lördag 6 juli 2019

Finns det möjligheter finns det fusk

Emma Carlsson Löfdahl har jag bloggat om tidigare. Det var när hon blev påkommen med ett högst tvivelaktigt upplägg där hon hyrde sin makes lägenhet till ett rätt saftigt pris och lät skattebetalarna betala.


Nu är det dags igen. Det där ledde till att hon sparkades från sitt parti (L, men det här verkar ske överallt), men valde att sitta kvar i riksdagen som ”politisk vilde”. Jag är tveksam till om det ska vara tillåtet. Så länge vilden inte blivit personkryssad sitter den som representant för ett parti. Om den kopplingen faller tycker jag att det är dags att gå till Arbetsförmedlingen.

Men Carlsson Löfdahl har dragit det ett steg till (inte heller unikt, minns t ex Jimmie Åkessons svärmor). Hon valde att ta timeout med motiveringen: ”Jag tänker inte dömas av något mediadrev.” Så i drygt tre månader har hon fått fullt riksdagsarvode utan att ens låtsas arbeta. Alla vet om detta och talmannen är kritisk.


Men talmannens (eller folkets för den delen) kritik stoppar inte utbetalningarna. Det får vara nog nu. Vi kan inte ha ett parallellt sjukförsäkringssystem för riksdagsmän och andra höjdare som själva kan välja om och när de ska jobba, eller om de under långa perioder väljer att vara lediga med full ersättning.

Jag tror inte att riksdagsledamot kan vara ett arbete med stämpelklocka. En viss frihet under ansvar måste finnas. Men då måste det finnas ett ansvar också, inte bara frihet. Det kan inte vara så svårt att hindra anställda i skattefinansierade verksamheter från att ta ut full lön utan att vara på jobbet. Lös!

48 kommentarer:

 1. Lön utan att jobba, eget pensionssystem som andra kan drömma om, förmåner i otal. Varför är jag inte förvånad att detta attraherar den typen av människor som nu styr landet?
  Inget kommer ändras innan vi återinför tjänsteansvaret igen, och det kommer de gamla partierna inte vilja stå för.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. En intressant fråga är ju varför det med alla dessa förmåner inte attraherar ”bättre” personer. Kan verkligen allt förklaras med svågerpolitik? Kanske. Märkligt är det i varje fall.

   Dessutom: Har folk ingen skam i kroppen längre? Lite gammaldags kanske, men det här (och liknande) är ju helt enkelt för djävligt på ren svenska.

   Mvh

   Egon

   Radera
  2. Det drar nog alla möjliga människor, men de som har moral och är duktiga och arbetsamma kan skaffa bra liv på egen hand.

   Det där med skammen är intressant. Om jag vore riksdagsman och visste att det står i tidningen att jag valt att lyfta fullt arvode under en period jag själv valt att kalla "timeout" skulle jag inte våga visa mig utomhus utan maskering. Dessa människor måste sakna den genen.

   Radera
  3. Problemet är väl att du måste stå ut med allt partiarbete etc i ett antal år i kommunen för att sedan kanske kvalificera dig till riksdagen. Jag är helt enkelt inte intresserad att ha en partipiska vinande över mitt huvud ett antal år för att kvalificera mig enligt nuvarande system eller skapa ett nytt parti.

   Radera
  4. Måste och måste. Jag har hört mer än en person som likt Alice Bah-Kuhnke fått frågan om att bli politiker utan att ha något som helst partiarbete bakom sig. Hon var inte ens medlem i partiet innan hon presenterades som minister.

   Jag inser att det inte är det vanliga, men det finns 349 riksdagsplatser och flerfalt mer politiskt tillsatta tjänstemannajobb. Och det är bara på riksplanet. Lägg till landsting och stora kommuner där det tveklöst går att göra politisk karriär finns det många öppningar för den som är sugen.

   Radera
  5. Det är nog lättare att plocka upp någon som minister men att bara bli inplockad i riksdagen som okänd Svensson och inte som någon sk ”kändis” lär väl inte hända alltför ofta.

