torsdag 24 november 2016

Sparocertifierat julfirande

Idag är det exakt en månad till julafton, så här kommer ett julinlägg med så god tidsmarginal att du hinner dela inlägget på sociala medier och skicka det till vänner som ännu inte fattat allt som står här.

När det kommer till traditioner brukar många använda uttryck som ”Det gör man som man vill”. Jag vill därför redan här poängtera att nedanstående text inte är en samling rekommendationer utan obligatoriska skallkrav. Antingen följer du dem till punkt och pricka eller också firar du fel.

Julkort

Det brukar vara första steget i julstressen. Det är inte fel att skicka julkort till människor man vill uppmärksamma trots att man inte längre har så mycket kontakt. Men om allt man har att säga är ”God jul & gott nytt år!” kan man lika gärna skita i det. Passa på att göra personliga julhälsningar till dem du vill, via kort, brev, e-post eller telefon. Och nej, det är inte tanken som räknas – det är handlingar som räknas. Men att skicka julkort till nära vänner, släktingar och arbetskamrater man träffar hela året är bara idiotiskt.


Julgran

Använd plastgran om du måste. Ännu bättre är att sätta lampor i en utomhusgran på rot, men att släpa in ett barrträd är vansinnigt dumt. Särskilt om du måste betala för denna sanitära olägenhet.


Julklappar

Julen är barnens högtid, och/eller religiösa vuxnas (det fanns ju en tid när julen firades till åminnelse av Kristi födelse). Vuxna människor kan ge varandra presenter på födelsedagar, eller närsomhelst oavsett skäl. Enda undantaget är julen eftersom det då kräver motprestation. Köp alltså klappar till barnen, inte till vuxna.


Även till barnen bör en viss måttfullhet iakttas. Vägra låta er luras med i det kommersiella jippo julen blivit. Det är ingen vits att dränka barnen i så mycket julklappar att de får träningsvärk av allt sprättande. Förhoppningsvis har ni inte uppfostrat era barn till gnälliga kravmaskiner som inte gläds åt givna julklappar utan istället sörjer dem de inte fått. Och har ni det är det dags att göra något åt det.

Julmat

Som vegetarian sedan 25 år tillbaka hoppar jag över skinka, prinskorv, lutfisk, sylta, köttbullar... Ärligt talat är det bara risgrynsgröt kvar. Utan mandel, för jag är nötallergiker också. De senaste fem åren har jag ätit pizza på julafton, ett medvetet val för att visa vad jag tycker om traditionen.

Men ät vad ni vill! Dock, skippa rätterna ingen vill ha, men som de ändå kommer att äta av bara för att någon tagit sig tid att förbereda dem. Välj ut några rätter. Det blir säkert tillräckligt för att frossa i mat ändå. Poängen med julmat är att man ska umgås med nära och kära över en bit mat. Upplevelsen blir inte ett dugg bättre för att man har femton olika rätter som räcker till rester hela januari. Sprid hellre ut tillagningsdatumen över flera månader och ät maten färsk.


Och skippa spriten om du tillhör den majoritet av befolkningen som inte klarar av måttfullhet. Finns barn med i firandet är det ännu ett skäl. Även om mamma och pappa tycker att de blir roliga och avslappnade av att hinka glögg, snaps och julöl från lunch och framåt kan du ge dig fan på att barnen inte skulle hålla med.


TV

Om ni samlats för att umgås, gör det inte framför en tv! Vill någon prompt se exempelvis Karl-Bertil Jonssons julafton eller Tomten är far till alla barnen – gör det, men slå sedan av maskinen! Jag finner det djupt tragiskt att det i flera veckor diskuteras vem som ska vara tv-hallåa på julafton. Tv:n är – möjligen – till för ensamma människor på julen. Jag inser att ett tv-förbud skulle få såväl barn som vuxna att gnälla, men låt dem göra det då! En tv-fri dag om året lär de överleva.

