lördag 11 maj 2019

Minimalism – intro

Jag har nämnt minimalismen, men aldrig gått på djupet. Det kommer jag inte göra nu heller, men jag ska försöka gräva lite under ytan. Det finns flera mer eller mindre krångliga definitioner av minimalism, som denna skriven av Minimalisterna, två självgoda amerikaner som gjort en karriär av detta. För mig handlar det om att undvika onödiga saker.

En osthyvel är bra, tre osthyvlar är mer än jag kommer behöva under hela livet. En ostexpert kanske har behov av tio olika medan en osthatare inte behöver någon. Jag kan försöka motivera fem osthyvlar med att peka på ostfanatiker som har det dubbla. Ingen har rätt att kritisera mina fem hyvlar förutsatt att jag inte snott dem, men jag vet att det är för många. Ni fattar, för allt går ju att förklara med ost.


För mig började det med att jag fick ett mindre källarförråd när jag flyttade. Det blev proppfullt och det är meningslöst att ha en massa saker som det tar så lång tid att få fram eller ens hitta att det är enklare att köpa nytt. Det är motsatsen till ”bra att ha”-saker. Så jag började sälja och kasta bort. Plötsligt förstod jag uttrycket ”less is more”.


Senare hörde jag talas om Minimalisterna ovan, The 100 Things Challenge och andra som tänkt i de här banorna. Många har bra saker att säga, men ingen av dem lever liv jag vill ha. Kanske är det ett viktig tillägg till min förklaring om onödiga saker, att göra aktiva val. Det handlar inte om att minst prylar vinner, det handlar om att utforma sitt liv så att det passar en själv. För någon innebär det hundra ägodelar, för någon annan hundratusen.

Trots att minimalism inte behöver betyda pyttelite grejer är det ironiskt att ämnet inte ens ska gå att slutföra i ett blogginlägg. Jag tror att det här får bli en serie på minst tre inlägg. Troligen inte på raken, men inom kort, så häng med!

35 kommentarer:

  1. För mig handlar minimalism mera om att faktiskt göra val snarare än att skjuta på det.

    Fullt källarförråd är att skjuta på valet: Behöver jag verkligen den här, ska jag behålla eller inte? Och kommer jag använda om jag behåller den?

    Som du säger innebär det för vissa 100 prylar, andra tusen.

    Typ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ofta är det nog t o m bättre att göra dåliga val än inga alls. Och jag sköt definitivt på det när jag flyttade från en lägenhet med stort källarförråd till en med mindre. Redan där borde jag ha rensat. Fast kanske behövde jag, likt en missbrukare, nå botten först. Nu är jag vaksam och vägrar släppa upp "sopnivån".

      Läste att snittet på antal ägodelar för ett amerikanskt hushåll är trehundratusen, så redan hundratusen är lite.

      Radera
  2. Då och då får jag ett ryck och städar i garaget, min fru vill dock att jag ska städa riktigt ordentligt och stapla /packa ihop mina utspridda verktyg på hyllorna.

    Dock känner jag henne.

    Huvudskälet är att då får hon mer plats att ställa blomkrukor som ej är i bruk.. Hon får gärna ha hundratals blomkrukor bara de används. Anser det är kapitalslöseri att ha prylar som ej används. (och då sneglar jag på hennes säkert 100 par olika skor medans jag äger totalt sex par skor, varav ett par är skidpjäxor, ett annat skyddsskor....)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns som att ni triggar varandra till maximalism - "lika bra att fylla upp den här ytan, annars blir den full av värdelösa grejer".

      När det gäller krukorna är jag på hennes sida, man vet aldrig vilka krukor man behöver längre fram. På skorna ansluter jag mig till ditt lag. Hade jag inte hållit på med löpning hade sex par känts helt rimligt.

      Radera
  3. Fler prylar betyder ofta mer städning, mer utgifter, mer stress, mindre frihet. Det hade jag aldrig sagt tidigare. I övrigt undrar jag om det ligger ngt i att de som är extremkonsumenter och statussökare hade en lite svårare barndom ekonomiskt sett? Jag har ivartfall observerat det.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så. T o m det man fått gratis har ett pris.

