fredag 24 maj 2019

Bitsocker

Det finns produkter som är helt och hållet onödiga. En sådan är snabbitsocker. Det är ju en relativt ny produkt som skapades för att det fanns behov av en sockerbit som smälte snabbare. Den innehåller därför lite mer luft än den ”vanliga” sockerbiten. Men om man ändå vill smälta sockret finns ju strösocker!

I den butik jag oftast handlar mat i kostar bitsocker från 14,50 kr/kilo medan strösocker kostar 7,75 kr/kilo, alltså i stort sett halva priset. Vill man absolut ha samma mängd varje gång kan man ju måtta upp det med en sked. Annars finns sockerströare som portionerar ut sockret så att det alltid blir lika mycket. Varför man nu skulle vilja det, det beror väl på mängden kaffe, te eller vad man nu sockrar.


Hur som helst har strösocker bara fördelar, förutom att det kostar hälften. Så varför finns snabbitsocker (eller egentligen bitsocker överhuvudtaget)? Är det för att det finns köpare som tror att det förenklar deras liv eller att man gillar ploppljudet när biten dunsar ner i koppen? Jag vet inte, men jag skulle fråga om jag träffade någon bitsockerkonsument. Det var många år sedan jag såg bitsocker i ett hem.

Men det finns ju att köpa och om ingen gjorde det skulle produkten snabbt plockas bort, så det finns en marknad. Kanske är svaret att bitsocker finns av samma skäl som färdigskalad potatis, Paradise Hotel och Niklas Strömstedt. För att folk gillar skräp.

46 kommentarer:

 1. Bitsocker är superbra att ha hemma. Inte för att sockra med (enligt din egen argumentation), men för att göra rent kastruller och liknande när det bränt fast matrester så är sockerbitarna överlägsna alla andra husmorsknep. Bara blöt sockerbiten lite lätt och gnugga, funkar varje gång.
  Min fru var tom på väg att slänga(!?) en kastrull en gång när något hade bränt fast ordentligt och "förstört" den, men efter ett par sockerbitar var den som ny igen. Tur att jag var hemma vid det tillfället. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för fel på stålull nu då ;-)?

   Radera
  2. Stålull kan ju repa vissa ytor...
   Men att gnugga lite med en maskindisktablett, fungerar nog bättre än en sockerbit?

   Radera
  3. Man får väl gnugga med lite måtta. Jag skulle inte använda stålull på teflon, men på en rostfri kastrull (och det borde alla kastruller vara) är det bara att nöta på.

   Radera
  4. Glas och porslin skulle jag inte heller vilja använda stålull på.

   Radera
  5. Nej, men där funkar ju vatten och en skvätt diskmedel.

   Radera
 2. Svårt att dricka kaffe på bit med strösocker … Fungerar i och för sig inte med snabbbitsocker heller; till det krävs rejäla gammaldags sockerbitar.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var enda skälet att jag inte helt buntade ihop snabbitsocker med "vanligt" bitsocker, men så kom jag på att det inte kan finnas mer än ett fåtal människor i Norrland kvar som dricker på bit (ungefär lika många som dricker på fat).

   Radera
  2. Det går bra att dricka på bit med snabbitsocker också. Man får bara vara snabbare, jättesnabb faktiskt.

   Radera
  3. Och eftersom dricka på bit är en norrländsk gren funkar inte det ;-).

   Radera
 3. När man brygger öl och vill ha efterjäsning på flaska är det bra att få exakt mängd. Just en sockerbit är perfekt för en 50 cl flaska.

  Se kan lössocker bli slabbigt på ett sätt bitsocker inte blir. Men ja, det är inte helt nödvändigt. Vilket man även kan invända mot själva sockret i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om något ska jäsa är väl socker helt nödvändigt?

   Radera
  2. Ja, vid ölbryggning så är det en perfekt mängd. Dock har jag övergått till att tappa om ölen och i det läget tappa i sockerlag, det blir mer exakt och är enklare. Ölet dricker jag så snabbt ändå (inom 6mån), så den eventuella oxidationsprocess som sätts igång spelar ingen större roll.

   Radera
  3. Fast då funkar väl strösocker och en hushållsvåg, vilket ger vikten på grammet när, med hyfsad exakthet.

