tisdag 14 maj 2019

Bortom begripligt

Låt oss – lite lagom förenklat – dela in mänskligheten i fyra grupper:
 1. Köttätare som trivs utmärkt med sin kost.
 2. Vegetarianer av olika slag, från strikt veganism till lakto-ovo.
 3. Köttätare som säger sig vilja öka det vegetariska inslaget i maten.
 4. Som grupp 3, men ärligt, inte bara något de säger för att få facebook-likes.

När jag första gången hörde talas om företaget Beyond Meat tänkte jag att det där kommer aldrig funka. De producerar köttlik färdigmat baserad på växtprotein, som sojakorv och vegoburgare. Definitivt inget för grupp 1, de stolta köttätarna. Knappast för grupp 2 heller. Jag ska inte tala för alla vegetarianer, men de flesta av oss vill inte ha mat som ska uppfattas som kött, och i de fall vi hamnar i gråzonen lagar vi ändå maten själva.

Då återstår de som säger att de vill äta mer grönt, men min känsla är att gruppen som bara snackar är betydligt större än den som faktiskt är villiga att göra det och dessutom tänker betala för det. En affärsidé som riktar sig till grupp 4 borde vara svår att tjäna pengar på.

"Alla i bandet kommer handla hos er!"

Det är den kanske också. Beyond Meat tjänar inga pengar, men den nyintroducerade aktien går lysande och värderas nu till fyra miljarder dollar. Antingen har jag fel, för varken första eller sista gången. Kanske kommer det att säljas fejkon (ja, det heter så... in the twilight zone) även utanför Södermalm och hipsterstråken i New York, eller också kommer det här falla ihop i samma stund som investerarna slutar ösa in mer pengar. Den som äter tofulever får se.

51 kommentarer:

 1. Det känns som någon slags vuxen barnmat. Har själv inte ätit kött på 20 år och föredrar vegetariskt från grunden istället för sojakorv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med. Vill man ha mat som smakar och har konsistens som kött föreslår jag kött.

   Radera
 2. Jag tillhör gruppen köttätare som har ökat det vegetariska inslaget. Jag tycker köttsubstituten eller de vegetariska köttbullarna eller kycklingburgaren är förvirrande. Varför skulle jag vilja ha någon fejkprodukt?! Eller vänta nu: är det riktigt kött eller något som är smaksatt med diverse kemikalier för att likna kyckling eller nötkött? Eftersom jag inte är vegetarian kan jag äta riktig hamburgare när jag så vill och vegetariskt annars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag betvivlar inte att det är vegetariskt om det står att det är det, men jag förstår inte heller varför målet tycks vara så likt kött som möjligt.

   Det är praktiskt med mat man kan ta till för att smälta in och slippa att middagen ska bli en föreläsning om vegetarisk mat. Kan tänka mig att det är samma som när absolutister beställer in färgglada drinkar istället för att dricka Ramlösa. Men jag skulle inte vilja äta vegetariskt "nötkött" som ser ut eller smakar som det.

   Radera
  2. Jag tänker att föreläsningar om vegetarisk mat är ett försvinnande problem. Det känns som det är så pass vanligt nu. Däremot så kan det vara annorlunda med den äldre generationen. Mina föräldrars granne har barnbarn som är vegetarianer och det orsakar en del förundran eftersom de bara äter grönsaker och inte ens fisk men tanten är 80+.

   Radera
  3. Man kan tro det, men jag möter fortfarande både förvåning och ilska över vad jag äter, och jag blir lika förvånad varje gång.

   Radera
 3. Jag tillhör gruppen som ökat sin köttkonsumtion.

  Innan hade jag dåliga värden och fick sluta ge blod etc. Lade om kosten till att äta ordentligt med kött. Mår prima!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att de flesta genomtänkta dieter kan ge den effekten vare sig det är LCHF, medelhavskost eller strikt veganskt. Det handlar om att man utvärderar och slutar äta sånt som inte är nyttigt.

   Radera
 4. Köttskam och flygskam - heder heter det väl....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vad det heter och förstår inte varför alla människor ska känna skam över allt möjligt.

   Radera
 5. Allt går att sälja med marketing. Lyckas de bara skapa ett narrativ kring produkten så kommer konsumenterna att komma. De är väl halvvägs där redan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte hur det kan finnas marknad. Det känns som att det är så mycket som ska klaffa. Det räcker inte med att folk är rika, slösaktiga, okunniga, slöa osv. För att bli en konsument av detta bör man ha alla de där faktorerna.

   Radera
  2. Det finns surdegshotell.

