lördag 25 maj 2019

Konsten att trampa ur klaveret

Hur illa det än låter när man trampar i klaveret blir oljudet ännu värre när man drar upp foten igen. När XXL:s Sverigechef Per Sigvardsson facebookat om Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Greta Thunberg blev resultatet att han fick sparken. Helt rätt, men inte för det han skrev utan för att han inte stod för det efteråt.

När man pudlar pudlar man och då pudlar man rejält. Eller också gör man som Sigvardsson och drar en halvhjärtad story om att hans konto hackats och (hur nu detta går att kombinera) kommentarerna är rykta ur sitt sammanhang.

Vi har inte gjort något!

Att han kallat Magdalena Andersson för häxa och Stefan Löfven för idiot säger Sigvardsson nu är ”fel ordval” även om han ”har starka åsikter” om bägge. Men så stå för att du sagt det då! Inte särskilt fiffiga uttalanden, det kan de flesta hålla med om, men det du sagt på internet kan inte göras osagt, kan inte alls lära sig det en gång för alla så slipper vi dessa vaga undanmanövrar?

Och han hade garanterat kommit undan med det om han bara visat lite ryggrad. Jämför med Dollarstores vd Peter Ahlberg som häromåret tog bladet från munnen och vädrade sina inte helt politiskt korrekta åsikter om feminism. När media skulle ställa honom till svars gick han till full motattack. Vid nästa kvartalsrapport skrev han:
Jag vill med dessa rekordsiffror tacka SVT och ETC för ett gott samarbete och hoppas på nya publiceringar med både namn och bild.

Han sitter kvar alltjämt, och det gör inte Per Sigvardsson. Fast i ärlighetens namn var det knappast uttalandena om ministrarna som blev hans fall. Man kan säga ganska mycket om Löfven utan att få löpa gatlopp. Men man ger sig inte på Greta, hon är fridlyst! Särskilt om man skriver:
Människan har diagnosticerats med Aspergers syndrom, tvångssyndrom och selektiv mutism. Det är absolut ingen kromosomförändring, men helt klart så nära man kan komma.

Undrar lite hur och var han hade tänkt att den kommentaren skulle falla i god jord. Samtidigt förstår jag frustrationen. Här skickar man fram en multihandikappad minderårig som slår fast en massa ”sanningar” och så fort något hon säger ifrågasätts går hela Gretasekten i taket och undrar hur man ”har mage att kritisera ett barn”. Ett bra sätt att slippa den situationen är att inte göra stackars Greta till talesperson för sin rörelse.


Men den policyn gäller oavsett sakligheten i kritiken. Problemet med Sigvardssons kritik är att den inte var ett dugg saklig. Jag skulle ändå ha mer respekt för honom om han stått för det han skrivit. Att kontot kapats är lika sannolikt som att utomjordingar stigit ner på jorden och beslagtagit Sigvardssons ryggrad. Men okej, på något sätt har den ju försvunnit.

20 kommentarer:

 1. Det är svårt att förhålla sig sakligt till fenomenet Greta. Har blivit en polariserad mediacircus i mina ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något åt det hållet. Och det är helt omöjligt att kritisera fenomenet utan att det tas som kritik mot personen, trots att de personer som kritiseras självfallet är PR-byrån, föräldrarna och alla andra som står bakom.

   Radera
 2. Spot on. Och helt riktigt med aktivistbarnet. Det är direkt ohederligt att använda ungen som murbräcka för sin egen aktivism. De som för fram henne på det här sättet måste förstå att de utsätter henne för saker hon själv inte kan förutspå eller förstå.

  Och som argumentationsteknik är det förstås bekvämt att kasta fram en helig ko längst fram, som ju barn är och ska vara. All kritik tolkas som hädelse genom barnmisshandel så de kan forcera hela världen med den lilla framför sig. Oärligt och cyniskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så, en murbräcka. "Ge henne Nobelpriset!", "Ge henne talartid i riksdagens kammare!", "Ge henne totalt rätt på alla punkter!" Bara nej!! Ge henne en barndom.

