onsdag 1 maj 2019

Det spirar!

Det har nu gått några veckor sedan jag förkultiverade chili och squash på min fönsterbräda och det tar sig. Squashen trodde jag i ärlighetens namn inte mycket på, men plötsligt såg jag en lillfingernagelstor grön fläck i jorden, och bara några timmar senare var den flera centimeter lång. Dagen därpå hade ytterligare två av fröna förvandlats till växter och den första blivit så hög att jag blev tvungen att öppna locket på mitt ”växthus”.


Chilin, som tidigare växt som ogräs och där varje frö har mynnat ut i en planta, har i år intagit en lite tveksammare inställning till livet, men till slut har det ändå växt upp några tunna trådar genom jordytan. Här i byttan till vänster.


I den högre burken, där växtligheten mest ser ut som en fläck på linsen, har jag planterat rädisor, som jag hittade i en utgången fröpåse. Blir det något så blir det. Jag minns inte att jag köpt rädisfrön, än mindre varför. Samma sak gäller rödbetor (de kostar ju typ en tia kilot i affären), men de fröna fick också lite jord. Där har det dock inte blivit något än, så kanske betyder bäst-före-datum på frön något, till skillnad från på mat där det mest tycks vara en slumpvis nedskriven sifferkombination frikopplad från verkligheten.

Den fortsatta risken för kalla nätter gör att jag låter även squashen vara inne ytterligare någon eller ett par veckor, men kanske blir det så småningom en liten balkongodling även i år.

28 kommentarer:

  1. Borde du inte skaffa en sådan där odlingsplats för stockholmare, om du ska odla meningsfullt? Alltså en täppa med minihus, vad det nu kallas.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du menar kolonilott? Nej, jag borde flytta härifrån istället.

      Radera
    2. Oj, så pass? Hur går det med de planerna då, blir det några konkreta framsteg sedan sist? Mvh

      Radera
    3. Absolut, men familjeskäl står i vägen för en flytt just nu, och min roll som anhörig vill jag inte utveckla.

      Radera
    4. Kolonistuga har jag haft, man ska nog gilla att vara social och efterfölja alla de regler som finns i stadgar, vilket kan vara svårt beroende på vilka som står i ledningen och hur rättvisa de är. Kan vara mycket ryggdunk och kotterier i en koloni,inte bara odla och gulligull i de små stugorna.Tror inte att ett sånt boende skulle passa dig.
      Blir lite nyfiken på var du skulle kunna tänka dig att bo och i vad? Om du kunde göra som du ville.

      Radera
    5. Inte förvånad, tycker mig ha hört mycket tjafs i koloniföreningar.

      Jag har tänkt högt både kring var (https://sparosverige.blogspot.com/2017/07/utlandsboende.html) och hur (https://sparosverige.blogspot.com/2017/02/sma-hem-stora-vinster.html) jag kan tänka mig att bo, men vill inte vara för tydlig förrän det blir skarpt läge. Dessa frågor jobbar jag dock med dagligen på egen hand.

      Radera
  2. Hej.

    Bäst före på fröer betyder bara att företaget inte längre kan garantera groningsgraden. Om den sjunker från 90% till 60% är ju inte det hela världen. Bättre att testa än att slänga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så jag tänkte. Jag har ändå kostnadsfri odlingsjord att tillgå.

      Radera
    2. Vilken deal. Hur har du löst det?

      Radera
    3. Det lokala energibolaget får bostadsrättsföreningens kompost och som tack för det får vi en hög med färdigkomposterad jord. Osäker på om det skulle funka ifall folk börjar frakta bort den med skottkärror, men i en BRF med bara lägenheter är inte åtgången strykande. De flesta planterar väl på sin höjd om en blomkruka om året.

      Radera
    4. Verkligen bra deal! Här måste vi betala för att bli av med komposten. Om man vägrar kompostera får man betala för det ändå. När energibolaget sedan konverterat det till energi får vi betala för fjärrvärmen också.

      Radera
    5. Det är inte omöjligt att vi också får betala för att bli av med komposten. Vi får garanterat betala för fjärrvärmen. Så det enda som skiljer är att vi får en jordhög. Eller får och får, energibolaget är ju kommunalt så det är vår jord.

      Radera
  3. Squashen förra året blev grymt bra. Chili blir alltid bra, iaf den frugan odlar. Gäller bara att styckfrysa den smart, alt upphackad i flakes. Hoppas årets jordärtskockor blir bättre, sist blev jag girig å la liiiiite för många planter i samma odlingshink, fick 500 minikockor ingen stor. Man lär sig...

    Kolonilott låter sjukt jobbigt, dvs ytterligare en bostadsförening att ta hänsyn till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skördar fortfarande chili från förra året, för även om den både går att frysa och torka tycker jag att det allra bästa är att klippa frukten färsk från plantan och hacka ner den direkt i grytan.

      Jordärtskockor vet jag inte ens om jag har ätit. Än mindre odlat. 500 stycken låter ändå som en schysst skörd.

      Min högst fördomsfulla bild av kolonilotter är att det alltid finns någon som grämt sig i femtio år över att han/hon aldrig blev ordningsman i skolan och nu vill kompensera det. Och så några nyfikna Ove Sundberg-typer som inte har vett att känna av om stämningen kräver att de ska backa en aning.

