måndag 15 augusti 2016

Köpprocess

Det kan gå larvigt lång tid mellan gångerna jag faktiskt köper något annat än mat, bensin och sånt, men när det händer försöker jag göra det ordentligt. Här följer ett exempel på hur tankarna kan gå.

Min pulsklocka gick sönder. Jag har bävat inför detta eftersom den var sex år gammal (nästan K-märkt), jag var väldigt nöjd med den och gemensamt för de nya klockorna på marknaden är att de är dyrare och (för mina behov) sämre.

Garmin 305

Detta är alltså en träningsklocka som håller reda på min puls, tider och tempo vid löpning. Väl hemma för man över infon till datorn och kan se på kartan var man varit. Eftersom jag saknar lokalsinne är det ofta nog så intressant. Förutom att den gör löpningen roligare kan den hjälpa mig att hålla avsedd fart och intensitet så att jag varken kör för hårt eller springer och såsar till. Det finns smartphone-appar som också kan göra detta, men inte lika bra. Dessutom vill jag inte springa runt med en sådan planka.

I värsta fall är det här en kostnad på 2500 kr och löpning är en billig hobby, så trots att jag är snål känns utgiften hanterbar. Men jag vill ändå göra det bästa möjliga av situationen och samla så mycket information jag bara kan innan köp.

Steg 1 blev att skumma av utbudet. Jag gillar Garmin och räknade med att mitt pulsband – som det inte är något fel på – skulle gå att återanvända om jag inte byter märke. Då var jag nere på ett tiotal alternativ.

Eftersom jag är ointresserad av teknik var det nu dags att ta in expertisen. Jag är medlem i ett löparcommunity där det finns många nördar vars omdöme jag litar på. Så jag började läsa på i forumtrådarna vilka klockor andra gillar, vilka modeller de valt efter 305:an och hur de upplevt bytet.

Den vanligaste uppgraderingen tycktes vara till Garmin 310XT, en modell som inte heller tillverkas längre, men som ändå går att få tag i. Den är lika stor (synen blir ju inte bättre med åren) och verkar ha ungefär samma menyer.

Garmin 220 är en annan billig modell med några år på nacken. Den har mindre skärm med färre alternativ (max tre fält istället för fyra), men precis som 310XT vibrationslarm, den enda funktion jag ibland saknat i min klocka.

Vivoactive är en ganska ny klocka med stor fyrkantig skärm, precis som jag är van vid. Det var det dyraste alternativet jag tittade på. Det fanns några till också, men det här var de tre huvudalternativen.

Förutom att titta på vad mina forumvänner sagt om dessa kollade jag recensioner på Youtube och jämförde dem på en populär jämförelsesajt.


Internet är förresten fullt med jämförande information oavsett vad man ska köpa. När jag letade efter en bra internetleverantör hamnade jag på ett Aspergerforum. Helt perfekt, personer diagnosticerade med Asperger har ofta stenkoll på uppladdningshastighet och annat som jag inte fattar ett skit av.

Vid det här laget började jag få rätt tydliga åsikter om klockor. T ex hade jag ratat 310:an eftersom den bara har trådlös överföring till datorn och precis som jag misstänkte var klockans egen forumtråd full av problem med detta.

Men en viktig faktor återstod – priset. Jag började med Pricerunner och Prisjakt. Sedan några sidor där jag handlat sånt här tidigare: Startfitness, Wiggle, Netonnet, Amazon... Avslutningsvis Google. Min tanke var att pundfallet efter brexit skulle ge de engelska sidorna en fördel. Det slutade ändå med att jag handlade på en svensk sajt, Sportamore, som hade en kraftig rea på min nya träningskompis Garmin Forerunner 220.

1495 kr

Jag hade kunnat köpa den efter att ha kollat runt i fem minuter istället för fem timmar, men om bristande research hade resulterat i ett sämre köp hade jag fått sura mycket över det, och den vunna tiden hade förmodligen spenderats svärande framför datorn. Efter några sprungna rundor verkar det vara ett bra köp, men om det ändrar sig vill jag vara säker på att det inte berodde på mitt slarv. Så tänker jag, men så är detta lite av min mentor på konsumtionsområdet:

"Det ska köpes och köpes och köpes, allt helvete..."

