fredag 3 maj 2019

”Kan vi göra det här svart?”

Rent praktiskt är det knappast illegalt att som privatperson handla svarta tjänster av t ex målare eller städföretag eftersom det är omöjligt för kunden att veta ifall företagaren har för avsikt att ta upp inkomsten för beskattning, oavsett om man får ett kvitto eller inte. Men i ett teoretiskt resonemang är det en gråzon varför jag vill betona att jag inte uppmanar någon att handla svart. Dessutom utgår jag ifrån att alla läsare precis som jag aldrig skulle kunna tänka sig att medverka till skattefusk.


I mindre nogräknade grupperingar har jag däremot hört talas om personer som gärna skulle vilja föreslå en uppgörelse där det inte är hugget i sten att företagaren gör rätt för sig, men inte vetat hur de ska formulera sig. Givetvis vill de inte veta av fusk, de vill bara utmana hantverkares rättspatos. Så hur går de lättast tillväga, hur skulle de – hypotetiskt! – kunna inleda diskussionen?
Innan du räknar ut priset vill jag vara tydlig med att jag inte kommer efterfråga något kvitto. Du får göra vad du vill med den informationen.
Jag kan inte hindra dig från att betala skatt, men jag vill inte uppmuntra till det.
Jag behöver inget kvitto, jag kommer alltid ihåg vad jag har köpt.
Svart eller vitt spelar ingen roll, när jag gör affärer diskriminerar jag ingen.

Känner du också människor som till skillnad från mig, dig själv och alla andra läsare ibland handlar svart och hur brukar de i så fall formulera sig?


Och nej – innan någon ens ställer frågan – jag jobbar inte svart. Huruvida det beror på att jag aldrig anlitas av privatpersoner eller på min höga moral ska jag låta vara osagt eftersom frågan av detta skäl aldrig aktualiserats.

33 kommentarer:

 1. Rot- och rut visar väl hur mycket bättre allt skulle gå för Sverige, om vi hade rimliga skatter på arbete? Utöver ett bra arbete, så har jag hört att polacker och balter ger bra priser på hantverk.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag inte om det visar, men åtminstone att fler är benägna att betala skatt om skillnaden mellan vitt och svart är lägre. Självklart, kan tyckas, men för långtifrån alla debattörer.

   Efter att på kort tid fått två vattenskador (https://sparosverige.blogspot.com/2018/04/en-vagg-fylld-av-vatten.html) tack vare inkompetens av polska hantverkare skulle jag iaktta viss försiktighet. Det skulle jag å andra sidan göra med alla hantverkare.

   Radera
 2. När rotavdraget kom och man fick dra av hela 50% (dvs priset blev detsamma som svart) precis i samband med att vi flyttade till ett hus med renoveringsbehov, så var det mer regel än undantag att alla runt omkring oss tyckte att vi skulle anlita svart istället. Tror att det satt så djupt rotat hos gemene man att man bara gjorde så. Alltså folk omkring, inte hantverkarna själva (och de är ju en historia i sig, jag har ingen svart bok men om jag hade det hade många av våra hantverkare haft sina namn i den). Nu verkar ju folk (och framförallt hantverkare) istället tycka att man kan göra "allt även om det är dyrt" för det går ju ändå på rot. Precis som de tycker att företagare kan ju betala allt pga avdragsgillt. Det spelar ju ingen roll att något blir billigare, om jag ändå inte ville/behövde ha det från början och i slutändan är det ju MINA pengar någon annan får. Det värsta en hantverkare sa till mig när priset drog iväg var: "Du får ju ändå igen det när du säljer". Ja men snälla fakturera gärna mig en miljon extra eftersom bostadsmarknaden är helt störd.

  Själv är jag inte heller intresserad av att betala folk svart, ska jag vara en del av samhället får jag förhålla mig enligt reglerna även om det är surt att betala mer. Jag tar inte heller betalt svart, får jag en femhundring i handen när jag hämtar papper för bokföring i den lilla grillvagnen kommer det ändå ett kvitto in i pärmen. Jag vill göra saker jag kan stå för, även om skattmasen kommer och hälsar på mig, och vem vet kanske blir man kändis på äldre dar och då gäller det att ha rent mjöl i påsen :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där att man ska renovera bara för att det är avdragsgillt är en märklig syn, men jag har också hört den. Det blir ju inte gratis med avdragsgillt, bara billigare.

