måndag 9 januari 2017

Med valuta som hävstång

Det senaste året har valutorna rört sig en del. Den amerikanska dollarn har gått starkt efter Trumps valseger. Det brittiska pundet fick stryk efter Brexit-omröstningen. Och apropå EU säger den franska presidentkandidaten Marine Le Pen att hon vill skrota euron. I nuläget känns inte Le Pens kandidatur så het, men mycket kan hända på tre månader. Oavsett vilket verkar allt färre europeer vara förtjusta i euron, och om inte ens de som använder den vill ha den, vad gör det för dess köpkraft i framtiden?

Med låga räntor, några darriga banksystem och val i några inflytelserika länder kanske kraftiga valutarörelser blir det nya spelet. För att valutahandel ska löna sig måste man nog ha en ganska stor plånbok alternativt ta sjukt stora risker. Däremot kanske det är idé att titta på vilka företag, branscher och regioner som skulle dra nytta av eller förlora på en viss rörelse.


Vi kan ta pundet som exempel. Om man, som jag, tror att pundet så småningom kommer att gå stärkt ur turbulensen, borde man då ge sig in på Londonbörsen? Avgifterna är rätt svulstiga, kanske bättre då att köpa svenska aktier med brittisk exponering. Kökstillverkaren Nobia har en stor del av sin försäljning i Storbritannien, med drygt 200 butiker. Kopparbergs säljer sin cider på den brittiska marknaden. Clas Ohlson gör sina inköp i US- och Hongkong-dollar, men säljer en del i brittiska pund.

Vill man göra det lätt för sig borde man kunna utgå ifrån de bolag vars aktier föll mest vid den brittiska omröstningen i somras. Men det viktiga är fortfarande att man tror på investeringsobjektet. Jag ser valutaspekulationen mer som en slags hävstång, som kan påverka positivt på marginalen. Om de norska skidåkarna har kanonskidor en dag tack vare att vallateamet har lyckats extra bra blir de farliga. Om Etiopiens vallateam har en bra dag kommer deras åkare ändå sist (såvida inte snön smälter, för då vinner de i alla fall).


Men när det gäller att spekulera i valutarörelser känner jag mig lite som en etiopisk skidåkare med bakhala skidor, en bruten stav och trasiga bindningar. Är det någon som har en bra strategi? Är den även begriplig är det en bonus.

31 kommentarer:

  1. Jag vet att många tänker på valutan och det verkar avgöra till stor del hur de investerar. Jag har själv vacklat lite när dollarn stått så högt, Men! Jag investerar i bolagen och inte valutan, då blir det lite lättare att tänka. JNJ, 3M, walmart och liknande företag är "svåra" (omöjliga) att hitta i Sverige så då gör det valet lite lättare. Självklart kan valutan spela mot investeringen framöver men troligtvis jämnar det ut sig i längden då amerikanska investeringar du gjort för nåt år sen är rejält på pluss tack vare valutan.

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, under förutsättning att alla innehav är decennielånga ska det nog jämna ut sig. Jag tänker mer för aktier man tycker är lite underprisade att de kanske går att få ur ännu mer det närmaste halvåret-året tack vare valutan.

      Radera
  2. Minskar risken genom att inte ha för mycket i samma utländska valuta. Det kan ju också vara en risk att ha svensk valuta, om du behöver ha pengarna för att köpa i annan valuta, t.ex. bostadsköp i utlandet, semester, affärer i utlandet etc.

    Själv har jag varit intresserad av Bitcoin, men aldrig gjort slag i saken. Öppnade några konton, men inte investerat. Coinsen blir mer värda ju längre tiden går (är teorin, och har stämt hitintills), eftersom färre coins hackas fram enligt ett visst schema. Därför minskar ökningstakten och kursen stiger.

    Hade jag en mer riskvillig aptit hade jag nog köp en del Bitcoins. Utmärkt för den som vill pensionsspara till sina barn! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, spridning i portföljen även på detta område är nog klokt.

      Tveklöst hade Bitcoin lönat sig, men jag tycker att det känns osäkert. Plus att det känns som en lekstuga för knarkande Flashbackanvändare, men det får jag väl äta upp :-).