   Visst finns det öppningar men man måste tröska igen om en hel del parti bs för att komma någonstans. För att inte tala om alla kompromisser som ska göras. Om du kan välja att göra det i näringslivet med troligtvis högre lön eller starta oavlönat på kommunal eller landsting så krävs det nog något extra som driver dig.

   Radera
  6. Beror på vad man menar med kändis. Det gäller såklart att känna rätt människor. Nåväl, jag drömmer inte om någon politisk karriär, vare sig med eller utan genvägar.

   Radera
 2. Emma Carlsson Löfdahls motiv till att behålla sin plats i riksdagen tills hon fyller 50 nästa år är att hon då får maximal inkomstgaranti fram till pensionen, enligt äldre regler.

  Det gäller att se om sitt hus och låta andra betala för det.

  //nils

  SvaraRadera
 3. Egon Investor,

  Svar på din fråga. Nej man har ingen skam i kroppen. För något år sedan gick någon vänsterpartist i tjänst samma dag som riksdagen stängde för en välbehövlig sommarledighet på 2,5 månader. När riksdagen öppnade var det dags att åter bli tjänstledig. Att en vänsterpartist agerar så här får man ha en viss förståelse för. I det partiet lever föreställningen att det är alltid finns någon annan som skall betala eller att det alltid finns någon annan att beskatta om det nu skulle bli ont om pengar. För ont om pengar kommer det att bli. Det pratas om införande av fastighetsskatt. Ökad beskattning på sparande och investeringar. Sedan är det absurt att man bara kan sitta kvar som Carlsson Löfdahl gör när hon är invald på Liberalernas lista. Att hon gör det beror på att då har hon suttit tre perioder och kan njuta av synnerligen generösa pensionsvillkor.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänsterpartistens namn är Linda Snecker (https://www.svt.se/nyheter/pausar-sin-foraldraledighet-nar-riksdagen-har-stangt). Kände ett behov av att skriva ut namnet på en sökbar internetsida.

   Radera
  2. Suck. Nu blev jag lite deprimerad. Jag får ta mitt något stärkande framåt aftonen.

   Mvh

   Egon

   Radera
  3. Alkoholbeskattat får man hoppas ;-).

   Radera
 4. Finns ett ord som beskriver det hela : stöld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast stöld som juridisk term innebär ju att man gör något olagligt. I det här fallet är det inte det. Okej, kanske delvis beroende på att riksdagsmännen på ett sätt ÄR lagen genom att vara den lagstiftande församlingen, men ändå.

   Radera
  2. Jag tänker att uppsåtet är betydelsefullt. Att medvetet skaffa sig fördelar genom fusk eller lögn är likställt med stöld. Det är ju ansenliga summor det gäller. Sedan är det ju också berägligt beteende gentemot väljare och riksdagen som institution.

   Radera
  3. I princip håller jag med dig, det är lika illa som stöld och tre månaders arvode inklusive egenavgift (eller hur det nu funkar med riksdagslönen) är säkert en halv miljon.

   Radera
 5. Hur många politiker finns det i sverigeom man räknar,kommunala o Alla som sitter o pöser överallt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försökte ta reda på det för ett tidigare blogginlägg, men gick bet. Sedan är det ju också många fritidspolitiker som absolut inte kan leva på sina uppdrag, även om jag pratat med människor ("Ja, vänner till mig förresten...") som sitter i kommunala nämnder och slagits av att de får rätt mycket pengar för dessa möten.

   Radera
 6. Malmö stad beställde 1200 dörrlås (hemtjänsten) med kravet att de skulle funka med Windows Phone för "de var säkrast" sen upptäckte de att det fanns inga Windows Phone telefoner kvar att köpa och det fanns ingen apptillverkare som ville fixa appar som funkade till de låsen.

  Detta var förra året. Så vitt jag vet så ligger låsen kvar i lagret, oanvända.