   Radera
 4. Men.. har du tänkt på att det är mer socker i en portion från en sockerströare? En tesked, dvs ungefär 4,3g socker. Om du använder en sked istället blir det oftast lite rågat, dvs mer, men vi kör på en struken tesked från ströaren.

  En bitsockerbit är endast 3,2g.

  (det här med att mäta upp exakt mängd varje gång är det ju ingen som tror på. ;) )

  Anyway, om man då dricker 4 koppar om dagen och tar två sockerbitar per kopp (det blir 8 om dagen för er som inte har en miniräknare till hands)..respektive två teskedar strösocker per samma mängd koppar.

  Då räcker bitsockerpaketet i ungefär 39 dagar a 14,50 =37 öre om dan.

  Medan strösockret räcker i ungefär 29 dagar a 7,75 =27 öre om dan.

  Så lite billigare med strösocker, grattis till den sparade tioöringen, men å andra sidan lite onyttigare.

  Och har du tänkt på att om man råkar tappa en sockerbit så plockar man upp den och slipper städa. Om man tappar ut en tesked socker så är det ett jämrans kladd. Bara en sån sak. En kladdförsäkring för 10 öre om dan helt enkelt.

  Cheers,

  /P
  Sockervikten tog jag från första bästa sida, finns säkert andra hemsidor som har andra vikter.
  https://www.vilkenstorlek.se/mat/vad-vager-en-sockerbit/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Totalt åtta sockerbitar som dagens ranson i kaffet?! Tja, det är i alla fall mindre än de 11 bitar man får på köpet med 33 cl läsk som vissa dricker varje dag. Ett stort glas (ca 3,5 dl) juice motsvarar 5-6 bitar, stort glas saft 3-4 beroende på styrka. Socker, socker...

   Radera
  2. Jag får erkänna att jag inte räknade med "kladdförsäkringen".

   Jag har strösocker i te. Då tar jag en tesked och höftar lite lagom, ungefär en halv tesked till en stor kopp. Det blir alldeles precis lagom och inte spiller jag heller.

   Radera
 5. Håller med dig helt och hållet, en onödig produkt. Vill man ha exakt mängd socker får man ju väga upp det. Annars kan man ju använda en tesked... blir *ungefär* lika mycket varje gång.

  Världen är full av onödiga produkter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så himla noga får man inte vara. Det är man ju knappast med kaffe eller te där man höftar till det. I alla fall gör jag det.

   Radera
 6. Hej Sparo!

  Vad kul, jag har aldrig reflekterat över strö- och bitsocker förut.

  Jag måste erkänna dock att jag är imponerad av dem som affärsmän/kvinnor som lyckas sälja socker för dubbla priset, genom att bara sätta ihop dem i kubform :)

  Med vänliga hälsningar,
  Fröken Investera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu mer imponerande med butiker som lyckas sälja vatten i kubform. På Willys kostar 2 kg isbitar 19,90 kr, alltså nästan 10 kr per kilo för vanligt vatten.

   Radera
  2. Det är lysande! Liksom skinkspad i tubkorv vid jultid, frysta kycklingvingar likaså. Vatten tar jag ur min kran och gör isbitar av, skinkspad och kycklingvingar räknar jag dessvärre som skräp ��

   Radera
  3. Skinkspad i tubkorv, är det för dopp i gryta? Jag har ingen koll alls.

   Radera
  4. Antagligen, jag äter inte dopp i gryta så första gången jag såg det tänkte jag vad i...

   Radera
  5. Ingen äter dopp i gryta. En del serverar den på julbordet, men ingen äter den :-).

   Radera
 7. Vill gärna ha dem kvar. Jag ordinerar relativt ofta en medicin på sockerbit.

  Medicinen ges som något du skall svälja och är ofta på 0,1 eller 0,2 ml. Dvs en pytteliten dos. Lättast är att droppa på en sockerbit och be dem svälja.

  Utan sockerbit skulle man nog behöva beställa något medicintekniskt hjälpmedel (dvs certifierad sockerbit) för 50-100kr styck. Nu tar vi dem från fikarummet....

  Annars dricker jag inte kaffe....så jag använder dem inte till så mkt mer...

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man inte droppa på en bit knäckebröd eller något istället?

   Jaja, jag tror inte att sockerbiten är utrotningshotad så du kan nog lugnt fortsätta.