   Radera
  3. Ja, men inte runtom i landet (tror jag) utan på de mycket specifika ställen där sånt kan funka. Och jag skulle ändå inte investera i dem.

   Radera
  4. Deras växtprotein kan säljas vidare över hela världen så de kan hitta nischerna där de finns. Men om vi talar om investeringen i aktien för bolaget som gör det här växtproteinet... det är en heeelt annan sak. Växtproteinet kan bli dundersuccé och aktien en förlustaffär ändå, det har med värdering och hur man sköter bolagets finanser att göra.

   Radera
  5. Absolut, få företag har så bra idéer och produkter att idioter skulle kunna göra vinst på dem, men jag ser inte den där dundersuccén komma.

   Radera
 6. Jag tror sådana produkter säljer hyffsat ändå. Detta pga folks lathet. Folk vill göra minsta möjliga förändring, men ändå uppnå resultat. Man vill posera som vegetarian, men har inte tillräckligt intresse för att kolla upp vegetariska recept.

  Liknade beteende ser jag hos en bekant som inte alls har ändrat matvanor sedan hon blev glutenintolerant för över 10 år sedan. Hon konsumerar fortfarande pasta, bröd och öl i mängder, fast de glutenfria substituten. Dessa kostar mycket mer än orginalen.
  Varför inte nöja sig med potatis, ris, bulgur, mathavre, linser istället? Grunden till att vi äter vete är ju att det är billigt. Om denna fördel försvinner, varför inte förkasta ingrediensen helt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vill man bara posera som vegetarian kan man ju köpa lite mer grönsaker som så småningom går rätt i komposten.

   Vore jag glutenintolerant (hemsk tanke!) skulle jag absolut undvika glutenfri pasta och liknande. Okej om man har någon favoriträtt man fortfarande vill njuta av, men det skulle vara undantagsfall.

   Radera
  2. Jag förstår inte problemet, jobbat många år med mat och lagat allt från grunden i stort sett, tycker att substitut kan vara bra, allt för variationen. Gör gärna moussaka, sheperd´s pie, kålpudding eller lasagne använder för det mesta linser men kan lika gärna använda sojafärs, särskilt i kålpuddingen. Gör gärna lasagne med glutenfri pasta eller pizza med glutenfritt mjöl, förstår inte varför man inte ska kunna använda det. Kan tillägga att jag är innovativ med matlagning och älskar det i många fall, men ibland är det skönt att ta den enkla vägen. Har hållit på med vegetarisk, vegansk i 25 år och haft lunchservering där jag en period hade ett vegansk alternativ dessutom var det kravgodkänt,kan säga att det ofta var diskussioner och motvind,då för tjugo år sedan.
   Är inte så strikt längre och kan klämma en sojakorv eller något annat substitut ibland, men det är inte huvuddelen av min matlagning och det jag äter./Elsa

   Radera
  3. Nej, det är inget problem att det finns substitut. Inte ens när dessa så långt som möjligt ska efterlikna kött t o m till namnet, men marknaden borde vara väldigt liten. Självklart tillhör inte alla människor i västvärlden exakt och tydligt en av de fyra grupperna ovan. Det går att resonera annorlunda, men jag ser ändå inte hur affärsidén ska kunna flyga.

   Radera
  4. Tror att det finns marknad för substituten eftersom blandkost och det traditionella ännu gäller, människor vill inte avvika för mycket, har man barn och det vankas kalas eller vid middagen är det väl så att föräldrarna vill om de är vegetarianer t ex, ge barnen ungefär liknande mat som de andra ungarna som äter det vedertagna. Barn vill vara som alla andra, (även vuxna), då kompromissar föräldrarna. Samtidigt förvärrar substitut för riktig bra vällagad vegetarisk mat,folk lär sig inte laga den. Å andra sidan är det många som inte kan laga vanlig "traditionell" mat heller, många äter ju färdigmat och går på hamburgerrestauranger./Elsa

   Radera
  5. Ja, att kunna laga mat verkar vara en kunskap på utdöende, oavsett om vi snackar kött eller grönsaker. Jag tror inte att Beyond Meat förvärrar den situationen, vuxna som inte tycker att det är en bra idé att lära sig att föda sig själv och sin familj kommer troligen inte göra det ändå.

   Radera
 7. Köttätare! Vad fan är det? En och annan eskimå i historien har väl varit det!
  Vi andra som inte behöver extra uppmärksamhet äter väl blandkost, som föredras även av dom flesta vegetarianer som har en ekonomisk möjlighet att välja på de här järnkulan.
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag definierar ordet som människor (eller andra djur) som äter kött och tycker att det i sammanhanget inte var särskilt svårbegripligt.

