söndag 26 november 2017

Pengar som måttstock

Pengar är inte bara en handelsvara. Pengar är också ett mått på framgång och sätter ett värde på varor och tjänster. Blir du erbjuden tusen kronor för att jobba en halvtimme kommer det ta emot att därefter jobba två timmar för en tusenlapp trots att det fortfarande (lite beroende på vad du ska göra såklart) är en bra ersättning.


Få du dessutom höra att en konkurrent eller kollega får dubbelt så mycket tar det emot ännu mer. Förr i världen kunde man locka folk med en flashig titel. Titlar har det gått inflation i, men pengar funkar alltid. Får jag mer betalt än andra är det ett tecken på att mitt arbete värderas högre, och vice versa.

Micael Dahlén, ekonomiprofessorn som ser ut som en cocker spaniel i nyllet, berättade om ett experiment där man först bad människor hjälpa till att bära en soffa. Inga problem, de flesta hjälpte en medmänniska utan att be om ersättning. Sedan erbjöd man tio kronor till den som gjorde det, och genast minskade hjälpsamheten. Att hjälpa en främling för sakens skull var inga problem, men att sälja sin arbetstid för en tia var inte lika kul.


Jag jobbar, och har jobbat, i branscher där man förväntas göra ”spekjobb” utan att få betalt, i förhoppningen att tjäna pengar på sikt. Jag har t ex provskrivit för tv-program och sedan ratats när redaktionen satts ihop. Svårt att helt komma ifrån när det gäller manusjobb, men när jag hör att folk tvingas ”provjobba” gratis flera dagar i restaurangbranschen undrar jag lite vart världen är på väg, för jag var bergis på att slaveriet var avskaffat.

Jag gillar idén med provanställningslön så att man har chansen att förhandla när man visat framfötterna, men när det gäller ren välgörenhet vill jag välja mottagare själv. Kanske har jag gått miste om chanser genom att ställa krav (som att kräva pengar för att jobba), men i det långa loppet tror jag på att hålla uppe värdet på sin integritet. Jag kan hjälpa till att bära en soffa, men jag skriver inte en krönika utan arvode för att hjälpa någon annan att sälja sin tidning.

27 kommentarer:

  1. Det som är lite intressant med pengar är att många räds att tala om för andra hur mycket man egentligen har. Jag skulle exempelvis tycka att det tog emot väldigt att exponera min portfölj som jag gör idag om jag inte vore anonym. Samtidigt är det en enormt kvitto på ens framgångsfaktor som du säger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lite integritetskränkande skulle det allt vara om någon kunde offentliggöra ens bankkonton.

      Radera
  2. Vanligt i kulturbranschen, tyvärr. Har tappat räkningen på alla som sagt sig inte kunna betala gage "men det är ju bra för dig att synas och ett tillfälle för dig att marknadsföra dig". Tackar konsekvent nej till sånt. Vilket inte utesluter att jag kan bidra med mitt kunnande i välgörenhetssammanhang om jag finner det behjärtansvärtt. Precis som du så vill jag välja vem jag ska hjälpa./Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, när privata vinstdrivande företag vill ha gratis arbetskraft brukar jag påpeka att när det kommer till välgörenhet vill jag själv välja vilka organisationer jag ska hjälpa, och "AB Vinstmaskinen" står inte högst på den listan.

      Exempelvis gör jag det konsekvent när företag ringer för att göra marknadsundersökningar. "Det tar två minuter." För det första betyder två minuter egentligen fem, men varför ska jag lägga ens tio sekunder på att jobba gratis?! För i det fallet finns det ju garanterat ingen uppsida för mig.

      Radera
  3. Låter ju helt vansinnigt det där i kulturbranschen att behöva skriva provmanus gratis!? Vill man ha in flera förslag får man väl betala för samtliga provmanus oavsett om man väljer att gå vidare eller inte!?

    Så jobbar vi i min bransch iaf, sedan kan vi så klart tänka oss att ta mindre betalt eller helt enkelt dra av för provarbetet om vi får hela affären. Men gratisjobb, icke, då är det frågan om införsäljning, men då befinner man sig mer på powerpoint-nivå ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men var drar du gränsen? Om bokförlagen skulle tvingas betala en timlön på 50 öre till alla som skickar in bokmanus skulle inget förlag i världen överleva.

      Radera
    2. Nja, har aldrig förstått varför man skall skriva en hel bok, eller ens delar av en bok innan man fått kontrakt? Men antar att det är olika i olika branscher.

      Har man en bra idé kan man väl istället sammanfatta hela storyn i en powerpoint (eller motsvarande presentation) och sedan boka ett säljmöte med förlaget? Alternativt att förlaget går ut med vilken typ av stories man letar efter, och sedan får de som anser sig kunna tillhandahålla detta komma med ett förslag.

      Tänk om man skulle bygga delar av ett hus eller bil för att sedan bara få nobben? Köper inte heller motiveringen att bara för ett provmanus är bra så kommer hela boken att bli bra.

      Radera
    3. Beror väl lite på vad det är för bok. Snackar vi skönlitteratur är det svårt för förlaget att kontraktera en ofärdig produkt, för att inte tala om att gå ut med vad man letar efter. Förhoppningsvis vet de inte det.

      Men jag känner mig obekväm med att försvara bokförlag. Jag har aldrig suttit på den sidan :-).

