fredag 5 augusti 2016

Advenica

Jag nämnde i min senaste månadssammanställning att jag tror stenhårt på mitt innehav i det svenska it-säkerhetsbolaget Advenica, och blev med rätta ifrågasatt av 10Mkr AUM. Så nu ska jag försöka förklara hur jag tänker.

Loggan producerad av Skelögd Marketing?

Bolaget grundades 1993, noterades på First North i september 2014 och jag har varit med sedan starten. Sedan har jag köpt fler, sålt av med vinst och köpt igen, men aldrig varit helt utan Advenicaaktier. Den introducerades på 15,20 kr, ramlade raskt ner under tian och det tog åtta månader innan den kom över introduktionskursen igen. Men det var värt att vänta på för då gjorde den det rejält. I samband med en order värd 56,5 miljoner (det totala börsvärdet är 193,25 MSEK) gick aktien från 10 till 28 kr på någon vecka.


Marknaden är främst myndigheter, som naturligtvis har ett enormt behov av it-säkerhet, men också en enorm budget. Bland kunderna märks svenska Trafikverket och österrikiska försvarsmakten, men it-säkerhet är känsliga grejer. De flesta av Advenicas kunder kräver diskretion, vilket i förlängningen gör att även Advenica själva håller tyst om sina framgångar. Bra för att erövra kundernas förtroende, mindre bra för aktiemarknadens förtroende med fåordiga telegram om ”sydeuropeisk myndighet” som köper en odefinierad tilläggsorder för ett okänt belopp.

Och kan det räcka med att sälja till myndigheter? Ja, Sverige har 450 statliga myndigheter, 290 kommuner och 21 landsting. Advenica säljer sina produkter till över 40 länder. Lägg ihop och multiplicera, så blir det rätt många potentiella kunder. Dock har man på sistone börjat titta på om man kan slå sig in även på privatmarknaden.


Advenica tillhandahåller cybersäkerhetslösningar, nätverkskryptering, avlyssningsskydd och annat jag inte ens ska försöka förklara för jag begriper det inte själv. Men det handlar alltså inte om en enstaka brandvägg utan en hel arsenal av mjuk- och hårdvara. De har patent i USA och på den nivå de befinner sig i näringskedjan finns bara fyra bolag. Förutom Advenica är det Thales, Secunet och Selex/Finmeccanica. Cyberbrott kostar 4000 miljarder per år och behovet av it-säkerhet lär inte minska.


Detta på plussidan. På minussidan finns egentligen bara en punkt, men den är nog så allvarlig – de tjänar, med något kvartal undantaget, inga pengar. Jag är (i likhet med mina vänner som begriper sig på it-säkerhet bättre än jag) övertygad om att detta kommer att ändra sig.

På få, om ens något, område är trovärdighet en större konkurrensfördel. Nya företag och personer har svårt att hävda sig ens om deras produkter skulle vara bättre än alla existerande lösningar. Advenica är äldre än alla ovannämnda konkurrenter och har sitt huvudkontor i hyfsat neutrala Sverige.

Placera har en neutral rekommendation, På Redeyes aktieblogg kallas aktien för ”en uppköpskandidat med globala ambitioner” och bolaget nämns i Gartners rapport ”Market Guide for Operational Technology Security”, men som aktieägare skulle jag uppskatta om fler analytiker och förståsigpåare tog sig an att värdera Advenica.

I brist på andras åsikter får de prata själva. Strax innan aktievärdet tredubblades förra året berättade Advenicas företrädare om bolaget på Avanzas börsfrukost där de också svarade på lite publikfrågor:


För 15 spänn per aktie är jag inte överdrivet orolig för detta innehav. Kursen lär kanske inte komma tillbaka över 30 kr i brådrasket, men att det ska hända så småningom tycker jag känns rimligt. När det händer blir jag rik. Eventuellt lite odräglig också.

22 kommentarer:

 1. Man frågar efter inlägg, Micke levererar inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, han försöker i alla fall :-). Hade önskat att jag kunde länka till lite fler experter med åsikter, men det finns som sagt förvånansvärt få sådana. Jag gissar att verksamheten går över huvudet även på många analytiker och att de då väljer den enkla vägen, att hoppa över och gå vidare.

   Radera
  2. Jag tänkte att finska F-Secure vore 'mitt' bolag. Eller är de inte i samma sektor (i lite vidare bemärkelse)?

   Radera
  3. De verkar de absolut vara. De har kanske inte den certifiering som krävs av diverse försvarsmakter (och kanske även andra myndigheter) så att de kan knuffas med de stora elefanterna, men det är ju inte heller någon garanti för kommersiell framgång.

   Radera
 2. Svar
  1. Tack! Jag känner själv att jag trampade lite vatten här, men även okunnigt svammel är ju svammel, som Lundell skulle sagt ;-).

   Radera
  2. :-).

   En kanske lite mer intressant fundering jag har (som du naturligtvis intbehöver svara på): Hur stor andel av din enorma förmögenhet lägger du på ett bolag som detta?

   Mvh

   Egon

   Radera
  3. Lite svårt att svara på eftersom kursen går upp och ner och jag både har köpt och sålt i omgångar, men med nuvarande kurs och förmögenhet är mitt innehav knappt 3 procent.

