måndag 8 juli 2019

Rånarekonomi

På sommaren lider jag av poddbrist eftersom var och varannan podd tar sommarlov medan min konsumtion består. Av den anledningen har jag lyssnat på två SR-dokumentärer. Jag brukar inte leta där, men nu när jag ändå tvingas betala för skiten tänkte jag dra nytta av det.

Bägge poddarna hade rånartema. Den första handlade om Maskeradligan, den andra om ett rånande kärlekspar. Helt okej program där man både fick höra hur brottslingarna och de jagande poliserna tänkte.


Det som slog mig, och som gjorde att jag nu bloggar om bank- och butiksrån, är hur vansinnigt dumt rånarna tänkte kring pengar. Det här var proffs som verkar ha varit duktiga på själva hantverket, att stjäla och råna. Maskeradligan har jag alltid tänkt på som väldigt skickliga, kända för sitt metodiska tillvägagångssätt.

Och det må så vara att de var duktiga på att skaffa pengar, men när det kom till att behålla dem var det ett rent haveri. Mannen i kärleksparet, ”Sveriges Bonnie and Clyde”, inledde med en massa lyckade inbrott som gav upp till 40000 kr/styck (tio gånger mer i dagens penningvärde), men så fort han satt inne var det ändå slut på kontot. Så till den grad att frugan fick prostituera sig, vilket var en tung anledning till att maken slog sig på bankrån.


Maskeradligan köpte champagne, klackringar och annan skit. En av dem började lyxrenovera sitt hus med pengar han definitivt inte borde ha haft trots att han hade ett riktigt jobb vid sidan av rånbranschen. Flera av medlemmarna hade jobb och lön, men ändå behövde de göra en massa mindre rån av bl a Konsumbutiker för att hålla sig flytande i väntan på jackpotten.

Ingen idé att råna banker om man inte får ha lite kul, kan man ju tycka, men bägge ligorna avslöjades just pga sitt (o-)ekonomiska beteende. Kvinnan i paret köpte tre dyra bilar på kort tid, vilket väckte misstankar eftersom det inte var helt vanligt för unga kvinnor på 70-talet. Maskeradligan åkte inte dit för de stora rånen utan för att polisen såg ett mönster i alla smårån.

Kontentan är alltså att även bankrånare gör klokt i att göra upp en hushållsbudget och hålla sig till den även i perioder med högre inkomster. Om än av lite andra orsaker än vi andra.

16 kommentarer:

  1. De flesta som begår brott av denna karaktär har väl inte de vassaste knivarna i garderoben? Man får väl ställa sig frågan, varför begår dessa människor brottet över huvud taget. Kanske för att imponera på sin bekantskapskrets, att vältra sig i lyx och överflöd som "de rika" gör. Så är det väl med allt möjligt fiffel, när man gapar över för mycket. Ingen bryr sig om en restaurang som stoppar undan 5-8% av dagskassan. När det börjar gå mot 15-20% kanske Skatteverket får upp ögonen och börjar räkna sålda luncher eller pizzakartonger.

    Jag skulle säga att det är minst lika viktigt att planera vad man gör efter rånet, som själva rånet i sig. Att köpa lyxvaror står ju definitivt inte högt upp på min lista. Snarare är det bättre att gräva ner skiten i några år, och därefter så sakteliga börja knapra på bytet. Men återhållsamhet av det slaget tror jag inte ligger i dessa typernas natur direkt. Och då går det som det går...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att det klientel som hänger på sådana här bloggar skulle klara av att gräva ner pengar med 0% avkastning. Vi hade åkt dit på att vi helt plötsligt hade haft miljoner att investera utan några bevis på hur vi kommit över denna extrahög med likvider :-)

      Radera
    2. Just frågan varför de valt brottsbanan tycker jag att dessa dokumentärer behandlade mer utförligt än vad som är vanligt. T ex beskrev de själva jakten på spänning och rädslan för 9-5. Rånaren Tommy sökte jobb medan han satt i fängelse, men när han fick ett tackade han ändå nej till det. Den aspekten tycker jag ofta kommer bort, det är lätt att tro att om de bara fick en chans att leva hederligt så skulle de flesta ta den.

      Däremot saknade jag frågor om bristande återhållsamhet, hur det kom sig att de brände alla pengar hela tiden. Maskeradligan tog med sig lådor med Dom Perignon till sitt stamhak och lät dem ta betalt för att servera dem det. Jag hade velat veta hur Mats Rimdahl som verkade så smart i övrigt kunde agera så huvudlöst.

      Radera
    3. ZeroStrategy: Omöjligt att veta hur man skulle agera som rånare. Som de flesta är det yrkesvalet inte med på topplistan, men jag ser det som att bristande avkastning får räknas som en investering för möjligheten att inte åka dit.

      Men okej, köp guldtackor då. Det stora felet i de här dokumentärerna var inte investeringar utan huvudlös konsumtion. En prostituerad tjej på 25 som plötsligt köper tre bilar på kort tid t ex.