      Intressant fundering. Jag känner nog inga extremkonsumenter (av någon anledning tyckte vi väl inte att vi hade så mycket gemensamt), men tittar man t ex på Lyxfällan är deltagarna sällan stabila människor som verkar haft en helt tipptopp barndom.

      Radera
    2. Jag har gärna lite saker. Men är också snål, så när svärmor dog så fyllde jag huset med servetter, julklappspapper, hudkrämer osv. Vill inte slänga såna jag använder även om det betyder jag har mycket liggande just nu.
      Och så är jag också lite en prepper, vi bor i urskogen och vid strömavbrott dröjer det innan de jobbat sig hit, så alltid fyllda skafferier osv.
      Så minimalistisk men snål och preppig... gör att mitt hem trots allt inte är så minimalistiskt.

      Radera
    3. Minimalist och snål känns som en lätt kombination, men jag förstår att prepper kan skära sig lite. Sen tycker jag inte att förbrukningsprodukter är hela världen, men julklappspapper och hudkrämer gör man ju inte av med i första taget. Inte jag i alla fall.

      Radera
  4. Ett bra sätt att göra sig av med onödiga prylar är att flytta ofta. Problemet för mig är att jag inte vill flytta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gäller att ta chansen då. Har märkt att det är lätt att flytta med skräp från bostad till bostad.

      Det går att "fejka" också genom att utan att flytta packa allt och sedan packa upp det man behöver:
      https://youtu.be/h6Qcau60H_M?t=177

      Radera
  5. Åhh, ett av mina absoluta favoritämnen! :D Jag älskar tanken på minimalist och sakta men säkert jobbar jag mig mot det. Men jag kommer aldrig äga mindre än 100 saker. Jag tror att i lådan ligger det säkert sex olika slickepottar, men som amatör-bagare kommer de ofta till användning. Däremot ska jag snart traska upp på vinden och SLÄNGA minst hälften, har jag bestämt. Äntligen ryker exets bord som han lämnade där när vi separerade. Han tyckte tydligen det var bra att spara men ville inte ta med det när han flyttade... Med tanke på att vi inte har någon kontakt längre kommer jag nu slänga det.

    För mig handlar minimalist om att frigöra tid och kunna lägga tiden jag har på sånt jag tycker är kul istället för att städa och plocka och ha en massa saker jag aldrig använder som tar upp yta. Jag älskar att ha det fint omkring mig och allt "clutter" är allt annat än fint. Jag kör på KonMari-metoden och den passar mig perfekt! :D

    Ser fram emot bloggserien!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hundra saker är inte rimligt för en modern människa, eller ens för mig. Men alla de där grejerna man aldrig någonsin kommer att använda - bara bort! Men släng inte - sälj.

      Radera
    2. Jag har sålt väldigt mycket, men exets bord och gamla illaluktande resväskor orkar jag inte sälja. En hel del hamnar i containern och en hel del hos Sellpy.

      Radera
    3. Är inte Sellpy väldigt dyra? Förutom att det borde kosta pengar för säljaren att deras annonstexter är så otroligt tråkiga att det är märkligt att de säljer något alls.

      Jag har förresten sålt flera resväskor till märkligt höga priser, men det beror kanske på hur illa de luktar. Ska man sanera gammal katturin först är det möjligen ingen bra idé.

      Radera
    4. Jag gillar att skicka till Sellpy sånt som jag är tveksam till om det är värt något. Att lägga ut pengar på annonser själv och sen inte få det sålt är inte värt min tid. Men däremot får gärna någon annan sköta det. Sellpy kostar inte mig något förutom att de tar en bit av kakan. Men det tycker jag det är värt.

      Radera
    5. Att annonsera på Tradera är gratis upp till 100 annonser i månaden. Om du inte säljer alltså, då kostar de, men gissningsvis betydligt mindre än vad Sellpy tar.

      Radera
  6. Jag väntar på att det skall komma en T-Shirt med något fränt tryck som anspelar på att man är minimalist som man bara måste köpa. Eller någon sorts pryl som man behöver för att vara minimalist, gärna dyr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns garanterat. Annars får man skapa ett eget minimalistbudskap med väggbokstäver i mahogny.