Monica Rolfner, manusförfattare till Tomten är far till alla barnen

Övrigt

Ursprunget till julstress är att folk känner en frustration över att alla traditioner ska hinnas med. De jag räknat upp är ju bara ett axplock. Sedan tillkommer dekorationer, jultomte, godis, pepparkaksbak, julsånger och en himla massa annat. Ta till er de traditioner som är roligare än jobbiga – resten är faktiskt bara skit.


Så nu vet ni hur ni ska fira. Umgås och ha trevligt med människor ni bryr er om, ät inte mer än ni vill, köp inte mer än ni har råd med och fira inte mer än ni har lust med. Det är faktiskt inte lag på att man överhuvudtaget måste fira jul. En majoritet av jordens befolkning har aldrig gjort det.

33 kommentarer:

  1. Hahaha! Världsklass som vanligt!! Och håller med om allt och ska fira exakt så. Utom möjligen det där med vegetarisk pizza då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du tänker mer oxfilépizza med bearnaisesås, Sveriges nationalrätt :-)?

      Radera
    2. Kebabpizza är väl nationalrätten? Blir det mer svensk jul än så? ;) Och den kebab vi äter här är antagligen fri från kött. Haha, kom att tänka på den där hästköttsskandalen för några år sen när de analyserade något av färdigrättsföretagens lasagne i jakt på hästkött och de hittade 0 % kött i den. Inget alls trots att den såldes som kötträtt!

      Radera
    3. Möjligt. Det där med oxfilépizza sa Henrik Dorsin i en sketch, så det ska nog inte tas som fakta.

      Så kan det vara, att alla som lever på helfabrikat är vegetarianer :-). I en skola vet jag att det serverades vegetarisk lasagne till alla när det stor lasagne i menyn. Då slapp de göra en veg-variant utan kunde bara ta av lite från standardlasagnen och kalla den vegetarisk. Alla nöjda.

      Radera
  2. Japp!

    Suveränt som vanligt.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  3. Fina julråd.Hälsningar Daniel.

    SvaraRadera
  4. Haha klockrent! Vi körde Hamburgare på hemgjord färs förra året, magiskt gott!!

    M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott som något. Hur mycket någon än gillar skinka eller lutfisk (nej, lutfisk kan fan ingen gilla) är det ju inte maten i sig det handlar om.

      Radera
  5. Varje jul får jag av min svärdotter ett handskrivet presentkort med texten: Valfri hjälp i stugan under fem timmar, presentkortet kan endast användas under någon av sommarmånaderna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbar gåva! Personlig, omtänksam, användbar... Enda kruxet skulle väl vara att det finns risk att glömma bort en present som inte kan lösas in förrän efter ett halvår, men med samma rutin år efter år borde inte heller det vara ett problem.

      Radera
  6. Jul är kul, stressar gör jag aldrig. Här blir det vegetariskt julbord med inslag av lite fisk och ägg och gran förstås, härligt. Det fejas och pyntas så att det står härliga till, men det köps inget nytt och julklapp får man en var. Tack för dina goda råd,ska ha dem i åtanke, om det börjar snurra på alltför mycket. ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vegetariskt med inslag av gran... Får mig att tänka på Lars Vegas Trios glöggtips på skivan Lars Christmas (den enda julskiva jag accepterar) där de tipsar vegetarianer om att de kan använda nästan samma recept bara de hoppar över russin och mandlar.

      Radera
    2. Visste inte du att man kan koka soppa på granskott, nyttigt o gott. Erkänner, blev lite fel där. Känner igen Monika från ungdomens dar, mycket länge sedan.

      Radera
    3. Jaha, vad kul! Eftersom bilden är från hennes 50-årsdag vet jag ganska exakt hur länge sedan ungdomens dagar är :-).

      Jag har testat att göra granbarrste (också i ungdomen). Det var ingen höjdare, inte i min tappning i alla fall.

      Radera
  7. Härliga och klockrena råd! :) precis som julen ska vara.

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
  8. Härligt med vegetarisk pizza! Skönt att inte vara ensam om vegetariskt "julbord". Jag brukar riva äpplen, morötter, rödbetor och ha mycket sallad och grönsaker till potatis.