      Radera
    4. Igår åkte jag långväga med buss, tänkte där jag satt att nu ska jag inte slösa en krona i väntan på nästa buss som skulle dröja 45 min.Helt bestämd på det. Det tog 10 minuter så satt huvudet löst och jag gick till pressbyrån. Dålig karaktär, taskig impulskontroll eller vad? Kan inte hålla vad jag lovar till mig själv.
      Kan inte tänka mig att du beter dig huvudlöst, iallafall inte med pengar. Får du aldrig lust att sätta sprätt på stålar helt i onödan, Sparo?
      Sen tänker jag att bli bankrånare eller prostituerad tyder ju på att man är huvudlös, såna människor lär väl inte helt plötsligt bli sansade och göra kloka investeringar?

      Radera
    5. Sant! Jag konsumerar väldigt sällan för att få tiden att gå. Jag brukar kratta manegen genom att dels inte ha pengar med mig, dels genom att ha med en bok och några podcasts så att tiden ändå ska gå fortare. Fast med det sagt kan det ju vara väldigt trevligt att ta en kaffe eller glass i väntan på bussen. Kanske borde jag göra det oftare.

      Det finns säkert olika typer bland rånare, men kontrasten blev slående mellan deras extremt genomtänkta metoder för att dra in pengar och deras totala oförmåga att hålla pengarna. Det förstnämnda var verkligen inte huvudlöst.

      Prostitution känns mer genomgående desperat, ett sätt att få in snabba pengar. Men när jag hört siffror har det slagit mig att det inte ens är särskilt bra pengar.

      Radera
    6. Personer som rånar på det sättet som dokumentärerna beskriver är nog ganska radikalt annorlunda än folk är mest. De är förmodligen sämre på konsekvensanalys. Följden av ett kriminellt liv är ju sällan ett lyckligt liv. Åtminstone om man undantar vissa specialfall: https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/2017/MDDP11000617

      Förmodligen har de generellt mer gemensamt med impulsstyrda lyxfällandeltagare än med den gemene mannen på gatan.

      "Rädslan för 9-5" delar de förresten med ganska många av oss... http://9-5.se/wp-content/uploads/2012/08/polis.jpg

      /M

      Radera
    7. Jag tror att jakten på adrenalinkickar är en viktig del i "yrkesvalet" också. Och det ser man inte alls i NRK-dokumentären du länkar till där det mer känns som ett sätt att försörja sig. En del jobbar på Ica, andra rånar pensionärer...

      Ja, det fattas väl en koppling i huvudet om man bränner absurda mängder pengar, men många Lyxfällandeltagare ser jag som allmänt korkade. Rånarna i dokumentärerna tror jag inte är det. Därför är det så märkligt att de tycks lägga hjärnan på hyllan så fort det finns pengar.

      Radera
  2. Och med det kommer vi osökt i på att det verkar som att dagens politiker har samma personlighet som dessa rånare :) Så fort de kommer över andras pengar så bränns detta av på skit, istället för den nytta pengarna var tänkt till.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns ändå som ett annat fenomen. I politikernas fall tror jag ofta att det okomplicerade inflödet och det faktum att det i grunden är andras pengar gör dem slarviga och nonchalanta. Bankrån verkar hårt "jobb", de vet aldrig när de får en ny chans och varje tillfälle är förknippat med risk att åka dit (till skillnad från politikerna), så jag är förvånad över att de inte håller hårdare i pengarna.

      Radera
  3. När jag såg rubriken trodde jag bergsäkert att det handlade om sossar eller kommunister, men efter att ha läst texten inser jag att du antingen skrev en genialisk liknelse med socialdemokratisk ekonomipolitik, eller att det var en slump hur väl texten kunde appliceras även på rånarna i regeringen. De är väldigt duktiga på att råna oss på pengar, men katastrofalt dåliga på att förvalta dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj då, hade jag anat den associationen hade jag valt en annan rubrik för det ämnet tycker jag att jag skrivit så pass mycket om på sistone att troligen fler än jag är less. Det här är ju en helt annan typ av rånarligor ;-).

      Radera
    2. Ja skillnaden är väl den att den ena ligan är laglig medans den andra i slutänden får rabatt med halvtid straff för stölder?

      Radera
    3. En tredjedel. Såvida det inte är "ungdomsrabatten" du menar, att personer upp till 21 år får lägre straff pga ålder.

      Radera
  4. Är inte detta ett relativt vanligt beteende över lag, att folk som inte lärt sig hantera pengar (sparande, över tid långsamt bygga upp sin förmögenhet) som plötsligt kommer över en stor summa sedan inte vet hur de ska hantera den, tex lotterivinnare, idrottsmän etc, så tar det inte många år innan allt är borta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det är väl det, och om vi köper fördomen att rånare sällan kommer från goda, harmoniska hem är det kanske inte så konstigt, men jag blev ändå förvånad att Militärligan som verkade så smarta och genomtänkta tycks ha lagt hjärnorna på hyllan mellan stötarna.

      Radera