måndag 27 maj 2019

Stora pengar på bankkortet

I stort sett alla vuxna svenskar har ett bankkort i plånboken, Visa, Mastercard eller Amex. En del har flera. Men hur vi hanterar kortet skiljer sig. En del låter lönen gå direkt in på kortet, buffertsparande och allt möjligt.


Några gånger har jag haft en större summa pengar i kontanter. Det är när jag ska köpa bil eller liknande. Som mest har det kanske varit 50000 kr och då håller jag hårt i pengarna, ser mig om över axeln och undviker skumma bakgator. Även om summan kan skilja tror jag de flesta agerar så här. Även om personrån hör till ovanligheterna känns det helt enkelt inte bra att ha en massa pengar på sig.

Men att ha samma pengar på ett plastkort är det många som inte har några problem med. Detta trots att du kanske inte ens behöver bli nerslagen för att tappa pengarna. Det kan räcka med att du lämnat ifrån dig kortet i några sekunder och fått det skimmat, eller lämnat uppgifterna på någon oseriös e-handlarsida.


Det är troligt att banken ersätter förlusten, men säkert är det inte och i alla lägen lär det ta tid, så varför ens försätta sig i situationen? Att skaffa ett eget konto för bankkortet, dit inga pengar autoflyttas in eller ut, är ju ungefär den enda banktjänst som fortfarande är gratis.

27 kommentarer:

  1. Jag har aldrig pengar på kortet utan utnyttjar krediten (och betalar varje månad för att slippa ränta). Men hela resterande kreditutrymmet finns ju tillgängligt för bedragare och det är ju pengar det med. Men det har väl aldrig hänt att banken vägrat ersätta bedrägerier? Har hört folk som betett sig (i mina ögon) riktigt vårdslöst men ändå fått ersättning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte heller några exempel, men hur många fixar att bli av med hela månadslönen den 26:e och inte få tillbaka dem förrän om ett par månader? Jag minns när jag jobbade med löner. Folk blev galna när det var en femhundring för lite i nettolön och blev tvungna att få dem utbetalda direkt för annars rämnade hela deras liv.

      Radera
  2. Min lön kommer till kortet som är kopplat till lönekontot. Dock brukar räkningarna och sparandet dras nästa dag så det återstår inte så många kronor kvar på det kontot.

    Jag använder oftast SAS eurobonus-mastercard till inköp, dels för att jag vill få poäng, dels för att jag tycker det är säkrare att handla med kreditkort om mitt nummer skulle hamna på obehöriga vägar. Mitt kreditkortsnummer som var kopplat till bankens kreditkort blev skimmat eller kapat och någon använde den till en shoppingtur i Kuwait för några tusenlappar. Jag fick snabbt sms och mail från banken att kontakta dem när de uppmärksammade transaktionerna och fick skriva en skriftlig förklaring att jag inte var eller gett mitt kort till någon som var i Kuwait. Sedan fixade de resten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om månadsräkningarna skulle svälja en stor del av månadslönen hade jag blivit lite illa till mods. Om jag hade haft någon månadslön :-).

      Bra när banker har den kollen. Vet att Handelsbanken har en smidig funktion att man kan spärra sitt kort för utlands- och internetköp och lossa spärren när man behöver. Känns som att det skulle förhindra många potentiella problem.

      Radera
    2. Fast just Handelsbanken tar ut alla sina avgifter på kortet, de har gratis internetbank men deras kort går på 360kr/år. Gissa vad snopna de såg ut när jag bara signa upp för internetbank utan något kort. Har kreditkort med cashback som har bättre villkor än SHBs dyra finkort... Antar att jag är fucked ifall jag blir skimmad, men det har trots allt inte hänt än på 21 år. Så risken känns lägre besparingen, senaste halvåret fick jag 1631kr i cashback. SHBs cashback är en bråkdel av det.

      Radera
  3. Jag har ett speciellt konto för enbart kortet. Loggar in ibland för att fylla på från ett annat konto. Det ger mig bra koll och minskad risk.

