torsdag 2 maj 2019

SEB-rapport, resultat vs aktie

I förrgår rapporterade SEB för årets första kvartal. Jag ska inte referera den, det går bra att läsa själv för den som vill.


Rörelseresultatet blev i alla fall 5,86 miljarder att jämföra med de 5,54 miljarder analytikerna hade räknat med. Tillväxttakten inom bolån förbättrades, nettoinflödet inom Private Banking var starkt och Division Baltikum visade god kredittillväxt och -kvalitet. Låter det som ett företag vars aktie ska tappa 2,24 procent under rapportdagen? Svaret är ja, för så blev det och marknaden har i någon mening alltid rätt.


Nu ska väl sägas att inte allt var rosenskimrande. Räntenettot var sämre än väntat, om än stigande, och marginalerna är pressade. Fast jag undrar ändå om inte SEB åker med av bara farten med de problem som uppvisats i Danske Bank, Nordea och Swedbank. Nu har ju inte SEB uppvisat några problem med penningtvätt, men vore risken obefintlig skulle jag gissa att aktien inte hade reagerat som den gjort nu, och då menar jag inte bara den här veckan utan hela 2018 fram till idag.

Jag behåller mina SEB-aktier ett tag till. Inte oroligare än innan rapporten, men lite fattigare.

6 kommentarer:

 1. SEB verkar bäst på i norden på grenen att "täta sina läckor internt" :) Men det är väl enbart en tidsfråga innan det briserar och frågan är hur mycket? För Danske, SEB och SWB var ju järngänget i Baltikum då det begav sig.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är kanske partisk eftersom jag äger SEB och inte de andra, men egentligen känns potentiell penningtvätt inräknad i aktiekursen eftersom SEB hängt med de andra ner. Men skulle något avslöjas går SEB självklart ändå ner ännu mer. Så jag sitter väl mest lite bittert och fundera över hur mycket skit man kan få över ett brott man inte ens är anklagad för, än mindre åtalad eller dömd.

   Radera
  2. Jag håller med dig i sak. Kursreaktionerna i de svenska bankerna synes helt omotiverad. Dessutom ska man ha klart för sig att när detta begicks så fanns inte dagens lagar strängare alls och de kan inte dömas retroaktivt. Så jag tror det stökar över inom säg max 1 år till.

   Radera
  3. Ja, bankerna brukar alltid hämta sig. Det är därför jag vill äga bankaktier och i det långa loppet har det varit bra. Så jag är inte så bitter som jag låter.

   Radera
 2. Gammelbanker, vad ska man säga. Underpresterar på alla sätt gällande kundfokus. Försökte precis kontakta SEB per telefon. 3h 30 min väntetid, det är så genomuselt att jag inte ens orkar bli upprörd längre..

  Tyvärr är det inte SEB specifikt utan de andra lika dåliga.

  Ser fram emot när det finns riktigt starka alternativ till gammelbankerna och de utsätts för hyperkonkurrens likt det man ser i andra retail nischer. Det blir spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller i princip med även om jag har goda erfarenheter av SEB som kund. Tittar man på aktiehandeln har konkurrensen definitivt gynnat oss kunder. Bara man kunde betala räkningar och lägga företagskonton hos en mindre aktör skulle det nog hända grejer även där.

   Radera