fredag 22 februari 2019

Operation Rädda Sylten!

Min mor råkade köpa hallonsylt. Ibland glömmer man ju bort att köpesylt är en hopplös sörja som mest smakar socker. Den här varianten var dessutom för lös för att exempelvis ha som smörgåspålägg.


Därför kopplades jag in för att med hjälp av mina superkrafter (safta och sylta) rädda sylten till något användbart. Jag började med att plocka fram svarta vinbär som jag plockade ur bostadsrättsföreningens buskar i somras eftersom ingen annan ville ha dem.


Pektinet i dem gör sylten tjockare, till skillnad från syltfirmans vatten som förutom att göra den billigare också gör den oanvändbar. Nästa ingrediens: rabarber.


Det ger syra som gör att sylten t ex funkar på gröt.


Jag mixar både vinbär och rabarber lite lätt för att alla vinbär ska gå sönder och för att inte rabarberna ska bli trådiga.


Ner med den vätska som fabrikanten kallar ”hallonsylt” och så lät jag alltihop koka ihop i tio minuter, på svag värme. På med lite socker också, men rätt lite eftersom ”hallonsylten” var toksöt. Så småningom nöjd lät jag sylten svalna av och slog upp den på mindre burkar.


Helt okej sylt i slutändan. Den smakar inte hallon, men det gjorde inte råvaran heller. Inte ens syltsuperhjältar kan trolla. Hade gärna tillsatt blåbär också, men efter sommaren bedrövliga skörd är det nästan slut i frysen. Nu gäller det bara att minnas att man aldrig, aldrig, aldrig ska köpa färdig sylt.

26 kommentarer:

  1. Haha. SKulle iofs inte själv kalla köpesylt för ”råvara”

    Kanske förädlad skåpmat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var ironisk ;-). Nej, det var slarvigt uttryckt.

      Radera
  2. Hur många pluspoäng är inte det där. En kille som kan sylta sånt. Inte ens jag kan det och aldrig gjort. Konstigt du inte är bortgift än...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Därtill är jag för ful :-).

      Men allvarligt talat, som du ser på "receptet" här uppe är det verkligen jättelätt att göra sylt. I stort sett bara att koka bär ihop med socker.

      Radera
    2. Haha, gillar din humor. Rolig. Tror bara många skulle bli så otroligt glada för en partner som dig. Värsta lyxen!

      Radera
  3. Har du smakat på någon köpesylt som du kan anse är "okej"? Jag tycker vissa sorter funkar som t.ex. Felix Rårörda lingon, medans vanlig billigare lingonsylt mest smakar socker och ser ut som gelé.

    Har testat något okänt märke från Lids men det var bara att kasta, ittersött. Likaså Budget, Eldorado och ICA Basic. Bara socker och utfyllnad, minimalt med riktiga bär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det skillnad, men tyvärr även på priset. Den största skillnaden mellan köpe och eget är ändå nyponsoppa - Ekströms pulversoppa smakar som om man späder ut egen soppa med minst lika mycket vatten och fyller upp med socker. Pulvervarianten är så dålig att jag aldrig mer kan tänka mig att testa att köpa oavsett vad förpackningen påstår om innehållet.

      Radera
    2. Jag gillar Önos hallonsylt. Om jag inte minns fel är de en av de som har mest bär och minst socker samt minimalt med onödiga e-ämnen.

      Radera
    3. "Önos - som de' smauggade föchrrrr!"

      Jag får tipsa mamma om den ifall hon prompt måste ha hallonsylt. Själv tar jag nog inte risken igen utan gör egen sylt av de bär jag får tag i. Inga bär - ingen sylt.

      Radera
    4. Ja, Önos är ju det självklara valet om man inte är priskänslig direkt vid inköpet och inbillar sig att den liknar vanlig köpesylt. Önos är klart bästa sylten! Faktiskt kan jag tycka att det kan vara lönt att köpa den och ta mindre varje gång, än att vräka på med sockrig sylt av billigare märke.

      Man kan likställa Önos med finare ost. Den är så smakrik och mäktig att det räcker med liten bit. Den blir då i slutänden knappt dyrare än den halvt smaklösa billigosten som man kan hyvla upp på bara några dagars smörgåsätande.

      /Eva

      Radera
    5. Jag funkar nog tvärtom. Har jag mindre god sylt eller ost går det åt mindre.

      Radera
  4. Generell bra regel för mat är att bara äta sånt som har kort eller helst ingen innehållsförteckning. Då hamnar du på oförädlade råvaror.