      Radera
    2. Ja, du får nog äta upp det där med "lekstuga för knarkande Flashbackanvändare". Drogat ned sig hade folk gjort med eller utan Bitcoin.

      Radera
    3. De har de, men håll med om att det finns en viss sanning i att andelen är högre i "Bitcoin-sekten".

      Radera
    4. Jag är kluven. Dels har Bitcoin en fantastik utgångspunkt att bryta ned statens maktmonopol, dels kan virtuell valuta göra en icke spårbar vid transaktioner, t.ex. köpa droger över nätet och för drogförsäljare att ta betalt i Bitcoin och senare växla till USD, SEK, YEN osv.

      Men har egentligen svårt att se att det ska vara alltför svårt att få tag på droger med eller utan Bitcoin (virtuell valuta). Du kan t.ex. växla från SEK till USD på forex, lägga dem i en påse, skicka till USA, få hem ett paket med amfetamin, metadon eller ecstasy. Du kan väl också betala över bankkonto till någon som har lagt upp ett på någon okänd bank och byter frekvent, och därmed undkommer att bli upptäckt.

      Man behöver arbeta på att ha regelverk och stoppa knarkförsäljningen och inte förbjuda virtuell valuta. Knarkförsäljning sker faktiskt väldigt ofta i SEK, USD, YEN etc., men de valutorna har staten inte förbjudit. Är det för att det är staten som främst tjänar på att ha egen valuta? Eller är det riksgälden som äger valutan, fan vet jag!

      Radera
    5. Jag menar inte att Bitcoin bör förbjudas. Bara att jag inte gillar (vad jag upplever som en stor del av) sällskapet man får genom att kliva in i valutan.

      Vill man handla mer eller mindre anonymt finns förutom Bitcoin och kontantmetoden också internetplånböcker som Neteller, Moneybookers, Paypal osv. Det finns alltid sätt, på gott och ont.

      Radera
    6. Snart ska man väl inte få åka bil heller för att så många blir nedbrända. Kanske inte äga sitt hus, eftersom så många har inbrott? Inte gå i skola, då skolväsendet är så dåligt att du lär dig mer framför Big Brother.

      Frågorna hopar sig.

      Radera
    7. "Bara att jag inte gillar (vad jag upplever som en stor del av) sällskapet man får genom att kliva in i valutan."

      Du behöver ju inte sitta på fikakvällar med "Bitcoinssällskapet i Stockholm". Du har möjlighet att enbart köpa valuta, vänta några månader och se om den går upp, växla över den till SEK, USD, YEN eller kanske RUB. ;)

      Radera
    8. Visst, men som jag också skrev ser jag valutan som osäker. Mer som en lottsedel, för att spetsa till det.

      Radera
    9. Ganska bra lott, om man vill tjäna sig en hacka över tid. Är du insatt i idén att valutan ökar i värde när färre "coins" hackas fram över tid? Jag valde faktiskt en mobil med NFC! :)

      Jag har ännu inte förstått skälet till att det inte går att betala med mobiler i affärer. Är det något slags uppror från handlarna, att vi ska minsann handla med kort?



      Radera
    10. Det har det definitivt varit, men det enda som går att tjäna pengar på är ju framtiden.

      Ja, jag har fattat principen med valutan, men bara det allra mest grundläggande.

      Radera
  3. Du har ett antal block. Vi säger att det finns 1 000 sådana block att tillgå. För varje år (eller en viss tid, typ 1 år) minskas dessa block med, säg, 10 %. År ett har du 1 000 block, år två 900 block. År tre 720 block. År fem 504 block. År fem 302,3 block. De gör detta tills det är noll antal block kvar, eller ett litet antal.

    Dessa block gräver datorer fram genom att "hacka fram dem". Det finns stora datahallar som hackar fram dem, i Sverige och utlandet. Du kan själv hacka dem hemma, men det drar så mycket ström att elpriset är viktigt att ta i beräkning.