   "Hämtar papper för bokföring i den lilla grillvagnen".

   Grillvagnen? Ber dem dig hämta bokföringen och elda upp den ;-)?

   Radera
  2. Haha nej, alltså den lokala grillkiosken ska ju också betala moms, men pga språkproblem har de inte förstått att de ska vänta på fakturan utan betalar alltid kontant när jag hämtar plastpåsen med kvitton. Tror inte det är någon vilja att betala svart, utan bara att jag inte lyckats förklara hur det egentligen ska gå till då jag inte pratar samma språk som dem..

   Radera
  3. Aha, jag fick för mig att det var du som kom med grillvagnen. Jag såg framför mig en spretig verksamhet av bokföringshjälp och grillkorv medan man väntade :-).

   Radera
  4. "...ska jag vara en del av samhället får jag förhålla mig enligt reglerna även om det är surt att betala mer."

   Om man inte vill vara en del av samhället då, var anmäler man sitt utträde?

   Radera
  5. Tänkvärd fråga. Eller om man vill vara en del av samhället, men anser att politikerna brutit samhällskontraktet genom att inte erbjuda den service de sa att vi skulle få om vi bara betalade vår skatt. Man kan ju inte gärna bryta ett sprucket avtal.

   Radera
  6. ”Tror inte det är någon vilja att betala svart, utan bara att jag inte lyckats förklara hur det egentligen ska gå till då jag inte pratar samma språk som dem..”

   Oj då. Jag blir nästan lite rörd av att det finns folk som kan tro sånt i nådens år 2019.


   Radera
  7. Jag kan ju inte veta hur Linns grillkunder funkar, men i större delen av världen är ju kontanter fortfarande kung. Har man levt i ett sådant land i 40 år är det nog svårt att ställa om sig till Plastkortsverige.

   Radera
 3. Din rubrik låter som filmtiteln på en p-rulle.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kanske sett för lite porr för jag gör inte alls den associationen. Gjorde en sökning nu och hittade följande mer eller mindre kreativa titlar:

   Boobieguard
   Shaving Ryans Privates
   Forrest Hump
   In Diana Jones

   Radera
  2. Eftersom du är inne på utrikiska:
   Let's go black....
   Mer än 99,9 miljoner träffar på google

   Radera
  3. Haha! Det var ju riktigt fyndigt!

   Radera
 4. Jag har också hört den här frasen från hantverkaren;
  "Äh... Och hur gör vi med momsen?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det dummaste! Jag hade nog inte kunnat låta bli att provocera lite genom att säga: "Om du varken uppfattar tjänsten som mat eller kultur är det väl 25 procent som gäller?"

   Annars hörde jag om en gubbe som ville ha en öppen spis och när hantverkaren frågade om det skulle vara rostfritt glatt svarade: "Nej, murat!"

   Radera
 5. En fin omskrivning av svartarbete stor ortens "handy man" för.
  Han presenterar sig som bygdens budget alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändå lite oklart. Det skulle ju också kunna betyda att han bara uppfattar sig som en billig, lokal hantverkare.

   Radera
 6. Intressant inlägg, särskilt eftersom min frisör så sent som i lördags förmodligen ägnade sig åt detta. Han sa att pappret i kortterminalen är slut och frågade om jag kunde ta ut kontanter. Bankomaten låg runt hörnet så jag tog ut pengar. Fick inget kvitto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har snackats mycket om svartfrisörer. Själv har jag ingen koll eftersom det knappt fanns moms senast jag behövde hjälp med att klippa mig :-).

   Radera
 7. Ibland får man rabatt om man erbjuder sig att betala direkt istället för om 30 dagar. Vill man ha garanti och liknande bör man alltid se till att de är noga och registrerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det behöver ju inte betyda att de tänker fuska, bara att de hellre vill ha betalt direkt.

   Radera
 8. Försöker alltid göra rätt för mig. Dock ganska säker på att en transaktion jag gjort aldrig kom till skattmasens kännedom.

