söndag 7 augusti 2016

Klipp!

Jag har på kort tid läst två ekonomiblogginlägg om hårvård (Omedveten eller medveten konsumtion och Vill ha allt) och fick för mig att jag skulle berätta en lite märklig historia i ämnet.

Jag har som framgår av bilden till höger ett rätt begränsat hårsvall (om man räknar bort skägget). I min ungdom testade jag alla möjliga frisyrer. Jag har haft långt hår, med och utan hästsvans och diverse synthluggar i obskyra färger. Det är inget jag direkt sörjer. Det är skönt att aldrig behöva kamma sig, vara blöt i håret eller ha en dålig hårdag. Ekonomiskt är det också. En flaska schampo räcker typ fyra år och jag klipper mig själv med trimmer eller hyvel.


Det är just trimmern jag tänkte prata om. Denna inhandlades på Jula för 79 kr och jag har redan haft den ett antal år. Nästan gratis, men bara nästan. Tidigare var det nämligen ännu billigare. När jag var nere i bostadsrättsförenings elsoprum för att slänga glödlampor eller något annat hittade jag en hårtrimmer, med sladd och allt. Eftersom det fanns ett eluttag där provade jag för skojs skull att plugga in den. Jodå, den fungerande och gick dessutom tyst. Ni som använt trimmer vet att ljudvolymen på vissa är öronbedövande (eftersom man använder den just vid öronen). Ni andra får tänka er in i hur det skulle vara att stoppa huvudet i en gräsklippare. Nej, tänk – gör det inte!


Så jag tog hem den där trimmern och testade. Funkade hur bra som helst (och jag fattar inte vad det är för idioter som slänger elapparater i nyskick), så jag klippte mig med den i säkert ett år innan den tog slut på riktigt. Ner till samma soprum för slutförvaring. När jag böjer mig för att släppa ner den i trådbacken för ”elektriska apparater (ej TV)” ser jag – just det – ännu en hårtrimmer.

På något vis visste jag nästan att inte heller den var trasig, så jag tror inte ens att jag provade den innan jag tog hem den. Och visst, helt felfri. Den höll tyvärr bara ett halvår, men om man hämtat den gratis i sitt eget hus får man väl vara nöjd med det.

Nu är det alltså Jula som gäller, och när den skär ihop köper jag väl en ny för en hundring och klipper mig några år till. Förutom att jag aldrig behöver beställa tid eller anpassa mitt schema blir den totala klippkostnaden ett par kronor i månaden inklusive el.

Även om jag kunde odla en frisyr är jag inte säker på att jag skulle orka bry mig, och av alla åldersbesvär en man kan drabbas av måste avsaknaden av hår vara den klart futtigaste. Ledsnar jag får jag väl göra allvar av mitt gamla skämt att låta skägget utgöra grunden till en avancerad kamma-över-flinten-frisyr.

14 kommentarer:

 1. Robin Hood frisyr är aldrig att rekommendera ��/Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, och vanligtvis lurar de heller ingen på avstånd kortare än hundra meter. Och som Dan Ekborg säger i filmen Hur som helst är han jävligt död: "Han är ju överkammare! Man kan aldrig lita på en överkammare, de har ju alltid något att dölja."

   Radera
 2. Min "frisör" är möjligen billigare ☺ dvs frun!? Men å andra sidan inte! Har inte varit hos en riktig frisör på säkert 15 år. Ekonomisk som jag är, så har jag fruktansvärt svårt att motivera kostnaden för att maskinklippa mig hos en riktig frisör. Tyckte det var dyrt redan när det kostade mig 290! ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du säker på att det är billigare? Jag känner många män vars utgifter för frun är betydligt högre än hårvårdskostnaderna :-).

   290?! Då har jag sett betydligt lägre priser i frisersalongers skyltfönster, men för mig som vill betala max en krona har det ändå känts överflödigt att försöka pruta.

   Radera
  2. Kostade det 1 krona att klippa sig. Så skulle jag oxå vara beredd att betala för det! ☺

   Radera
  3. Jag tänker mig att det är ungefär vad det kostar att klippa sig själv med trimmer. Och då slipper jag boka tid eller lämna hemmet. Så jag skulle vara en hård förhandlare :-)

   Radera
 3. Men du missar omhändertagandet, den mysiga hårtvätten, borstning, massagen av hårbotten osv. när du inte går till frisör (och inte har långt hår.) Själv går jag dock av sparsamhetsskäl sällan till frisör, kanske två gånger per år och då till elever på frisörskola som tar mellan 120 och 150 kr för klippning inkl tvätt och fön. De håller på i evigheter (1,5-2tim) och sedan inspekteras allt av lärare som ofta rättar till delar av frisyren. Gillar pysslandet med håret. :D

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt hår går att borsta med en tvättlapp, så just pysselbiten hade jag inte fått ändå. Men frisörskoleklippning låter som ett bra spartips. Har en kompis som går till naprapatelever av samma anledning.

   Radera
 4. Själv betalar jag frisören 400kr. Tvättning och klippning. Billigt tycker jag.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. 400 kr?! Det är ju mat i tre veckor!

   Radera
  2. Min tanke precis!!
   Jag klipper till mig själv sedan 2010 och det fungerar fint.

   Radera
  3. Det låter brutalt att du klipper till dig själv :-). Men är man viking så är man.

   Radera