      Radera
  7. Ja du Micke kan tänka mig att du inte har de problem som jag har, när det börjar närma sig sommaren och jag får en helt galen lust att köpa ny gardiner till mina nyputsade fönster, lite färgglada kuddar eller varför inte en sprillans ny matta. Förmodligen är det inte lust utan tristess och en längtan efter förändring som som egentligen behöver göras i andra delar av mitt liv, men jag vill ta den lättaste vägen, och köpa mig något nytt. På senare år har jag inte köpt så mycket men årtiondena dessförinnan har jag varit som en galning inför varje ny årstid och köpt på mig grejer i parti och minut, törs inte tänka på hur mycket pengar som gått i onödan.
    Sen några år tillbaka har jag börjat avyttra grejer, inte lite heller, det tar ju aldrig slut! I år när inredningsnerven kliade infernaliskt mycket och suget efter något sprillans nytt satte in i missnöjda mig ,för såhär kan jag ju inte ha det, jag vill ha mera. Då satte jag in förbud, inte en pinal över tröskeln.
    Har rumsterat om i hela lägenhet och använt grejer som redan finns, nu är jag riktigt nöjd och inte en krona kostade det. Blir nog aldrig minimalist, kanske om jag förlorade allt och var tvungen att börja om från scratch./Elsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, gardiner och mattor byter jag inte varje decennium :-).

      Ja, det är fascinerande att det aldrig tar slut. Jag har just nu 50 auktioner på Tradera och lyckas jag sälja dem ska jag nog kunna gräva fram 50 nya.

      Radera
  8. Jag kan inte kalla mig minimalist utan är mer inne på ditt resonemang med osthyvlarna d.v.s. utilitarist eller liknande. Jag försöker att bara ha saker jag använder. Helt klart triggat av ett kontrollbehov och ett längtan efter att minimera antalet stimuli för att kunna tänka utan alltför stor ansträngning. Jag upplever att det finns en komorbiditet mellan sparsamhet och minimalism men har inte helt lyckats kartlägga sambanden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du förresten läst "Hejdå saker" av Fumio Sasaki? Jag inbillar mig att du skulle uppskatta såväl hans stil som underfundiga humor.

      Radera
    2. Jag har överhuvudtaget svårt för grupper och titlar. Kanske lite som Groucho Marx - släpper de in sådana som mig vill jag inte vara med.

      Man tänker väl att få ägodelar både ska bara tid och pengar, men det är inte alltid säkert.

      Nej, inte än. Jag har den på listan över böcker jag vill läsa, men en kompis sågade den så fruktansvärt att den ramlade ner några pinnhål på listan.

      Radera
    3. Haha, den sågningen vill jag gärna höra! Värre än https://www.expressen.se/nyheter/kullenbergs-sagning-for-mycket-for-nuder/?

      Radera
    4. Ojojoj! Om Anette Kullenberg säger att man är dålig skribent, då vet man att man är dålig skribent :-).

      Sågningen gick främst ut på att Sasaki fastnat i garderoben (nej, inte på det sättet) och tyckte sig spara tvättid på att ha färre klädesplagg, vilket låter en aning förvirrat. Det var mer också, men jag minns inte längre.

      Radera
    5. Jag kan också slå ett slag för Sasakis bok. Jag tyckte den var rolig och lite annorlunda. Den går snabbt att läsa så jag tycker du ska prioritera upp den några pinnhål ;)

      Radera
    6. Till slut kommer jag dit :-).

      Radera
  9. Minimalism.... (tittar upp från lådan jag håller på att packa med saker som ska säljas på loppis imorgon om vädret tillåter)

    Ett av mina största nöjen är att gå på auktioner. Och jag bjuder gärna om det är något jag vill ha.
    Det kan vara allt möjligt. Från köksgeråd, fiskenät eller udda ovanliga prylar. Och det händer även att jag bjuder med avsikt att köpa för att sedan sälja (förhoppningsvis) med vinst på tradera eller loppis.
    Och jag kan väl lugnt säga att mitt "säljlager" är mer än hundra saker och tar en viss plats.