      Radera
  4. Vi har även varianten med "gratis praktik för att visa vad man går för, som sedan leder till anställning för den duktigaste praktikanten".

    För ett par år sedan fick min man en förfrågan om att samarbeta med en mycket känd profil. Han nappade på erbjudandet för att på så sätt kunna öka omsättningen men insåg snabbt hur oetiskt denna kändis jobbar. Personen ifråga tar alltså in praktikanter som får jobba helt utan lön i x antal veckor. Som jag nämnde får de höra att den duktigaste kommer att få ett heltidsjobb med bra lön vilket gör att alla anstränger sig till det yttersta för att blir den utvalda. Bara för att sedan få höra att de tyvärr inte uppfyllde kraven och istället kom det nya praktikanter och allt började om från början igen = konstant gratis arbetskraft året runt. Tre praktikanter åt gången. Vem behöver anställa då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt fult, men där tändes det lite för många varningslampor för att jag skulle nappa på "erbjudandet". Och jag fattar inte hur man kan leva med sig själv när man utnyttjar folk så skamlöst. Moralen måste ha varit slut den dag han/hon föddes.

      Radera
    2. Du och jag ser varningslampor ja, men det är svårare för 18-23 åringar som lockas av kändislivet och har stora drömmar men få erfarenheter.

      Radera
    3. Ja, till slut går det åt andra hållet att man blir så bekväm och krävande att ingen vill jobba med en :-).

      Radera
  5. Måste tillägga att min man ofta har praktikanter i sin verksamhet. Dessa är skolever som går sista året på en yrkesutbildning och praktikplatsen handlar om färdighetsträning i kombination med handledning. För honom innebär det regelbunden kontakt med skolan, mycket merjobb och det är allt annat än gratis arbetskraft.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och då innebär det antagligen både en merit och ökade kunskaper för eleverna, så då finns det en uppsida också.

      Radera
  6. En intressant notering är att det finns 3 utmärkande branscher ( restaurang, media, kultur) där det är praxis med dylik slavhandel. Konstigt nog finner man i dessa sektorer en kraftig överrepresentation av människor som begår sexövergrepp samtidigt som de myndigt predikar om hur vi andra ska anpassa och och leva våra liv på ett "solidariskt sätt".
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med reservation för mörkertal åt alla möjliga håll, både i dessa och andra branscher. När något drabbar kultur och media kommer det alltid låta värre där eftersom de drabbade har större megafoner än människor i städbranschen eller livsmedelsindustrin.

      Radera
  7. Jag har t o m slutat blogga då bloggen trots ihärdigt slit aldrig nådde de höjder (läs pengar in) som var målet när jag startade för åtta år sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt mål med bloggandet är att ta över världen. På ganska lång sikt.

      Radera
  8. Illa...

    Tycker att du nu borde tänka till mer före du skriver

    "Micael Dahlén, ekonomiprofessorn som ser ut som en cocker spaniel i nyllet"

    Kanske beroende på att du skriver (för)mycket ?
    Trots allt anser jag inte ens att det är humoristiskt utan enbart lågt.

    Kan hoppas på att du förväntar dig en reaktion på det
    I så fall får du den nu.

    Knappast
    P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt jag kan säga är att den som är SÅ känslig är "in for a treat" på den här bloggen där det ALDRIG kommer att bli så lågt i tak.

      Som svar på din indirekta fråga: Nej, jag hade inte väntat mig någon som helst reaktion på denna i mitt tycke rätt oskyldiga kommentar. Jag är också övertygad om att professor Dahlén själv (en 44-årig man med långt hår och svarta naglar) kan ta detta.

      Radera
    2. Om det kan du absolut inte vara övertygad om !

      Finner allt mer att att revisorer, ekonomer och andra typ "siffernördar" ofta har en stor brist i den empatiska förmågan.

      Märk väl att empati är en "sak" och att ha förmågan till...... är en helt annan "sak".

      Antingen har man den el så har man den inte.
      Den kan inte läras ut.

      Men men.. får väl nästa gång tipsa om denna blogg när jag råkar på ngn som jag tror ev "köper" denna "treat"

      Mvh
      P

      Radera
    3. Tur att jag varken är revisor, ekonom eller siffernörd då, för då hade jag kunnat känna mig påhoppad och kränkt :-).

      Jag känner inte Micael Dahlén, men gissar att han inte hade valt sitt utseende om han inte känts sig okej med att få skit för det. Men visst, det kan man aldrig veta. Det enklaste är kanske att inte säga någonting om någonting, så man inte sticker ut.

      Radera
  9. Det är ok, Micke - vad gäller utseende kan ju ingen anklaga dig för att sparka uppifrån...

    Den kan du ta, va? Högt i tak :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med tanke på att min hemsida och företag heter Ful Men Kul behöver jag knappast ens svara på det :-).

      Radera
  10. "Ditt svar är väldigt viktigt för oss". Ungefär så brukar de stå i de kundundersökningar man ombeds svara på. Tyvärr brukar de aldrig skriva i kronor och ören hur viktigt mitt svar är och än mindre erbjuda sig att dela med sig av värdet till mig.

    Speciellt tar det emot om det är en bank som vill att man ska lägga gratis arbete när de själva tar betalt för både att sätta in pengar, förvara pengar och ta ut pengar, och allt annat de gör och inte gör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att inte tala om marknadsundersökningsföretag, vars hela affärsidé är att låta deras telefonister försöka stjäla vår tid.

      Radera