Men om du har tillstånd eller egna granar kan skotten syltas eller stekas, användas till att smaksätta snaps eller för att göra te, sirap, glass, sylt eller sallad. Råa har skotten en frisk smak av citrus och innehåller höga halter av c-vitamin, men också lite olika mineraler. Den som är gravid eller har problem med njurarna bör dock stå över.
Själv är jag varken eller, så jag
gav mig ut i en närliggande skog. När jag plockat granskott
bestämde jag mig för att göra två olika grejer, sylt och te.
Granskottssylt
Här snodde jag helt skamlöst ett
recept härifrån, men valde
som vanligt bort syltsockret.
granskott, 4 dl
vatten, 2 dl
strösocker, 3 dl
citron, 1 st
vatten, 2 dl
strösocker, 3 dl
citron, 1 st
Skölj av skotten för att slippa
ohyra. Lägg dem sedan i en kastrull tillsammans med vatten, socker
och saft från en citron. Koka upp och låt sjuda i cirka 15 minuter.
Granskottste
Lägg en näve granskott i en mortel.
Krossa dem.
Häll kokande vatten över dem.
Låt det dra i fem minuter, sila av
teet och drick.
Eller söta först med maskrossirap. Eller socker, om du inte vill krångla till det.
Hur blev det då? Som lite av en
syltkännare måste jag erkänna att sylten inte var min bästa någonsin. Men det är en smaksak, så är du nyfiken
föreslår jag att du testar.
Teet var desto bättre, men jag kan
banne mig inte beskriva smaken. Lite surt, på ett bra sätt. Äh, ni
får testa det med om ni är nyfikna. Jag kommer att göra om
det i alla fall.
Skumt att den gröna färgen tycks försvinna efter kokning/silning. Eller är det bara som det ser ut på bilderna?
SvaraRaderaKommer nog inte prova själv även om framförallt teet lät gott. Känner ingen som äger skog och att fråga kommunen känns rätt dödfött. I det här fallet hade det varit enklare att vara ekorre.
Det är riktigt. Teet blir svagt grönt medan sylten går mot brunt. Teet blev verkligen förvånansvärt gott.
RaderaKanske känner du någon villaägare med granhäck? Om dessa granar hämmas i växten av att skotten plockas bort är det förmodligen snarare önskvärt.
Annars har jag hittills aldrig hört någon som blivit dömd för att ha plockat granskott. Någon som huggit en julgran eller två, men aldrig skott.
Poängen är väl att plocka lite lagom av varje gran så gör det inte så värst mycket. Jag har en kompis vars sommarstuga har plenty med skog samt att jag nån gång plockat i skogen när jag varit ute på vandring & kokat te på vid nåt vindskydd + fyllt i nån ur-äten liten matlåda och tagit hem gjort snapskryddning eller sirap på. Det tar ju sin lilla tid plocka ihop en liten burk eftersom det är dom små fina skotten man ska ta. Så det är ju inte snack om några mängder. Men som sagt, länsa inte ett stackars träd så går det bra
RaderaAbsolut, några skott här och där lär inte göra någon större skada, men det är ändå inte tillåtet.
RaderaOch visst tar de en stund att plocka, men de sitter i bekväm höjd till skillnad från exempelvis blåbär som kräver att man böjer sig betydligt mer.
Intressant och kreativt tips, rent av folkbildande. :)
SvaraRaderaEfter maskrosor och gran vore det spännande att se vad du kan göra av kirskål som går att använda som substitut till sallad/spenat i t.ex. lasagne? Almfrön går också fint att ha som tillägg till sallader. Sedan vore det intressant att läsa om du tar tag i klassiska tiders inte alltid självvalda snålsparardiet barkbröd.
Kirskål skulle gärna prova om jag visste var jag fick tag i det. Hittar jag en källa kan det absolut bli ett sådant inlägg.
RaderaAlmfrö låter som dålig ekonomi, men barkbröd är onekligen intressant!
Knacka på i närmaste villakvarter och du får med säkerhet några kronor för att du avlägsnar kirskål från deras rabatter. :)
RaderaMin gissning är att det vanligaste svaret skulle vara: "Vad är det för nåt?" Eller också skålar de i kir ;-).
RaderaGranskott e gott! skulle kunna vara en ny slogan :)
SvaraRaderaNä men seriöst, jag testade granskott för första gången för några år sedan i en viltgryta som blev fantastiskt god. Då visste jag inte ens att de går att äta.