  Politiker kommer undan med sånt som vilken privatanställd direkt hade fått sparken för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hörde om den där soppan på Kapitalets podd, och varje gång man hör om dylika magplask är det lätt att konspiratoriskt tänka att är det verkligen bara okunskap eller har inköpande tjänsteman en kompis som säljer just den typen av lås.

   Radera
  2. Till deras försvar kanske man måste säga att teknikomställningen gick väldigt fort där, när Microsoft valde att lägga ner sin telefondel. Jag hade några kollegor som hade jobbat i flera år på ett antal appar etc för en känd telefontillverkares windows-lurar, när de helt plötsligt lade ner hela produktserien och flera års arbete för gud vet hur många konsulter och anställda gick i spillo. Vi hade själva windows phone som arbetstelefon på företaget jag jobbade för då, och det hela gick väldigt fort. Om någon teknikansvarig på kommunen fattade detta beslutet (som då kanske var riktigt) kan det ju utan problem tagit över ett år innan anbud var klara, beställning var lagd och där och då stod man med hårdvara utan tillhörande telefoner. Kommuner är kända för att hitta på mycket dumheter, men i detta fallet kanske de inte själva ska bära dumstruten...

   Radera
  3. Helt rätt! Visst finns det exempel som är förståeliga och detta skulle kunna vara ett sådant.

   Radera
 7. Enkel lösning: Halvera politikerlöner och ta bort andra förmåner. Rikare är tydligen i genomsnitt mer egoistiska: https://www.ted.com/talks/paul_piff_does_money_make_you_mean

  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omöjligt att inte tänka Disneyekorrar när en man presenterar sig som Paul Piff, men han kan ju ha rätt ändå. Osäker på om han har rätt, men intressant frågeställning och jag är absolut villig att testa, så låt oss halvera politikerlönerna på studs!

   Radera
 8. Låt barn få rösträtt från födseln så löser sig nog de flesta demokratiproblem. De är ännu inte riktigt lika fullproppade av skit som många av oss vuxna. De skulle med gråt och tjat tvinga fram en ny lagstiftning om att kärringen skulle släpas ut med hårdhandskarna och att det ska köpas en varsin glass till alla för pengarna som blir över när man slipper betala ut hennes lön.

  Jag minns vilket ifrågasättande det var bland oss elever när jag gick i högstadiet och var på studiebesök i kommunhuset. Politikerna hade snålat in på precis allt i vår skola (budgetkris) men i det nybyggda kommunhuset var det ett överflöd av lyx. Mina klasskompisar var inte sena med att fråga vad den nyinköpt fula skulpturen som vi gick förbi hade kostat. Minns att tjänstemannen harklade ur sig att den kostat skattebetalarna ca 60000 kr (mycket pengar på den tiden), vilket chockade många av oss blivande skattebetalare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det största problemet med demokratin idag inte är att folk är "fullproppade av skit" utan för okunniga, ointresserade och dåligt insatta. Det problemet löses knappast av att låta barn rösta.

   Jag ser hellre någon slags gallring i rösträtten som ett lättare kunskapstest för att få röstsedel. Då kanske inte politikerna skulle kunna finta bort en bred majoritet av röstboskapen vart fjärde år.

   Radera
  2. Jaha. Vem bestämmer vilka frågor man ska ha på detta kunskapstest? Det lär ju variera och missbrukas.

   ”Demokratin undergräver helhetens intressen, leder till demagogi och bossvälde och hotar det allmännas bästa." (högerledaren Gösta Bagge)

   Nej. Demokrati är att ALLA människor har rätt att rösta. Det förstod man redan hos de gamla grekerna.

   ”Demokrati uppstår när man eftersträvar alla medborgares frihet och jämlikhet och tar hänsyn till deras antal men inte till deras art."

   Aristoteles

   ”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.”

   Astrid Lindgren

   Tyvärr är det väl allt annat än kärlek barnen får (när man lyssnar på föräldrar och lärares eviga tjat på ungar). Det är väl därför som de som vuxna får så lite folkvett?

