onsdag 24 augusti 2016

Tjäna pengar vs tjäna pengar

Det ska löna sig att arbeta”, sa Stefan Löfven så sent som i våras. Annars är det väl främst en högerdevis att arbete ska ge mer pengar till arbetaren än till staten. 1996 kom en moderat motion av bl a partiledaren Carl Bildt och hans efterträdare Bo Lundgren som just hette ”Att kunna leva på sin lön”. Alla från vänster till höger och från LO till Svenskt Näringsliv tycks överens om att det är lite finare att tjäna pengar på att arbeta än något annat.


Så varför är det inte så då? 1999 hade jag högre lön än någonsin och när deklarationsblanketterna kom kunde jag konstatera att trots att jag slagit lönerekord var siffran för ”inkomst av kapital” nästan exakt lika hög. Det skilde typ tjugo spänn. Att ränta-på-ränta-effekten på ålderns höst får kapitaltillväxten att gå förbi löneutvecklingen är inga konstigheter, men jag var 28 år gammal, hade ett mellanchefsjobb och tjänade ändå inte mer på mitt arbete än på mina pengar.

I samma veva dök fenomenet daytrading upp. Åtminstone var det då jag började höra talas om det i större skala. Oftast i varnande ordalag i media: Det här är inte för alla, nästan inte för någon... Men se då till att det lönar sig bättre att jobba än att flytta sina pengar!


Företag behöver investeringar. Att privatpersoner satsar pengar i näringslivet är av godo och behöver premieras. Inte ens de förhatliga riskkapitalisterna är per automatik onda människor som dyrkar Satan och äter spädbarn.

Jag tycker att arbete ska löna sig bättre än passiva investeringar. Idealiskt vore såklart om skattesatserna kunde variera med nyttan. Vårdare på ålderdomshem kunde slippa skatta medan telefonförsäljare fick betala minst 100 procent i inkomstskatt. På samma sätt kan jag tycka att riskkapital till ett nystartat företag som försöker lösa cancergåtan kunde beskattas lägre än reavinsten efter ett tre minuter långt innehav i Philip Morris. Ännu en fråga för Folkhatarpartiet Håll Käften (fhk!) att ta tag i när vi kommer till makten. Vi måste bara starta först.

10 kommentarer:

 1. Varje dag när jag läst dina inlägg känner jag mig en smula smartare. Fasen va välformulerat och bra du skriver! Håller med dig till fullo i det du skriver, speciellt det med 100% inkomstskatt på telefonförsäljare:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett fantastiskt smickrande omdöme, tack för det! Och ja, jag tar varje chans att hacka på telefonförsäljare, denna alltigenom värdelösa yrkeskategori.

   Radera
 2. Hoppas du går ut med anmälningslistor till det nya partiet. Själv hoppas jag på medlemskap.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, helt ärligt känns Folkhatarpartiet Håll Käften som ett tankeexperiment som bör stanna vid det :-). Jag ser problem med att gå in i ett demokratiskt politiskt system med inställningen att man hatar sina väljare och bemöter alla motargument med "Håll käften!".

   Radera
  2. Det blir nog inte sämre med ett håll käften parti, än vad som gäller just nu. Att alla partier lovar allt till alla. För väldigt många blir besvikna när allt inte gäller just dem. Fattigbonddräng är en av dessa besvikna vilsna själar.

   Radera
  3. Nej, jag gör inte heller vågen över dagens politiska partier och deras ständiga felprioritering mellan att göra gott och att få det bra själva.

   Jag lägger till Fattigbonddräng i min blogglista förresten. Trodde att du fanns där redan.

   Radera
 3. Jag blir lätt förälskad i deviser som "Det skall löna sig att arbeta", just för att de vädjar till ens ego: ungefär som när man blir bekräftad efter att ha varit duktig. Du har läst mina senaste inlägg, och jag tror att vi rör vid samma ämne. Samtidigt som jag inte bemödat mig att räkna på vad A-kasseersättningen skulle bli för en lokalvårdare vid arbetslöshet. Redan i början av 2000-talet när jag blev varslad som städare levde jag på existensminimum. Långt senare, och efter 10 år med alliansen tror jag inte att det blivit lättare att vara arbetslös. Även om jag håller en konservativ ton så måste jag behålla fokus på de arma krabater som försöker i samhället, men inte når hela vägen fram. Lever vi fortfarande i ett Sverige där folk överlag är bortklemade, eller har det blivit markant kallare? Att Sverige har blivit präglat av samma devis är uppenbart, speciellt när socialdemokraterna närmat sig värderingar som tidigare skulle tillskrivits SD: minskad invandring, tiggeriförbud osv. Vad skall man säga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var arbetslös en kortis för 20 år sedan och byggde hus för det som blev över av min deltidsbaserade a-kasseersättning. Att det skulle ha blivit särskilt mycket kallare/tuffare sedan dess tror jag inte mycket på (men har inget emot att bli överbevisad). Vem som för tillfället sitter i regering verkar inte spela så stor roll längre.

   Radera
 4. Alltid kul att läsa dina inlägg och nästan ännu roligare att återigen sitta vid en dator och inte med telefonen och därmed orka skriva en kommentar.

  Vet inte varför detta inlägg fick mig att tänka på Murphy's andra lag..."det är omöjligt att göra saker idiotsäkra för idioter är så uppfinningsrika" ...men ungefär så ser jag på skattesystemet...man bygger det (får man hoppas) med bästa förutsätter men oavsett hur det är konstruerat så går det att läsa reglerna som fasan läser bibeln och helt plötsligt är telefonförsäljare det mest nyttiga jobbet i världen....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! När det gäller dator vs telefon håller jag med dig till fullo! Jag vill använda tio fingrar när jag skriver, annars låter jag hellre bli.

   Telefonförsäljare löser många problem för politikerna. När skolsystemet havererat behövs många enkla jobb. Tidigare enkla industrijobb har automatiserats eller kräver numera högskolekompetens. Då seglar telefonförsäljar- och callcenterjobb upp som en lösning eftersom de får ner eller döljer arbetslöshet. Att jobben i sig inte gör något gott för världen och knappt går att leva på är ju trist, men det märks säkert inte förrän nästa mandatperiod.

   Radera