    Julkort tycker jag ändå är en trevlig tradition men håller helt med om att det ska vara en personlig hälsning och inte bara ett tomt god jul. Skickar också främst till äldre släktingar och gamla vänner som man inte har möjlighet att träffa så ofta längre men ändå sätter stort värde på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En gång i världen försökte jag ordna vegetariska jultraditioner med speciella rätter jag äter på julen, men på senare tid har jag inte brytt mig. Lika bra att köra pizza, alltid retar det någon (konstigt nog).

      Ja, kan man glädja äldre släkt och vänner (antar att ingen under 35 ens fattar konceptet) med julkort är det en bra grej för en billig peng. Jag tänker mest på folks listor över alla de måste skicka till, sådana som skickade förra året som nu måste återgäldas osv. Det blir ett växande problem som aldrig tar slut.

      Radera
  9. Underbart inlägg :)

    Skickar julkort till släktingar och några vänner, tenderar dock att bli mindre för var år, är nere på runt 10st nu. Kalle Anka vid 15.00 sen stängs burken av. Sparsamt med rätter här, bara sånt vi gillar, prinskorv, köttbullar, janssons, bruna bönor, fläsk och julskinka samt vörtbröd. Julklappar till barnen i hyfsat måttlig mängd och något enstaka paket till oss vuxna herr och fru. Liten plastgran, fönsterstjärna och några adventsljusstakar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som ett "Sparocertifierat" firande :-). Bruna bönor på julafton var jag tvungen att googla för att kolla att du inte driver med mig. Men jodå: "Inte alla är vana vid bruna bönor på julbordet, andra ser det som en självklarhet. Särskilt vanligt lär det vara i Västergötland." Man lär sig något nytt varje dag.

      Radera
    2. Gött att man blev certifierad :) Ja bönor är en höjdare, och landskapet stämmer bra.

      Radera
    3. Måste erkänna att jag aldrig riktigt förstått mig på bruna bönor. Inte Västergötland heller sedan jag blev mordhotad i Herrljunga :-).

      Radera
    4. Hehe du får ha en skål med bönor som sideorder till pizzan :) Herrljunga låter som en otrevlig ort!

      Radera
    5. Någon gång ska jag ge bruna bönor en ny chans. Herrljunga däremot... Men känner jag mig själv rätt hade jag nog samlat ihop till det.

      Radera
  10. Omedvetenellermedvetenkonsumtion25 november 2016 kl. 20:03

    Detta påminner mig om reaktionerna jag fick förr när jag sa att jag inte firar jul.
    "Men det är så mysigt med alla ljus och pynt"
    - Ja, jag tänder också mycket ljus under den mörka årstiden, och pyntar gör jag om jag känner för det.
    "Men det är så trevligt att umgås med familjen"
    - Ja, och det gör jag gärna hela året. Men visst blir det ofta lite mer när alla har julledigt.
    "Men det är ju så gott med maten"
    - Eller hur! Jag gillar också mat, men äter hellre en maträtt per dag istället för extra allt under några dagar och sedan samma rester i ett par veckor.
    Ja, sen slutade de oftast argumentera.
    Numera är julen min lugnaste tid på året (tätt följt av påsk och midsommar) och folk låter gärna lite avis på det "vill också, men du vet, familjen..." osv.
    De skulle nog behöva en dos av dina råd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att sluta med julklappar var det bästa vår familj gjort. Enklare att alla köper sitt eget och slipper hetsen.

      Jag tror att många skulle behöva de här råden, men vet de inte det själva egentligen, om de tänker efter? De skulle kunna testa att kolla av om inte alla andra i familjen/släkten/firandet också skulle föredra lite less-is-more-tänk.

      Radera
  11. Föredrar e-julkort skickade från min personliga mail! :-) Billiga och bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. E-julkort vet jag inte vad det är, men det låter ju om möjligt ännu mer opersonligt. Själv ringer jag eller skickar ett mejl, eller också skiter jag i alltihop.

      Radera