Bäst-före-datum är en märklig företeelse. Jag fattar varför de finns, men ibland undrar jag över nyttan. Inte bara jag, komikern Ismo Leikola har också reflekterat över detta:
”Vatten säljs i flaskor nu. Alla flaskor har ett bäst-före-datum tryckt på flaskan. Det här vattnet har cirkulerat jorden i fyra miljarder år, men nu är det förstört.”
Allvarligt talat undrar jag vad som
händer om man låter en flaska okolsyrat vatten stå i en sluten
förpackning i tio eller tjugo år. Smakar det sämre? Men det gäller
allt annat också. Mina grannar är med i en förening som driver en
kursgård och nyligen hade de utrensning och gav mig en hel påse
fullt fungerande mat vars enda fel var
att den gått över bäst-före-datumet.
Det är oklart om de fyllde upp sitt
eget kök först eller om de såg detta som u-hjälp till den
stackars svensken, men nu har jag glutenfritt knäckebröd och
jasminris för lång tid framöver. Och kakao, en lyxprodukt som antagligen köptes
in till ett betydligt lägre pris än det värderas till nu. Den gick
ut i höstas, men inte kommer jag märka det. Varken nu eller om fem
år när jag tar det sista. Jag har inte märkt att någon enda av
dessa matvaror skulle ha blivit för gammal.
Jag fattar att kursgården måste göra
så. Om Mattilsynet gör en inspektion och hittar en massa utgångna
matvaror på ett läger med betalande gäster får de bergis böter.
Men skulle inte vuxna människor kunna bli betrodda att själva
bestämma vad vi ska stoppa i oss? Vi får ju välja att
konsumera cigaretter och sprit, så vill vi leva onyttigt finns ändå
alla möjligheter.
Om jag vore gäst på ett hotell eller pensionat hade jag inte haft några problem med en frukostbuffé med fil som gick ut förra veckan och flingor som gick ut förra månaden, särskilt om det pressat priset. Samma i matbutiken, vid rätt pris köper jag mycket.

















