onsdag 8 maj 2019

Studentbudget

Studenttider. Jag vet inte när de första studentfesterna går av stapeln, men det är väl ungefär nu. Jag behöver inte bry mig. Lyckligtvis, för billigt är det inte. Bara studentmössan går att pressa upp i runt en tusenlapp om du ska ha en egen design med broderat namn. Då är kvaliteten visserligen så bra att den ska hålla hela livet, men här kommer en hemlis: Har du inte tänkt börja sjunga i kör är studentdagen den allra sista gången du kommer använda denna knasluva. Köp därför marknadens billigaste. I år kostar den 49 kr.


Sedan är det studentflaksåkandet (som för övrigt är grymt överskattat och dessutom borde förbjudas av säkerhetsskäl). Någon av klassens 30 elever måste väl känna någon som kan få loss en lastbil och låta er åka runt och spela Markoolio (varför alltid Markoolio?!) i en halvtimme för en femhundring?

Kläder behöver man, både till fester och studentdagen, men köp något billigt! Om ett par år med dålig mathållning kommer du aldrig mer kunna få på dig den där balklänningen, och kostymens gräsfläckar går aldrig bort. Handla på H&M, Dressmann eller ännu hellre Myrorna.

Studentmiddag med släkten – varför det? Studenten vill inte fira detta med tant Beata, som i sin tur bara kommer för att få en billig fylla. Är det tvungen, så bjud på hemgjord potatissallad serverad i tiolitershink och billigaste bag-in-box-vinet.


Men självklart kan vi inte saker göras med vett i ”Landet Lagom”. Snittet var 5300 kr redan för två år sedan och studenterna har ångest eftersom de absolut inte kan välja bort något med risk för att inte vara exakt som alla andra.
För vi har tagit studenten, fyfan vad vi är black!

36 kommentarer:

  1. Vaddå köpa kostym? Ärva pappas malätna är det som gäller hos oss.

    Och jag ärvde den i min tur. Använd totalt tre ggr....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det ingen som dör eller gifter sig i din släkt ;-)?

      Jag tycker nog att kostym fyller sin funktion lite då och då. Mycket mer än balklänning, det har jag aldrig behövt...

      Radera
  2. Min älskade brorson tar studenten om en månad; bör hamna rätt nära snittet på 5 300 kronor som nämns den länkade artikeln. Jisses. Själv lade jag en 50-lapp på studentmössan; efter avslutningen lekte de flesta fyllefrisbee med sina mössor i samband med en brännbollsmatch. Det var roligt.

    Kan det vara att det finns så få "bli vuxen"-ritualer i dag? Även om vi rent tekniskt återinfört värnplikten, så är det knappast den "bli vuxen" ritual så som den var förut. Vad finns det i dag? Skråla från ett lastbilsflak, bli impregnerad med fulöl som får jäsa i kläderna några timmar i solen, tråkig studentmottagning där ingen riktigt tycker att det är kul, mer än tant Beata? Tur att jag inte är ung i dag. (Och det kommer min brorson garanterat att säga om en 40, 50 år eller så …)

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte motståndare till ritualer och stämmer inte in i "gnällkören" vars resonemang går ut på att eftersom det inte är något studentförhör är det inget att fira. Men man måste inte öppna plånboken på vid gavel heller. Jag drack t ex inte champagne på champagnefrukosten för jag hade ändå aldrig märkt skillnaden.

      Ja, det har sina poänger att bli äldre. Av alla livets "milstolpar" var studentdagen den mest meningslösa.

      Radera
  3. Vi har en stundande student i släkten nu snart. Budgeten för det "kalaset" kan jag med säkerhet säga är betydligt högre än de där snittet på 5 300kr. Mössa med broderat namn på är så klart inkluderat! Ugh.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fattar att det känns stort för dem och vill inte beröva någon Den Stora Dagen, men det blir ju så onödigt mycket skit att det är svårt att inte ifrågasätta.

      Radera
    2. Håller med. Klart det ska firas. Hålla ett öppenhjärtigt tal för de samlade håller nog mer minnesvärde än det där extra allt som köps för pengarna.

