torsdag 9 maj 2019

”Vi slänger en tredjedel av maten”

Hur mycket mat som slängs verkar det finnas tusen svar på. Dels för att man inte vet, allt är uppskattningar, men också beroende på hur man räknar. Pratar man om hur mycket ”vi” slänger tycker jag att man bara bör räkna den mat som slängs i hushållen, men man kan antagligen argumentera för att räkna in det som kastas av detaljister och grossister. Grödor som plöjs ner i jorden istället för att skördas för att de kostar för mycket att ta upp är inte ens en gråzon i min värld.


Centerpartisten och taxiaktivisten Fredrick Federley hävdar att ”vi slänger en tredjedel av maten”, en siffra som brukar användas om man buntar ihop hela I-världen. Att den skulle gälla Sverige, ett land som stora delar av året är ett kylskåp är jag skeptisk till.

För mycket slängs hursomhelst, det är jag säker på. Och jag brukar hålla mig för god för tjockisskämt, men att Federley skulle slänga en tredjedel av maten märks inte alls. Men det är ju valrörelse, då är alla siffror tillåtna.


Och som vanligt hos extrema federalister är lösningen på negativa EU-effekter och dåliga regler ännu mer EU. Lustigt att det bara gäller medlemskap i stora unioner som EU och Nato. Jag har aldrig hört någon som druckit för mycket böja upp huvudet ur toastolen och mellan två kaskadspyor stöna: ”Fan, jag måste nog dricka mer.

Jag är annars enig med Federley (och det är banne mig inte ofta!) om att EU:s jordbrukspolitik är helt uppåt väggarna, men för mig är det ännu ett skäl till att lämna EU. Som om det skulle behövas.

22 kommentarer:

  1. Den där tredjedelen har jag mycket svårt att förstå att vanliga konsumenter slänger. Inte ens om man räknar morotsblast, köttben eller bananskal som mat kan jag tänka mig att man kommer upp i det. Svinnet måste primärt ligga tidigare i kedjan i så fall, alternativt hos restauranger. Sambon jobbar i servicebranschen och berättar hårresande historier om all mat som slängs. Man tror inte det är sant. Hela oxfileer, laxsidor mm. Annars är jag inte lika negativ till EU som du men tycker primärt att det har två fel. Dels borde budgeten minskas ordentligt och subsidier tas bort, dels borde vi inte sitta i samma union med länder som ligger för långt ifrån oss kulturellt och värderingsmässigt. Hade hellre sett en nordunion utan syd och öst...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, en tredjedel är ju flera kilo mat i veckan. Jag slänger en liten kompostpåse i månaden. Kanske är det extremt, men det är något här som inte stämmer.

      Men då är vi ju där! Du vill skala bort några länder, andra vill skala bort andra. Själv hoppas jag t ex att du räknar Tyskland till syd för jag delar banne mig inga värderingar med Angela Merkel. Bättre att samarbeta med andra länder än att försöka bygga ett land med dem. Det prövades i Sovjet och gick inte bra då heller.

      Radera
    2. Jag gillar Tyskland, men inte Merkel. Om vi bortser från idiotierna på 2000-talet från Tyskland (och oss själva...) kunde de varit med. Det är gradskillnader i helvetet och vi bör bygga samarbeten med de bättre nationerna och minska på interaktionerna med skurkstater som Ryssland, Kina och Saudi. Som läget är nu skulle jag inte ha några problem med en nordisk union+Skottland. Gärna överstatlig som kunde köra över den Svenska regeringen... 😉

      Radera
    3. Jag vill inte ha ett gemensamt land med några tyskar. Men okej, utvisar de Merkel kan vi börja snacka. I nuläget föredrar jag Ryssland alla dagar i veckan, men jag tror inte på unioner.

      Radera
  2. Det skulle vara intressant att få siffror på hur mycket en ICA butik slänger av det som de köper in.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle jag kunna tänka mig går att få tag i. Hur mycket grödor som plöjs ner i åkrarna eller djur som är av så dålig kvalitet att köttet inte får säljas tror jag är svårare, för där har jag verkligen letat.

      Radera
    2. Undrar hur mycket marsvinnet ökade efter Uppdrag gransknings köttfärsgranskning? ICA såg verkligen till att uttjänta råvaror kom till användning. 😀

      Radera
    3. Jag skulle inte bli förvånad om en ny granskning skulle ge ungefär samma resultat.

      Radera
  3. Tips:

    https://www.svtplay.se/matraddarna


    Cheers,

    /P

    SvaraRadera
  4. Den som hela tiden jagar de lägsta priserna bidrar i hög grad till att mat plöjs ner på grund av dålig lönsamhet. Konkurrens är bra och nödvändig men leder ibland till oönskade konsekvenser. Ibland får man som konsument tänka ett steg längre, om man har råd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bara för att man har råd bör man betala mer pengar och hoppas att det leder till något gott för någon annan, eventuellt? Tycker det känns som en skakig plan.

