torsdag 25 augusti 2016

Det jämnar inte ut sig

Fyra personer har precis beställt in notan och nu börjas det. ”Tar du det här så betalar jag nästa gång.”, ”Det är något strul med mitt kort, men jag kan betala er cash nästa vecka.”, ”Vi kan väl dela rakt av, det jämnar ju ut sig.

Nej, det jämnar inte ut sig. Den som köpte dyrast mat och ett udda årgångsvin kommer att göra det nästa gång också, och samma Ove Sundberg-typ som har ”något fel” (=slut på kontot) på sitt Visakort kommer att ha det då med.


Det är kanske enklast att splitta notan rakt av, men det är inte särskilt mycket svårare att räkna ut vad var och en har beställt och stå för sina egna kostnader. Det blir dessutom rättvist och tar bort risken för att en känner sig utnyttjad, en annan får dåligt samvete och en tredje helt felaktigt tror sig ha betalat alldeles för mycket.

Nej, jag sitter inte och tittar snett på den som betalt mindre dricks än jag. Jag tycker bara att åtminstone en ungefärlig rättvisa är att föredra. Sen finns det massor av andra parametrar, t ex om jag initierat middagen för att jag behövde fråga en av de andra matgästerna om råd eller om jag vet att en av dem har det väldigt knapert. Jag har ett rättvisepatos, men jag är inte ett statligt verk.


Ge mig bara kvittot och jag ska dela upp det på kronan person för person. Det blir exakt och det går snabbt. Och tro mig, min första prioritet är att se till att jag inte betalar för lite själv. Jag vill inte anses som girig, helt enkelt för att jag inte är det. Men nej, jag vill inte heller betala en extra hundring för någon annan bara för att vi ätit eller druckit ihop. På samma sätt kommer jag inte hem till dig med min elräkning och säger: ”Äh, du tar den va? Det jämnar ju ut sig.

8 kommentarer:

  1. Det här fenomenet omger jag mig med alldeles för ofta. Har på tok för många vänner som ska "swischa sen" eller helt enkelt bara gratiskäkar och sen inte säger ett skit. Fuckin freeloaders!

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte okej någonstans. Bjudande bör ske på den bjudandes initiativ, inte på den som vill ha eller bara förväntar sig.

      Radera
  2. Du har helt rätt. En del av oss verkar skämmas när det kommer till att gör som du beskriver och det är ju fel. Ibland har jag surat över att ha betalat för mycket, men ska försöka sluta med det (både att vara sur och betala för mycket - eller för lite).

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lättare i text där man inte stoppas av mothugg än i praktiken. Man vill inte starta krig eller skapa dålig stämning för relativt små pengar, men principen borde vara att var och en betalar sina egna kostnader så långt det är möjligt.

      Radera
  3. Vi svenskar hamnar ofta ute på en kant kulturellt om man jämför med andra länder i världen, så även i denna fråga. Efter boende i kinesisk kultur kan jag verkligen uppskatta den mer genuina bjudkulturen de har. En av mina bästa vänner ifrån Bosnien är också precis likadan och jag trivs jättebra med sådanna vänner. Det ger en skön känsla helt enkelt, vi är så goda vänner, så det spelar ingen roll om det går jämnt upp.

    Självklart måste alla inblandade ha så god ekonomisk situation så detta blir möjligt. Och det fungerar bara när alla har samma inställning att man inte räknar de gånger man själv bjuder, utan bara kommer ihåg när andra bjuder och att man vill bjuda igen. De finns många människor som bara minns tvärt om, aldrig när de blir bjudna men alltid när de själv har betalat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget fel med bjudkultur om alla trivs med det, men jag uppskattar strävandet efter absolut rättvisa. Fast jag vet inte om jag ser fenomenet som något typiskt svenskt.

      Men om krona-för-krona-metoden funkar bättre här än bjudkulturen skulle det kunna bero på att svenskar oftare än andra umgås över klassgränser. För precis som du säger (och som jag också är inne på i texten), en del lider av att betala för mycket, andra av att betala för lite. Allt sånt underlättas om man står på ungefär samma finansiella grund.

      Men nu spånar jag vilt här. Jag har t ex inga kunskaper om kinesers syn på pengar.

      Radera
  4. Alltid en aktuell fråga! Jag dricker ALLTID dricker kranvatten - även på restaurang -och har faktiskt inte lust att bekosta de andras vin, öl, läsk whatever! Så var det sagt! :)

    Dela notan rättvist röstar jag för!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, medhåll, tack för det! Jag är också ofta kranvattenkonsument vid restaurangbesök. Och de gånger jag inte är det, om JAG köpt vin och ANDRA kranvatten, skulle jag ändå inte vilja splitta notan rakt av bara för att det gynnar mig.

      Radera