fredag 3 mars 2017

Centralbank uppmanar till guldköp

Kirgizistan låter som ett påhittat land från Tintin-böckerna, men det finns på riktigt. Självständigt sedan 1991 då man bröt sig loss från Sovjetunionen. Man lever på jordbruk och naturtillgångar som kol och uran.


Och guld, och det är dit jag vill komma. Det här är ett rätt stökigt land med fler statskupper än val. Det gör att valutan, kirgizisk som (ja, den heter så), studsar upp och ner. Mest ner. Den vanligaste sparformen i landet är ändå inte pengar, utan boskap. Men kor och oxar är inte heller en särskilt stabil ”valuta” eftersom de tenderar att dö.

Därför uppmanar centralbankschefen Tolkunbek Abdygulov människor att spara i guld, helst 100 gram per person. Detta eftersom guld är ganska värdebeständigt (jag som själv investerat en del i guld hoppas att det till och med ska gå upp i värde).


Och Abdygulov är inte en svensk statstjänsteman som lägger pannan i djupa veck och väntar på att saker ska hända, han agerar. Sedan maj 2015 erbjuder den kirgiziska staten tackor från 1 till 100 gram till köpsugna kirgizer. Hittills har man sålt 140 kilo och även om det är en bit kvar till målet (sex miljoner kirgizer x 100 gram guld = 600 ton) håller man fast vid målet. Även Indien och Turkiet har uppmanat sina befolkningar att spara i guld.

Jag gillar tanken på centralbankschefer som är måna om sin befolknings privatekonomi. Det har vi ju inte i västvärlden, men jag kommer i alla fall att hålla kvar vid mitt guld.

18 kommentarer:

  1. "Jag gillar tanken på centralbankschefer som är måna om sin befolknings privatekonomi. Det har vi ju inte i västvärlden, men jag kommer i alla fall att hålla kvar vid mitt guld."

    Du tänker enbart på ekonomiska frågor? Västvärlden är ju ganska omfattande, där ingår bl.a. Australien, Japan (åtminstone en stark koppling till västvärlden), Sverige, Norge, Schweiz, Storbritannien, Frankrike, Holland och Tyskland.

    Kanske du kan förklara lite mer? för det var intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får erkänna att jag inte gått igenom vartenda västlands centralbank i huvudet, och att det skiljer från land till land vad som styrs av regering, president, folkförsamling och centralbank. Men jag brukar lyssna på de officiella uttalanden som görs från FED, ECB, vår egen Ingves osv, och kan inte påminna mig om att jag hört dem förklara några av sina handlingar med att de har vår privatekonomi i fokus. Hade de haft det skulle de väl jobba för att premiera sparande, men t ex i Sverige premieras istället lånandet.

      Radera
    2. Sveriges riksbank med Ingves i spetsen påtalar trots allt riskerna med högt låntagande. Men sen har inte folk i gemen en inkomst som Ingves på 226 500 kronor i månaden, vilket är en årsinkomst innan skatt om 2 718 000 kronor. Såklart att han inte behöver låna till låg ränta -- och kan meddela övriga befolkningen att nu sänker jag räntan, men låna inte mer pengar nu gott folk!

      Främst menar regering och olika finansinstitut att vi ska konsumera mer, för att hålla uppe BNP-ökningen. Sällan jag hör att vi ska spara mer från regering eller finansinstitut.

      Radera
    3. Ja, i Sverige är det ju subventionerat att låna, medan sparande beskattas.

      Radera
  2. Men beskattningen på kapital har ju ändå sjunkit rätt kraftigt de sista 20 åren. Slopad arvsskatt, lägre fastighetsskatt, schablon beskattning i isk istället för 30% vinstskatt vid aktie försäljning mm. Skatten på arbete har knappt sänkts alls, snarare har kommunalskatten gått upp så jobbskatteavdraget bara kompenserar tidigare höjningar. Tror vi måste beskatta kapitalet mer framöver för att gynna dem som vill arbeta upp sig i samhället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även om jag tror att det bara är en tidsfråga innan arvsskatten är tillbaka har du rätt i sak, fast ska man se det som skatt på sparande? Hur som helst handlar väl en del av utvecklingen om globalisering. Att flytta sitt arbete utomlands är knepigt medan kapitalet går att flytta ut i morgon, så om politikerna inte hade gjort något skulle till slut varenda mångmiljonär sluta att skatta sitt kapital i Sverige.

      Att beskatta kapitalet för att gynna arbete tror jag är en farlig taktik. Utan investeringar finns snart inga arbetstillfällen.

      Radera
    2. Flytta kapitalet utomlands är förstås inga problem men skatteplikten i Sverige upphör inte för det. Gömma pengarna i skatteparadis är väl inte så enkelt längre, finns det banksekretess på riktigt nånstans fortfarande?

      Radera
    3. Jag har för lite pengar för att behöva fundera över skatteparadis, men skatteplikten slutar i samma stund som man skriver sig utomlands, och ju större skillnaden är mellan Sverige och alternativen, desto fler kommer att göra det.

      Radera
    4. Absolut flyttar du tillsammans med kapitalet så går ju skatteplikten över till nya landet, självklart. Men det är nog ganska få som är så lättrörliga. De flesta sitter nog fast i behovet att arbete, eller respektives arbete. Eller ungar som går i skolan. Eller huset som behöver säljas. Och farmors vikande hälsa... osv.

      Radera
    5. Trots att jag inte direkt hänger med rikingar känner jag faktiskt ett par stycken som gjort den resan, så helt ovanligt kan det inte vara. Ungar i skolan är absolut ett problem för rörligheten, men farmor med vikande hälsa kan man nog klara. Även om det finns regler för hur mycket man får uppehålla sig i Sverige utan att skatta här är bevisningen för myndigheterna inte helt lätt.

      Radera
  3. Jag har funderat länge på att använda en del av utdelningarna och köpa 100 gr varje år. Inte blivit av och hade nog då haft närmare 1 kg. Dumt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lätt att vara efterklok. Med facit i hand borde du ha köpt bitcoin istället.

      Radera
  4. Man kanske skulle skaffa lite guldtackor och lägga under huvudkudden ändå :) Vore som en skön känsla. Lite som att somna som Prins John

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så fort jag hör metaforer kring sängkläder tänker jag på klassikern: "En jämn avföring är den bästa huvudkudden."

      Men ja, samtidigt som jag tror att guld kommer att gå upp på lång sikt är det en hedge mot börsen om den faller.

      Radera
  5. Skulle gärna köpa lite fysiskt guld till marknadspris. Har letat men inte hittat något uppenbart sätt att göra detta, så - hur gör man?!
    Har några av den digitala guldformen (BitCoin) och den har ju i alla fall gått bra den senaste tiden :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Stockholm finns ett par firmor som säljer fysiskt guld, men själv köper jag en ETF (https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/34427/spdr-gold-shares-etf). En del föredrar den fysiska varan, men jag har lika lite behov av att titta på klimpen som jag har av att titta på aktiebrev.

      Radera
    2. Vad ska du göra med dina ETFer om apokalypsen kommer då? :)

      Radera
    3. Samma som alla andra - dö :-). Men allvarligt, det är ju det argumentet som förs fram mot icke-fysiskt guld, att det egentligen inte finns, så blir det en total härdsmälta blir jag blåst. Och visst är det så, men jag tänker mig nog att jag hinner sälja innan dess.

      Radera