      Radera
  5. Hej,

    Om SVT kan man tycka mycket (och det gör jag, men det är en annan diskussion). Ett av få av deras program jag sett är Maträddarna (se länk av P ovan) och det visade flera hårresande exempel på matsvinnet. Bland annat minns jag det berg av morötter som sorterades bort redan hos bonden då de var ”osäljbara”, då konsumenterna inte köpte krokiga morötter eller om de var av fel storlek. Eller om ett äpple har en liten prick. Ett annat exempel var att i Sverige är det väldigt få som betraktar tupp som mat, alltså slängs en väldigt stor del av alla tuppar i Sverige (tuppar kan ju inte lägga ägg). Samma sak med pensionerade hönor.

    Ett annat skäl är ”bäst-före-datums-hysterin” som de flesta verkar lida av. Passeras denna magiska dag med en timme blir tydligen maten obrukbar och måste kasseras. Vi har tydligen glömt att vi människor är begåvade med såväl näsor att lukta med och tungor att smaka med innan vi slänger mat.

    MVH/ Avfart Frihet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grisar äter allt (även fläsk och krokiga morötter). Köttindustrin kan därför hjälpa till att få ner matsvinnet till noll (mer än vad som redan sker idag). Det enda tänkbara hindret är bristande logistikkedjor och möjligen EUs utfodringsregler.

      Nu har jag inte sett programmet, men jag kan tänka mig att SVT "glömde" nämna detta och endast ser kött som något ont.

      Radera
    2. Ett av de dummaste exemplen jag hört är enstaka bananer. Det visar sig att kunderna köper bananer i klasar. Om någon täljer bort en banan från klasen för att inte få för många skulle den lika gärna kunna slängas för ingen annan kund köper den.

      Bäst-före-hysterin håller jag med om. Det mesta som inte kallas ekologiskt håller flera veckor över tiden.

      Radera
  6. "Sammanlagt uppstod nästan 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige 2016. Det motsvarar i genomsnitt
    129 kilo matavfall per person. Siffrorna omfattar
    både källsorterat (eller utsorterat) matavfall och
    matavfall i restavfallet, det vill säga matavfall som
    slängs tillsammans med annat avfall. Dessutom
    ingår mat och dryck som hälls ut via avloppet
    i hushållen liksom matavfall från jordbruk och
    fiske. Den totala mängden matavfall var något
    lägre än år 2014. Det beror främst på att mängden
    uppkommet avfall i livsmedelsindustrin minskat.
    Mest matavfall, 75 procent av den totala mängden,
    uppstod i hushållen, följt av jordbruket och storköken."

    Från rapport framtagen av Svenska MiljöEmissionsData (SMED) på uppdrag av Naturvårdsverket 2016.

    Har svårt att se att det blir 1/3 av "maten" som enskilt hushåll slänger. Visst är det ett svinn. Men troligtvis inte så mycket som 1/3.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så snitt personen äter isf ca 600 gram "mat" om dagen om 1/3 slängs och hushållen står för 75% av totalen. Låter faktiskt lite lite, om man tänker på att både mat och dryck räknas. Fast om folk äter ute mycket så är siffran kanske inte så låg..

      Radera
    2. Jag är allmänt skeptisk till den där typen av rapporter. Till att börja med tenderar man att få de svar man efterfrågar. Dessutom måste mörkertalet vara enormt.

      Radera
    3. Vad menar du med "den där typen av rapporter"? Det har ju en tydlig källhänvisning var de fått sin information ifrån. Är den vattentät? Troligtvis inte. Men det är ju en rätt bra sammanställning och analys av den statistik och forskning som finns inom området.

      Radera
    4. Men "den där typen av rapporter" menar jag rapporter som efterfrågas av en organisation, i detta fall Naturvårdsverket, som är avhängig av att svaret är det rätta för att man ska få fortsatt finansiering.

      Det går som bekant att få fram det mesta med statistik. Kanske speglar den verkligheten, kanske inte. Är siffrorna självrapporterade, alltså att man frågat människor och företag som fått uppskatta sina egna uppgifter, är det - rent statistiskt - snudd på värdelös som bevis för något alls.

      Radera
  7. Välformulerat inlägg och tämligen roligt, mycket träffande. Och det säger jag inte för att ställa mig in :)

    Jag tänkte exakt samma tanke om Fredrick Federley. Han har verkligen smörjt kråset i Bryssel, med våra pengar. Snacka om att vi behöver ett betydligt mindre eu och ett betydligt billigare. Alltså motsatsen till vad Liberaler och Centerpartister anser.

    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Nästan alla jag pratat med säger det där, att vi behöver ett mindre EU (om något alls) och inte ett större. Även människor som röstade för både det ena och det andra i folkomröstningarna verkar eniga om detta nu. Det är ju fint om politikerna är ärliga för en gångs skull, men jag begriper inte varför. Att säga att man vill ha mer makt till EU i det här läget är snudd på politiskt självmord.

      Radera