   Radera
  3. Jag sa aldrig att det skulle bli problemfritt. Jag bara konstaterar att en anledning att demokratin funkar allt sämre är att "vi" blir allt dummare och mindre insatta. Det är också anledningen till att inget land i världen med ett IQ-snitt under 90 någonsin haft en demokrati värd namnet.

   Att i det ljuset föreslå rösträtt för spädbarn känns inte fruktbart.

   Radera
  4. Barnläkare brukar vara en grupp välutbildade människor som rimligen har ett IQ högre än 90 och bör vara skapligt kompetenta att avgöra detta. De har i decennier förespråkat avskaffandet av rösträttsålder. Redan 1985 antogs en resolution som innehöll följande meningar:

   ”Barnläkarföreningen anser att det ur hälsopolitisk synvinkel är viktigt att även den stora medborgargrupp, som barnen utgör, får möjlighet att göra sina intressen gällande i samhället. Eftersom barn av naturliga skäl inte själva kan rösta vid allmänna val måste man finna en annan lösning. En lösning är att låta föräldrar eller andra vårdnadshavare representera barnen vid allmänna val, precis som föräldrar representerar sina omyndiga barn i andra för barnet viktiga beslutsprocesser. Lösningen ligger nära till hands eftersom barnets samhällspolitiska intresse sammanfaller med barnfamiljernas intressen och därmed föräldrarnas. Barnets välbefinnande är främst beroende av det system som familjen utgör. Mår barnfamiljerna bra, mår barnen bra. Om föräldrar skulle få representera sina barn vid allmänna val skulle de politiska partierna få ytterligare 1,9 miljoner röster att strida om. Detta skulle rimligtvis starkt påverka utformningen av deras familjepolitiska program.”

   https://www.regeringen.se/49bb81/contentassets/1c8bdaee6dee4af7894e277219512843/rostratten-80-ar-del-3

   En gammal text men de återkommer om detta i debattartiklar då och då. T. ex. denna där tre barnläkare i vintras argumenterar för samma sak som 1985:

   https://www.vk.se/2018-12-21/svenska-barn-tva-miljoner-medborgare-utan-rostratt

   Radera
  5. Är det ditt argument - att barnläkare har hög IQ och därför per automatik rätt?

   Enligt den text du citerar (som jag i och för sig tycker är sinnessjukt korkad, det ska erkännas) säger de inte heller att barnen ska få rösta utan att deras vårdnadshavare borde få rösta åt dem. Jag kan på rak arm komma på flera motargument, men det behövs väl knappast.

   Barnläkarföreningen är för övrigt inte liktydigt med svenska barnläkare utan en fackligt anknuten intresseförening. Jag gissar att inte alla Sveriges barnläkare vill åsidosätta demokratin genom att ge utvalda medborgare multipla röstkort.

   Radera
  6. Nejdå, inte per automatik. Men att klara ett lättare kunskapstest gör att man med automatik ska få rösträtt? Det borde räcka att man är medborgare för att med automatik få rösträtt i sitt land. Tycker både jag och många av barnläkarna (jag har läst många barnläkares debattartiklar och inte sett någon som varit direkt emot i frågan). Men jag förstår att majoriteten av de röstberättigade inte är tillräckligt mogna för tanken att låta barnen vara med och bestämma.

   Hemma hos mig har de i alla fall lika stor rösträtt som oss vuxna när vi diskuterar och det fungerar bra här i alla fall. Blir mindre grin och skrik och slagsmål när de får vara med och bestämma. Jag styr dock oftast genom att inte presentera alla alternativ eller att kompromissa mig fram. De lär sig att tänka själva, respektera andra och ta ansvar.

   Radera
  7. ”Femårige Måns från Årjäng frågade statsminister Stefan Löfven om det inte skulle gå att sätta ett kryss över alla cigarettskyltar där det är tillåtet att röka i dag.”