   Radera
 8. Varför finns servetter? Dessa kan ersättas av betydligt billigare hushållspapper, eller till och med ännu billigare toapapper.

  Jo servetter och bitsocker tar man fram när man har gäster. Toapapper och strösocker kan man köra med i sin ensamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns jättefina behållare för toapapper som funkar på bordet även vid festligare besök. Precis som att jag inte tycker att en skål strösocker med en sked i förstör festen.

   Radera
 9. Många äldre som fortfarande dricker kaffe med bitsocker. Och det kan INTE bytas ut mot strösocker, jag lovar....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, en del pensionärer går i taket över alla förändringar sedan 1950. Ibland får jag för mig att det är därför de dör. Inte pga sjukdomar utan för att tv-bilagan fått ny layout.

   Radera
  2. Förrän du anar är du där Micke, tror att du kommer att vara envis som få och vilja ha det som du alltid har haft det. Gud bevare hemtjänstpersonalen.
   Kan inte tänka mig att du kommer att vara det minsta medgörlig eller förändringsbenägen.Det kommer att vara list och övertalningsförmåga som gäller och det kommer inte bli lätt att övertala dig om du fått för dig något.


   Radera
  3. Mycket av det du säger stämmer, men jag undrar hur många europeiska länder som har råd med hemtjänst när jag blir gammal.

   Radera
 10. Ja, vad gör man när ens gamla pappa kommer på besök och vill ha sin exakta halva bitsockerbit i kaffet, precis på samma sätt som han har tagit det de senaste 65 åren? Jag har inget att sätta emot där, utan bara att ta fram bitsocker paketet som står där bara för det ändamålen. Man måste vara snäll med de äldre:-)

  Oddsen att få honom att lägga av med bitsockret är lika dåliga som att få Buffet att lägga av med sina fem CocaCola per dag eller sina dagliga McDonaldsbesök..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa! Kanske skulle han se fördelarna.

   Min pappa vägrade hårdnackat hårtrimmer i decennier och gick till frisören trots att han hade lättskött frisyr med sämre täckning än Tre. Tills han testade och insåg att det tog tio minuter och han slapp lämna hemmet.

   Radera
 11. Vadå lämna dem i fred :) Det här med att förädla lite granna och sedan dubbla priset, det är väl sedan gammalt? Allt mer matvaruhandel bygger ju på just det idag. Och folk går på det.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är gammalt, men det innebär inte att man måste svälja och tugga.

   Radera
 12. Riktigt kul att du passade på att få med Strömstedt (i kombo med en fin 90-talsbild på honom) i ditt resonemang om onödiga saker här i livet :-). Guldstjärna & pluspoäng! Trevlig helg! Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menade inget illa, men han var det onödigaste jag kunde komma på. Möjligen i konkurrens med hans band SEG.

   Trevlig helg själv!

   Radera
 13. Och hur fasen tänker du att jag ska dricka min Absint??

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte tänkt att någon ska dricka Absint :-). Men som fläckborttagningsmedel kan det funka. Kanske kan man göra ren kastruller med det...

   Radera
 14. Apropå bitsocker skulle jag gärna se att maskindiskmedel gick att köpa i pulver igen. Gillar inte alls de portionsförpackade bitar som alla märken verkar har gått över till nu. Dyrare och besvärligare enligt mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.xn--ob-eka.se/hushall/stada-diska/maskindiskmedel/maskindiskpulver-finish-3605671

   Det finns pulver att köpa lite varstans, det har absolut inte försvunnit. På Ö&B är det ganska prisvärt för känt märke. Kolla kontorsvaruhus också.

   Tabletter kan man annars lätt halvera, särskilt om man fyndat Skonas platta runda bitar på extrapris. Klipps lätt itu.

   Radera
  2. Jag använder inte maskindiskmedel, men det låter onekligen som samma problematik. Billigare att få dosera själv.

   Radera
 15. Vi har bitsocker på jobbet. Antar att det kanske ses som lättare att hälla upp bitar i en skål för folk att plocka från än att ha strö i en skål och en sked. Och den som köper in tänker nog inte på kilopriset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På arbetsplatser lär bitsockret inte försvinna i första taget och jag har viss förståelse för det.

   Radera