tisdag 9 augusti 2016

Motvalls

"Så säg hur aktierna faller, säg hur kursen vänder om.
Ge mig tips och goda råd så jag kan göra helt tvärt om."
- Lars Winnerbäck


Att gå sin egen väg framhävs i tid och otid. Att inte följa massan utan tvärtom springa åt andra hållet när fårskocken får upp farten. Det är ett bra råd i många sammanhang. Som inom kulturen, där är originalet alltid mer intressant än kopian och ingen rattar in ”Sveriges femte bästa musikmix”.

På börsen kallas det att vara contrarian och anses vara något slags mirakulöst framgångsrecept, men här är jag inte lika övertygad. Japp, jag är så motvalls att jag ifrågasätter det smarta i att vara motvalls. Låt mig i vanlig ordning försöka röra till och komplicera.

Om nästan alla är överens om att en aktie är bra lär intresset och därmed kursen så småningom falla. Samtidigt är det ju massornas förhoppningar som håller kursen uppe. Faktiskt mer så än företagets vinster. Det spelar ingen roll hur bra ett företag är – om ingen tror på det kommer aktien aldrig lyfta. Idealet är såklart att köpa precis innan alla andra köper och sälja precis innan andra säljer, men skulle man kunna förutse det behövs inga andra kunskaper.


Med andra ord, om man ska springa iväg och köpa bolagen alla andra ratar kan man förvänta sig uppförsbacke. När ingen tror på en aktie är den sällan en oslipad diamant på väg att upptäckas, oftare anses den vara skräp för att den är skräp.

Däremot är det en bra idé att ständigt ifrågasätta sina egna och andras tankar. Det resulterar med stor sannolikhet i mer genomtänkta beslut. Om de sedan är helt unika eller inte känns mindre viktigt.

4 kommentarer:

  1. Välskrivet, men jag skulle ändå säga att det är företagets framgångar som avgör aktiepriset mest.

    P/E-tal varierar mellan 5 (folk tror företaget kommer krascha) och 50 (extrem tro på framtiden för bolaget), en faktor på 10.

    Vinsterna hos bolag varierar mellan några miljoner och hundratals miljarder. En faktor på 10000.

    Oavsett hur deprimerade folk blir över Apple så kommer det vara dyrare än Fingerprint så länge Apple tjänar så mycket som de gör. De delar ju trots ut mer i utdelning varje år ($12 miljarder) än hela Fingerprints börsvärde (ca $4 miljarder).

    Så företagets framgång kommer på sikt spela betydligt större roll än folks förhoppningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack!

      I det långa loppet måste det finnas ett tydligt samband mellan företagets framgångar och aktiepris. Vad jag menade med att lyfta fram förhoppningarna framför vinsterna är att så länge marknaden tror att företaget kommer leverera kommer förhoppningarna hålla kursen uppe, även om det aldrig händer.

      För P/E-talet behöver inte ligga i 5-50-spannet, det behöver inte ens vara positivt. Ett företag som aldrig någonsin gått med vinst (och aldrig kommer att göra det) kan rusa på börsen bara för att tillräckligt många tror på det. I .com-eran fanns det ju bolag som knappt ens hade produkter de kunde göra vinst på, men som ändå hyllades av marknaden.

      Radera
    2. Jag funderade på om jag skulle inkludera företag som inte/aldrig tjänar pengar, men de är trots allt undantag och även för de som brukar man försöka räkna ut en variant på P/E-tal genom att titta på Adjusted EBITDA eller något annat pseudobelopp.

      Ett annat tema är de tekniska metoderna som bygger på dina observationer såsom Dual Momentum. Att trender går för långt på ren tröghet (därav namnet). Själv håller jag på med ett test[1] av DM som går rent katastrofalt dåligt, men jag tänkte forsätta ett litet tag till.

      [1] Dual Momentum-experiment - en första rapport: illa

      Radera
    3. Intressant experiment! Själv är jag mer sugen på att testa Magiska formeln med en mindre portfölj för att se om den funkar i praktiken.

      Radera