      Radera
    2. Ha, ha. Jag har aldrig haft kolonilott. Men ni kanske vet? Men du låter lika fördomsfull som jag vet att vissa är emot bostadsformen rad/kedjehus. Så pass att de hellre spenderar 2-3 miljoner kr extra för samma yta på ett fristående hus. För den upplevda merstatusens skull alltså.

      Radera
    3. Fördomsfull mot radhus? Det kan du ge dig fan på:
      https://sparosverige.blogspot.com/2018/03/radhus-det-samsta-av-tva-varldar.html

      Radera
    4. Är man väldigt många och det är ju det ofta i ett koloniområde, bor nära varandra och oftast är omgiven av 3-4 intillgränsande grannar förutom om man bor i ytterkanterna på området. Är gemensam ordning överordnat allt, finns inget utrymme för alltför mycket individualism skulle inte funka då.Däremot är grogrunden för inofficiella ledare(ordningsmän) i ett koloniområde väldigt god. Människor som inte bara yvs över grannens maskrosor utan också klampar in i deras privatliv utan mandat. Klicken som är med och vill ha kontroll i alla sammanhang och sätter igång skvaller som drar som en löpeld över koloniområdet. Folk vet saker om en som man inte visste själv:-)
      Sen finns det ju folk som vill ägna sig åt odling och miljöarbete också, som har ett genuint odlingsintresse men de är inte så många./Elsa

      Radera
    5. Det är inte bara negativt med folk som tar på sig ledarskap. Till viss del behövs de säkert. Tyvärr är det inte alltid de som är bäst lämpade som också känner sig kallade :-).

      Bedrövligt om det finns någon enda med kolonilott som inte har ett genuint odlingsintresse.

      Radera
    6. O herregud idag osar det rejält. Nu fick vissa bostadsägare sitt också :)

      Radera
    7. Jajamen! På arbetarnas dag har jag suttit vid datorn och arbetat hela dagen, så nu är jag lite extra grinig.

      Radera
  4. Röbetsblad kan man äta och ha i sallad tex så det kan ju vara en bra sak att odla trots allt. Jag har hört att man ska öppna locket så fort växten kommit upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För ett par år sedan skrev jag om en kille som handlar all mat direkt från producenterna (https://sparosverige.blogspot.com/2016/10/skippa-detaljisterna.html). Någonstans läste jag att en av fördelarna han upplevde med detta var att han fick restprodukter, bl a rödbetsblast för det var ingen som ville ha dem. Gick att använda ungefär som spenat och mangold.

      Det är lite hål i locket, så lite andas det även med locket stängt. Men nu går det inte på squashen för det växer fort.

      Radera
  5. Det räcker inte med frostfritt för squashen, det bör vara 12-15 grader som lägst nattetid om de inte ska stanna i växten. Rödbetsblast äter du späd som babyspenat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ajdå! Men 12-15 grader som lägst har jag nog bara i juli och jag har lyckats med squash utomhus tidigare år. Har dock ingen aning om när jag satt ut den då.

      Radera
  6. Jag bara måste dela med mig av hur fantastiskt korkade människor är. Idag satt jag och väntade på några vänner utanför en restaurang. Bredvid ligger Skatteverkets kontor. På dörren står det en stor lapp som talar om att det är stängt idag. Person efter person går fram till dörren, rycker hårt och försöker lirka upp dörren för att de vill lämna ifrån sig sin deklaration. De försökte alltså göra inbrott bara för att få lämna ifrån sig deklarationen. Och när de sedan ser lappen som säger stängt står de liksom kvar utanför, ungefär som att om de står och väntar länge nog kommer någon öppna åt dem (och ja, det hade hänt om de stått kvar till 8 imorgon bitti). Trots att de redan ryckt hårt i dörren, och läst lappen, så försöker de ändå rycka i dörren igen. Och sen ser de på när nästa person kommer och försöker samma sak. FOLK! Jag satt bredvid och bara stirrade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår inte varför någon går någonstans på en röd dag utan att först kolla om det är öppet. Nu hade det i och för sig inte förvånat mig om just Skatteverket hade haft öppet idag, men jag hade kollat innan.

      Folk går ju runt med internet en decimeter framför ansiktet hela dagarna, med risk för att bli överkörda. Då kan de ju använda den där smartfånen till något vettigt för en gångs skull.

      Radera
    2. Håller med! Hur kan man vara så korkad att man tror att bara för att man själv är ledig så kommer inte folket på Skatteverket också vara lediga?

      Jo, jag tycker också det. Jag klarade av min deklaration samma dag som den kom. Ser ingen poäng med att vänta till sista minuten.

      Radera
    3. Jag tror (lite till deras försvar) att Skatteverket hade mer öppet förr inför deklarationsinlämningen. Nu känns det som att de inte vill ha pappersdeklarationer och därför stänger igen mer. På servicekontoret där jag lämnade min deklaration var det bara öppet 10-16 måndag-fredag och jag kan inte tänka mig att de hade öppet första maj.

      Jag var ovanligt sen i år, men jag försöker också ta det så fort som möjligt och beta av både bokslut och näringsbilagor i januari. Det ska ju ändå göras och det är först när man är klar man kan börja håna dem som inte är det.

      Radera