   Radera
 3. Är själv orolig för världens framtid från klimatsynpunkt men när det gäller Greta-psykosen och ökad polarisering i samhället på alla plan känner jag ett allt större obehag. Hörde på radio igår intervjuer av förtvivlade barn som såg framför sig världens undergång på måndag om vi inte lyder Greta. Gretas goda motiv har jag ingen anledning att betvivla men jag får som sagt masspsykos-känsla a la Råttfångaren från Hameln och Kejsarens nya kläder. Det är viktigt att debatten blir nyanserad. Är t ex elbilar verkligen rätt väg eller leder de totalt sett till lika mycket eller mer koldioxidutsläpp som diesel- och bensinbilar? Här går åsikterna isär och jag är ingen expert men det borde gå att få fram otvetydiga fakta - annars riskerar vi att med skygglappar framför ögonen och utan eftertanke springa åt helt fel håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tvivlar inte heller på Gretas motiv, de är säkert ärliga. Däremot är jag rätt säker på att de inte överensstämmer med alla som "skapat" henne, de som vill skapa någon slags klimatdiktatur där allt ifrågasättande av "den rätta vägen" är fascism.

   Radera
 4. Ja det är inte så smart att som VD skriva liknande saker och sen inte stå för det. Fenomenet Greta Thunberg begriper jag inte över huvud taget. Det hela blev ännu mer obegripligt när Löwengrip kritiserades för sina utsläpp (av CO2) och beslutade att "konsultera Greta Thunberg"... ehh va? Vi pratar om en 16-åring som inte ens gått ut gymnasiet. Dock har hon redan blivit hedersdoktor av någon anledning.

  Minns ni denna: https://www.youtube.com/watch?v=rp53irFjzYg såg den igår och tycker den symboliserar packet bakom Greta ganska väl...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sextonåring med en massa problem (så långt hade Sigvardsson rätt) och som snarare ser ut som tio. Jag har inga åsikter om hennes utseende, men jag får inte intrycket av att hon är extremt brådmogen.

   Radera
 5. Jag har slutat följa Sveriges alltmer irrelevanta media i sådan detalj att jag kan sakfrågorna kring den hör pseudo-debatten. Men jag tycker det är direkt obehagligt att media tillser att folk sparkas från sina arbeten, för "fel" åsikter enligt "värdegrunden". Sverige är ett land tillbaks till DDR-tiden, på riktigt. Folk får passa sig så de inte "kränker" fel grupp, tänker fel saker etc.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite ett gränsfall när det handlar om en vd som är ansiktet utåt för sitt företag även på fritiden. Samtidigt ska vi ju ha åsiktsfrihet och det här exemplet vittnar inte om det.

   Radera
 6. Det är något spöklikt med detta barn, kan inte förstå att hon kan nå ut till så många människor. Det är väl bra trots allt att det blivit någon slags väckelse men svårt att ta det på allvar med Greta som förgrundsfigur,känns krampaktig, förstår det inte alls. Jag bryr mig om miljön och hade gärna sett den här rörelsen men med någon annan än Greta./E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spöklikt vet jag inte, men det är något skevt med att komplexa frågor ska förklaras av ett outbildat barn. Hur intresserad hon än är av miljö- eller åtminstone klimatfrågor har hon ju faktiskt inga reella kunskaper.

   Radera
  2. Snarare robotlik.

   Radera
  3. Eftersom jag inte ser på tv har jag i stort sett inte sett rörliga bilder på Greta, bara läst vad hon sagt och gjort.

   Radera
 7. Jag är väl inte så intresserad av Greta som person, men allt som får folk att bry sig om miljön är väl bra, alldeles för många har blundat alldeles för länge. Jag är själv rätt dålig på att göra bra saker, gillar tex att resa och har flugit en del i mitt liv, men jag börjar långsamt förstå att vi alla har ett ansvar och Greta har väl ffa påverkat de som är i tonåren snarare än redan vuxna, och det är väl fint att nästa generation bryr sig.