      Radera
    3. Ja, särskilt mössan och speciella kläder som inte kommer användas igen känns helt meningslöst. Tacka vet jag sprit.

      Radera
    4. Speciella kläder? Jag själv tog min student för 5 år sen, pyntade för kostymen själv och använder den ganska frekvent fortfarande. Sen valde jag dock att köpa mössa för drygt 300kr.. Men att man inte kan använda kläderna igen är en överdrift.

      Radera
    5. Just det där med speciella kläder gällde nog mer balklänningar än kostymer.

      Radera
    6. Sanna Dittrich8 maj 2019 kl. 18:13

      Angende mössa, det var inte lika vanligt med namnbroderier och färgband när jag tog studenten -99. Tur det, för jag har använt min NEUTRALA mössa massor, som marskalk under två år av universitetsstudierna.

      Radera
    7. Du är den första jag hört som använt mössan, förutom studentsångare och andra Lundaspexare :-). När jag gick ut fanns inga namnmössor, då såg alla likadana ut.

      Radera
  4. Där sa du något! Kan det vara så att de som går all-in studentfirande, gör årsböcker och firar i tre månader är de som tjugo år senare sitter på den lokala pizzerian 150 meter från skolan och pratar om hur kul det var att ta studenten, medvetna om att det var toppen på deras livskurva?

    SvaraRadera
  5. Så här ser det ut hos oss precis nu: studentmössa 800kr (köptes in via någon i klassen så alla skulle tydligen ha lika), kostym,skjorta,slips 4000 kr, skor 1200 kr, egengjord buffé hemma för närmaste släkten, några grannar med tonårsbarn, nära vänner med barn, några av studentens egna vänner ca 40 st ca 2500 kr. Alkoholfritt + alkohol ca 2500 kr. Inte en enda studentfest eller flak för det här inte funnits intresse hos vårt barn så vi satsar på lite festlighet och firande hemma. Kläder och skor kan förhoppningsvis användas igen och vi räknar med att de duger till nästa studentfirande i familjen om 2 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vore fel av mig att gå in och kritisera era enskilda val... Äh, nu kör vi!

      800 kr för en mössa inklusive mängdrabatt? Det är inte utan att man undrar om en närig släkting till någon klasskamrat drar in bra provision när kostnaden blir två mössor till priset av hela klassens hos en billig leverantör.

      4000 kr för kostym, skjorta och slips. Kanske hög kvalitet och det finns bevisligen betydligt dyrare, men den senaste kostymen jag köpte kostade runt tusenlappen.

      Hoppas att det blir kul, och inte bara dyrt ;-)!

      Radera
  6. Tillgång och efterfrågan?

    Har märkt att många gånger finns det situationer där man "inte skall bry sig om vad det kostar". Plötsligt slutar folk jämföra.

    Några ex ur mitt liv.

    Bröllop...vansinniga priser
    Blommor. Brudbukett 1400kr. SAMMA ...ja samma blommor i lösvikt 70kr. Fint band några tior.
    Bröllopstårta enkel (vit med jordgubbar) 800kr. Jordubbstårta samma storlek ...samma ställe....150kr.
    Mat. Bröllopsbuffe. Tror det var 1200kr per kuvert. I stort sett samma buffe från samma ställe var 400kr men utan bröllopsnamnet. Vi fick dessutom snarast bättre mat utifrån vår smak.

    Barn....gud vad sött....jag bara måste köpa.....eller?
    Små fina plagg som kostar mer än vuxenplagget och kan användas en gång innan ungen växt ur det....

    Handskar- cykling / egentligen sportartiklar som finns
    Cykelhandskar med foder och vattentät. 350kr
    I stort sett samma handske men som arbetshandske producerad för att slitas på jobbet 40kr.


    Tror det är samma sak här. Det "ska" kosta, vilket gör att säljarna kan salta prislappen utan att färre produkter blir sålda.