   Radera
  4. Tack för svar. Låter rimligt. Inte "för mycket" med tanke på läget (ingen vinst, ingen utdelning, oregelbunden försäljning etc.), men ändå signifikant.

   Mvh

   Egon

   Radera
  5. Ja, även om jag tror på bolaget är det litet med hög risk. Dock är jag villig att ligga kvar även om aktien stiger kraftigt. Inte hur högt som helst, men jag har ingen uttalad gräns för hur stor andel av portföljen innehavet får bli. 5-6 procent skulle jag nog ta, men inte 10.

   Radera
 3. Omsättningen hade minskar H1 2016 jämfört med H1 2015. För ett bolag som befinner sig i en så het bransch känns det sådär. Hur ser du på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framförallt Q2 2016 var surt. Ännu värre än att omsättningen sjönk var att resultatet vände från plus till minus. Illa såklart. Som aktieägare hoppas jag att både det ena och det andra ska ta fart upp snart. Själva brukar de betona att intäkterna varierar, men jag skulle vilja se fler variationer uppåt :-).

   Radera
 4. Hej Micke!
  Du är inte ensam om att tro på detta bolag! Själv ligger jag med 30% i Advenica. Även om det ser lite dassigt ut nu efter den sura rapporten (som dock var väntad för den som följer bolaget) så tycker jag att framtiden ser ljus ut. Som du skriver så är de största kunderna myndigheter, med försvarsmakten som största kund (ca 400miljoner sedan 2003) Det som förvånar mig är att marknaden inte reagerade mer på ordern/avtalet med Österrikes försvarsmakt. Jag tänker att det är väl ett genombrott om något! Den publicerade summan var väl för liten kanske, men på 10år blir det stora pengar. Jag tänker att de också kommer beställa varor/tjänster likt vår försvarsmakt. Österrikes försvar är även liiiite större än vårat. Krigsföringen pågår i cyberspace, kan man då knipa några fler avtal så ska det väl inte ta så lång tid innan resultatet blir positivt. Möjligheterna är iallafall oändliga. Den obligatoriska IT-incidentrapporteringen för statliga myndigheter som MSB kräver, kickade igång 1:a april och bör även detta vara en väckarklocka för våra 448st myndigheter.
  Hur som helst så tycker jag det bubblar i detta bolag!
  Tack för en go blog :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack!

   Kul att höra för dagar som denna gör man ju inte precis vågen av glädje över aktieutvecklingen. Jag tyckte också att Österrikeaffären fick för dåligt genomslag. Verkade helt bortglömd redan efter någon dag.

   Vi får hålla tummarna för att fler ska se det vi ser, men 30 procent skulle jag inte våga pytsa in. Då skulle jag aldrig kunna sova :-).

   Radera
 5. Hej Micke!
  Har du kvar ditt innehav? I dessa dagar mår man bra. Mycket smörj till aktien på Nyheterna :) Ska vi säga 70kr i Juni? Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamensan fattas bara! Har sålt av och köpt tillbaka ett par gånger, men sedan den här texten skrevs har jag varit "fullinvesterad" och kunnat glädja mig åt uppgången (även om jag inte är så tungt investerad i bolaget som du). Jag vet inte om jag vågar sälja igen utifall att den ska fortsätta upp till himlen. Tycker det är mycket som talar för dem nu (som vanligt, men kanske ännu tydligare än tidigare). Samtidigt ska man aldrig säga aldrig, det blir ju modigare och modigare ju mer aktien stiger och det vore märkligt om det inte skulle komma rekyler längs vägen. 70 kr om ett halvår är för optimistiskt för mig.

   Radera
  2. Ser man på! Jag vill minnas att den gode bloggaren inte kunde förstå mitt uttryck kring att vara "fullinvesterad" i en aktie och nu används det här! :-)

   Själv har jag kvar min lilla post i Advenica, men vågade inte köpa i senaste inköpsrundan. I dagsläget ett felaktigt beslut.

   Mvh

   Egon

   Radera
  3. Minns inte så noga, men jag tycker att ordet fullinvesterad är ganska tydligt. Jag tror att det jag reagerade på var att du var fullinvesterad, men övervägde att köpa mer.

   Radera
 6. Haha =) Ja, tog i och sköt från höften (70kr) Jag är bra sugen på att plocka hem lite, men va fasen, jag är kär. Som du säger, tycker mycket har talat för dem tidigare också. Men nu har även överbefälhavaren och Löfven varnat också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite oroväckande att Löfven säger sig vilja investera i IT-säkerhet, för han är ju inte precis känd för att följa upp sina uttalanden med handling, åtminstone inte handlingar i den riktning han sagt.

   Jag lovar ingenting, men några kronor till vill jag ha. Tidigare har jag för det mesta sålt av delar och från och med nu har jag svårt att se mig själv sälja av hela innehavet. Jo, vid 70 kr kan det ryka.

   Radera
 7. Hur ställer du dig till Advenica nu Micke? Rejält slaktad på sistone. Jag har själv haft aktier i Advenica sedan börsnoteringen, ingen glädjande historia...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kvar dem i portföljen vilket väl i princip idiotförklarar mig att uttala mig i frågan. Jag trodde verkligen vid det här laget att de skulle ha vänt på skutan och börjat tjäna rediga pengar. Förstår faktiskt inte varför de gått så dåligt (det är väl därför jag har kvar dem).

   Radera