  Fick punktering kl 2000 på väg hem från jobbet en fredag i slutet av oktober för många år sedan. Svängde förbi den lokala däckverkstaden för att kolla öppettider. Den var full rulle med att byta till vinterdäck trots tiden. Insåg att få tid till att byta slang skulle vara omöjligt de närmsta veckorna.....suck!
  Fick dock kontakt med en av gubbarna som sa att vi tar din bil om en liten stund. Däcket var fixat inom en kvart. De har haft en lojal kund sedan dess.
  Dock betalade jag kontant första gången....de andra gångerna har det alltid varit mer formellt med kvitto och endast kortbetalning.....
  Vet dock inte vad momsen är på reklam/annonsering osv....för om någon frågar mig om smidig däckfirma så har jag bara ett svar.

  Kanske svart....mörkt och regnigt var det i alla fall...

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
 9. Vem vill renovera sitt badrum svart? Med rh-garanti? (rh=runt hörnet)
  Sen kan man ju alltid undra vad fan man får för skattepengarna, men det är en annan fråga.
  Rot-avdraget är väl ingen höjdare? så som det fuskas med detta. Då få alla andra betala för husägarnas renoveringar..ska det vara så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Badrum är väldigt svårt att fuska med eftersom försäkringsbolaget garanterat kräver kvitton vid en vattenskada. Fast det behöver ju inte finnas kvitton på precis allt.

   Jag har ingen koll på om det fuskas med rotavdragen. Det faktum att inte alla kan utnyttja dem är ju inget fusk, även om det kan tyckas orättvist. Fast det gäller ju precis alla skatter och avdrag.

   Från början kändes det som att hantverkarna såg avdraget som en chans att salta sina fakturor precis så mycket att det blev ett nollsummespel för kunden, men nu verkar ju varenda östeuropé som är här ett svenskt företag som kan vara med och pressa priserna.

   Radera
 10. För att hjälpa kunden kan det tex skrivas några extra timmars arbete istället för materialkostnad.. Bort med bidragen och sänk skatten på arbete istället. Vi har väl världens högsta marginalskatt.
  Hur mycket betalar man i statt på 1000kr som företaget drar in? Först har ju kunden om det är en privatperson betalat 25% moms
  Sen har du 500kr kvar i lön efter skatter. Kanske tankar du bilen för dessa..Det hela är ju galet. :)
  Vad får vi för pengarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att skriva material som arbetskostnad är väl det som kallas skatteväxling ;-).

   Radera
 11. Som snickare så har jag blivit tillfrågad otaliga gånger om att "jobba över någon timme nu när du ändå är här" "du skriver väl kvittot med den korta pennan" till "utan kvitto "

  På nittiotalet räckte det med att tanka bilen på en välbesökt bensinstation i arbetskläder för att främlingar skulle komma fram och undra om jag ville "jobba extra" .
  Rotavdraget har verkligen hjälpt till att sanera branschen, tyvärr tycker jag mig se tendenser till att det ökar igen nu när avdraget är försämrat.

  Renovera badrum : som snickare kan jag givetsvis renovera mitt eget badrum. Dock lät jag givetsvis en firma göra det istället pga skrivna garantier för försäkringsbolag.

  Eget svartjobb, vill understryka att jag endast arbetat mot vitt betalning. Föräldrar och syskons bostäder har jag dock renoverat utan betalning, så tekniskt sett så är jag väl i finansministerns ögon svartjobbare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att folk måste jobba upp sina retoriska färdigheter. "Skriva kvitto med den korta pennan" är ju bara för dumt.

   Om "bensinmacksantastningarna" ökar igen får du skaffa en Irlandsreggad bil :-).

   Det där hade jag inte ens tänkt på. Om man själv är utbildad borde man få renovera badrummet själv och skriva ett papper på att man gjort det. Undrar förresten hur läkare gör om de vill skriva ut medicin till sig själva.

   Radera
 12. Jobbar på bilverkstad. Får ibland frågan om man kan göra jobb vid sidan om. Brukar då förklara att det blir dubbelt så dyrt. Min fritid är värd mer än din bil:)

  MikTAnd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det där låter som jag när min f d chef frågade om jag kunde komma in och jobba en lördag. "Ledsen, så mycket pengar har du inte."

   Radera