söndag 28 juli 2019

30 liter i frysen

Jag inser att det finns thailändska bärplockare som plockar 30 liter blåbär på en dag. Själv behövde jag ett par veckor, och så en femdagars ryggskottspaus i mitten. Och nästan varje gång jag kom från skogen med två fulla bärplockare stoppades jag av grannar som förundrades över hur det ens var möjligt att plocka så mycket blåbär.


Ett bra bärår som detta är det hur lätt som helst faktiskt. Min vanliga rutin var att en gång om dagen gå ut med mina två plockare och en mp3-spelare med en vettig podd. Pga att 2019 också är ett riktigt bra myggår hade jag även med mig en mössa och en handske för plockhanden för att slippa att bli sönderäten.

Sedan är det bara att nöta på. På runt en timme var plockarna fulla, även om jag – och det bör jag! - reste mig upp och stretchade lite var femte minut. Då lommade jag hem och rensade på min mycket enkla och hemmagjorda rensbräda. Det tog kanske en kvart.


Om vädret var riktigt bra och om jag hade gott om tid kanske jag upprepade processen ett par timmar senare, men för det mesta har jag nöjt mig med två liter. På det sättet hann jag aldrig bli less, utan kände för att plocka mer nästa dag.

Det där är min filosofi med det mesta, att inte stå på tills jag får träsmak, blåsor och ångest, utan hellre ta lite i taget. Det kan gälla jobb, städning eller valfritt spartips. Lite i taget. Hade jag efter tio bär (och två myggbett) tänkt att nu har jag att göra i tjugo timmar skulle det ta lusten ur hela verksamheten.

Jag har förståelse för dem som inte vill eller hinner plocka 30 liter bär (om de ens vill ha så mycket), men utslaget på två veckor har de flesta lagt mer tid på tv, Facebook eller något annat icke-livsnödvändigt. En del promenerar i skogen utan bärplockare. Trevligt, visst, men just den här tiden på året är det ett himla slöseri att inte plocka bär när man ändå är ute.


Själv går jag gärna helt upprätta skogspromenader övriga elva månader, men genom att variera mig lite har jag en årsförbrukning av blåbär i frysen, samt fått möjligheten att glädja ett par släktingar med några liter. Så ja, totalt hinner jag nog plocka 40 liter i år trots att frysen är full. Det är liksom svårt att låta bli.

19 kommentarer:

 1. Hm. Ska försöka ta till mig det där tipset. Jag skäms ju nästan för att jag köper bär men tillbringar mkt tid i skogen för svampens skull, samt mkt renstid oxå. Om jag plockar för hand i en youghurthink så är det ju lixom klart när jag kommer hem :) här alltid tänkt på bärplockning och hyfsat stora hinkar i samma tanke. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper å andra sidan min svamp, men det är för att jag inte hittar svamp hur mycket jag än letar. När det finns blåbär med några centimeters mellanrum i en hel skog är det svårt att inte hitta dem.

   Radera
  2. Det är rent krasst lathet och bekvämlighet som förhindrat mitt bärplockare *skäms*

   Radera
  3. Inte skämmigt att prioritera bekvämlighet, men går det inte att vända på det? Själv väljer jag ut en bra podd, låter tankarna fara och går runt och trivs i största allmänhet. Sedan är det klart. Man skulle kunna lägga till kaffetermos och ta en liten paus på en sten i söderläge, ta med sig någon och gå runt och skvallra medan man plockar.

   Radera
 2. Var är alla dessa blåbär? Kanske behöver åka norrut för att hitta de

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att de ska finnas från norr till söder, i alla skogar med rätt ph-värde.

   Radera
 3. Vi har en vinranka i ett växthus. Men vi äter inte vindruvor. Istället gör vi russin. Över 5 kg blev det förra året. Vi torkar i en elektrisk "svamptork" men det tar tre dygn. Jag vill torka snabbare och med hjälp av solen. Finns det någon som har ett bra uppslag för detta?

  Att torka mat är ju ett bra alternativ till att frysa.

  /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Soldriven torkugn kanske:
   https://stegforhalsa.se/gor-din-egen-soldriven-torkugn-for-att-torka-mat/

   Radera
 4. Själv lyckades jag visserligen plocka några liter mellan bad och lek med kusinbarnen, men det blev sedan till blåbärspajer och muffins som fyllde fasters frys. Får se om jag orkar ge mig ut här i Stockholmskrokarna istället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har missförstått. I första hand ska man fylla sin EGEN frys!

   Radera
  2. Jaha, är det så det funkar?! Hoppsan, gjorde visst fel!

   Radera
 5. Jag tyckte du sa till mig att du går ut ngn timme då och då i skogen? Ljög du för mig alltså... :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag skriver ju det häruppe också: "På runt en timme var plockarna fulla". Så med en timmes plockning om dagen har jag 30 liter på femton dagar.

   Radera
 6. Jag tycker att det är kul när andra lyckas i blåbärsskogen. Verkligen, inte avundsjuk alls... ;-).
  (teorin här är att vi hade några rejäla frostnätter när blåbär och hjortron blommade)

  Jag plockar aldrig ensam. Oländig terräng, ingen mobiltäckning och lite äldre snubbliga ben gör det helt enkelt till en säkerhetsfråga. Så när vi väl kommer ut i skogen är vi nog lite mer målmedvetna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2017 försvann våra bär på det viset. Frosten tog blommorna.

   Man kan i och för sig vara målmedveten korta stunder också, men har man en bit till bären förlorar man ju tid på det. Jag har bara ett par minuter från bostaden till blåbärsriset, vilket gör det lättare.

   Radera
 7. Glöm inte dvärgbandmasken som nu kommit till Sverige. Bären ska alltid kokas innan de äts. Nedfrysning hjälper inte mot dvärgbandmasken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den får jag erkänna att jag helt hade missat, men av det lilla jag läst nu verkar det otroligt osannolikt för människor att drabbas.

   Radera
  2. Din filosofi "ta lite i taget" hyllar jag också och den fungerar i många situationer.

   Radera
  3. Ja, den är klockren för oss rastlösa/splittrade som ledsnar snabbt.

   Radera