onsdag 17 augusti 2016

Hus är överkurs

I maj skrev jag ett inlägg om compact living där en del av bostäderna var mindre än tio kvadratmeter. Men man kan ju gå ett steg till och rata tanken att bo i hus.

En amerikansk kvinna valde att inreda en fraktcontainer. Måttet på sådana är ungefär 6x2,5 meter, alltså 15 kvm. Inte stort, men med smarta lösningar fullt tillräckligt för en bostad.


Ljust och fräscht...

Nu vet jag vad ni tänker. Med isolerade gipsväggar blir det ju ett hus, bara lite fulare på utsidan om man inte råkar gillar korrugerad plåt.

Då är det snäppet märkligare att bo i en buss. Det här amerikanska paret bor i en tolv meter lång skolbuss. Vardagsrum, kök, badrum, tvättstuga, sovrum, verkstad, gästrum, egenproducerad solcellsel. Och så en nedsänkt skåpbil med hemmabio fastsvetsad på taket, inga konstigheter...


Elitlöparen Markus Torgeby valde att vid 20 års ålder köpa en tältduk, bygga sig en kåta och bo i den i fyra år i de jämtländska skogarna, helt utan moderna bekvämligheter.


Där levde han med att (förutom kortare lönejobb) hugga ved, springa och äta havregrynsgröt. Nu kanske ni tror att detta var någon slags självbestraffning i klass med att skära sig i handlederna. Nej då, när Markus gick på löpargymnasium i de där trakterna hörde han om någon som tidigare flyttat ut på samma sätt och kände för att, trots att han var ordentligt mörkrädd, testa eremitlivet i minst ett år för att hinna uppleva alla årstider. Han gillade avsaknaden av yttre intryck och blev kvar längre än så.

När media började höra av sig för att intervjua och göra reportage fattade han inte vad som hände. ”Jag gör ju inget.” Detta resulterade i alla fall i dokumentärfilmen Löparen. Se den! Och läs Markus egen bok Löparens hjärta, som ger detta boende stort utrymme.

Hur toppar man det här? Med grottor såklart! Jordskepp är ett sätt att gräva ner sin bostad i marken. På så sätt krävs nästan ingen uppvärmning. Väggarna som hindrar resten av naturen från att komma in i ”huset” består av bildäck fyllda med sand. Fördelen gentemot trä och andra lite tråkigare byggmaterial är att bildäcken inte påverkas av yttre omständigheter. Varken mögel eller insekter rår på dem.Nu behöver inte jordskepp se ut som Barbafamiljens hus i en leråker, man kan också göra rätt coola bostäder med den här tekniken.


För egen del känner jag att en lerhydda med stampat jordgolv inte är min drömbostad, men med tanke på mitt nästan osunda intresse för knäppa boenden är det underligt att jag hamnat i en helt vanlig bostadsrätt i ett flerfamiljshus. Någon gång kunde jag väl hitta en husbil, en trädkoja eller åtminstone en husbåt att slå ner mina bopålar i. Fast då sjunker väl fanskapet...

8 kommentarer:

 1. Knasiga boenden har alltid faschinerat mig med. Bygga kojor i träden var barndomens favoritsysselsättning och än idag kan jag fantisera om att bygga ett litet fort i någon trädkrona:)

  De historier du berättar här påminner mig om ett svensk rockband. Är en helt säker men jag tror det var Bonafide. Dom köpte en schleten gammal turnebuss, ställde den på en åker och bodde sen hela bandet i den ett bra tag. Bra sätt att minska fasta kostnader när man vill leva rock'n'roll-livet;)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med åren blir drömmarna om trädkojor fyllda med lite mer komfort än man krävde som tioåring, men även det går att realisera.

   Radera
 2. Ibland får man tänka på att man kan befinna sig i ett socialt sammanhang. Skall man bjuda hem en kvinna på middag till en container så kan man nog inte med bästa vilja i världen tro att kvällen har fått en flygande start.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har en poäng, men testa att vända på det. Den kvinna som följer med på middag i en container vet man är värd energin.

   Radera
  2. Studenterna i Amsterdam bor i inredda containrar i det gamla hamnområdet och de rapporterar inga liknande problem... :)

   Radera
  3. Jag tycker att det vore grymt ballt att bli hembjuden till en inredd container eller husbåt!

   Radera
 3. S k "modulhus" har ju blivit på modet iom migrationsvågen. Du kan ju alltid ringa Bert Karlsson om du är köpsugen alt kolla in Zenergy som är noterat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tecknade Zenergy, men fick inga och då tappade jag sugen. Bert lär nog inte notera sin guldklimp.

   Radera