torsdag 11 augusti 2016

En pokerkrönika

För några år sedan var jag pokerkrönikör hos Svenska Spel. Krönikan är en märklig konstform. En del texter kräver mer research än forskarrapporter, andra hittar man på under en hissresa. Nedanstående historia fick jag till skänks under en fika. Det var i stort sett bara att skriva av från minnet, skicka iväg och – inte minst – fakturera.

Målfoto om den kan kategoriseras som ekonomi, men den handlar faktiskt om pengar på ett ganska handfast sätt. Och trots att den ursprungliga målgruppen var pokerspelare tror jag att den funkar även om man inte spelar poker. Hur som helst lovar jag att inte fortsätta att återanvända en massa gamla alster, men se det som ett semesterundantag.

En annorlunda pokerprofil

Idag lever vi mer än någonsin på nätet. Jag har en äldre släkting som upptäckt att han kan beställa cigarrer från en välsorterad tobaksaffär i Stockholm via nätet. För honom är internet en virtuell cigarrbutik – varken mer eller mindre. Själv sköter jag mycket av mitt jobb på nätet, kundkontakter, hela min ekonomi (bankerna har ju nästan inga kontor längre) och umgås med mina vänner där. Den utvecklingen lär fortsätta. Jag är ju trots allt så gammal att jag hann avsluta min skolgång innan internet ens fanns. För de som levt med internet sedan födseln blir det ännu naturligare – naturligtvis.

Alltså är det inte konstigt att vi också spelar poker på nätet, även om jag personligen tycker att livepokern har aspekter jag helst inte vill vara utan. Jag tjatar om det här med min ålder, men poker är i mångt och mycket ett ungdomsspel. Jag och mina kompisar på väg mot 40 känner oss lätt som ”Farsor på stan” i pokersammanhang. Den typiske pokerspelaren lär vara en man runt 25, troligen student.


Men allting är relativt. En av mina kompisar berättade för sin farfars bror att han spelar poker på nätet. Gubben (vi kan kalla honom Rutger för att skydda hans identitet, denna historia är nämligen helt sann) berättade att han spelade mycket poker när han var till sjöss. Det här var innan jag och min kompis ens var påtänkta. Innan våra föräldrar var påtänkta, Rutger är nämligen skitgammal. Texas Hold´em var han väl förtrogen med. Internet däremot, hade han aldrig brytt sig om, men nu tyckte han att det började låta intressant. Kunde man alltså spela poker på det däringa internet?

Min kompis är IT-tekniker och utrustade gubben med en dator. Han blev snabbt en hejare på ”datamaskinen”, men eftersom synen började lägga av redan på 80-talet gnällde han över upplösningen. Kompisen skaffade fram en 32-tumsskärm. Den kostade en slant, men det kunde man ta från den redan växande bankrullen. Pokern gick nämligen alldeles lysande.

Så nu satt han där med blicken ständigt fäst på den nya skärmen, mer eller mindre dygnet runt. Tid hade han gott om. Rutger är änkling och som för många i hans ålder blir telefonboken tunnare och tunnare för varje år som går. Hans barn och barnbarn var från början lite skeptiska till gubbens nygamla hobby, men gnället tystnade när han började dela med sig av vinsten. För vad skulle han med pengar till? Han är för gammal för att resa, har för dåliga tänder för att äta oxfilé och det är ju i senaste laget att skaffa en pensionsförsäkring när man redan varit pensionär i ett kvarts sekel. En snabb dator och en och annan konjakskupa var allt han begärde av livet.


När det ett par år senare blev dags att flytta in på hemmet hade Rutger en enda fråga om den nya bostaden – finns det bredband? Jo, det skulle ordna sig och snart vande sig de andra gamlingarna på hemmet vid Rutger som satt framför sin dator och regelbundet vrålade: ”Där fick ni, era jävla svin!

Nu har det gått ytterligare ett par år och Rutger har slutat att spela poker. Efter hjärtinfarkt nummer tre sa läkaren ifrån att nu fick det vara färdigspelat. På ålderns höst (för att inte säga vinter) fick han i alla fall återuppleva sin ungdomspassion innan han ”antat ut sig” ur jordelivet. Som gammal ångbåtseldare är Rutger övertygad om att han efter döden ska bli eldningsförman i Helvetet. Oavsett om han åker upp eller ner hoppas jag att det finns poker där, och om femtio år ska vi ta en match!

12 kommentarer:

 1. Vilken härlig historia!:)

  Har själv en, nu avliden, farfar som riktigt sent i livet bestämde sig för att han skulle ut på internettet. Detta var en bra stund innan det fanns en uppkoppling i varje hem så i vårt kvarter var han en pionjär:)

  Ha det fint!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, den här gubben har tyvärr också kilat vidare sedan texten skrevs.

   Kul med äldre på nätet. Hörde om ett seniorboende där gamlingarna beställde mat på nätet. Den lokala matbutiken hade gratis utkörning över ett visst belopp och när hela kåken gick ihop var det inga problem. Blev nog lite gemensamhetskänsla av den där handlingen också.

   Radera
 2. Jag hoppas att jag själv är lika öppen för ny teknik och nya idéer när jag närmar mig målet.

  Fint skrivet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Jag hoppas också det, men är inte helt säker. Tycker att jag är ganska motsträvig redan vid 40+ och kan bara ana hur jag ser på nymodigheter vid 80+. Samtidigt är det ju då man har störst behov, när man inte längre kan ägna sig åt "gammal teknik".

   Radera
 3. Underbart! När det blir hemmet för en annan, hoppas jag att man får spela Fifa 20XX online där!? ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen aning om vad det är (något med fotboll gissningsvis), men jag hoppas det för din skull :-).

   Radera
  2. Men jag ser att vi inte länkar till varandras bloggar. Det måste vi väl ändra på? Jag lägger till http://investeralitemera.blogspot.se/ i blogglistan till höger nu.

   Radera
 4. Med så här trevliga krönikor så gör det ju inget att du använder gamla alster! :)

  Och angående att skiljas från saker - själv orkar jag inte sälja.
  Men vet jag att sakerna kommer i rätt händer så har jag inga problem med att skänka bort saker. Så kanske är det fler rätt händer som jag saknar...?!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och tack detsamma!

   Jag skänker också bort en del. Särskilt billiga saker som böcker. Fast det är inte så jobbigt att sälja. Särskilt om man gör det på Tradera där man oftast slipper träffa köparen.
   1. Annonsera.
   2. Hålla utkik efter pengarna.
   3. Skicka.

   Radera
 5. Rolig läsning, tack för att du delade med dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren. Hade glömt bort den här texten, så nu fick jag tillbaka minnet.

   Radera