  Märkligt hur man aldrig hör om kapade konton på sociala medier annat än när någon skrivit något galet dumt och blivit påkommen... Varför i all världen skulle nån ha intresse av att kapa just denna mannens konto, kan man undra, han är ju inte statschef direkt.

  När jag läser dylika försvar undrar jag alltid om personen på riktigt är så dum att hen ( eller han, för i dessa fall är det faktiskt oftast en han) tror att nån går på det - bara det säger ju att man inte borde få sitta på en hög post, eller om det verkligen var den absolut bästa ursäkten han kom på, vilket också borde diskvalificera från chefstjänst. Tycker det är en självklarhet att Sigvardsson fick gå, är inte storkund hos XXL (har ganska långt till närmaste sådan butik dessutom), men när sådana puckon tjänar pengar på att jag handlar så hade jag definitivt undvikit ett köp där. Man uttrycker sig inte så om någon, oavsett vem det är. Att inte ha nåt vettigare för sig än att nedvärdera folk på sociala medier säger ju lite om vad för slags människa man är. Jag förstår inte varför det här skulle tala emot "åsiktsfrihet" förresten. Det är ju inte staten utan ett vinstdrivande företag som sparkat honom, och det gör de ju för att jag och andra inte ska undvika handla i deras butiker pga att vi kopplar ihop varumärket med hans dumheter. Han är i sin fulla rätt att uttrycka dem (så länge det inte är hets mot folkgrupp eller dylikt) men det är liksom ingen mänsklig rättighet att sitta som vd på ett företag, direkt. Att ens nämna DDR i samma mening känns historielöst. /Tanja

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Allt som får folk att bry sig om miljön är väl bra, alldeles för många har blundat alldeles för länge".

   Jag känner inte någon som inte bryr sig om miljön, men en del vill bygga ut kärnkraften för miljöns skull medan andra vill lägga ner den av samma skäl. Att bry sig är inte detsamma som att ha lösningar, det kan bli värre också. Jag är tyvärr inte säker på att en spridning av Gretas klimatångest är gynnsam eller att hennes lärjungar tror att lösningen är att undvika utbildning.

   Nej, och vore han statschef eller på den nivån borde han se till att IT-säkerheten håller högre klass. Men som sagt, det verkar helt ologiskt att det skulle vara fråga om kapning.

   "Jag förstår inte varför det här skulle tala emot 'åsiktsfrihet' förresten. Det är ju inte staten utan ett vinstdrivande företag som sparkat honom".

   Och du tycker inte att privatanställda ska omfattas av åsiktsfrihet? Om vissa icke-åtalbara åsikter resulterar i att man blir av med jobbet eller stängs av från att använda samhällsfunktioner har vi inte åsiktsfrihet.

   "Att ens nämna DDR i samma mening känns historielöst."

   Vilken tur att jag överhuvudtaget inte nämnt DDR då.

   Radera
 8. Jag skriver ingenting på nätet som jag inte kan tänka mig att säga i verkligheten (även när jag är anonym). Då behöver man aldrig "pudla".

  Löfven är en idiot. Andersson är en idiot. Greta är nog ingen idiot men det saknas ännu en del utbildning. Gretas sektliknande hejarklack är idioter. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en bra och enkel regel. Finns det skäl att förtiga en offentlig åsikt på nätet bör man inte yttra den alls.

   Beträffande den sektliknande hejarklacken tror jag att det finns olika varianter, allt från lättledda och aningslösa till skrupelfria manipulatörer som vet precis vad de håller på med.

   Radera
 9. Mycket lördagsdumheter på bloggen idag - Greta är multihandikappad. Greta är bara murbräcka för andras aktivism, osv. Ibland önskar man att fler fick se insidan av tillvaron med barn som har speciella och tuffa utmaningar och som har mått riktigt dålig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du ska döma ut påståenden som dumheter får du gärna berätta vad som är fel med dem. Att det är tufft att leva med handikappade barn tror jag ingen ifrågasätter. Så:

   1. Har hon inte Aspergers syndrom, tvångssyndrom och selektiv mutism?
   2. Används hon inte i som slagträ i politiska syften?

   Radera