    Har inte autogiro, bara e-faktura som jag måste godkänna. Det ger bra koll och varje utbetalning svider som sig bör.

    Skandiabanken har samma typ av spärrar som du skriver att SHB har. Fungerar bra och känns tryggt. Har jag fått problem när jag mot bättre vetande försökt betala i spärrad region. Men det visar ju bara att systemet fungerar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gör jag också. Eget konto ungefär som en elektronisk plånbok, och föredrar att betala räkningarna manuellt (https://sparosverige.blogspot.com/2016/06/kan-sjalv.html).

      Jag förstår inte varför inte alla banker har en sån där spärr. Borde vara poppis både hos kunderna och deras egen säkerhetsavdelning.

      Radera
    2. Jag har i princip allt som går på autogiro, har räknat ut att jag tjänar på det då jag annars har en tendens med att lyckas med att misslyckas att godkänna dem elektroniskt(vilket är dyrt!). Har hittills bara blivit blåst på 63kr som jag fick tillbaka efter ett mail. Viktigt dock att med min strategi är att se över avtal som har en magisk förmåga att automatiskt omförhandlas till det sämre. El, tex har jag i kalendern när det avtalet går ut.

      Radera
    3. Just nu när jag bokstavligt talat har högar av papper på mitt gigantiska skrivbord känns det konstigt, men jag har faktiskt aldrig missat en räkning trots att jag gör allt manuellt.

      Det där med att skriva in saker i kalendern även långt fram är guld värt. Ingen av oss kommer ju ihåg ifall hemförsäkringen går ut i december i år eller i februari 2020.

      Radera
  4. Känner mig aldrig otrygg när jag har ett plastkort. Koden finns endast i mitt minne och vid ett eventuellt rån finns det ett antal alternativ, antingen spelar man dum och slår in fel kod, eller kan man spela förståndshandikappad, och enbart ge tjuven plånboken och låtsas inte fatta något alls eller om jag ser en möjlighet att gå till motvärn så funkar ju det alltid. Koden får de aldrig från mig. Har för mig att kortet sväljs av bankomaten om man slår in fel kod några gånger.

    Har ofta bara några tusen på kortet samt en kredit. Kontanter bär jag sällan mer än någon hundralapp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Behöver de koden då? Jag har en känsla av att det går att tömma kortet flera gånger om med bara nummerserien och utgångsmånad.

      Radera
    2. Nästan alltid på nätet måste man uppge kortets CVV-kod eller motsvarande. Någon rekommenderar därför att man raderar koden på sitt kort, vilket är lätt gjort. Litar man inte på sitt minne får man anteckna koden på ett hemligt ställe som man helst inte glömmer bort.
      //nils

      Radera
    3. Jag har hört rekommendationen, tänkt att det vore nog bra, men sedan gjort som jag gissar att de flesta gör - ingenting.

      Radera
    4. På alla ställen jag betalat med kortet på nätet under senaste året krävs tvåfaktorsauth, dvs du får bekräfta med bankid också, eller sms engångskod. Finns säkert mer skumma sajter där det räcker med enbart kortet.

      Dock spärras kortet minuter efter en eventuell förövare springer iväg med det...

      Radera
    5. Jag måste hålla till på skumma sajter för jag kan inte ens minnas när jag senast tillfrågades om något annat än siffrorna på kortet.

      Kortet spärras bara om du upptäcker att du blivit av med det. Tar det en kvart är det kanske redan tömt.

      Radera
  5. Hej Sparo!

    Jag har rutinen att alltid betala räkningarna så fort lönen trillar in och där direkt flytta över rubbet till Avanza förutom 2000 kr som ligger kvar på mitt bankkort.

    Jag är även en "sån" som brukar ta ut och handla för kontanter :P Brukar alltid ha en tusing i fickan, vilket jag handlar med! Enda gångerna jag handlar i princip, är i matbutiker som alltid tar kontanter.