"Geggan" är för övrigt en duktig löpare (när han inte står i tv och käkar småfågel).

Vad vi än tycker om det är hösten på ingång. Tanken är att jag nu återgår till dagliga inlägg här igen. Om jag har något att säga. Eller ja, det brukar ju inte hindra mig.

20 kommentarer:

  1. Sitter på en Garmin 205 (samma som 305 men utan pulsmät) som jag haft massor med år :) Bävar inför den dag den lämnar in...

    Gällande köpprocessen tycker jag att researchen är det allra roligaste. Älskar att jämföra produkter/priser och läsa omdömen/recentioner. När man väl fått hem varan blir det lite "jaha" :)

    Jag är också övertygad om att vi som lägger ner en del tid innan får bättre (dvs passande för ens egna behov) produkter till bästa pris som man kan vara nöjd med länge. Jag blir ibland förundrad när jag tittar runt hemma på ffa elektroniken (är något av en teknikfreak) när jag inser hur gamla många grejer är, samt att de fortfarande uppfyller mina behov. Väldigt många där ute upplever jag jobbar helt annorlunda: får ett köpsug från ingenstans, åker in till närmsta butik och går fram till random expedit. Resultatet blir därefter.... idioter säger jag, på Sparomanér.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idioter var ordet, sa Bull :-).

      Research kan vara roligt, men inte när jag köper elektronik eftersom jag inte begriper. Roligare med t ex löparskor.

      Min gissning är ändå att vi som läser på innan får mindre av den där tomma "jaha"-känslan du beskriver, och att det till viss del är därför våra grejer lever längre. Köper man en ny laptop och slänger den gamla (som fortfarande funkar) på högen av avlagda burkar börjar livstiden ticka ner snabbt redan från start.

      Men okej, har man råd och upplever stor glädje av att köpa nytt är väl det okej, men jag tror att det är vi som tänker före som drar längsta strået där med.

      Radera
  2. Håller med om att själva köpprocessen är rolig. Ibland så kan själva letandet efter den bästa produkten vara halva nöjet med ett köp. Man blir lite av en expert den veckan eller vad det kan ta att komma fram till vad man vill ha. Det ger för mig ett mervärde och förhöjer min upplevelse av produkten. Detsamma kan hända om man kommer in i en butik och möter en säljare som faktiskt är mer påläst än mig själv. Hatar att köpa en produkt som jag inte kan något om av en usel säljare, lämnar oftast butiken med en dålig känsla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Expertkänslan roar mig mer när jag ska sälja något begagnat. Att i bästa Antikrundan-stil hitta namnet på designern, ungefärligt tillverkningsår osv. När jag ska köpa är det mer ett nödvändigt ont. Men mer nödvändigt än ont, så jag gör det ändå.

      Det där med usla säljare ger igenkänning. När man märker att de inte försöker berätta vad de vet om produkten utan snarare klura ut vad kunden vill ha för svar. Jag vill inte bli nöjd minuten det tar att betala, jag vill bli nöjd det decenniet jag ska använda grejen jag betalat för.

      Radera
  3. Försökte göra min research inför ett inköp av en kapsåg får en tid sedan. Till slut satt jag alldeles kallsvettig av alla jäkla alternativ och åsikter som fanns där ute:/ Dock så uppskattar jag att sitta och kika research innan lite större köp, kan dock erkänna att jag inte alltid följer den research jag gjort;)

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kanske lite som med aktier. I slutändan blir det någon slags blandning av fakta, goda råd från goda människor och ren magkänsla.

      Radera
  4. Ska man nörda in på sportklockor ska man kolla in bloggen dc rainmaker. Han går igenom och jämför allt in i minsta detalj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, skärmdumpen från "populär jämförelsesajt" ovan är därifrån.

      Radera
  5. Själv har jag snöat in på Suunto klockor. Alltid funktionella. Ofta snygga/tuffa i utseendet.

