söndag 12 maj 2019

Facebookdemonstranter

Den fjärde oktober 1983 hölls den första stora demonstrationen mot löntagarfonder, initierad av 4 oktober-rörelsen. Om alla haft deras namnfantasi hade de flesta rockband hetat Två Gitarrer, Trummor & Bas. Men organisera kunde de. Demonstrationen samlade uppemot hundratusen svenskar i Stockholm, och då ska man tänka på att klart färre bodde där då.

Dagens demonstranter lämnar ogärna datorn. Det verkar hyfsat lätt att samla hundratusen i en Facebookgrupp, men när man sedan anordnar en demonstration eller ett torgmöte kommer fjorton personer, resten ”gillar”. Det senaste exemplet kom inte ens så långt. Jag tänker på Bensinupproret, som ansökte om demonstrationstillstånd, fick avslag och då går det ju inte.


Jag ska inte håna dem, men ordet uppror förpliktigar. Tror ni att Gustav Vasa ansökte om demonstrationstillstånd när han samlade dalkarlarna för att störta Kristian II? Sökte Mahatma Gandhi tillstånd i kampen för indisk självständighet? Ansöker Gula Västarna i Frankrike om demonstrationstillstånd för att varje vecka låta sig misshandlas av Macrons polislakejer?

Jag tvivlar. Men det är väl där vi är nu. Vi knyter näven hårt i fickan, vi ansluter oss till en Facebookgrupp, vi hytter med näven digitalt och virtuellt, eller ”gillar” åtminstone när andra gör det. Kanske sjunker bensinpriset ändå så småningom, kanske inte. Löntagarfonderna togs i alla fall bort, men proteströrelsen är bortglömd och idag är fjärde oktober synonymt med Kanelbullens dag.

 *gilla*

16 kommentarer:

  1. Jag är för att vara emot.... åtminstone så länge jag kan vara anonym!

    ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan väl ändå inte vara emot kanelbullar?!

      Radera
  2. Jag hade ju nästan hoppats att det där nekandet var en del av deras pr-kupp. Men de kanske la sig platt bara, har inte följt det? Annars stödjer jag deras tanke. Med tanke på hur hårt just drivmedelpriset och övrig gemensam politik slår mot landet, så är det dock ända nära en punkt när det brakar loss på riktigt. Det blir nog som i Frankrike här med en dag, tar bara längre tid. Vi lever i en tid då männen med det stora skägget inte går ut och hugger ned en gran vid ilska, de tar istället lite extra av den biologiska hudkrämen.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte heller följt och jag stödjer också deras tanke. Men om man kallar sin rörelse för "uppror" och backar så fort man får ett avslag känns det oerhört tandlöst.

      Jag tror aldrig att Sverige kommer att protestera med franska metoder. Inte på flera hundra år.

      Radera
  3. Ja, det krävs ordentliga uppror för att det skall hända någonting. FRA-lagen och senare IPRED samlade i princip hela svenska befolkningen under samma åsikt, förutom i rosenbad - och då blev det som det blev.
    Det är ingen idé att på fredlig väg försöka få ändring på någonting - det bevisas gång på gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det enda som betyder något för makten är att behålla den. Lite protester och namnlistor kan de stå ut med utan problem.

      Radera
  4. Visserligen är största delen av det man betalar skatter av olika slag. Och det är ju lite irriterande... Men om man ser 30år tillbaka (alltså när jag fick körkort) har ju lönerna ökat klart mer än bensinpriset. Dessutom har effektivare motorer gjort att bilarna drar hälften så mycket. Jag tycker inte bensinpriset är så himla märkvärdigt faktiskt (och då bor jag ändå på landet).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är du verkligen säker på det? Har för mig att bensinpriset dubblats under 2000-talet. Och det är ju inte precis den enda skatt som höjs. Inte ens den enda skatt finansminister Andersson lovat att lämna oförändrad för att sedan höja den så ofta hon kommer åt.

      Radera
    2. Pratar "anonym" om Stockholms utveckling nu igen, som vanligt? Där den längsta tur man tar är med lådcykeln till ica på söder eller öfre östermalm?

      På tal om tillstånd så minns jag inte att afghanerna på söder brydde sig om det? Efter att en polis knivhöggs i nacken så beviljade liberaler och center sedan dem amnesti via gymnasiet, som tack.

      Radera
    3. Eftersom han/hon avslutar med "då bor jag ändå på landet" är det nog inte Stockholm som avses.

      Jag har för mig att afghanerna hade demonstrationstillstånd, både på Mynttorget och Medborgarplatsen. Orsaken till att Bensinupproret inte fick det vet jag inte. Det som stör mig är 1. att de låter sig stoppas av ett avslag och 2. att de ens sökte.

      Radera
    4. Vadå är inte "på landet" typ Gärdet?

      Radera
    5. Gångavstånd till Sergels Torg är inte "på landet" i min bok även om Stockholms landskapsarkitekter råkat glömma bort att radera ett grönområde.

      Radera
  5. Vi är nog världens lättaste folk att styra,sitter runt bordet eller datorn o gnäller ,sen inget mer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror du har rätt. Och även om jag inte trodde det skulle jag inte våga säga emot för då kunde det ju bli dålig stämning ;-).

      Radera
  6. Bensinupproret är nog det mest infantila upproret man kan ha. Drivmedelskostnaden är en puss i havet jämfört med andra kostnader som kommer med en bil. Och det här med att hela landet ska leva är också riktigt fånigt. Vad är det som gör dessa människor som i bor på orter med 35, 350 eller 1000 personer tiotals mil utanför städerna så viktiga? Varför ska staten bistå dom med flera hundratusen kronor mer än de som bor i en stad (om det sedan är Grums, Östersund eller Göteborg spelar mindre roll).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur stor del av bilkostnaden som hänger på drivmedelspriset beror på vad du kör för bil. För mig är det den avgjort högsta kostnaden.

      Att slippa att bli skattade till döds är inte liktydigt med att få bistånd. Landsbygden behöver inkomster. Då är det en vettig tanke om de människor som bor OCH jobbar där kan ta sig till en arbetsplats utan att ruineras.

      Även städerna behöver folk som bor på landsbygden om Sverige ska ha el, skogsbruk och matproduktion.

      Radera