söndag 26 maj 2019

Granskott

Ännu mera gratismat från skogen. Eller gratis... Man får inte plocka granskott hur som helst. Om trädet/grenen lever behövs markägarens tillstånd, oavsett om ägaren är grannen, Svenska kyrkan eller någonstans däremellan.

Men om du har tillstånd eller egna granar kan skotten syltas eller stekas, användas till att smaksätta snaps eller för att göra te, sirap, glass, sylt eller sallad. Råa har skotten en frisk smak av citrus och innehåller höga halter av c-vitamin, men också lite olika mineraler. Den som är gravid eller har problem med njurarna bör dock stå över.


Själv är jag varken eller, så jag gav mig ut i en närliggande skog. När jag plockat granskott bestämde jag mig för att göra två olika grejer, sylt och te.

Granskottssylt

Här snodde jag helt skamlöst ett recept härifrån, men valde som vanligt bort syltsockret.

granskott, 4 dl
vatten, 2 dl
strösocker, 3 dl
citron, 1 st


Skölj av skotten för att slippa ohyra. Lägg dem sedan i en kastrull tillsammans med vatten, socker och saft från en citron. Koka upp och låt sjuda i cirka 15 minuter.
Granskottste

Lägg en näve granskott i en mortel.


Krossa dem.


Häll kokande vatten över dem.


Låt det dra i fem minuter, sila av teet och drick.


Eller söta först med maskrossirap. Eller socker, om du inte vill krångla till det.

Hur blev det då? Som lite av en syltkännare måste jag erkänna att sylten inte var min bästa någonsin. Men det är en smaksak, så är du nyfiken föreslår jag att du testar.

Teet var desto bättre, men jag kan banne mig inte beskriva smaken. Lite surt, på ett bra sätt. Äh, ni får testa det med om ni är nyfikna. Jag kommer att göra om det i alla fall.

23 kommentarer:

 1. Skumt att den gröna färgen tycks försvinna efter kokning/silning. Eller är det bara som det ser ut på bilderna?

  Kommer nog inte prova själv även om framförallt teet lät gott. Känner ingen som äger skog och att fråga kommunen känns rätt dödfött. I det här fallet hade det varit enklare att vara ekorre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är riktigt. Teet blir svagt grönt medan sylten går mot brunt. Teet blev verkligen förvånansvärt gott.

   Kanske känner du någon villaägare med granhäck? Om dessa granar hämmas i växten av att skotten plockas bort är det förmodligen snarare önskvärt.

   Annars har jag hittills aldrig hört någon som blivit dömd för att ha plockat granskott. Någon som huggit en julgran eller två, men aldrig skott.

   Radera
  2. Poängen är väl att plocka lite lagom av varje gran så gör det inte så värst mycket. Jag har en kompis vars sommarstuga har plenty med skog samt att jag nån gång plockat i skogen när jag varit ute på vandring & kokat te på vid nåt vindskydd + fyllt i nån ur-äten liten matlåda och tagit hem gjort snapskryddning eller sirap på. Det tar ju sin lilla tid plocka ihop en liten burk eftersom det är dom små fina skotten man ska ta. Så det är ju inte snack om några mängder. Men som sagt, länsa inte ett stackars träd så går det bra

   Radera
  3. Absolut, några skott här och där lär inte göra någon större skada, men det är ändå inte tillåtet.

   Och visst tar de en stund att plocka, men de sitter i bekväm höjd till skillnad från exempelvis blåbär som kräver att man böjer sig betydligt mer.

   Radera
 2. Intressant och kreativt tips, rent av folkbildande. :)

  Efter maskrosor och gran vore det spännande att se vad du kan göra av kirskål som går att använda som substitut till sallad/spenat i t.ex. lasagne? Almfrön går också fint att ha som tillägg till sallader. Sedan vore det intressant att läsa om du tar tag i klassiska tiders inte alltid självvalda snålsparardiet barkbröd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kirskål skulle gärna prova om jag visste var jag fick tag i det. Hittar jag en källa kan det absolut bli ett sådant inlägg.

   Almfrö låter som dålig ekonomi, men barkbröd är onekligen intressant!

   Radera
  2. Knacka på i närmaste villakvarter och du får med säkerhet några kronor för att du avlägsnar kirskål från deras rabatter. :)

   Radera
  3. Min gissning är att det vanligaste svaret skulle vara: "Vad är det för nåt?" Eller också skålar de i kir ;-).

