Vare sig ni vräker i er gräddtårta (jag tröttnar aldrig på den
referensen) eller högst motvilligt tvingas fira en och annan
födelsedag finns det ibland situationer som nästan kräver en
tårta. Köper man en färdig på konditori går det flera
hundralappar. Väljer man istället en frystårta från matbutiken
får man en rätt tråkig, massproducerad produkt, inte heller den
särskilt billig.
Därför tycker jag att det är synd
att inte fler bakar sina egna tårtor. Den blir kanske inte lika
snygg som proffstårtorna, men så fort man börjat skära i den är
de likvärdiga. Men inte priset. Nu fick jag en anledning att
själv dra ihop en tårta, så då tänkte jag visa den som
fortfarande tvekar att det här inte är särskilt svårt. I min
tappning behövdes detta:
ägg, 5 st
strösocker, 5 dl
vetemjöl, 6 dl
bakpulver, 4 tsk
mjölk, 2 1/2 dl
smör/margarin, 100 g
vispgrädde,
5 dl
vaniljkräm, 2 dl
jordgubbssylt, 2 dl
vindruvor, blåbär eller något annat
till garnering
Först gör du en sockerkaka. Man kan
såklart köpa färdiga tårtbottnar, men nu ska vi inte kasta ut
pengar på något som både blir bättre och billigare om vi gör det
själva. Den effektiva arbetstiden för att producera en tårtbotten är max tio minuter.
Smörj en bakform (vill du ha en rund tårta använder
du lämpligen en rund form). Vispa ägg och socker, blanda ner mjöl
och bakpulver. Parallellt med detta smälter du matfettet, tillsätter
mjölken och kokar upp det. Häll sedan även denna blandning i
smeten.
När det är färdigmixat häller du
alltihop i den smorda formen.
Grädda i 175 grader tills den har fin
färg, vilket bör ta en halvtimme. Ta sockerkakan ur formen och låt
den svalna. Så hel som möjligt, men eventuella skönhetsfel i det
här skedet kommer vi senare att täcka med grädde.
Flytta över till ett fat i lagom
storlek, helst med en lite bredare diameter än kakan. Skär den i
tre delar, alltså inte som tårtbitar utan vågrätt så att du får
tre mjuka frisbees.
Smörj bottenfrisbeen med ett rikligt
lager vaniljkräm. Jag kör pulver, men vill du göra den från
grunden med vaniljstång är internet fullt av recept. Föredrar du
något annat (citronkräm, hjortronmousse, gräddfil,
böcklingpaté...) tar du det istället. Själv gillar jag
kombinationen vanilj och jordgubbar.
Lägg på nästa sockerkaksring. Den
smörjer du med jordgubbarna (eller något annat alltså).
På med topplagret. Teoretiskt kan du
täcka det med en tredje smak, men läcker färgen genom grädden
blir det fult och någon måtta får det väl vara på
utsvävningarna!
Så jag går direkt på grädden som
fördelas jämnt över ytan, både ovansidan och runt om.
Sedan garnering. Lite beroende på vari
den består kan det vara klokt att sätta på den sent. Tänker du t
ex skriva ”Grattis på 70-årsdagen, Märta-Stina” med
punktskrift bestående av halverade blåbär kommer dessa att färga
grädden. Det behöver inte alltid vara fel, men det är värt att ha
med i beräkningen och om möjligt göra det strax innan servering.
Annars ska det vara klart nu. Den borde räcka till tio personer och mellan tummen och pekfingret fick jag totalsumman till 70 kr. För att vara tårta tycker jag att det är prisvärt.