Men nu tar vi nya tag! Ett redigt knippe rabarber (ja, jag vet att det inte är ett bär) fick jag tag i redan i början av juni och första juli bärgades årets skörd av röda vinbär som jag använder som ett naturligt (och gratis!) förtjockningsmedel i sylt.
De svarta vinbären behöver
ytterligare någon vecka, men det ser hoppfullt ut. Jag tror banne
mig att jag ska plocka lite krusbär i år också. Inte för att jag
har något större behov, men jag har bärabstinens. Jag kan alltid
äta dem råa om ingen har något bättre förslag i kommentarsfältet
(bara inte kräm).
Och så är det blåbär då. Något rekordår verkar det inte bli, men i år finns de i alla fall. Jag har provsmakat och plockat några liter. De funkar, men de får gärna bli lite större. Får man be om en vecka med omväxlande sol och regn så att jag äntligen får fylla frysen?
Sedan återstår bara äpplen och nypon
så har jag sylt till gröt, pannkakor och raggmunk, sportdryck till
löppassen och huvudingredienserna till pajer och andra maträtter.
Jag vet inte hur mycket jag pressar ner matkontot genom att plocka
gratis frukt och bär, men mycket blir det. Och så är det gott
också!
Visst är det härligt. Idag ska det bli sol över hela landet,så det finns hopp för blåbären. Det blir bra mycket godare än köpesylt och billigare, kan inte bli bättre./Em
SvaraRaderaJa, jag märker det varje gång jag försöker mig på köpesylt. Det finns olika kvalitet där, men oftast tycker jag att det bara smakar socker.
RaderaOtroligt att det kan diffa så beroende på var i landet man är. Jag befinner mig 30 mil norrut och där har vi i dagarna sett de första små ljuslila blåbären. Blir alltid så husmorssugen när jag läser dina inlägg, måste ut och plocka rabarber idag.
SvaraRaderaHaha! Ja, jag måste ha varit hushållslärarinna i ett tidigare liv.
RaderaFick rapport från Dalarna igår. Samma där, inga blåbär. Åtminstone inga blå.
Var ute och plockade 5 liter blåbär igår och har fortfarande lite kvar att rensa. Några dagar till så kan det blir rätt bra med blåbär här i skogarna i Småland.
SvaraRaderaJag hade gissat att ni skulle ha kommit längre, men jag har i ärlighetens namn ingen koll på hur det småländska vårvädret varit.
RaderaBlev inspirerad på instagram att göra vispgröt (svarta vinbär som mixas i mannagrynsgröt). Verkar vara en finsk variant av klappgröt. Så får vi i oss dagsdosen av c-vitamin utan att lägga pengar på apelsinjuice. Inte för att jag tror att du lägger pengar på sånt :)
SvaraRaderaMvh
I-US
Det måste jag testa! Apelsinjuice? I min släkt har man bara haft blåbär i klappgröt, men nu när jag kollar hittar jag flera varianter, med både blåbär, vinbär och hallon.
RaderaEn viktig grej jag lärde mig första gången var att bär innehåller vätska och att man måste räkna av den från den tillsatta mjölken. Annars tar kokningen timtal :-).
Själv är jag uppväxt i en familj som plockade väldigt mycket bär. Så jag måste väl hålla med dig om att det blir minst 5 gånger godare än den där konstiga varianten av så kallad sylt som finns i butikerna. Men, konstigt nog så har jag ändå inte fått in vanan själv att gå ut i skogen och slita med b ärplockning, för slit är vad jag ser det som :) jag kanske måste jobba på den mentala biten där, eller vad tror du?
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Jag tycker att det är ganska avstressande, så länge man håller tiden nere. Jag får ont i ryggen av att plocka i fem timmar och sedan rensa lika länge. Oftast plockar jag två liter blåbär och går hem och rensar dem. Ett hyfsat år tar det en timme i skogen och en halvtimme vid rensbrädan. Då hinner jag inte ledsna och ser fram emot nästa dags plockning.
RaderaUtanför Uppsala ser det ut att vara ett gott blåbärsår, har plockat någon liter och ska ta mer framöver. Smultron har jag hittat några liter och fryst. Angående krusbär: pröva rabarber- och krusbärssylt eller marmelad. (Själv har jag mycket ingefära i, men det är en smaksak).
SvaraRaderaKul att höra! Smultron har jag aldrig sett poängen med. Tycker de smakar för lite.
RaderaRabarber- och krusbärskombon låter sur, men värd att prova.
Här i Linköping har vi skördat rabarber i två omgångar redan och det ser ut att kunna bli ännu mer. Plockade de röda vinbären från ena busken som alltid ligger lite före i förrgår, har andra buskar som nog kan plockas till helgen eller nästa vecka. Och för några veckor sedan var det fläder som vi gjorde till saft. Härlig tid det här :) (Jordgubbar, hallon och annat har vi också, men bara tillräckligt för att njuta av i nuet och inte för att göra godsaker till höst och vinter på).
SvaraRaderaÄr inte det det är nuet ganska överskattat ;-)? Kanske inte.
RaderaVinbär använder jag uteslutande som förtjockningsmedel i sylt och då funkar de bäst innan de blivit helt mogna, så de röda har jag redan i frysen, liksom en del av de svarta. Nu är det hög tid att kliva ut i skogen och hämta hem ett par liter blåbär till.
"Det där nuet" skulle det ha stått.
RaderaOm du får för dig att baka tårta så rekommenderar jag rabarberkräm som fyllning i ett lager, marsankräm blandad med vispad grädde i andra lagret, sommarfräscht! Om du gillar att plocka bär så borde du älska att plocka svamp �� billigt och lyxigt (såvida du inte måste resa långt till skogen)
SvaraRaderaInte mycket till tårtbagare är jag rädd, men det lät gott.
