söndag 22 januari 2017

Tolka framtiden? Jag förstår inte ens samtiden!

Börshandel handlar ju mycket om att gissa framtiden. Aktiekursen är en uppskattning av hur bolaget förväntas klara de nästkommande åren. Givetvis utifrån hur de gått tidigare, men inte bara. Mitt problem är att jag inte förstår vitsen med sånt som anses snudd på livsnödvändigt. Ens idag, hur ska jag då förstå vad som är nödvändigt i framtiden?


Häromdagen var jag hemma hos vänner när det började pratas om internethastighet, t ex huruvida nästa generations mobila bredband kommer överträffa fiber. Jag konstaterade att jag haft 10 Mbit/s i minst femton år och att jag trots att jag jobbar vid datorn hela dagarna aldrig haft behov av högre tempo. Jag fick då frågan vad jag har för tv. ”Jag har ingen tv.” Den sucken...

Fast mitt instick hade det goda med sig att samtalet gick vidare till tv. Trodde jag. Det visade sig att värden just skaffat en ny tv med en upplösning på 4k. Jag fattar givetvis inte ett skit av det heller, men googlar nu fram att det är ”framtidens upplösning”. Så där stod vi uppradade framför ”framtiden” på kanske 60 tum. Det var tydligen fantastiskt. Själv tyckte jag att det var en tv, varken mer eller mindre.


Det här är ingen ny situation för mig. Istället för tv lyssnar jag på poddar via en mp3-spelare (minns ni sådana?). Jag har nämligen en skitgammal telefon som inte duger till sånt. En annan teknikpryl jag stretade på med när alla andra gett upp var palm pilot. Så här är det hela tiden. Teknik som slår, som blir var mans egendom, fattar jag som tidigast när den är på väg ut. Vidare var jag sist in på MySpace, Facebook och Twitter. Instagram... ansluter jag mig väl till 2020, strax innan det försvinner.

Så hur tusan ska jag kunna sia om vilka företag som ligger i framkant i morgon? Jag som inte vet skillnaden på fram och bak när det kommer till utveckling. Alla kan inte fatta allt, men det enda jag vet om morgondagen är att jag kommer vara en teknisk idiot även då, med helt andra behov än den så kallade marknaden.

22 kommentarer:

  1. Ja det där med bredbandshastighet tänkte jag själv till om härom veckan, Hade 2Mbit/s när jag skaffade internet i min första lägenhet för drygt 10 år sen, 8Mbit var det mesta som gick att få på den tiden, hade aldrig minsta problem med att det kändes långsamt på något vis. Nu har jag comhem och där är minsta hastighet 50Mbit/s nu hade de uppgraderat mitt "kostnadsfritt" till 100Mbit/s istället, hursomhelst är det kul när man går in på deras hemsida och läser att 50Mbit/s är det man ska välja om man bara använder det till lite mailande och surfande (har man högre behov än det bör man alltså välja 100 eller kanske 250) förstår ju grejen att de inte gärna kan skriva att 50Mbit kommer räcka fint för säkert 98% av alla kunder :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, om man inte streamar tv har jag svårt att se hastighetsproblemen. Jag laddar ner ljudfiler, kollar Youtube, spelar nätpoker och surfar i flera fönster samtidigt utan att ha minsta bekymmer med 10 Mbit/s. Så länge kabeln är stabil och verkligen levererar 10 alltså.

      Radera
  2. Jag tror du svarar på frågan du ställer genom dina slutsatser. Konsumenter kommer i framtiden att köpa och konsumera sådant de behöver eller ger dem lite extra i tillvaron.

    Konsumenter behöver knappast en garderob med 20 skjortor och 25 par jeans, men de behöver omväxling för att muntra upp dem osv.

    Konsumenter behöver inte 10 Mb/s, men de har det för att det kan vara nödvändigt om man ibland måste streama film eller se på högupplösta videor på Youtube.

    Konsumenter kan behöva 100 Mb/s eller 1000 Mb/s om de är fyra personer i hushållet och fyra laddar ned samtidigt, streamar videor. Det är då nödvändigt att ha 100 Mb/s eller mer. Konsumenten köper tjänsten för att behov finns, inte enbart för att det kan emellanåt finnas anledning att använda full bredbandshastighet. (Alla använder naturligtvis inte 100 Mb/s eller 1000 Mb/s dygnet runt, det varierar självklart. Men är ändå mycket nödvändigt för ett flerfamiljshushåll som laddar ned / streamar mycket data.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Konsumenten köper tjänsten för att behov finns".

      Jag skulle vilja påstå att väldigt mycket konsumtion sker för att möjligheten finns. Därefter skapas behovet. Vore konsumtionen behovsstyrd hade den varit enklare att räkna på.

      Radera
    2. Jag tror du måste läsa hela inlägget i stället för att citera en ofullständig mening. :)

      Radera
    3. Jag gjorde både och, men det var bara det där jag hade invändningar mot.

      Och sista stycket, familjers bredbandsbehov, går långt över huvudet på mig (som nog framgår av mitt inlägg), så där har jag inga åsikter av den anledningen.

      Radera
    4. Om vi enbart ska ta våra basala behov är det ju värme, skydd, föda; allt annat är skapade behov.

