onsdag 31 augusti 2016

Tid är pengar

Pengar i all ära, men den enda garanterat ändliga resursen är tid. Plånboken går alltid att återfylla, men när vår tid är inne är det slut. Fram tills dess kan vi möjligen köpa oss lite tid här och där, men framförallt kan vi se till att inte slösa bort den tid vi har.


Fast kunde jag få en minut för varje gång någon sa ”Jag har så ont om tid” skulle jag vara odödlig. Folk har inte tid att träna, att gå eller cykla till jobbet, umgås med äldre släktingar eller ens läsa böcker.

Däremot har den genomsnittlige svensken tid att två och en halv timme om dagen titta på tv. Jag har ingen tv, men nog tusan lägger jag tid på slösurfande och annan skit. Så låt oss enas om att när vi säger att vi inte har tid menar vi att vi vill lägga vår tid på annat.


Gott så, det väljer man själv, även om jag personligen tycker att varje minut framför tv:n istället för med en god bok är snudd på oförlåtligt dumt slöseri. Men det är ännu värre att sjabbla bort andras tid. Tre exempel:

Om du har bestämt en tid med andra personer – dyk upp då, eller hör åtminstone av dig! Detta gäller alldeles oavsett om det är jobbrelaterat, om du ska träffa en gammal kompis eller kungen. Vidare gäller det för alla tider man lovat, deadlines, telefonsamtal eller vad som helst. Har du sagt att du ska göra något en viss tid eller dessförinnan – gör det!

Om du får telefon strax innan det är din tur i kassan – säg ”Jag ringer upp om två minuter” eller ställ dig sist. Stoppa inte upp hela kön genom att ägna kassörskan 20 procent av den uppmärksamhet som krävs för att genomföra ett smidigt köp. Det sinkar nämligen alla bakom dig i kön, som inte bett om att du ska försöka multitaska mer än du klarar av.


Och när vi ändå är inne på köer – kösystem (med eller utan nummerlappar) gäller alla! ”Jo, men jag skulle bara ...” är ett omständligt sätt att säga att du tycker att din tid är lite mer värd än alla andras. Det är den inte. Tvärtom! Om du tror att din tid är värd mer än andras betyder det att du är en lite sämre människa, vilket snarare gör din tid mindre värd.

8 kommentarer:

  1. Jag gillar dina inlägg som man kan applicera in direkt i vardagen. Hur gör du med folk som har en tendens att alltid komma sent? För den sorten finns... tycker du man kan ställa fråga rakt ut, är din tid viktigare är min? Keep up!

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket! Ja, den sorten finns definitivt och jag tycker absolut att man kan ställa frågan. Förhoppningsvis har de inte tänkt tanken och då finns ju åtminstone en mikroskopisk chans att de börjar se hur de uppfattas utifrån.

    För alla kan komma sent någon gång, men gör man det nästan jämt verkar det som ett utstuderat sätt att minimera risken att själv få dödtid genom att komma först.

    SvaraRadera
  3. Tjena, har inte tid med något lägre inlägg ;-) vill bara tipsa om en intressant podd som tar upp det här med att stå i kö från lite olika (ekonomiska) vinklar. Enjoy!

    http://freakonomics.com/podcast/what-are-you-waiting-for/

    Cheers,

    /Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Längre inlägg? Det här är ju det kortaste jag skrivit under hela augusti!

      Men tack för tipset, en podd om att stå i kö låter som en lagom udda idé, måste höras.

      Radera
  4. Nog illa om de är sen men man kan jibba med annat men idioter som kan få en att kasta bort timmar åt gången för att de "glömde/dubbelbokat/nån annans fel" ogillas skarpt.

    Nästan samma idioter som gör det om och om igen. Har inget större problem med de som gör det 1% av möten men känns som vissa sätter det i system.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt, alla gör vi misstag, men människor som alltid strular och krånglar och ska ha allt på sitt sätt oavsett hur mycket det ställer till för andra bryr sig för lite om andra. Det är min fulla förvissning.

      Radera
  5. Det är helt otroligt att det nästan alltid är samma människor som kommer sent varje gång och alltid har något mer eller mindre kass ursäkt. Snacka om att sakna respekt för andras tid. Jag håller med om vartenda ord om vad du skriver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det verkar onekligen som att de flesta har den erfarenheten, att det är samma människor som alltid "har otur", oavsett om det handlar om att de försovit sig, bussen kom inte, det hände en grej på vägen...

      Radera