   Radera
 3. Granskott e gott! skulle kunna vara en ny slogan :)
  Nä men seriöst, jag testade granskott för första gången för några år sedan i en viltgryta som blev fantastiskt god. Då visste jag inte ens att de går att äta.
  Nu brukar jag plocka lite grand vid denna tid på året.

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. BTW kirskål kan du få kilovis av mig... obekämpbart ogräs...

   //Krusse

   Radera
  2. Kul med sånt man ser hela tiden och plötsligt får användning av.

   Ja, jag har förstått att de som har kirskål har hur mycket som helst.

   Radera
 4. Du tar existentiella frågor till en helt ny nivå. Varifrån får du alla idéer :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här fick jag från skogen, men i efterhand önskar jag att jag hade skrivit ett inlägg om ätbara alger istället för då hade jag kunnat svara "Finns i sjön!" :-)

   Radera
 5. Hahaha! Det där ser ju verkligen gott ut micke... ;). Jag ska ärligt talat säga att jag är glad över att du går före och testar såna här grejer så slipper jag. Jag gillar att spara pengar men jag tror jag väljer att köpa min sylt istället. I alla fall den här gången. :) Teet verkar lite mer intressant. Ett annat gratis te som jag kan rekommendera (om man äger björkar) är Chaga. Riktigt bra och det ska vara nyttigt som bara den säger de.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv föredrar jag egen bärsylt (https://sparosverige.blogspot.com/2016/05/sylt.html) framför både detta och köpesylt. Jag hoppas på rimlig blåbärsskörd i år.

   För att testa granskottste skulle det nog räcka med kanske tio skott, så är du nyfiken tycker jag absolut att du ska testa. Jag får kolla in Chaga (även om jag inte är björkägare).

   Radera
 6. Kirskål är en av de mest svåra örter(ogräs) att utrota, växer med långa rötter så har man rensat på ett ställe så dyker det snart upp en bit därifrån.Ett sätt är att täcka området med tidningar plast och sen täcka med jord och låt det vara så ett par säsonger. Jag har kämpat med kirskål.
  Kirskål har odlas som grönsak i Sverige. Vill man använda den i maten är det precis som med nässlor och maskrosblad, bör plockas på våren när de är späda och mjälla. Lite kryddiga i smaken och goda i paj eller som pesto, finns säker fler sätt att använda den på./Elsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter spännande och eftersom exakt all annan kål är god och nyttig borde oddsen vara goda.

   Radera
 7. Kul att se att du testar.
  Det mesta som växer på våren kan man nästan se hur det kryllar av nyttigheter.

  Det här att granskott inte ingår i allemansrätten känns ibland att folk har lite svårt att acceptera. (jag tar ju bara liiite i den stora skogen) Om en gran får en skada på fel ställe så kan värdet på den minska drastiskt. Skador ger också ohyra och parasiter större chans att få fäste.

  Granskottssirap är något som också är "lite drag i" och kan användas att piffa upp det mesta.

  Pröva att kolla efter harsyra också när du är ute i granskog. Den är bara att äta direkt på plats om man vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tänkte att jag skulle testa lite "skogsmat" i år och nu har jag bockat av nässlor, maskrosor och granskott.

   Du har rätt, men med tanke på att folk inte ens orkar plocka blåbär tror jag inte att folk kommer att gå man ur huse för att plocka granskott.

   Harsyra har jag ingen koll på, men jag ska försöka.

   Radera
 8. Är det till en koja i skogen, du ska flytta Micke? Börjar du så smått förbereda dig för ditt nya liv? En blivande självförsörjarnisse.

  "Var nöjd med livet som vi lever här, bland träd och bär" /Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då! Jag tycker bara att det är kul att testa vad man kan få ut av skog och natur.

   Radera
 9. När granskottssäsongen är slut så kan jag rekommendera appen Olio för gratis mackor/bullar/bröd. Precis mumsat i mig en bagel från Fotografiska som jag fått tag i via appen. Mums!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt kvar en skvätt granskottssylt, men i övrigt ser jag säsongen som över.

   Kul idé med Olio. Fast på något sätt skulle man ju önska att det är de verkligt behövande som kommer i åtnjutande av maten i första hand. Inte så att jag missunnar dig en bagel, men jag tänker att det antagligen finns en uteliggare eller två som inte har en Iphone med denna app och därför får leva på containermat och roadkills.

   Radera