RaderaSvamp plockar jag inte alls. Jag har en svampskog två minuter bort, men jag är svampblind. Jag kan gå i timmar utan att hitta en svamp, fullständigt hopplöst. Brukar försöka byta till mig lite, annars håller jag mig till svamphyllan på Willys.
Svampblind? Ah, stackars dig. Att byta till sig lät ju lysande då. Synd att du bor så avsides, annars hade vi kunnat byta ��
RaderaJa, annars hade du kunnat få blåbär istället.
RaderaJag är faktiskt lite färgblind på rött och grönt, så antagligen sitter min oförmåga inte bara i huvudet. Eller ja, synen sitter ju där...
Kommer nog också att förse mig med bär från skogen i år hoppas jag.
SvaraRaderaSvampen börjar ju redan komma. Du får leta lite längre bort än två minuter. Om du bor i ett tätbefolkat område är nog närmaste svampen redan plockad.
Kantareller är ju annars underbar lyx att äta tycker jag.
Har nu i sommar redan hämtat hem årets köp av honung. Ett himla liv i kuporna var det.
Ej för Sparo: ;-)
Och ätit av årets nätfångade stora abborrar.
Och i morgon räknar jag med att hjälpa till vid kycklingslakt. Hemuppfödda.
Jag har testat i många timmar, både i stad och på landsbygd. Minns särskilt ett år när det pratades om att det var så galet mycket svamp att jag i ett ögonblick av hybris tänkte att då kanske även jag kan hitta. Nej -> två kantareller på fyra timmar.
RaderaBin verkar himla kul.
Det är bara att prova. Nästan.
RaderaDu får kolla bekantskapskretsen om det finns möjlighet att ställa upp kupor någonstans. Tror inte det går på balkongen. ;-)
Men det är ett himla pyssel.
Planer finns, men jag vill flytta först. Utan bin, för det skulle kännas jobbigt med surrande flyttkartonger :-).
RaderaMicke, du fick mig faktiskt till att ta cykeln ned till Class O och inköpa utrustning. Nu ska det plockas bär denna sommar :)
SvaraRaderaKul! Hoppas på en bra skörd och god upplevelse.
RaderaUndertecknad har också noterat att det är ett hyggligt blåbärsår i år!
SvaraRaderaHär är det tyvärr ett hyggligt myggår också. Jag står med mössa och handskar för att inte bli uppäten.
RaderaDet finns ingen godare sylt än Hirams svartvinbärssylt. Ett par skedar i en skål med riktig yougurt med lite hemgjord müsli ovanpå - heaven!
SvaraRaderaMagnus
yoghurt ska det stå.
RaderaJag kokade denna https://sparosverige.blogspot.com/2016/05/sylt.html igår. Alltid lika tillfredsställande att fylla frysen med.
RaderaVi har faktiskt också gett oss fanken på att producera lite sylt. Första försöket var körsbärssylt som blev helt okej. Blåbärssylt hade varit kul att göra men knepigt att hitta tillräckligt med bär. Hur bär(haha) du dig åt för att sylten ska hålla sig under en längre tid? Ingen mening att koka en massa sylt som möglar bort i kylskåpet efter någon månad...
SvaraRaderaJag fryser in i burkar som inte är större än vad jag gör av med på ett par veckor, för precis som du säger är det grymt irriterande att först plocka, rensa och koka, bara för att till slut få kasta bort. En annan variant är ju att tillsätta någon form av konserveringsmedel, men jag tycker att det är skönt att slippa det.
RaderaOm man inte har plats i frysen så kan man försegla sylten med paraffin, blir som ett extralock under locket. Med äppelmos vet jag att min morfar alltid förvarade dem upp och ned. Tror det gör så att luft inte kommer in(skruva på locket medan sylten är varm så bildas ett vacuum i burken med.
RaderaSom svar på vad du kan göra av krusbär så säger jag bara marmelad! Riktigt gott till lagrade ostar.
Jag kommer nog ändå fortsätta att frysa in bären råa och så bara göra ganska små syltsatser åt gånger, men frysa in dem med. Har man ont om frysplats köper man en ny frys :-).
RaderaKrusbärsmarmelad kan vara värt ett försök. Lagrade ostar däremot... usch och fy!
Ska ut med kompis nästa vecka och plocka blåbär!
SvaraRaderaSer såå framemot att fylla frysen med blåbär (gör ingen sylt eller så). Ska se till att manna upp klädsel och spray pga mygg.
/Anna
Med rätt klädsel klarar jag mig utan spray (försöker undvika det). Ett tips till - res dig upp och sträck på ryggen ibland. Idag fick jag ryggskottet från Helvetet, så nu tappar jag bergis en veckas plockning.
RaderaJapp, jag undviker gärna också kemikalierna om jag kan.
SvaraRaderaVad blev rätt klädsel för dig? (tar gärna emot tips).
Låter illa med ryggen! Jag ska tänka mig för med det. Har iof bara tänkt en heldags plockning men behöver ju inte paja ryggen för det.
/Anna
I mitt fall långärmad tröja, mössa (har lite tunt hårsvall) och handske på plockarhanden.
RaderaJa, när man behöver en halvtimme för att resa sig upp ur sängen och tänker på att det kanske inte varit så om man bara rätat ut ryggen då och då blir man lite trött.
Har du plockredskap till din hjälp eller kör du för hand? /Frihetsmamman
RaderaJag kör med bärplockare. Det blir lite mer skräp hem, men det går väldigt mycket snabbare.
Radera