    Med vänlig hälsning
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att du är inne på något här och skulle vilja lägga till ett typiskt tillfälle - begravningar. Inte vill vi vara snåla när vår familjemedlem går ur tiden och så köper man begravningskaffe till ett kuvertpris motsvarande trerätters middag och betalar 15000 kr för en kista som ändå ska brännas.

      Beträffande sporthandskar springer jag med dessa arbetshandskar för strax under femtiolappen:
      https://billiga-arbetsklader.se/media/catalog/product/cache/2/small_image/640x700/a21fa393e75d58eef4f4c69a80cd9bbf/9/0/90309-4930_1.jpg

      Radera
    2. Handskar för att springa?
      Jag använder alltid fötterna, då duger skor bäst.

      Radera
    3. Jag springer ibland både utan skor och handskar, men när det är 10-15 minusgrader tycker jag att det är skönt med både och :-).

      Radera
    4. Det märkliga med kista för kremering (enklaste) för vi använde bårtäcke var att prisskillnaden var inte spec. stor till en presentabel kista som kunde använts utan bårtäcke. Med tanke på hur de såg ut borde i rimlighetens namn prisskillnaden varit större.

      Radera
    5. Sant, det är så att man på ren djävulskap skulle vilja skruva ihop en egen låda av spånskiva eller plywood, men jag ger mig tusan på att man inte får det, med hänvisning till arbetsmiljö, miljö eller något annat irrelevant.

      Det bara SKA kosta. På samma sätt som församlingens kaffe med kaka kostar hundralappar per portion trots att det inte kan finnas någon vettig förklaring till det.

      Radera
  7. Räknar såklart med lite frågetecken kring våra väl : ). Tror absolut det finns någon i klassen som fick sin mössa "gratis" mot att han fick de andra att beställa. Kan säga att det var beställt och klart redan i höstas innan vi förstod att nu var allt klart. Skulle säkert gått att dra sig ur men väldigt jobbigt för den enskilda. Vad gäller studentfester så är det mycket pengar och press i det. Vår student hoppade av allt det då en sådan tillställning kräver att alla i klassen bjuder x personer till middagn och x personer till eftersläpp för att få det att gå runt och få ihop pengar för vad företaget som anordnar vill ha. Vårt barn tyckte det var oerhört jobbigt att behöva "bjuda" och kräva betalning. Har då heller inte blivit bjuden på någon eller valt att inte tacka ja, jag vet inte för jag har inte velat fråga då det känns väldigt känsligt att inte gå på några studentfester. Studentfesterna började för övrigt redan i mars då företagen vill hinna suga ut så mycket pengar som möjligt. Ang. Kläder så är jag nöjd att han hittade något han gillade och ville ha. Vi ska ha en trevlig studentdag och fira rejält hemma bland nära och kära.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att du tog det så!

      Det där med studentfester tycks ha blivit väldigt mycket krångligare än på min tid då man absolut kunde gå på andras utan att ha en egen. En del väldigt påkostade, andra i en samlingslokal som troligen var snudd på gratis. Jag behöver knappast säga att jag föredrog de billigare, inte bara pga priset utan för att de var mer avspända.

      Radera
  8. Du drar inte folk över en kam? Förlåt för att jag kanske blir irriterad på sättet du skriver här. Men jag själv gick all in i studentfirande och det är klart det var en rolig händelse och period i livet. Sitter nu som hållbarhetsrevisor på ett bolag. Tror det är långt ifrån alla som blir den person du nämner...

    SvaraRadera
  9. Vet inte om din kommentar är till VitaCodice eller mig. Ingen av oss skrev att det gällde alla. Kanske inte ens en majoritet, men några gäller det absolut. Jag tror att vi (alla) ärligt kan säga att vi träffat den personen.

