungefär som den man köper, åtminstone inte bättre och med tanke på allt socker som går åt undrar jag om det är pengar att tjäna på det. Mitt behov är ändå ganska litet, använder det bara i brödbak.

   Radera
 2. Det där ska jag inte prova, jag tycker inte om maskrosor, det är sedan gammalt. Ingen slump att loggan för Mp är densamma.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Villaägare med stor tomt? Min mor utkämpade ett krig med maskrosor i 25 år och blir fortfarande irriterad när hon ser en äng med maskrosor trots att hon inte har en tomt längre.

   Radera
  2. Jag är det iallafall, hatar med emfas maskrosor. Man rensar i trädgården och när man är klar i andra änden så har det fanimej vuxit upp igen i början.

   Radera
  3. Du får tänka på att de är ettåriga, så om du bara lyckas få bort blommorna innan de hunnit fröa av sig bör det gå att få ner beståndet. Men precis som du säger är det helt omöjligt att helt bli av med dem.

   Bin, getingar och några till tackar dig ;-).

   Radera
  4. Asfaltera över, efter det att marken varit helt övertäckt med tex plast i några år?
   Men då kan man väl ge sig fan på att bah-kunke och ställer upp en valstuga där istället

   Radera
 3. Är de verkligen ettåriga? Det tror inte jag.
  //nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag får backa på det. Här (https://www.odla.nu/fragor-svar/maskrosor) står att de brukar vara ettåriga, men det verkar finnas olika varianter.

   Radera