torsdag 4 juli 2019

Ekholm till ABB?

Det snackas om att Börje Ekholm kan bli ABB-vd. Generellt tycker jag att vd:ns roll ofta överskattas, som att en enda människa ska kunna påverka så mycket. Men att få in Ekholm, är det ens positivt?


Jag måste erkänna att jag aldrig sett Börje Ekholms storhet. Är inte han lite av näringslivets svar på Tomas Ledin? Framställs som en superstjärna, men hittills har jag inte träffat en människa som betalat för att lyssna på karln. Inte Ekholm alltså, utan Ledin, grötrimskungen.

När Ekholm tog över Ericsson skulle företagets heder och marknadsandelar återupprättas. Ärat skulle vårt namn flyga över jorden igen. Det blev ju inte precis världsherravälde även om aktien gått bra, om än från låga nivåer.


Däremot är jag imponerad över hans förmåga att alltid se om sin egen plånbok. När han missade avkastningsmålet som vd hos Investor fick han 110 miljoner i bonus. Inte illa pinkat för stolpe ut! Även i Ericsson verkar han ha fixat ett avtal som slår det mesta. Jag äger inte ABB, så det här får gå hur det vill, men jag skulle hellre låta honom sköta mina löneförhandlingar än styra mitt företag.

12 kommentarer:

 1. Ganska bra summering ovan. Skulle han nu få ABB som nästa bonustugga så visar det väl enbart att Investor är notoriskt dåliga på att få fram nästa generation ledarskap? För övrigt tror jag ledarskapet betyder desto mer i mindre och mer entreprenörsdrivna bolag. Själv tittar jag ofta på ledningens lönekaka där, eftersom det visat sig att lyxlirare mest prioriterar sig själv och ofta inte driver de bästa mindre företagen.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att det inte bara är jag som misslyckas med att se Börjes Jesusgloria.

   Småföretag och nya startups kan verkligen stå och falla med ledaren, det kunde jag varit tydligare med. Jag menade företag som Ericsson och ABB. Visst betyder vd mer än en montör på golvet och ska belönas därefter, men det är ändå bara en kugge bland väldigt många.

   Radera
 2. Av alla VDar så är det Börje som hamnar i skottgluggen? :)

  Om man får ha börskursen som något sorts betyg så har han väl varit klart godkänd?

  Ericsson +67% sen han tillträdde. OMX30 +7,5% samma tid.

  Ericssons börsvärde upp från 175-180 miljarder nånting, till knappa 300 miljarder idag.

  Ändå rätt ok tycker jag. :) Antar att ägarna är nöjda (jag är inte en av dem).


  Cheers,

  /P


  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du räknar min blogg som en skottglugg har du högre tankar om den än jag :-).

   Jodå, som jag skriver får man ge honom börskursen, men om du tittar på grafen här uppe kan man ju också resonera som så att det inte fanns några andra håll att gå åt.

   Jag tycker ändå att vd:ar i allmänhet är överskattade och jag menar att Ekholm inte är ett undantag för den tesen.

   Radera
 3. Nja, så kan man inte resonera om en börskurs tycker jag. Det finns massor med exempel där det gått ner mycket och sen fortsätter gå ner. Om det var Börjes förtjänst eller ej är svårt att säga, mycket möjligt att han är överskattad, men sen han tillträdde har bolagets värde ökat ordentligt.

  Eller har du något bolag med bra graf just nu där du kan se att härifrån kan det bara gå åt ett håll? Isåfall tar jag gärna del av den infon. ;-)

  Cheers,

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst kan det fortsätta nedåt i en Eniro-spiral, men om företaget har verkliga värden och produkter måste raset stoppa någonstans och det är inget som hindrar att det sammanfaller med ett vd-byte.

   Radera
 4. Jag vill se en ledare med övergripande kompetenser,från botten till toppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man får välja är det bra om de är bäst på allt :-).

   Om jag tittar på de chefer jag själv haft har de bästa varit medvetna om sina svaga sidor och vågat ta hjälp där den behövts.

   Radera
 5. Finns det någon som motsvarar kraven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får du fråga Investor och de andra storägarna i ABB. Jag tänker inte anställa någon.

   Radera
 6. Det är förvånansvärt stor påverkan som VD har på hela organisationen. Jämför gärna Sandvik och vad som hänt när Faxander lämnade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det exempel. Särskilt åt det negativa hållet och Faxander var ju sällsynt misslyckad.

   Radera