    SvaraRadera
  10. studenten.
    vad sakerna kostade vet jag inte. det var mor som betalade och det börjar bli några år sedan nu...
    mössa vill jag minnas gick på 200:-. köpt på skolan och efter en användning lades den i en påse och låg i garderoben tills jag tog in den från mina föräldrars hus och la den på vinden här. ligger nog kvar där än.
    kläder? eftersom jag tycker det är så fruktansvärt tråkigt med kläder och än värre att köpa de fick mor i princip hota mig för jag skulle följa med. kostym, skjorta och slips. de är faktiskt använt några gånger efteråt med så helt bortkastat var det inte. skorna använde jag som finskor under mer än 10 år så där fick vi verkligen valuta för pengarna, vilket man inte kan säga om ett par björn borg finskor jag fick i nian som var hårda som bara den. tror jag slängde de för några år sedan. jag försökte gå in de, men det var totalt hopplöst.
    åka traktorflak gick nog på nån 50lapp eller så per person.

    läste något om studentmössor häromdagen och gick in och började knappa in en beställning. den landade på ca 2000:- med alla tillbehör och lull-lull jag la till. vad ska man med en kreditkortsficka i mössan för?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror faktiskt att min mössa försvunnit i någon flytt. Börjar också bli några år sedan (snart 30) och jag kan inte minnas att jag saknat den. Kanske annorlunda om man hade haft ett kreditkort i den :-). Med tanke på hur de behandlades skulle jag inte rekommendera det.

      Ja, jag blev förvånad när jag såg att studentflaksåkande listades som en betydande utgift. Jag tror att det var helt gratis för oss, någons pappa som ägde åkeri, men en femtiolapp per person blir ju kanske 1500 kr för en klass och det borde räcka långt.

      Radera
  11. Oj så bittert och/eller provokativt nu. Klart de är värda en fest och en bläcka efter alla års hårt skolslit. Jag må vara snål ibland. Men ibland kan jag också sväva ut.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig sagt något annat. Det är priset och formerna jag ifrågasätter.

      Radera
  12. Hade inte ens tänkt på att den mössan verkligen inhandlas för ett enda tillfälle och sen aldrig mer används. Sånt slöseri. Hoppas den traditionen försvinner till något mer hållbart. Oavsett om det kostar 50 kr eller 800 kr för mössan så är det en onödig påverkan på miljön.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi såg här uppe i kommentarsfältet att Sanna använt sin mössa många gånger, men för mig var det mösspåtagning, studentdag och sedan aldrig mer.

      Radera
  13. En annan anonym här;

    Fördelen med att vara ung är att man har svar till det mesta. De blir färre med åren :)

    SvaraRadera
  14. Studentmössan har jag rankat till mitt livs onödigaste köp och den dyraste per användning för ett plagg. Resten: gå all in på. Studenten är fortfarande en av de roligaste dagarna i mitt liv. Men mössan. Tala inte om den. Köp en billig ta syrrans. Men köp ingen egen dyr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill minnas att man skrev i varandras mössor. Är den traditionen kvar blir det kanske konstigt att dela mössa, men att betala mer än 49 kr känns överflödigt.

      Radera
  15. Hamnade bakom en familj på ett hotell i Oslo i helgen som skulle betala för sonens konfirmation man hade firat på platsen. Det var alltså tidig em och firandet var väl mer än middag än något som går att jämföra med en studentskiva, men kalaset för denna 14-årings middag slutade på 30126 kronor. Norska kronor då. Jag dog lite och tackade mig själv och min livmoder för att vi bestämt oss för att det inte ska bli några konfirmander eller studenter i vår familj.

    Konfirmationen är norrmännens variant av student, dvs ungdomens stora festlighet. Så viktig att man tom konfirmerar sig borgerligt, vilket retar gallfeber på mig. Inte för att jag är kristen och inte vill att man skippar tro biten, men namnet i sig säger väl sig självt att det handlar om att "konformera sin tro". Hur *piiip* kan man göra det borgerligt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast även om du skulle starta "livmoderproduktion" behöver du ju inte uppfostra en bortskämd slyngel.

      Jag trodde det var russebuss som motsvarar det svenska studentslöseriet, men jag har dålig koll.

      Borgerlig konfirmation känns lite som alkoholfri öl och elcykel ;-). Ska det va' ska det va', annars kan man lika gärna skita i det.

      Radera