   5-åringars åsikter är faktiskt klokare än många vuxna.

   https://www.vf.se/2019/07/08/lofven-instammer-i-cigarettfraga/

   Radera
  8. Du tycker alltså att Anders Eklund (som mördade Engla och Pernilla) bör ha rösträtt eftersom han har åldern inne och troligtvis skulle klara ett kunskapstest men inte Måns som tycker att man ska sätta ett kryss över skyltar som uppmanar till rökning (vilket inte är tillåtet för barn)?

   Vad är det för samhälle du vill ha egentligen?

   Radera
  9. Här kommer för övrigt en länk till en hel drös med citerade professorer i statsvetenskap (bland de främsta) som stöder förslaget.

   http://www.eckerberg.se/be/rostratt.htm

   Radera
  10. "Men att klara ett lättare kunskapstest gör att man med automatik ska få rösträtt?"

   Du är med på att alla medborgare över 18 idag har rösträtt? Även de som tror att moms är en frukt.

   "Men jag förstår att majoriteten av de röstberättigade inte är tillräckligt mogna för tanken att låta barnen vara med och bestämma."

   Nej, absolut inte. Barn har inte tillräckligt utvecklade hjärnor för att styra ett land, det borde åtminstone alla vuxna förstå. Och i den länk du skickade föreslogs heller inte att barn ska ha rösträtt (har du ens läst vad du citerade, eller förstod du det bara inte?), utan att deras föräldrar skulle få extraröster, en för varje barn.

   Att barn ska vara med i diskussionen i hemmet över hur saker ska skötas där är lite grann en annan sak och betydligt vettigare, även om jag inte tycker att tre barn med majoritetens rätt över två föräldrar ska kunna besluta att middagarna ersätts med godis.

   Ja, jag tycker inte att femårige Måns ska vara med och styra Sverige, det är riktigt. Anders Eklund uppfattar jag som ganska utvecklings... utmanad, så han skulle säkert rensas bort med det kunskapstest jag föreslog och som du motsatte dig.

   Radera
  11. ”Du är med på att alla medborgare över 18 idag har rösträtt? Även de som tror att moms är en frukt.”

   Ja, även om de tror att moms är en frukt och röstar på M/SD/KD.

   ”Barn har inte tillräckligt utvecklade hjärnor för att styra ett land”

   Vem i dagens samhälle har en tillräckligt utvecklad hjärna? Det är väldigt få. Skulle dessa få styr vore det ingen demokrati.

   "En av förutsättningarna för en demokratisk sammanlevnad är att man förstår att man inte ensam har rätt." Alf Ahlberg

   Dessutom styr varken barn eller någon annan landet genom att lägga en röst. De påverkar vilken riktning de vill att samhället ska utvecklas. Oftast tar det ett antal år innan politiken de röstat på får genomslag. Jag anser för övrigt att de som röstar borgerligt inte har en tillräckligt utvecklad hjärna. Einstein blev inte socialist av en slump.

   ”tre barn med majoritetens rätt över två föräldrar ska kunna besluta att middagarna ersätts med godis”

   Då får man försöka vara lite klokare och smartare än tre ungar. Det är ju det som är att vara vuxen. Det är väl bara att skippa att fråga dem vad de vill ha (fixar jag middag så bestämmer jag) eller ens köpa hem en massa godis och bara ha vettig mat att ha hemma. Det svåra med att ha demokrati i hemmet är att man först och främst måste vara en förebild och skita i att ha ett skåp fyllt av godis för att man själv är sugen att stoppa i sig när ungarna har somnat. Lördagar är det som gäller här hemma. Finns det godis hemma så förstår jag att det är svårare att låta bli att trycka i sig det istället för pölsa till middag. Men om det finns och de vi vill ha så får de dela med de vuxna och då blir det inte så mycket kvar ändå.

   Radera
  12. Forts..

   Du skriver:

   ”Och i den länk du skickade föreslogs heller inte att barn ska ha rösträtt (har du ens läst vad du citerade, eller förstod du det bara inte?), utan att deras föräldrar skulle få extraröster, en för varje barn.”

