tisdag 7 maj 2019

”Stopp – vi hjälper dig framåt!”

Många tidningar har uppmärksammats i den här bloggen, men aldrig Flamman. Nu är det dags! Låt mig presentera Sveriges mest avundsjuka och förvirrade ledarskribent, Tor Gasslander (starkt i den knivhårda konkurrensen med Aftonbladets Anders Lindberg).

Första meningen i hans ledare är ett önskemål om arbetstidsförkortning. I nästa mening kallar han Oskar & Maribel Lindbergs bok Ut ur ekorrhjulet (som jag recenserat här) ”djupt problematisk”. Vad är då problemet? Boken handlar ju om en familj som genomfört den arbetstidsförkortning Gasslander själv önskar.


Men nej, de har tydligen gjort det på fel sätt. Genom att ha ”ett par miljoner i aktiekapital”, och man kan riktigt se hur avundsjukan lyser. Borde man inte istället fråga sig varifrån dessa pengar kom. Har herr och fru Lindberg ryckt handväskor från fattigpensionärer, sålt kidnappade barnslavar eller stulit tandguld från krematorier?

Nej, de har jobbat ihop pengarna på hederligt arbete och sedan investerat dem på börsen, alltså i andras arbete. Sparat genom att ifrågasätta och begränsa sin konsumtion, dra ner på sitt bilanvändande och lära sig att uppskatta ett lite enklare liv på behörigt avstånd från den köphysteri tidningar som Flamman en gång i tiden själva kritiserade. Men det var då, numera sitter tydligen statarna och kapitalet i samma båt och jag förstår inte varför eller hur det gick till.

Från en tid när vänstern var emot EU.

Visserligen ger Gasslander en välförtjänt känga till Fredrik Reinfeldt för att denne tycker att folk ska jobba till 75. Men när Oskar och Maribel valde att inte följa Reinfeldts plan är tydligen det också fel. Sedan skriver han de vanliga flosklerna för att befästa sin offerroll och antyder att människor med sämre ekonomi jobbar och pendlar mer än rika, vilket faktiskt inte stämmer hur man än räknar.

Men jag vill inte vara lika spretig utan stannar kvar på det här med arbetstiden och hur vi väljer att leva, för jag kan på riktigt inte förstå vad Oskar och Maribel i Gasslanders tycke gjorde fel när de hoppade av sina jobb som kapitalets slavar. De bor nu i en landsbygdskommun och handlar med hjälp av en lådcykel. Flamman borde göra vågen, men svaret anas längst ner i artikeln:
Ett samhälle där vi jobbar mindre är kanske en dröm, men inte ouppnåeligt. Det är på tiden att vi kräver det.


Självklart är det där skon klämmer! Gärna mindre arbete, men inte genom egna initiativ utan genom att ”kräva det”. Det djupt problematiska med den kommunism Flamman representerar är att de inte förstår att de tidigare arbetstidsförkortningarna kom sig av ett ekonomiskt utrymme framdrivet ur industrialismen.

I dagens pyramidspelssamhälle finns inte det utrymmet. Om man inte kliver åt sidan och väljer en annan väg, men gör man det får man smäll på fingrarna av Flamman som därigenom, utan att begripa det själva, gör gemensam sak med den storfinans och politiska adel de fortfarande kritiserar i teorin.

24 kommentarer:

  1. Äh det är bara det gamla vanliga att allt ska kanaliseras genom staten som jobbar för "the greater good".

    Det spelar egentligen inte någon roll hur mycket eller lite man jobbar, eller vilket annat livsval som helst egentligen, det viktiga är att dessa människor bestämt hur det ska vara åt andra.

    Det är som en trasig skiva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, mycket var skåpmat, men jag slutar aldrig förvånas över hur de tänker. De vill att man ska jobba mindre, leva i samklang med miljon, handla med lådcykel och inte köpa en massa skit, men när någon gör just detta är det också fel, för i deras värld är en promenad bara en promenad om alla marscherar i takt.

      Det som möjligen är nytt är att vänstern aldrig tidigare stått så helhjärtat bakom den kapitalistiska makteliten. Att samtliga vänsterpartier nu är EU-förespråkare är helt i linje med detta. Med makten mot folket.

      Radera
  2. Margaret Thatchers klassiska citat "The trouble with Socialism is that eventually you run out of other people's money" kommer alltid att fungera.

    Har själv använt det med stor framgång vid ett par tillfällen, i tråkiga samtal med några som lutar åt vänster. Alltid lika roligt!

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att inte tala om det ännu mera klassiska av Winston Churchill: “I contend that for a nation to try to tax itself into prosperity is like a man standing in a bucket and trying to lift himself up by the handle.”

      Radera
    2. Förstår de citaten då? Fattar de att de anspelar på deras tankar och idéer?

      Radera
    3. Nä. Men jag kan tycka att det är för mycket begärt att de ska förstå.

      De kan och vill inte förstå då det alltid handlar om att det är någon annans fel att de inte lever det liv de önskar sig själva

      Radera
    4. Å ena sidan tycker jag synd om sådana människor. Å andra sidan kan jag inte låta bli att bli lite avundsjuk. Så himla praktiskt om alla ens tillkortakommanden beror på arv, kön, andras elakhet eller något annat man inte kan påverka själv. Bara att sätta sig tillrätta och vänta på stekta sparvar.