    Ju längre tid som går, desto mer ska valutan öka i värde. Jag anser att det kan finnas skäl till att investera en slant. Virtuell valuta kommer finnas i framtiden, och alla måste investera i framtiden och inte dåtiden. Annars kan vi alla köpa Ericsson och tro att deras mobil GH 688 blir en storsäljare som konkurrerar ut Iphone 7 och Samsung S7 Edge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett block är värt en viss summa dollar. Det är en ansenlig summa dollar ett block är värt, och man behöver inte få ett block i taget (men kanske man får). Vet inte exakt antal block, 1 000 block var en siffra. Men idén är att efter ett visst antal år, tror det är typ 10-20 år, ska blocken vara helt slut att gräva fram och ett visst antal block finns att tillgå. Valutan kommer efter det inte att utökas, som t.ex. Riksbanken gör när den köper upp 50 miljarder i obligationer under ett år.

      Fram till att blocken hackats fram, är teorin att valutan ska öka i värde eftersom det blir svårare att hacka fram blocken, och valutan expanderar långsammare i mängd.

      Radera
  4. Att blockkedjetekniken är här för att stanna är jag övertygad om. Troligen även Bitcoin, men där är inte den långsiktiga succén lika given.

    SvaraRadera
  5. Jag tror Bitcoin kommer ha en position som Windows, Apple eller IBM i framtiden. Det kommer finnas ett antal virtuella valutor, liksom det finns valutorna SEK, USD, EUR, NOK, CHF, YEN, RUB etc. Fler kommer börja handla med dem, och förmodligen kommer bankerna att låna ut i Bitcoin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller också blir Bitcoin valutornas Betamax, som glöms bort medan valutornas VHS blir hur stort som helst.

      Radera
    2. Den risken är liten de kommande tre åren. Längre än så är svårt att sia om.

      Radera
  6. Apropå norska skidåkare så sjönk NOK idag igen. I ett kort perspektiv (jämfört med oljekrisens djupaste dalar) är NOK inte jättebillig men i ett femtonårigt perspektiv har NOK tenderat pendla mellan att vara 10-20 procent dyrare jämfört med SEK. Rimligen bör den som köper idag ha en långsiktig valutauppsida på 5-10 procent (åtminstone intill dess att oljan sinar...).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Är det nu man ska köpa DnB?

      Ja, den dag oljan sinar är det nog många valutor som går bananas.

      Radera
  7. Minns att jag deltog i någon trading-robot en gång som handlade med valutor. Det var långt före denna tid. Var inte särskilt nöjd kan jag säga.

    Nu ringer det många som frågar ifall jag är sugen på att börja handla med valutor (oftast från Storbritannien). Tycker mig inte se valutahandel som en investering utan snarare en spekulation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det sånt det varnas för hela tiden? Jag har slutat svara sådana nummer. Ett tag tyckte jag att det var kul att be dem dra åt helvete, men det blev enformigt i längden.

      Klart att det är spekulation, om man inte tror på mycket långsiktiga rörelser. Korta derivat i sånt jag inte begriper är inget för mig heller. Jag ser det som sagt mer som en parameter att ha i huvudet när man väljer köp- och säljvärda värdepapper.

      Radera
  8. Det brukar fungera rätt bra att handla efter räntornas relativa utveckling. Är det risk-on klimat, så är ju så kallade carry trades effektiva, även om det emellanåt kan överraska med explosiva motgångar :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu blev det många märkliga fackuttryck för en valutanovis som mig. Du menar att det går att tjäna pengar på att handla direkt med valutor?

      Radera
  9. Absolut. Och du kan ju, om inte annat, göra det direkt via svenska nätmäklare om du ser till att öppna kostnadsfria valutakonton i de valutor du vill och sedan gör manuella växlingar (absolut inte automatiska rip off växlingar!).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men om det ska löna sig måste det röra sig ordentligt, såvida man inte ska skicka in en förmögenhet (och det känns i modigaste laget).

      Radera
  10. Nja, valutamarknaden kan trenda fint. Och dessutom är det ett relativspel (till skillnad från aktier), vilket är det fina.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde väl snarare vara av ondo? Den genomsnittliga aktien går långsiktigt upp runt 8 procent om året, lite beroende på hur man räknar. Den genomsnittliga valutan går +/-0.

      Radera
  11. Nej, nej. Du måste beakta risken versus avkastning, samt möjlig hävstång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och där är min kunskapsnivå tillbaka på noll igen :-). Tror jag håller mig till aktier och fonder.

      Radera