   Professor i statsvetenskap, Per Oscarsson citerad:

   ”Varför bör valbarhetsålder och rösträttsålder gå hand i hand egentligen? Och är inte mognadsargumentet ogiltigt eftersom den demokratiska rösträtten är just en rättighet som inte förvärvas enligt meritokratiska principer (det finns väl gott om väljare äldre än 18 år som inte heller är mogna att rösta i så fall).”

   Professor Bo Rothstein skriver i Expressen:

   ”För att få politiken att fokusera på uppväxtfrågor krävs en radikal förändring av vallagen som skulle innebära att alla vårdnadshavare får rätt att rösta också för sina barns räkning. Föräldrar har ju skyldighet att tillvarata sina barns intressen i alla sammanhang, men märkligt nog gäller inte detta i politiken.”

   http://www.eckerberg.se/be/rostratt.htm

   Du tror inte att den som är normalbegåvad i åldern 12, 13, 14, 15, 16, 17… kommer att kräva av sina föräldrar att få rösta och bestämma själva när de går till valurnorna?

   Även små barn påverkar sina vårdnadshavares åsikter mer än du tror. Låt barnens röst bli hörd.

   ” Vårt förslag att föräldrar ska få rösta som ombud för sina barn har väckt mer motstånd och fler invändningar än vad det fått medhåll i den offentliga diskussion som varit. Så var det också för tvåhundra år sedan då det föreslogs att alla män, oavsett inkomst, skulle få rösträtt. Detta upprepades för hundra år sedan när kampen för kvinnlig rösträtt pågick.

   Sannolikt berodde motståndet främst på att de flesta av oss har svårt att tänka om. Men det var också grundat på bristande faktaunderlag, bristande inkännande och bristande eftertanke. Vi tror att det är så även i dag. […]

   Röstning via ombud är redan vanligt förekommande i alla demokratier. Vi väljer till exempel våra ombud till riksdagen och dessa röstar i riksdagen efter eget skön. Om vuxna får ha ombud – varför får inte barn ha det?”

   http://www.eckerberg.se/be/rostratt.htm

   Istället för att komma med orealistiska förslag på lättare kunskapstest och hålla fast vid en viss ålder så bör du argumentera för att barn – små oskyldiga medborgare utan rösträtt – ska få minst samma rösträtt som vi låter våldtäktsmän, mördare, pedofiler, kulturarbetare, kommunister, bankdirektörer och nazister och andra ha bara för att de är äldre och har gått en s.k. utbildning.

   Radera
  13. "Jag anser för övrigt att de som röstar borgerligt inte har en tillräckligt utvecklad hjärna."

   I rest my case. Väl kämpat!

   Radera
  14. Tack. Och fortsätt att hålla bloggens fana lika högt i tak som alltid.

   Radera
  15. Jag försöker, men när någon hävdar att c:a 40 procent av Sveriges väljare har hjärnfel blir det väldigt svårt för mig att försöka ha en seriös diskussion med den personen, vuxen eller inte.

   Radera
  16. Hjärnfel? Vad nu.. Seriöst vad är det du påstår? Haha. Nej. Det har jag inte skrivit. Cirka 40% av de röstberättigande (vilket utesluter 2 miljoner medborgare) har en otillräckligt mogen hjärna för att delta i demokratiska val, det var vad jag ansåg. Okok, nu är vi på denna nivå igen. Jag förstår att du måste ta hänsyn till 40% av läsarkretsen och är orolig att de ska bli förbannade i sin lilla bubbla och fegt klicka sig vidare till nästa blogg där de får sin världsbildsbekräftelse i lugn och ro. Men var går din gräns för att folk ska få röstberättigande? Och det är ju det som är problemet med ditt resonemang - det är lite väl godtyckligt efter vad du för dagen anser, dagar när blodsockernivån i ditt blod ligger i balans och du sovit gott om natten då anser du att kunskapsnivån bör ligga på en nivå. Och en annan dag när grannen glömde bort potatisen på spisen och gick till mataffären och du fick springa ut på gatan i kalsongerna när det var minus 20 grader, ja då anser du något annat. Nej, vi kan inte hålla på och ändra valsystemet efter ditt godtyckliga morgonhumör.