   Menar du att de flesta vegetarianer (eller ens några) vegetarianer föredrar blandkost?

   Radera
  2. Tror du kan hitta många i tex. Indien som skulle äta kött om dom bara hade råd.

   Även en "köttätare" äter ju i huvudsak vegetariskt. Sen spetsar vi med lite ägg, fisk eller kött.
   Kalle56

   Radera
  3. Okej, möjligen i riktigt fattiga länder, men de är knappast Beyond Meats målgrupp ändå.

   Jodå, jag är helt på det klara med att köttätare inte BARA äter kött. Men det är som att man kallar en som ljuger för lögnare, trots att troligen 90 procent av det han säger är sant.

   Radera
  4. Ja,det är inte svart/vitt.

   Blir ibland bara så gränslöst trött på alla snöflingor som kommer dragandes med miljö, etik och moral.

   Urbana och sedan länge tappat kontakten med ett normal relation till liv och död.

   För lata att ha några egna höns att ta ägg från. För bekväma för att fånga en egen abborre. Men går sedan och köper en påse lösgodis, fullproppad med kemikalier. Sätter på sig sina skinnskor, drar åt sin livrem av läder och smetar sedan kroppen full med animaliskt smink.
   Kalle56

   Radera
  5. Jag har överhuvudtaget svårt för människor som ska överföra sin moral på mig. De kan låta bli kött av etiska skäl, avokado av miljöskäl eller bära päls som inte använts på plågsamma djur hur mycket de vill, men det får stå för dem och vi ska känna varandra rätt bra innan jag accepterar att någon tycker till om mina val.

   Lösgodis tror jag för övrigt är snudd på omöjligt att få ihop utan gelatin eller andra restprodukter från djur.

   Radera
  6. Tycker David Hellenius fångade vår nutid kanska bra i sista avsnittet av "Finaste Familjen".

   Är inte långt ifrån verkligheten, när någon ska ha ett barnkalas idag.

   Parmiddagar och familjemiddagar är snart ett minne blott.

   Är nog bara alternativet knytfester kvar om man ska försöka umgås med någon under 40!
   Kalle56

   Radera
  7. Inget fel med knytkalas, tycker att det är en underskattad umgängesform som gör alla delaktiga och tar bort jobb och ansvar från värden.

   "Finaste familjen"-referensen går över huvudet på mig, men jag gissar att det är en tv-serie och att dieter och/eller allergier satte käppar i hjulet.

   Radera
 8. Kan röra sig om folk som går den vegetariska vägen av pga etik eller miljö om substituten blir tillräckligt bra. Personer som dock fortfarande gillar kött väldigt mycket.

  Så jag ser en stor potentiell marknad om man lyckas göra tillräckligt bra produkter, tror det första steget kan bli att personerna ovan skiftar en grupp åt mer vegetariskt.

  Personligen så är jag någonstans mellan grupp 3 och 4, jag säger mig vilja äta mer vegetariskt och har absolut minskat på mängden kött. Dock inte riktigt så mycket som jag vill, ännu. Men går åt rätt håll. Om det kommer ett prisvärt substitut till kött som är av riktigt hög kvalité så hade jag börjat överväga att gå över till en betydande majoritet vegetariskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köttsubstitut är lite som coverband. Hur bra Rolling Bones än blir hade publiken föredragit Mick Jagger och hans kompisar :-).

   Det finns ett prisvärt alternativ till kött. Det kallas baljväxter och kostar en bråkdel av Beyond Meats grejer.

   Radera
  2. Jag använder mig redan delvis av baljväxter (i huvudsak linser) i min matlagning. Supergott och extremt prisvärt. :-)

   Däremot tror jag det finns stor potential i Beyond Meats koncept. Däremot är det ju långt ifrån säkert att just Beyond Meat tar den största marknadsandelen inom segmentet på sikt.

   Radera
  3. Min gissning är att den marknad de tävlar om är och förblir extremt liten, men jag har haft fel förr.

   Radera
 9. Är emot all typ av fejk (åsikter/mat etc) gillar kött o har inget emot grönt men gillar inte alls idéer eller produkter som ska vara någit annat ex vegetariskt som "ser ut" eller smakar "kött"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att vi är ensamma om det, och oavsett om man äter kött eller inte kommer man knappast köpa Beyond Meats produkter "that looks, cooks, and satisfies like beef" om man föredrar äkta varor.

