söndag 28 augusti 2016

Tecken på samhällskollaps

Att många aktier på Stockholmsbörsen ligger på all-time-high och P/E-tal långt över 25 tycker jag är skäl nog att förbereda sig för en nedgång, men som om inte det räckte vill jag passa på att ifrågasätta svenska statens tillstånd i största allmänhet. Några skäl att frukta en nationell kollaps:

Blåljuspersonal kan inte längre upprätthålla sin verksamhet

Att polisen är som den är kan till viss del skyllas på rikspolischef Dan Eliassons totala avsaknad av kompetens, men det verkar sitta djupare än så. Aldrig tidigare har så många blivit besvikna över mottagandet av deras larmsamtal. Kommer man ens fram är det långt ifrån säkert att man får hjälp. Döende människor får nobben eller luren i örat. Kommer trots allt ambulansen kan det ibland ha gått så lång tid att patienten ändå avlidit, eller får värre skador och längre rehabilitering än nödvändigt.


Då är polisen renhårigare, som ibland helt enkelt säger att de inte har någon bil att skicka ut. Eller också är den så långväga att ärendet är överspelat vid ankomsten. Detta i kombination med att främst landsbygden fått allt sämre polisbevakning har resulterat i att väktare eller medborgargarden tvingas göra det jobb polisen skött tidigare.

Vården går på knäna

En bra indikator på ett lands tillstånd är hur det tar hand om gamla och sjuka. Allt oftare ser jag notiser om personer närmare 100 år gamla som nekas plats på äldreboende för att de anses ”för friska”. Och kanske lika bra det när man läser om andra åldringar som glömts bort i korridorerna, hungriga och nerpissade.


Samma sak med den övriga vården. I sommar har vi kunnat läsa om en kvinna som skickades hem från BB på grund av platsbrist trots tecken på havandeskapsförgiftning. Dagen därpå var barnet dött. Några veckor senare ledde en annan platsbrist till att en livsnödvändig canceroperation ställdes in. Min känsla är att detta händer oftare än tidigare, och min bestämda uppfattning är att det inte ska hända alls i ett friskt samhälle.

Budgeten går inte ens ihop i bra tider

När regeringen tillträdde för två år sedan var det ett fasligt tal om tomma och fulla lador. Det är inget nytt, den nya regeringen skyller alltid på företrädarna och vice versa. Jag tänker inte spekulera i när ladan tömdes, men konstaterar att den nu är tom, taket läcker och bärande balkar knakar betänkligt. Statsskulden ökar trots högkonjunktur! Kan vi inte få ihop ekonomin när det går som allra bäst kan var och en förstå vad som kommer att hända i tuffa tider.

Brain drain

En förutsättning för framtida tillväxt är att dagens entreprenörer stannar kvar i landet och att fler tillkommer. Känns det som en beskrivning av Sverige? Nej, tvärtom tappar den svenska skolan snabbt mark i internationella jämförelser. Att morgondagens Kamprad, Niklas Zennström och Daniel Ek ens börjar sin bana i Sverige blir allt mer osannolikt.

Och hur är det med dagens entreprenörer. De inte bara hotar med att lämna Sverige, de går från ord till handling. Fler och fler får nog av svenska skatter och byråkrati. Människor i min egen omgivning som jag trodde skulle leva hela sina liv i Sverige har nu handfasta planer på att ta sig härifrån. Häromdagen hörde jag en intervju med den gamle piratpartisten/anarkisten Rick Falkvinge. Han sa ungefär likadant: ”Alla jag känner har antingen redan flyttat eller är på väg att flytta. Det pågår redan en brain drain från Sverige av enorma mått”.

Sverige kan säkert klara sig utan Rick Falkvinge och hans kompisar, men om alla som ska skapa morgondagens jobb känner att Sverige inte är landet som tillhandahåller kompetent arbetskraft är vi rökta på riktigt.


Det var dagens vitamininjektion från herr Dysterkvist. Kanske har jag fel. Jag hoppas att jag har fel, men jag är samtidigt fast besluten att inte följa det sjunkande skeppet med skygglapparna på.

12 kommentarer:

  1. Först tänkte jag be dig att bita ihop, men sedan kom jag att tänka på klimatförändringarna som är ett mycket större problem än allt du listar ovan och nu är jag också dyster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och då har vi ändå varken nämnt terrorism eller kärnvapen :-).

