Jag är nöjd med att ha lyckats komma
ut innan de börjat brännas allt för mycket, men antingen letade
jag för dåligt eller också växer det dåligt med nässlor
häromkring. Efter en och en halv timme hade jag kollat på alla
ställen jag trodde på. Mycket blev det inte.
Vad gör man då av dem. Förra gången
gjorde jag nässelsoppa och minns den inte som någon fantastiskt
kulinarisk upplevelse. Man kan ju stuva nässlor, men tusan vet om
det inte blir bättre att använda spenat till det.
Enligt internet kan man torka det till
ett pulver som går att använda till det mesta. Det kostar 300
kr/kilot i hälsokostbutikerna, så då blir det ju sparad krona att
göra det själv. Första steget efter rensning och sköljning är
att breda ut nässlorna på tidningar och låta dem torka. Perfekt,
då får jag nytta av lokaltidningarna också. Jag har inte hittat
något annat användningsområde för dem eftersom jag inte har någon
vedspis. Jag gillar välskrivna texter, så läsning är inte ett alternativ.
Efter två dagar tyckte jag att nässlorna hade
torkat klart. Kanske hade jag kunnat vänta ytterligare, men de är lättorkade. Nu brändes de inte längre, men eftersom de var
rätt bräckliga var jag försiktig när jag flyttade dem från
tidningen till hushållsassistenten.
En minut senare var djungeln förvandlad till samma åtråvärda pulver man kan köpa för 300 kr. Fast i mitt fall blev det 27 gram. Den som är snabb i huvudräkning inser att värdet på gatan (”Psst! Vill du tjacka pulver?”) är 8 kr. Räknar jag snällt ger det mig en timlön på 4 kr.
Men en erfarenhet rikare, det räknas
också. Fast ska jag göra om det krävs att jag slipper leta
nässlor. Bor jag i ett område med god tillgång (det kanske jag
redan gör) så att jag kan få ihop fem gånger så mycket på samma
tid må det vara hänt även jag fattar att det strikt ekonomiskt
vore vettigare att köpa färdigt.
Pulvret äter man helst utan
upphettning för att inte tappa i näringsvärde. Strö det på filen
eller gröten, eller blanda med vätska och drick som smoothie eller
juice. Nässlor innehåller 70 olika näringsämnen och är den
mineralrikaste grönsaken vi har. En tesked nässelpulver ger
dagsbehovet av kalium, kalk, fosfor och järn, men det innehåller också
koppar, kisel, magnesium, mangan och en massa grejer jag aldrig hört
talas om.
Vidare ska nässelpulvret, som är
väldigt basiskt, göra kroppen mindre sur och har en renande effekt
på kroppen och tarmarna. Det är som vanligt när man kollar på
nätet vad bra mat är bra för. Nässlor sägs bota precis allt,
från trötthet och värk till blodbrist och riktiga sjukdomar. Fast
allt detta gäller ju även för placebo. Nåväl, det är ett annat inlägg. Ut och plocka nässlor nu ;-)!
"Jag gillar välskrivna texter, så läsning är inte ett alternativ." angående lokaltidningarna - den var bra!
SvaraRaderaNässlor är inte min grej, men ändå intressant att läsa om.
I övrigt vill jag tacka för en intressant (och välskriven!) blogg.
Mvh
Egon
Tack!
RaderaJag ska inte dra landets samtliga lokaltidningsjournalister över samma kam, men här är det bedrövligt. Namn på skolor och kommundelar är ofta felstavade som ett tydligt bevis för att journalisten inte har någon lokal förankring eller vet någonting alls om den plats han/hon är satt att bevaka, och händer det stora nyheter som mord är notisen ofta ett kort sammandrag av den notis de hittat i en kvällstidning. Ingen fördjupning, inget vettigt.
Jag blev själv förvånad över hur mycket bra som verkar finnas i nässlor. Vi får se, märker jag att jag mår bra av det kanske jag gör ett seriösare försök, alternativt köper.
Det är väldigt gott att göra en soppa på ca hälften nässlor och hälften spenat istället för bara spenat.