      Radera
  3. När Kamprad dog så föreslog ju Ung Vänster att alla anställda skulle ta över alla företag så att det blev rättvist. Lite beroende på hur man tolkar det uttalandet så låter det ju som om de blivit värsta företagarna, bara att öppna ett AB å köra, tänker jag mig. Fast de menade nog mer att allt skulle förstatligas och personalen skulle driva företagen. Det brukar ju fungera bra, framför allt har det ju alltid gjort det historiskt..,. Ganska skönt synsätt det där, när jag diskuterar med mina vänstervänner så är det ok att ta företag, då frågar jag alltid är det ok att jag lånar din bil när jag vill? Det är det aldrig ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska vi vara petnoga var det väl inte hela förbundet utan en av dess företrädare? Men okej, han blev ju inte utesluten eller av med några uppdrag och senare har ju Jonas Sjöstedt sagt att han på sikt vill att det inte ska finnas privat ägande.

      Ja, det är ju lättare att dela på andras pengar och ägodelar än sina egna. Dem har de ju tjänat ihop själva under stora umbäranden. Det är bara alla andras pengar som har kommit så lättvindigt att de egentligen inte förtjänar dem :-).

      Radera
    2. Well var väl ändå ordföranden som gick ut med det. Om förbundet inte står bakom sin ordförande så borde han väl inte valts.

      Radera
    3. Du har rätt. Förbundsordförande, ser jag nu. Jag trodde att det var en lokal snubbe i Älmhultsområdet.

      Radera
  4. Ett tecken på att vederbörande inte är vuxen.

    punkt 1 i att vara vuxen är att ta ansvar för sina handlingar.


    I detta fall vill man inte ta ansvaret...någon annan skall lösa det. Man vill äta kakan utan att behöva bli av med den.

    Barnslighet helt enkelt.

    Ber om ursäkt om jag är för burdus idag, eller osammanhängande.
    (sömnbrist)

    Med vänlig hälsning
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med "gör din plikt, kräv din rätt" har definitivt bytt ordning.

      Radera
  5. Tor verkar vara en pojke på över 20 år, om det är något som är provocerande är att han aldrig lärt sig att spara och aldrig kommer att göra det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kollade upp att han var 29, hade gissat på mindre. Inte pga oförmågan till perspektivseende, för den har han tyvärr gemensam med många betydligt äldre.

      Radera
  6. Man ska inte mata trollen, sägs det ju. Tidningar som Flamman och dess skribenter kommer alltid att hitta något att klaga på oavsett.

    Jag blir alltid lika trött när jag hör talas om "de rika" och denna djupa avundsjuka som verkar finnas i detta land mot de som tjänar bra med pengar. Man ställer sig aldrig frågan vilket slit och vilka ansträngningar dessa människor har gjort för att komma dit de är. Nej, istället hyllar man soffpotatisar och andra som bara "ska ha" för att de existerar, vilket man kan skönja i den där banderollen "allt till alla".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man undrar vilken filterbubbla de lever i där alla tycks vara precis som de själva. Själv har jag i mitt liv träffat både snorrika människor och väldigt fattiga. Varför gäller de inte dem?

      Fast även utan att träffa rikare människor borde man kunna förstå om man är villig att se och lyssna, istället för att utan faktakoll måla upp en egen bild av dem.

      Radera
  7. Ja man blir bara trött. Att leva på egna pengar som man själv sparat ihop är alltså fel.
    Men normen i sverige är sedan gammalt att det är lite suspekt att spara. Minns redan från mitt första sommarjobb att man möttes av en obekväm blick när man på frågan "Och vad ska du göra med pengarna" svarade "Köpa en stereo men det mesta sparar jag".
    Och vem minns inte fnysningarna som mötte Wibbles "Alla borde ha en årslön på banken"

    "En promenad är bara en promenad om alla marscherar i takt" Nytt favorituttryck, har inte hört den förut :)

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte jag heller, så det hittade jag nog på alldeles själv.

      Jag tror inte att de fattar att det går att spara pengar, även utan topplön, så alla som lyckas måste ha fuskat på något sätt.

      Radera
    2. Krusse, "Och vem minns inte fnysningarna som mötte Wibbles "Alla borde ha en årslön på banken" "

      Fnysningar?? Det var en veritabel hatstorm utan dess like, och som om de hade uttalats idag hade fått dessa personer att bli uteslutna för evigt från Facebook och de övriga populära sociala plattformarna. Och det höll i sig inte i en vecka eller så som det oftast gör nuförtiden, nej, det var månad ut och månad in. Det var hat och hot utan dess like det. Från den goda sidan, enligt deras egen (outtalade) definition naturligtvis. Wibble var däremot den onde förkroppsligad, och det onda skulle utdrivas genom så många besvärjelser som möjligt.

      Radera
  8. Spot on! Välskrivet & fyndigt som vanligt, Micke! Hälsar Lars D

    SvaraRadera
  9. Självklart är det "djupt problematiskt" för en vänsterbliven när de som bidrar plötsligt inte vill betala mer för andras uppehälle. Är man vänsterbliven så ska man matas och nappas, annars kommer aggressionen fram direkt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns kanske, men jag tror inte att just den här killen tänker så. Han verkar snarare utgå ifrån att alla med bättre ekonomi än honom och hans vänner förskansat sig dessa pengar på något ohederligt sätt och därmed indirekt stulit dem av skattekollektivet.

      Radera