    Likaså att välja lokalt producerat (även konventionellt) före importerat eko.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, som allergiker och vegetarian lusläser jag alla innehållsförteckningar. Jag är inte kemist, men en del grejer känner jag instinktivt att det förmodligen inte är att betrakta som mat.

      Radera
  5. Vad är det du äter som du använder sylt till? Äter själv inte så mycket sylt, bara till våfflor och pannkakor men det gör jag ganska sällan. Till gröt kör jag bara med kanel och smörklick. Lingonsylt är förstås mer användbart. Palt och kroppkakor utan lingon fungerar ju inte! /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gröt, pannkakor, raggmunk och som smörgåspålägg. Lite olika med olika gröt, på risgryn och mannagryn vill jag ha socker och kanel, på havre, råg och grahamsgröt sylt.

      Till palt kör jag bara smör. Har aldrig förstått vitsen med lingon där.

      Radera
  6. Trist med så dåliga "matvaror", själv betalar jag premiumpris för att minimera sånt. Det enda jag är självförsörjande på är svamp. Min torkade svamp har ett kilopris i affären på närmare 5000kr så då tycker jag det är lönt att plocka själv. Kan du tänka dig att investera i företagen som producerar den här typen av undermåliga produkter? Jag har själv inga betänkligheter att investera i saker jag aldrig någonsin skulle använda själv ens i teorin. Konsumtionslån, Casino mm. Kan för övrigt tipsa om spelbolagens nya bonusar man kan dra nytta av enligt Günther Mårders recept: "gång på gång". Enda gången jag tycker det är lönt att "spela".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har absolut inga problem att investera i ett företag vars tjänster eller produkter jag aldrig skulle köpa själv.

      "Nya bonusar"? Jag tycker tvärtom att Günthers idé spricker lite nu när bolagen inte längre ska få erbjuda återkommande bonusar.

      Radera
    2. Har lite svårt att förstå retoriken med att inte investera i produkter eller tjänster som man inte kan tänka sig själv att använda som Mikael Jonsson skriver. Mer rationellt är väl att titta på vad som eftertraktas av den större populationen och var trenderna går mot i samhället.

      Aldrig riktigt fattat argument såsom typ etik eller moral i investeringssammanhang. Aktier är som en jättestor andrahandsmarknad där aktierna bara byter ägare, ändå gången du gör faktiskt "nytta" är när bolagen gör nyemission. Man har nog större påverkan på samhället genom att hjälpa sin familj, vänner, grannen och bidra till samhället på andra sätt.

      Sen kan jag också välja bort casinobolag, snus och vapen. Men då på parametrar såsom jag tycker bolagen är för högt värderat, för hög politisk risk eller att jag inte tror på bolagets framtid.
      /A

      Radera
    3. Nu blev det många negationer i samma mening (med att inte investera i produkter man inte använder), men som jag förstår det tycker du, jag och Mikael J ungefär likadant här. Han skriver "Jag har själv inga betänkligheter" och jag väljer inte heller investeringar efter egen moral.

      I något läge (tobak) kan jag ändå känna att den här verksamheten vill jag inte ens vara en ack så liten del av. Även om jag håller med om att mitt andrahandsköp (med efterföljande försäljning) av aktier egentligen inte påverkar.

      Radera
    4. @Studenten Jag tror inte själv på etiska investeringar. Samhällsförändringar kommer från opinion, styrmedel och lagar. Vem som äger vad är egentligen oväsentligt. Menar bara att det kunde vara viss ironi om man själv ägde företaget som producerade den undermåliga sylten. ;)
      @Sparo Günters ide fungerar utmärkt, men kommer bara fungera en gång. Med nya bonusar menar jag att om man genomförde "gång på gång" när det begav sig så har man fått en ny (och sista) chans i och med spelregleringen när gamla kunder räknas som nya igen.

      Radera
    5. Ah, du menar så. Jo, men tidigare kunde man ju nyttja återkommande reloadbonusar på ett och samma bolag.

      Radera
    6. Då är jag med! Håller med på det! =)

      Radera
  7. Oj, och här börjar överkursen.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att hälla ihop gammal sylt med nya bär och en skvätt socker får nog anses vara grundkursen ;-).

      Radera
  8. Ha ha, länge sedan jag skrattat så gott som åt första inlägget; köpesylt=råvara ;-)

    Blir dock nyfiken på hur du Micke gör din egen nyponsoppa. Försökte med min mammas hjälp på 80-talet men resultatet med att torka nypon i ugn blev katastrofalt. Recepttips någon?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag vet inte hur jag tänkte :-).

      Nyponsoppa: https://sparosverige.blogspot.com/2016/10/arets-sista-barplockning.html

      Radera