fredag 27 januari 2017

Tomma lador skramlar mest

Under de borgerliga åren...” Så inleddes många socialdemokratiska tal på 80-talet, som sedan fortsatte med att skylla alla världens problem på högerns politik 1976-1982.


2006 la istället högerregeringen stor kraft på att förklara hur mycket som redan var förstört och hur lite de kunde göra åt det. Jan Björklund var mästare på detta. ”Den socialdemokratiska flumskolan” var tydligen så djupt rotad att han inte kunde göra något åt den under åtta år annat än att konstatera faktum, igen och igen. Men Borg och Reinfeldt var inte långt efter. Inte kunde de förväntas vända svensk ekonomi på åtta år, särskilt som det var lågkonjunktur nästan hela tiden. Och dåligt väder.

2014 lämnade de (enligt egen utsago) ändå över otroligt välordnade finanser till Löfven och Andersson. Fast så tycke ju inte de. Det blev ett evigt tjafs om tomma respektive fulla lador som väl inte har tystnat än.


Tyvärr är detta inget svenskt fenomen. Barack Obama gick väl 2008 mer till val med ett löfte om ”change” än att berätta vari denna förändring skulle bestå. 2016 kandiderade märkligt nog såväl Trump som Clinton med ungefär samma argument. Att Trump vann berodde nog till en del på att ingen på allvar trodde att Hillary Clinton egentligen ville ha en ny politik än den hon själv drev som utrikesminister. Inte blev det mindre stolligt när Clinton inte orkade kampanja särskilt mycket utan fick hjälp av president Obama. ”Rösta på min kompis Hillary om du vill ha en annan politik.” Eeh, annan än din? Så varför ska vi lyssna på dig? Särskilt som han hade sagt något helt annat några år tidigare.


Min förhoppning, både i Sverige och i resten av världen, är att nya ledare (helst fr o m Trump) ska sluta att prata ner sitt utgångsläge och istället kavla upp ärmarna och ta tag i jobbet. Jag tänker så här: Om du inför valet har sagt att en röst på mig är en röst på handlingskraftig politik kan du inte med någon slags trovärdighet så fort valet är vunnet säga att från det här taskiga läget kan jag inte göra någonting. Ladan är tom, björnen är skjuten, skinnet är sålt, pengarna är borta och ni har just gett makten till en slöhög som säger sig vara både bakbunden och handfallen. Grattis!

16 kommentarer:

  1. Det är väl så mycket enklare att peka på problem än att faktiskt lösa dem, vilket fördummar hela den politiska debatten och gör att alla politiker har en retorik som egentligen endast passar som opposition, vilket blir lite konstigt så fort man förväntas regera och ta ansvar för alla dessa problem man har pekat på.

    Det är ju inte så kul som väljare när kontentan är att alla regeringsalternativ nyligen har haft makten och egentligen misslyckats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allra märkligast blir det när man som MP kritiserar och tar avstånd ifrån den regeringspolitik man själva driver.

      Radera
  2. Det värsta är väl när de står och torgför en politik i en lång valrörelse. För att därefter lägga sig platt, och ge bort makten till en minoritet. Bara för att Centern och KD vill ta barnledigt, samtidigt som Reinfeldt ville inkassera bonusar och skattebidrag som avgången. Vad ska Alliansen säga 2018? Kom och rösta på oss för en borgerlig politik, men det kan även hända att vi ger makten till vpk. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, borta är tiden då man "visste" att en röst på M inte kommer bli en röst som förordar Löfven som statsminister och ministerposter till miljöpartister. Nu känns det som att alltihop är en jävla tombola. Rösta på valfritt parti vart fjärde år och se vad som händer. Det enda man vet säkert är att politikerna kommer slå sig för bröstet för den fina demokratin där folket bestämmer vem som styr.

      Radera
  3. 'Slöhög' ;). Rolikt att läsa hur Obama ändrat åsikt om Clinton.

    Ha en go kväll Sparo!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han är inte den enda politiker som gjort en 180-gradare. Ena dagen äter de hellre upp skor än att rösta si eller så. Sedan blåser vinden åt ett håll och kappan åt samma. Fast jag har en känsla av att uttalandet om skodieten glöms bort hur ofta de än blir påminda.

      Tack detsamma! Själv sitter jag och firar att febern är på väg ner och att jag bara behöver snyta mig en gång varannan minut. Rock'n'roll!

      Radera
  4. Våran stadsminister, lite kul...och lite annat :)

    https://m.youtube.com/watch?v=x-U9q293oHs
    https://m.youtube.com/watch?v=lNJYnKRxl4w
    https://m.youtube.com/watch?v=KPWozkkI8Zk

    Mvh
    /GL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nordiska Rådet var verkligen plågsamt. Svenskar som skrattar lite generat och övriga som skruvar på sig och undrar "Vad är det för pajas?!".

      Spanjoren blir man glad av oavsett vad de hänger på honom för textremsor. Fantastiskt skratt!

      Radera
    2. Instämmer i Nordiska Rådet, men spanjoren...jag gråter floder, för min del så är det galet roligt! Trevlig helg.

      Radera
    3. Ja, jag säger ju det, han är hysteriskt kul! Trevlig helg själv!

      Radera
    4. Jag skall inte gå in för mycket på politik, men Löfven, jösses...Emellanåt undrar jag världen tycker om oss svenskar.

      Radera
    5. Ja, jag vet inte om han är den farligaste politiker vi haft, men en av de mest malplacerade. När han står och stånkar fram lösryckta bisatser helt utan logiskt sammanhang är det så att man undrar om han i själva verket är en konstinstallation.

      Radera
    6. Kunde inte sagt det bättre själv!

      Radera
    7. Jag tänker mig att det finns ett stort gäng inbitna socialdemokrater som tänker likadant, samt "Vad i helvete har vi gjort?!".

      Radera
  5. Jag ska ta över ett större projekt på jobbet inom kort. Det verkar vara lite blandade framgångar hittills, men när man tar över är det bara att "gilla läget" och kämpa på. Min ganska så starka misstanke är att om jag skulle börja beklaga mig alltför mycket så byts jag ut relativt snabbt. (Lite annorlunda än i det politiska livet på många sätt. Även om jag får positionen pga visst förtroende pga mina blygsamma kvaliteter, så är det ju inte ett egentligt förtroendeuppdrag som sådant.)

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag skulle ha full förståelse om en politiker sa att Sverige (eller USA, Tjeckien eller Långbortistan), det är ett alldeles för stort projekt för mig. Men tar man på sig ett jobb och säger sig kunna klara av det borde man inte direkt kunna gömma sig bakom att det är för svårt.

      Radera