fredag 26 juli 2019

Alla kan inte segla, men nästan

Nu ska jag nästan försvara en liberal politiker. Förra gången det hände... Nej, det har aldrig hänt, men nu kör vi!

Mohamad Hassan, kommunalråd i Uppsala, drog iväg följande inlägg på Twitter.


Jag förstår inte att han verkar uppriktigt förvånad över reaktionerna för de var ganska förutsägbara. Människor gick i taket. Dels målar folk gärna upp bilden av miljonbåtar för att framställa Hassan som helt dum i huvudet, dels retar de sig på att han skriver att ”alla har råd med en segelbåt”. Såklart finns det undantag.

Det han menade, och som han tålmodigt förklarat för dem som på allvar verkar vilja veta, är att de som har någorlunda normala inkomster kan skaffa en segelbåt om de väljer att prioritera detta. Alla har inte råd att köpa en lyxkryssare med båtplats på Djurgården i Stockholm, men så skrev han inte heller att alla har råd med alla båtar. ”Små båtar har ju också sin charm.


Det finns segelbåtar för under tiotusen, båtplatser för någon tusenlapp per månad och vinterförvaringsplatser för ett par tusenlappar om året. Det finns definitivt billigare hobbies och alla har inte råd, men hur många av de som verkligen, verkligen drömmer om en egen segelbåt skulle inte kunna sänka sina månadskostnader med ett par tusen i månaden?

Den som säger att det är omöjligt kommer givetvis inte lyckas, men det gäller inte bara segelbåtar utan i stort sett alltihopa allting i hela världen. Stjärnstopp!

16 kommentarer:

 1. Pang på rödbettan där i sista stycket. Sverige är alltför fullt av människor som saknar viljan att förverkliga sina egna ambitioner, istället stör de sig på andras lycka. Sorgligt. Allt är möjligt, nästan, för den som bestämt sig.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid velat använda "Stjärnstopp!" som argument. Men visst är det så. En del är så inriktade på att misslyckas att det är det enda de kommer lyckas med.

   Radera
 2. Nu drömmer jag inte om en segelbåt, men jag kan med handen på hjärtat säga att jag inte kan sänka mina månadskostnaden med ett par tusen, däremot så skulle jag utan problem ha råd om jag skulle vilja.

  Men.. Har vi verkligen liberala politiker i Sverige? Trodde bara att det var olika grad av 'sosse' 😑

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men kanske höja inkomsterna med ett par tusen? Eller gå ihop med ytterligare 1-2 familjer och dela på båten.

   Ordet liberal är knepigt. I USA är Demokraterna, det liberala partiet, helt klart en vänsterrörelse som innefattar uttalade socialister som Bernie Sanders. Jämför med Klassiskt Liberala Partiet i Sverige som känns väldigt höger. Jag är osäker på om vi har liberaler i riksdagen, men håller med om att L inte är det. Problemet är att de heter så. En del fortsätter av det skälet att kalla dem Folkpartiet, men det är ju inte heller rätt.

   Radera
  2. Precis, finns viljan så finns lösningar på nästan allt. Har en kompis som gärna vill åka utomlands men skulle aldrig ha råd enligt honom själv. Trots att familjen bor billigt och nettar 50-55000. Jag föreslog att han sparade 500:- i månaden på ett dedikerat sparkonto till just resor och påtalade att det blir 6000sek/år,vilket räcker gott till en bra resa. Maken till 'aha-upplevelse' var det länge sedan jag såg. Ett typiskt exempel på att vara lösningsresistent.

   Radera
  3. Det är så märkligt att de inte ser det. Motsatsen är också märklig, de som på allvar tror att med höjda utgifter eller sänkta inkomster så att det skulle bli en femhundring mindre kvar så skulle ekonomin braka ihop. Som att någon skulle svälta ihjäl med några hundralappar mindre i plånboken.

   Radera
 3. De som gillar 'olika' blir nu krängta av liberalpolitikern: tex de som gillar motorbåt(vilka nog är avsevärt fler än segelbåtsentusiasterna), de som gillar kajak och andra paddelfarkoster, osv, mfl, mm.
  OBS för er miljötalibaner; det finns motorbåtar med elmotorer, wankelmotorer osv mfl mm.....
  För oss mer sparsamma kan ett alternativ vara att ta med den uppblåsbara badankan till badhuset vid nästa besök - farkost som farkost liksom

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av argumenten han fick emot sig var just att det kostar att tanka båten. Jag kan ingenting om båtar, men trodde att själva poängen med segelbåtar är att de inte ska behöva så mycket bränsle.