SvaraRaderaDet låter som en bra idé. Förra gången jag gjorde nässelsoppa tror jag att jag drygade ut med annat, typ morötter eller någon annan rotfrukt, och då får man ju en helt annan typ av soppa än det var tänkt.
RaderaUnder mellanölsperioden i Sverige 1965—1977 fanns det alltid gott om nässlor bakom ungdomsgårdarna. Många vuxna hade svårt att förstå varför …
SvaraRaderaWien-Lars
Haha! Hade varit värt att kolla om det funnits ungdomsgårdar, men risken är väl att de nässlor som skulle växa där nu vore narkotikaklassade.
RaderaÅt nässelsoppa ofta i min uppväxt men ej gjort många gånger själv, dock ett fel jag tycker (enligt egen smak) många gör är att de gör soppan för blaskig (för lite nässlor) och/eller finfördelar dem för mycket.
SvaraRaderaSjälv förnedrar jag delade kokta ägg i för mer matnyttig.
Jag gissar att det är tillgången som gör att många hellre gör soppan blaskig än accepterar att allt plockande, rensande och beredande bara blev en portion soppa :-(.
RaderaFÖRNEDRAR du verkligen äggen? Hur då :-)?
Då man hellre äter kanin än som en kanin så är protein viktigt ;)
RaderaI de områden (fördel o bo i norr där lönsamheten i smååkrar saknat användningsområde) jag plockat så har tillgång ej varit problem, störst problem är att komma sig för o plocka tillräckligt tidigt.
Ja, timingen är det som hindrat mig de flesta åren. När jag väl bestämt mig för att gå ut och plocka bränns de på en meters avstånd.
RaderaNässlor är toppen att ha i bröd, blir saftigt och gott. Bara att förvälla och blanda i. Ett annat användningsområde är att göra en god pesto på nässlor. /EJA
SvaraRaderaTappar man inte massa näringsämnen ur nässlorna när man gräddar brödet? De verkar himla känsliga.
RaderaMen smakmässigt funkar det säkert. Det gör tyvärr inte pesto (för mig).
Frun lagar nässlor hela tiden. Detta recept är ljuvligt gott:
SvaraRadera1. Nässlor tvättade och färska
2. Vitlöksklyftor
3. Lammfett, olja, smör etc (smaksätt nässlorna med fettet du väljer)
Skiva och fräs vitlöken --> i med nässlor --> fräs på hög värme tills de mjuknar. Gudomligt gott med lammfett iaf.
Jag äter varken vitlök eller lammfett, men andra läsare får väl testa och recensera. Det låter onekligen enkelt.
RaderaTestade detta idag. Nässlorna blev knapriga, men smälte i munnen. Helt suveränt som tillbehör på tallriken.
RaderaKul! Och nyttigt :-).
RaderaOj, det visste jag inte m nässlor. Jag kanske ska passa på nu i sommar när jag besöker föräldrarna, där finns en skog av nässlor inpå husknuten. Alltså bara plocka, torka, hacka sönder?
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.se
Ja, det är en väldigt enkel skördeprocess. Fast ska du vänta till i sommar bör du nästan ha kraftiga handskar för att inte bränna sönder händerna. Det påstås att man ska kunna plocka dem utan att bränna sig, med bra teknik, men jag har inte hittat den.
RaderaSynd att ditt byte inte blev så stort. Tittat runt alla gamla ruckel, kantsluttningar och staket?
SvaraRaderaBrukar ofta förvälla, finhacka och styckfrysa "i bitar". Så kan man ta några bitar direkt i sås eller soppa.
Var tvungen att kolla vad björksav kostar i hälsokostaffärerna och inser att jag inte har råd att dricka det. :-)
Bra tips med ruckel och staket. Kanske letade jag för dåligt.
RaderaJag kan ana priset på björksav. Överhuvudtaget känns det som att hälsokostbutiker gärna lägger på en extra nolla på alla sina produkter.
Gott är att fritera nässelbladen i olja
SvaraRaderaLåter som att den slutprodukten kommer bestå av 90 % fett :-). Gott förvisso.
Radera