måndag 22 augusti 2016

Börsslang, världens dummaste dialekt

Först tänkte jag göra en lista över de fånigaste slanguttrycken i börssammanhang, men det skulle nog bara leda till en diskussion om slangord A är dummare än slangord B. Min kritik handlar inte om enskilda ord utan om hela fenomenet.

Det är möjligt att sotarslang hade någon praktisk funktion för drygt hundra år sedan, men att idag hitta på mer eller mindre ologiska ord som ersättning för redan existerande är ett sätt att försöka låtsas som att det vi håller på med är så avancerat att oinvigda gör klokast i att hålla sig undan. I börskretsar blir undertexten ”Håll dig till sparkonton, grabben” eller ”lilla gumman”.


Folk får naturligtvis använda vilket språk de vill vänner emellan, men håll det där. Det finns t ex ett par ekonomipoddar som vevar igång med de mest fantasifulla fraser som tänkas kan. Ofta kommer de lite stötvis. De kan använda ett slangord fem gånger per avsnitt under ett par veckor, sedan aldrig mer. Så använde jag också språket – när jag var fyra år gammal och försökte öka på mitt ordförråd. Skärp er!


Men slang får språket att flyta bättre”, kan någon invända. Ja, det kan hända. Det går snabbt att säga ”volla”, men i skrift eller i samtal mellan personer som inte varit barndomsvänner föredrar jag ändå det korrekta ”volatilitet”. Och att exempelvis säga ”nassen” om ”Nasdaq” låter ju bara larvigt och går inte ens en hundradels sekund snabbare att säga eller skriva.

Så, det var dagens urladdning. I några läsares ögon har jag förmodligen förvandlat mig själv till en seriefigur nu, men det skiter jag i eftersom jag i detta fall har rätt.


"Det är ju för faan infantilt!" Kunde inte ha sagt det bättre själv.

8 kommentarer:

 1. Bra iakttagelse. Det glädjer mig att du värnar det svenska språket!

  Att fundera på: Hur kan du använda Carl Bildts uttryck "pyramidalt" (som satte sig i min knepiga hjärna när jag hörde honom använda det) i nästa blogginlägg?

  Kämpa på!

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Pyramidal låter som ett ord i Bildts anda. Vet inte hur många engelska ord han har försvenskat trots fullgoda svenska alternativ. Det skulle exempelvis aldrig falla honom in att säga självmordsbenägen istället för suicidal. Tänk på det nästa gång du hör honom. Till slut hör man bara anglicismer, inte vad han vill ha sagt. Fast många gånger är det nog lika bra :-).

   Radera
  2. Apropå Calle Bildt, läsekretsen har väl sett och hört denna lilla ekonomitechnosnutt?

   https://www.youtube.com/watch?v=bYEt6LAhId0

   En vacker tillbakablick till en tid då räntan var lite högre, mobilerna lite större och squashracken lite mindre.

   Jag föredrar nog Bildts pyramidal framför Löfvens det är inte OK..

   Radera
  3. Jag föredrar Bildts samtliga uttryck och uttalanden framför Löfvens. Bildt hade ju ibland lite slagkraft och humor. När det gäller Löfven får man vara nöjd om han sätter ihop en begriplig mening.

   Större mobiler än nu... Ja, då måste man ett par decennier tillbaka.

   Radera
  4. Grattis! I det racet ska jag inte försöka bräcka någon. Jag brukar snarare tvätta bort några av de mer högtravande orden innan jag publicerar ett blogginlägg.

   Radera
 2. Å vad jag vill få mina feta fingrar på den där listan med fåniga ord...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde alltså ingen lista, så det är inte så att det finns en opublicerad på skrivbordet. Jag insåg att jag helst vill glömma de ord jag hört, förutom (hemska tanke) de jag använder i mitt språk utan att tänka på dem som specialuttryck.

   Radera