   Radera
  2. "alla" segelbåtar av storlek större än typ optimistjolle (alltså segelbåt för barn) har även motor, för att kunna ta sig ut och in i hamn bla, men även när det är stiltje ute på sjön och man tröttnat på att vänta på vind, för att inte tala om de (fåtal) som inte ids med det där med tampar (nuförtiden är det mesta elektriskt men det kanske de inte upptäckt ännu) för segel och annat utan kör mer per motor än med segel. Och motor är i de allra flesta fall bensindrivet. Ett alternativ skulle ju naturligtvis kunna vara att paddla, men segelfolket verkar inte vara så mycket för den sortens aktivitet, kanske även p.g.a. praktiska svårigheter att ligga på mage på däck och sträcka sig och sin paddel framåt-bakåt en bra stund - för stiltje timmar i sträck?

   Radera
  3. Ja, så mycket förstår jag, att segelbåtar behöver motor. Även om det skulle blåsa hela tiden lär det inte vara lätt att segla ända in i gästhamnen. Men därifrån till att motorn skulle dra så pass mycket bränsle att den kostnaden i sig är betydande är det en bit. Jag har själv ägt en eka med en liten motor som gav båten styrfart och mitt minne är att bränslekostnaden motsvarade ungefär vad en gräsklippare drar. Hittills har jag aldrig hört någon som bor i lägenhet säga att de skulle vilja köpa villa om det inte vore för kostnaden för gräsklipparbränslet ;-).

   Radera
 4. Eller så blir man sjöscout. Brukar involvera några veckors segling varje sommar, segling under termin när båtarna är i, båtunderhåll, båtvakt i hamnen etc, samt övriga roliga gemensamma aktiviteter.

  Allt för det facila priset av några tusenlappar om året.

  Har man tur och går med i en liberal (pun intended) scoutkår kan man tom bruka få låna båtarna på sommaren när de inte används för egna aktiviteter.

  OBS att båtarna ofta är små, saknar kök, kyl, toalett och dylika bekvämligheter men är fullt sjödugliga. Och man kommer med stor sannolikhet inte behöva skämmas för att man har minsta båten i hamnen för man kommer in på alla ställen som de stora inte gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojo, det där låter som ett smart sätt och det går säkert att hyra båt också, men sprängstoffet i tweeten, det folk blev förbannade på, var att han påstod att alla har råd att äga sin egen segelbåt.

   Radera
 5. Jag gick en seglingskurs för två somrar sedan och lärde mig grunderna eftersom jag ville testa segling. Efter en del research så kom jag fram till att jag kunde köpa en ok båt för 10 000 kr, vilket var betydligt billigare än vad jag förväntat mig. Även om jag gillade att vara ute så det som hindrade mig var allt meck som det medför med att äga en båt mer än kostnaden. För att det skulle vara värt det så skulle man behöva segla en hel del och så skulle det kännas som ett tvång att tillbringa en del av semestern varje år på båten. Och ärligt talat så hatar jag måsten och kostar de mig pengar varje månad blir det ännu jobbigare.

  Han har dock rätt i sak att nästan alla har råd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där motsvarar min bild helt utan kurs. Om man inte kan ha den uppställd i den egna trädgården och sjösätta utan hjälp blir det en löpande kostnad utöver "startavgiften" och då vill man absolut få valuta för den.

   Radera
 6. De flesta svenskar har nog råd att skaffa sig nån sorts flytetyg om man väljer att prioritera det. Jag har själv en båt (motorbåt) och jag kan intyga att den kostar en himla massa pengar, men mycket av kostnaderna är bekvämlighetsrelaterade. Motor för att jag orkar inte lära mig segla, bryggplats för jag vill inte behöva bärga bilen vid en misslyckad sjösättning med trailern, märkesservice för att garantin skall gälla etc etc. Att räkna på förlorad avkastning som båten orsaker är ju mindre angenämt dock. Prioriteringar som sagt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räknar man förlorad avkastning på pengarna eller förlorad arbetsinkomst för tiden man lägger ner är det få hobbies man kan motivera, men man ska ju leva också.

   Och som du säger, väljer man att prioritera segling borde det gå för de allra flesta.

   Radera