      Radera
  2. Det får väl inrättas något ladindex som beskriver tillståndet i ekonomin. Minns så väl när Andersson tillträdde som ny finansminister. Omedelbart meddelades det att ladorna var tomma. Borg och grabbarna hade tömt ladorna.

    Nu går allt fantastiskt bra trots att man lånar pengar i högkonjunktur. Ganska så intressant. För mig är inte klimatförändringarna något problem. Klimatet har alltid ändrat sig. Vissa århundrande är det varmt andra är det kallt. Terrorismen är inget problem. Världen har aldrig varit säkrare än nu.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vad man ska tro om klimathotet, men jag känner mig mer och mer säker på att såväl Sverige som världen hunnit förinta sig själva innan klimatet gör det. Ladindex är en bra idé!

      Radera
    2. Jorden kommer överleva klimatförändringarna. Det är mest enskilda länder som kommer drabbas och de som lever där kommer råka illa ut. Nu när världen är så global (Australien är mindre än ett dygn bort) så sprider sig problem mycket mer.

      Det borde innebära att vi kan hjälpas åt för att fixa problemen men försök övertyga en kines om att fortsätta att leva som européer gjorde på medeltiden, eller en amerikan att äta grönsaker eller strunta i flygresan till familjen 4000 km bort....

      Radera
    3. Det är helt klart det stora problemet med miljöproblem, att ingen är villig att offra minsta lilla för det. Vi slår oss gärna för bröstet, men få är villiga att lägga tid eller pengar eller tumma på den egna bekvämligheten. Man minskar inga utsläpp av att dela bilder på Facebook.

      Radera
  3. Brottsligheten har ju inte ökat procentuellt jämfört med tidigare så nog är det inte värre än förr. Det har alltid varit problem i än det ena än det andra. Jag ser med optimism framtiden an. Tycker att du börjat gnälla lite väl mycket på sistonde. Satsa på en vecka med bara positiva blogginlägg så skall du se att det blir roligare att leva. Hittills har ju allt fixat sig så varför skulle det bli undergång nu? Se tillbaka historiskt 4-500 år, nog har människan blivit lite mer förståndig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beror lite på vilken brottslighet du räknar och hur. Mordstatistiken t ex skulle med all sannolikhet vara högre om vi inte haft mobiltelefoner, men det betyder knappast att vi blivit tryggare.

      Ja, det vore väl fan om inte människan blivit förståndigare på 500 år. Men har svenska folket blivit förståndigare på 20 år?

      En hel vecka utan gnäll lär inte hända, men av den senaste veckans sju inlägg är det väl egentligen bara detta som är bottenlöst gnälligt? Sedan har jag bl a skrivit en hyllning till småföretag och ett konstaterande att det är relativt lätt att tjäna pengar på kapital.

      Radera
  4. Ja, när fundamentala samhällsfunktioner inte fungerar som det är tänkt i kombination med ett växande antal personer som känner uppgivenhet är framtidsutsikterna inte direkt lysande. Vård, skola och omsorg brukar vara mantrat inför respektive val. Stora insatser behövs, undrar när och om de kommer att genomföras./Ingrid


    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, först och främst om. När vår finansminister presenterar en budget som inte fullt ut är finansierad och samtidigt säger att det går bra för Sverige undrar jag om hon tror på det själv. Vet inte vilket svar som vore mest skrämmande.

      Radera
  5. Man får väl välja var man ska lägga pengarna, inte ofta som man kan ha kakan kvar samt äta den samma. Just nu har våra folkvalda valt att vaska en hel del av våra skattepengar helt i onödan. Köpa t ex utsläppsrätter..? Kanske vore det bra med någon som på enkelt sett kan visa vad som finns i ladan. Ta Bert och hans drickabackar stapla upp skiten bara! Helt ointressant att veta att något kosta x miljarder när man inte vet hur stor del av kakan det är.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Ja, egentligen var jag inte särskilt imponerad av Ian och Berts "läskbacksekonomiska" teorier, men nog fan hade de en poäng. Först måste man definiera sina problem, därefter försöka lösa dem. Nu verkar prio 1 vara att dölja dem.

      Radera