    Behåller saker som jag tycker är vackra eller praktiska. Och en hel del saker blir även presenter och gåvor till vänner och bekanta.
    Men tycker jag säljer av så pass mycket att jag i alla fall har en billig hobby. På gränsen till lönsam.

    Men nej, minimalist kan jag inte kalla mig ;-)


    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köper aldrig något på marknader längre, jag vill BARA bli av med saker.

      Men visst var det kul att göra fynd. Synd att de svenska fraktpriserna är så höga att det nästan är omöjligt att tjäna pengar på att köpa något och sälja det vidare.

      Radera
    2. Just på grund av frakten tänkte jag försöka loppis-sälja lite mer i sommar. Tradera sparar jag till vintern.
      Man behöver ropa in extremt billigt. Och redan när jag bjuder försöker jag "väga in" frakten.
      Har bl.a. ropat in en korg med gamla vykort som jag tror kan vara något för tradera - plattare och enklare kan det inte bli att skicka. ( i kuvert!! )

      Radera
    3. Smart, Tradera är ändå ganska dött på sommaren. Man vill ju gärna ha flera budgivare som går bananas på samma objekt och det händer sällan om vädret är för bra.

      Radera
  10. EN in och TVÅ ut är mitt mantra. Så blir "allting" uppdaterat - (dvs när det nått obrukbargräns) - om jag nu vill det - och till priset av att få bort grejer/prylar/plagg. Men IN är så sällan så att UT går många saker ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med ett snitt på 300000 ägodelar/hem tycker jag ändå att den där in-ut-metoden mest funkar för att det inte ska bli värre.

      Radera
  11. Jag tycker Minimalism som "rörelse" kan få många att rynka på näsan om man tror att det handlar om att flytta till en grotta i skogen.

    Utan att känna till att det fanns ett ord som hette minimalism så började jag för flera år sedan att rensa ut saker (sälja, ge bort, slänga) med medvetna målen att:
    - Inte använda min bostadsyta till att förvara saker som inte används. Med tanke på bostadspriserna i Stockholmsområdet lär man betala mer per kvadratmeter för att ha ett skåp hemma än vad det skulle kosta att förvara de i ett Shurgardförråd.

    - Få överblick över vad jag äger vilket gör det lättare att hitta mina saker vilket lett till:
    1. Jag åker inte och köper sånt jag redan äger för att jag inte kan hitta det.
    2. Jag får saker gjort snabbare då jag slipper leta
    3. Jag får mer tid till det roliga (skruva, pyssla eller vad det nu är) än på det tråkiga (leta efter grejen jag behöver för pysslet)

    Jag underhåller färre grejor (färre batterier att byta, färre reparationer, mindre städning och rengöring). Färre garanti- och reparationsärenden.

    Jag kunde sänka kostnaden för hemförsäkringen (innan de höjde gränserna för värde på lösöre)

    Jag behöver inte hantera lika mycket kvitton, garantibevis och bruksanvisningar

    Jag behöver inte flytta omkring saker pga platsbrist vilket leder till att sakerna jag äger håller bättre då de inte kantstöts eller repas lika mycket pga ständiga omorganisationer pga platsbrist.

    Jag behöver inte fundera på om den gamla förvarade saken som sparats pga "bra-att-ha" går ner i värde, hur tiden påverkar eventuella inbyggda batterier, modernitet, färgförändringar och åldersförändringar.

    Slipper helt fundera på att köpa och installera hyllor, garderober, byråar eller friggebodar.

    I vår hushåll finns en nollgräns mot nya förvaringsutrymmen vilket håller nere vad vi kan införskaffa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Upplever man att det handlar om att flytta ut i en grotta i skogen är det bara för att man vill måla upp en bild tillräckligt grotesk för att inte behöva anamma. Lite som att en del hittar hundra skäl att inte hoppa av ekorrhjulet, när det verkliga skälet är att man trivs rätt bra med att springa i det.

      Det var samma för mig. Jag visste inte att det fanns en rörelse, jag ville bara komma åt saker i mitt källarförråd utan att klättra och flytta grejer i två timmar.

      Bra tips och aspekter!

      Radera