      Vi måste ju då utgå från att vissa behov, t.ex. bil (t.ex. att folk vill köra BMW med lyxiga säten o lösningar), bredband (med god hastighet) osv. är skapade behov, men som ger mervärde genom att underlätta och ge en behagligare vardag eller fest.

      Radera
    5. Ja, men så hårdragen syn ser jag ingen poäng med. Klart att allt som inte handlar om att överleva i någon mån är skapade behov. Det jag menade var att om man som jag aldrig slår i taket med 10 Mbit/s är det svårt att föreställa sig nyttan med behovet/önskemålet 100 Mbit/s. Jag tänker mig att det är lättare att förstå den inställningen om man själv är mer konsumtionsdriven.

      Radera
    6. Ser du på videor i 720p på Youtube, kan de faktiskt ofta vara på några Mb/s, typ 2-5 Mb/s. Ser du på 1080p på Youtube, ligger de oftast lite högre än 720p.

      Exempel på Youtube:

      2160p video : 20000 kbps
      1440p video : 8913 kbps
      1080p video : 3774 kbps
      720p video : 3000 kbps
      480p video : 1000 kbps
      360p video : 721 kbps
      240p video : 377 kbps
      144p video : 80 kbps

      1000 Mb/s = 1 Mb/s. Ser du videor på 720p och uppåt är du i behov av 10 Mb/s, om du ska surfa på andra sidor samtidigt eller att det ska flyta smidigt.

      Radera
    7. Jag anser också att du bör behålla 10 Mb/s om du inte har behov av mer. Men många hushåll med två till fyra personer har ju faktiskt lika mycket behov av 100 Mb/s som du har för 10 Mb/s. Så visst är det inte irrationellt för många att uppgradera från 10 Mb/s till 100 Mb/s eller 1000 Mb/s (om det finns tillgängligt).

      Radera
    8. Ja, men 10 Mbit/s har jag och jag har ingen tanke på att gå ner. Däremot är mitt behov av uppgradering precis noll eftersom jag aldrig känt att jag behövt mer.

      Radera
    9. Det är sant. Men ska man se hastighetslösningarna i ett bredare perspektiv kommer 100 Mb/s och 1000 Mb/s, och mer, i framtiden locka konsumenter, och bolag som erbjuder sådana lösningar är investeringsobjekt att ta i beakning.

      Standarden som många streamar i kommer nog bli 2160p om några år och därefter 3D, så mer data måste strömmas. Tänk dig filer som strömmar på 100 Mb/s, då behöver du kraft. Blu-ray strömmar nu på 56 Mb/s.

      Visst kommer vi alla behöva mer data, om du inte nöjer dig med 720p eller 1080p videor. Jag behöver uppriktigt sagt inte mer än 720p, men 1080 är helschysst och jag strömmar det oftast. Har dock en HTPC till TV:en med 720p, funkar finfint.

      Radera
    10. Jag försöker varken dra utvecklingen tillbaka eller idiotförklara omgivningen, men för mig är det viktigare vad som händer på skärmen än om jag skulle uppfatta varenda detalj på tusen meters håll. Du har säkert rätt i att fler kommer streama med högre upplösning och därmed känna behov av snabbare bredband. Jag förstår det bara inte.

      Radera
    11. rent praktiskt går gränsen för mig vid 720p, under det märks. Testa att se samma video på Youtube på 720p respektive 360p. Testa 1080p och kanske t.o.m. 240p. Se vilken videoupplösning du kan tänka dig, att du inte behöver högre upplösning.

      Radera
    12. Testade en video nu, från 1080 ner till 240. På den lägsta nivån syns skillnad, men 480 och 1080 upplevde jag som likvärdiga. Och hade min standardinställning varit 240 hade jag nog inte reflekterat över dålig bildkvalitet där heller.

      Jag är för övrigt lika okänslig för ljud. Så länge jag kan dra på tillräckligt högt för att höra märker jag ingen skillnad på högtalare.

      Radera
    13. Ja, 480p duger. Beror också på Mb/s som videon innehåller. Finns därmed olika upplösning på 480p. Men generellt är 480p acceptabelt, ungefär som DVD.

      Radera
  3. Mycket bra Sparo :)
    Har heller "inte haft någon TV" då jag inte tycker om Rånartjänst i Kiruna :S

    Har du någon gång betalat pengar till Radiotjänst?

    Sambon ser inte heller på TV, utan mest på Netflix.

    Ha en fantastisk start på nästa vecka från KTM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har verkligen ingen tv, det är alltså inte en licensfråga. Det handlar mer om att jag vill behålla min mentala hälsa :-).

      Tack detsamma!

      Radera
  4. Du verkar klara dig fint.. trots allt! 😉

    /Aktieflickvännen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har åtminstone sjukdomsinsikt. Jag fattar att jag inget fattar.

      Radera
  5. Ska du ge dig på att förstå någon teknikalitet så föreslår jag i ditt läge att ge dig på BitCoin/Blockchain. Där har vi teknik som "riskerar" att vända upp och ned på hur vi ser på dagens banker/pengar överlag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har förmodligen rätt, även om det nog tar ganska många år. Har försökt.

      Radera