    Ett plus i min bok att de kommer från det vackra Finland. En hel del finurliga funktioner för olika sporter samt fin statistik i appen och på Movescount (deras webbportal).


    Med lite mer "research" hade jag kanske upptäckt i förväg att Suuntos pulsband inte kopplar ihop sig med min roddmaskin (det ultimata träningsredskapet), men det sköter klockan så ingen panik.

    Hur mycket springer herrn under en normal vecka/månad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inga synpunkter på Suunto heller. Designen skiter jag i, men har hört många goda omdömen.

      Min förhoppning är att snitta 4-5 mil i veckan. Som mest har jag sprungit 215 mil på ett år. 2016 är jag hittills uppe i 81 mil, så det blir väl typ 2,5 mil/vecka. Men snart så...

      Själv då? Jag ska inte fråga hur mycket du ror för den siffran kommer inte säga mig något.

      Radera
  6. Wow - du är en löparkung med andra ord! (Kanske ett lokalt uttryck jag växte upp med. Positivt, så ta inte illa upp.)

    Just nu är jag för tung för att springa, men snart så... Skulle jag över tid kunna springa 15+ km i veckan skulle jag vara nöjd. Plus rodd(maskin) förstås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Nej, någon löparkung är jag sannerligen inte. Jag tog mina första löpsteg som 38-åring, hasade runt i tio minuter några gånger innan jag tänkte: Om man skulle ta och springa maraton...

      Så det gjorde jag. Vid stora lopp har jag tusentals löpare före mig, vid mindre bara hundratals. Kanske rodd hade varit min sport, om jag provat :-).

      Radera
  7. Kolla, en bild på min pulsklocka!

    Jag vet inte hur länge den kommer hålla men jag kollade nyligen om det fanns något nyare och bättre. Liksom du konstaterade jag snabbt att Garmin hade lagt ner produktserien, men jag hamnade så småningom på Garmin Forerunner 235 som möjlig ersättare. Tittade du på den och kommer du i så fall ihåg varför du valde bort den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte 235 var för dyr. För mig som inte har glädje av att klockan ska kommunicera med en smartphone och inte heller ska ha den till cykling kändes det som en 220:a fast för en tusenlapp extra. Gillar man teknik har den nog finesser, men själv skulle jag nästan betala extra för att slippa en massa smarta funktioner jag ändå aldrig kommer använda.

      Radera
    2. Rimligt. Jag gillade tanken på att inte behöva ett pulsband, men jag läste också att den inte var alls lika tillförlitlig. Jag bryr mig inte om exakta nummer så det kan vara ok ändå. Jag behöver bara någon som säger till mig att lugna ner mig.

      Men förhoppningsvis håller 305:an länge.

      Radera
    3. Bara pulsen inte blir helt galen skulle jag nöja mig. Den får gärna visa tio procent för lite eller för mycket bara den misstämmer ungefär lika mycket hela tiden.

      Ja, var rädd om den. Hade jag vetat det jag vet nu skulle jag ha köpt två 305:or och lagt ena i byrålådan (samma gäller en del löparskor). Har inte hört någon tala illa om 305.

      Efter fyra års användning hade jag kunnat sälja min begagnad och fått lika mycket som jag köpte den för ny. Jag fattar inte varför Garmin inte bara fortsätter att sälja den med alla utvecklings- och reklamkostnader betalda sedan länge.

      Radera
  8. Lånade en av de dyrare och "bättre" varianter av Garmin. Den var snyggare, lite mindre, men absolut inte bättre för mina behov. Det resulterade i att jag köpte ett nytt batteri till min 305. Hoppas den ska hålla länge till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klokt val. I mitt fall hade batteriet inte visat minsta tecken på utmattning när klockan helt plötsligt tvärdog. Varken "soft" eller "hard reset" funkade och att lämna in en så gammal klocka på reparation kändes inte rimligt. Fast jag funderade länge och väl för den var fantastisk.

      Radera
  9. Trevlig läsning för mig som precis köpt en begagnad 305 för 180 pix :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter väldigt billigt! När jag skrev det här inlägget låg de runt tusenlappen.

      Radera