   Vi anser (jag och alla förståsigpåare) - som tidigare bevisat här ovan - att det är lika bra att alla medborgare bör ha rösträtt oavsett ditt morgonhumör.

   ”Mognad [en välutvecklad hjärna] börjar visa sig när vi känner att vår oro över andra överskrider vår oro över oss själva”

   Einstein

   Ja, med en välutvecklad hjärna då springer man inte iväg och röstar på ett parti som M/KD/SD i första bästa val. Det anser då inte jag i alla fall. Och det står jag för, men jag påstår inte att de har ett hjärnfel. För att vara övertydlig: de är för omogna för att rösta när det enda de bryr sig om är enbart sig själva. Samtidigt tar de inget ansvar för sina ouppfostrade ungar och skyller allt på alla andra. Vad ger dem rätten att rösta i ett val? Jo, åldern. Nej - då ska fanimej varenda unge, inklusive dem som skitit på sig, ha minst samma rättighet.

   Radera
  17. Nu får du lov att sluta upp med att fruntimmerstolka allt och börja läsa vad som faktiskt står skrivet.

   Radera
  18. Huruvida "otillräckligt mogen hjärna" vid vuxen ålder är att betrakta som hjärnfel eller inte orkar jag inte diskutera. Jag blir - helt ärligt - lite rädd för mänskligheten när jag hör dig utveckla din syn på människovärde. De som inte tycker som du är alltså dumma i huvudet. Okej, jag orkar inte.

   Och nu lever 40 % "i sin lilla bubbla" också ;-). Eller 45 % kanske de är nu, för gruppen som du anser har otillräckligt mogen hjärna ökar ju på något konstigt sätt. Jaja, kanske måste man tänka på det sättet för att inte förgås om man anser att denna grupp är idioter.

   Radera
  19. Jaja, det är bara du som uttrycker att en stor del av läsarna är idioter - inte jag. Jag anser bara att många över 18 inte uppnått en tillräcklig mognadsnivå för att få rösta. Exakt samma som vad professorn i statsvetenskap, Per Oscarsson, ansåg. Men de är inte idioter för det. Skulle jag kalla mina barn idioter för att de ännu inte uppnått full mognad? Nej. Skulle jag kalla dem idioter om de röstade på KD/SD/M i i någon slags tonårsrevolt? Nej. Det är du som fått det om bakfoten. Jag skulle bara anse att de inte ännu blivit tillräckligt mogna att förstå vad som är rätt och fel.

   Jag anser samtidigt att oavsett hur omogen en medborgare än är så är det inte ett giltigt skäl att den inte ska få möjlighet att rösta. Jag tycker att det ska räcka med att vara medborgare för att få rösta, oavsett hur långt höger eller vänster de vill rösta.

   Du får gärna försöka göra dig besväret att svara för dig själv. Men vad jag tycker och tänker är upp till mig att avgöra.

   Nej, för som en sån där extremistisk bankdirektör vill man ju inte låta:

   ”Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter”

   Björn Wahlroos, Nordeas ordförande och ex-kommunist numera kapitalist.

   Lagom är bäst. Så ta och lugna ner dig nu.

   Radera
  20. Källa: https://www.svd.se/80-procent-ar-idioter

   Radera
  21. Jag är färdig med den här diskussionen. Inte ens en vänsterbliven människa kan ha och äta upp kakan. 40-45 av väljarna kan inte ha en outvecklad hjärna som inte innefattar hjärnskada, men ändå inte vara idioter. Du, liksom jag och alla andra, får stå för vad du häver ur dig.

   Radera
  22. Jaja, du är färdig nu och jaja, suck, du vinner väl då. Som jag brukar säga till min tre-åring.

   Radera