Nu brukar jag plocka lite grand vid denna tid på året.
//Krusse
BTW kirskål kan du få kilovis av mig... obekämpbart ogräs...
Radera//Krusse
Kul med sånt man ser hela tiden och plötsligt får användning av.
RaderaJa, jag har förstått att de som har kirskål har hur mycket som helst.
Du tar existentiella frågor till en helt ny nivå. Varifrån får du alla idéer :)
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.se
Den här fick jag från skogen, men i efterhand önskar jag att jag hade skrivit ett inlägg om ätbara alger istället för då hade jag kunnat svara "Finns i sjön!" :-)
RaderaHahaha! Det där ser ju verkligen gott ut micke... ;). Jag ska ärligt talat säga att jag är glad över att du går före och testar såna här grejer så slipper jag. Jag gillar att spara pengar men jag tror jag väljer att köpa min sylt istället. I alla fall den här gången. :) Teet verkar lite mer intressant. Ett annat gratis te som jag kan rekommendera (om man äger björkar) är Chaga. Riktigt bra och det ska vara nyttigt som bara den säger de.
SvaraRaderaAktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier
Själv föredrar jag egen bärsylt (https://sparosverige.blogspot.com/2016/05/sylt.html) framför både detta och köpesylt. Jag hoppas på rimlig blåbärsskörd i år.
RaderaFör att testa granskottste skulle det nog räcka med kanske tio skott, så är du nyfiken tycker jag absolut att du ska testa. Jag får kolla in Chaga (även om jag inte är björkägare).
Kirskål är en av de mest svåra örter(ogräs) att utrota, växer med långa rötter så har man rensat på ett ställe så dyker det snart upp en bit därifrån.Ett sätt är att täcka området med tidningar plast och sen täcka med jord och låt det vara så ett par säsonger. Jag har kämpat med kirskål.
SvaraRaderaKirskål har odlas som grönsak i Sverige. Vill man använda den i maten är det precis som med nässlor och maskrosblad, bör plockas på våren när de är späda och mjälla. Lite kryddiga i smaken och goda i paj eller som pesto, finns säker fler sätt att använda den på./Elsa
Låter spännande och eftersom exakt all annan kål är god och nyttig borde oddsen vara goda.
RaderaKul att se att du testar.
SvaraRaderaDet mesta som växer på våren kan man nästan se hur det kryllar av nyttigheter.
Det här att granskott inte ingår i allemansrätten känns ibland att folk har lite svårt att acceptera. (jag tar ju bara liiite i den stora skogen) Om en gran får en skada på fel ställe så kan värdet på den minska drastiskt. Skador ger också ohyra och parasiter större chans att få fäste.
Granskottssirap är något som också är "lite drag i" och kan användas att piffa upp det mesta.
Pröva att kolla efter harsyra också när du är ute i granskog. Den är bara att äta direkt på plats om man vill.
Ja, jag tänkte att jag skulle testa lite "skogsmat" i år och nu har jag bockat av nässlor, maskrosor och granskott.
RaderaDu har rätt, men med tanke på att folk inte ens orkar plocka blåbär tror jag inte att folk kommer att gå man ur huse för att plocka granskott.
Harsyra har jag ingen koll på, men jag ska försöka.
Är det till en koja i skogen, du ska flytta Micke? Börjar du så smått förbereda dig för ditt nya liv? En blivande självförsörjarnisse.
SvaraRadera"Var nöjd med livet som vi lever här, bland träd och bär" /Em
Nej då! Jag tycker bara att det är kul att testa vad man kan få ut av skog och natur.
RaderaNär granskottssäsongen är slut så kan jag rekommendera appen Olio för gratis mackor/bullar/bröd. Precis mumsat i mig en bagel från Fotografiska som jag fått tag i via appen. Mums!
SvaraRaderaHar faktiskt kvar en skvätt granskottssylt, men i övrigt ser jag säsongen som över.
RaderaKul idé med Olio. Fast på något sätt skulle man ju önska att det är de verkligt behövande som kommer i åtnjutande av maten i första hand. Inte så att jag missunnar dig en bagel, men jag tänker att det antagligen finns en uteliggare eller två som inte har en Iphone med denna app och därför får leva på containermat och roadkills.