    Så risken att jag tappar mitt bankkort eller får den skimmad, så försvinner max en tusenlapp, vilket känns rätt tryggt för min del.

    Med vänliga hälsningar,
    Fröken Investera

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ungefär så jag tänker också. Jag vill inte ligga sömnlös över vad som händer ifall banken inte ersätter mig.

      Radera
  6. Har en mindre summa kontant för småinköp och i mindre reserv. Skall väl klara att betala middagen på resturangen om korten slutar fungera eller handla mat om korten inte fungerar. Dvs några hundralappar.

    Har två kort.

    Ett som är knutet till ett gemensamt konto till mig och hustrun. Till det kontot för vi över de pengar som behövs för månaden. Dvs direkt efter löning och innan räkningar finns flera tusen och i slutet av månaden inte mycket alls.

    Ett annat som är knutet till mitt lönekonto. Där finns mycket lönedagen men sedan töms det förutom på min "buffert".
    Tanken med den bufferten är att jag skall klara av alla oförutsagda utgifter utan att behöva ta från sparkonton. Ingen jättesumma men några tusenlappar. Det är ju inte så att jag skall kunna köpa ny bil för pengarna men kanske reparera bromsarna om det behövs. Väl medveten om uträkningarna som visar på nyttan med kreditkort. Men med tanke på den mängd reklam jag får för att börja med kreditkort så är jag övertygad om att nyttan för banken är större.

    Resten av månadens pengar som inte går till de dagliga kostnaderna skickas till två olika ställen

    ISKn för långtidsspar och "huset"-kontot för amortering och renoveringsbehov.


    Med vänlig hälsning
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kredit är säkert bra men det krävs att man aldrig missar sista betalningsdag för "straffräntan" är inte nådig. Det är ju den som bolagen lever på.
      //nils

      Radera
    2. Verkar sunt och genomtänkt. Själv försöker jag i möjligaste mån handla kontant, men kortet är en bra säkerhet.

      Radera
  7. Handlar enbart med mina kreditkort och har blivit skimmad i bankomat utomlands men banken (norwegian) upptäckte det direkt och kontaktade mig och allt löste sig efter att jag fyllt i en blankett på deras hemsida. Har däremot varit med om dubbla och trippla dragningar från kortet på den tiden jag handlade med ”vanligt” kort och då fick man ibland ligga ute med tusentals kronor i drygt en vecka villet inte var lika skoj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där har hänt mig med. "Oj, vi råkade dra pengarna två gånger, men bara vänta (hur länge kan vi inte säga) så ska pengarna betalas tillbaka till slut." SÅ irriterande!

      Radera
  8. Bär aldrig kontanter längre. Så 1900-tal.
    Tar ut en gång var 8'e vecka för att betala min frisör som fortfarande envisas med att bara ta cash.

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är SÅ 1900-tal: https://sparosverige.blogspot.com/2019/01/nyarslofte.html

      Och hade jag haft hår hade jag velat anlita din frisör.

      Radera
  9. Kredit .... Vad är det för något?
    Betalkort som inte är kopplat till lönekontot. För över pengar när kortet börjar bli tomt.

    Innan jag köper på nätet från ett företag jag inte använt förut brukar jag ofta googla företagsnamnet tillsammans med exempelvis orden bedrägeri, bluff och stölder. Och ser om det kanske kommer upp något av intresse.

    Kan ha en hel del kontanter på mig när jag är på auktioner och loppisar. Där är ju oftast cash king även om swish och kort kommer starkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har haft bensin- och matkort där jag krävt att få slippa krediten för att inte klippa kortet. Undrar om jag inte klippte ett som inte kunde fixa. Vill inte ha kredit.

      Googling är ett bra tips (även om jag personligen föredrar Duckduckgo). Att läsa recensioner och varningar kan spara mycket problem.

      Ja, visst är det skit att inte ens loppisförsäljare verkar vilja ha riktiga pengar längre :-(.

      Radera