   Radera
 10. Jag tillhör den stolta kategorin nummer 3. Vegetariskt äter jag ofta när jag är själv men när sambon är hemma faller jag till föga. Tycker själv att jag gör grym tomatsås med pasta men om hon är hemma måste det tydligen blandas ner kött i den. Mitt mål, men det är bara snack såklart, är att äta vegetariskt varannan dag och kött endast en gång i veckan. Detta på grund av hälsofördelar men även av etiska orsaker. När jag sen väl äter kött kan jag istället kosta på mig bättre (kvalité, etik) sådant. Men som sagt det är långt dit... För övrigt tycker jag det bara är patetiskt att försöka härma kött i vegetariska alternativ. Vad kommer näst, vegetarisk blodpudding?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa att mala ner kokta kikärtor i tomatsåsen och se om det kan funka för sambon.

   Och på begäran... Vegansk "blodpudding": https://vegan.ifokus.se/discussions/4e9b019888f4725000012c07-vegansk-blodpudding-recept!

   Radera
  2. Jag blir mållös... Hoppas de får till blodsmaken ordentligt!
   Tack för tipset med kikärtorna. Ska testa!

   Radera
  3. Vegetariskt varannan dag och kött en dag i veckan... Hm... Hur gör man då?

   Radera
  4. Mikael: Tveksam till att det funkar med transbärsjuice :-).

   Jeanette: Fisk, skaldjur.

   Radera
 11. Köttätare här. En del av min kost består av vilt, egenfångad fisk och vegetariskt som finns i naturen. Har även ibland tillgång till ägg, lök, honung, potatis m.m. utan att gå till affären. Underbart att inte behöva läsa en innehållsförteckning.
  Jag är skeptisk till de flesta varor som seglar under vegoflagg. Hur hårt "processade" de blir för att likna köttprodukter.

  Förlåt att jag går lite off topic här.
  Jag tycker att vi som vill äta kött borde äta med lite mer eftertanke.
  Roar mig ibland med att titta på köttdisken i affären och se vad som INTE finns där. Försök att sätta ihop ett komplett djur av bitarna som säljs. (Tips - det går inte)
  Jämför exempelvis antalet fläskkotletter med mängden "framdelsfläsk". Skinka med mängden grisfötter. Fläskfilé med mängden bogstek.
  En gris utan ben, med oändlig rygg, många skinkor men ingen framdel.
  Om vi köttätare tog ett visst mått av ansvar och faktiskt använde kött från hela djurkroppen. ( Även fast det tar längre till att tillaga. ) Skulle minska behovet av antalet djur, minska transporter och minska dyr import av eftertraktade bitar.

  Frågan blir kanske då vad vovve och kisse ska äta. Producerar Beyond Meat mat även till dem? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delarna finns nog. Kolla i korvhyllan...

   Radera
  2. Hårt processade och till vilken nytta? Jag skulle nog inte köpa en produkt som heter fejkon oavsett, men det talar sannerligen inte till dess fördel att den ska efterlikna bacon, som jag ju valt bort ur min diet.

   Blir det inte korv av de bitar som ingen vill ha?

   Tror inte Beyond Meat producerar djurmat, men den marknaden skulle jag ha lättare för att tro på. Dock tror jag inte att vegetarisk kattmat kommer eftersom de väl är ganska utpräglade rovdjur. Men vegohundmat kan säkert bli en grej.

   Radera
  3. Mikael hann före mig om korvteorin.

   Radera
  4. Jovisst finns en hel del framdelskött i korv.
   Men även korv och exempelvis färdiglagade köttbullar klassar jag också som hårt processad mat med en mängd av tillsatser. (plus senor, brosk och en del inälvor)
   Jag vill gärna kunna se kvalitén på köttet och det går inte om det är söndermalt.

   Radera
  5. Du fick in orden korv och kvalité i samma stycke ;-).

   Radera
  6. Lisia, nu blir jag avundsjuk. En vacker dag flyttar jag tillbaka till Norrland, och kommer att käka närskjuten bäver, älg och möjligen björn (smakar väl sådär), tillsammans med egenplockade blåbär, lingon, åkerbär och hjortron. Det kombinerat med i alla fall hyfsat närodlade vegetariska råvaror och egentillverkad hojtarolja. Först några år i Europas mitt med kopiösa mängder kultur, sedan tillbaka till ursprunget, yes box, all right.

   Wien-Lars

   Radera
  7. BINGO!!! Ja, alltså... nu fick jag fördomsbingo här.
   https://www.youtube.com/watch?v=RQm3o6Gc7TE

   Radera
 12. Nja, det verkar nästan finnas en marknad för allt. Finns det inte tillräckligt med stollar för Beyond Meat med tror du?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte det. Uppenbarligen har de kunder, men jag har svårt att se att de ska tjäna pengar. Åtminstone inte så mycket att bolaget blir värt fyra miljarder dollar.

   Radera