onsdag 4 augusti 2021

Lura dig själv i sociala medier

Hur många gånger ska den här historien behöva berättas?

En eller flera snackpåsar köper en aktie, haussar upp bolaget, säljer positionen och lämnar en samling nyttiga idioter kvar i en dålig aktie på väg ner, och andra som strömmar till eftersom en aktie som tappat mycket på kort tid helt enkelt ”måste” studsa upp igen.

Svaret är väl, som vanligt, att så länge det finns lata människor som varken är villiga att göra analysjobbet själva eller lära sig hur man gör det kommer det gå att snacka upp aktier. I klippet pratas det om källkritik. Problemet är att ingen under 30 tycks ha fått lära sig vad källkritik är. Tvärtom verkar både skola och samhället i stort lära ut att källkritik inte handlar om att leta upp ursprungliga texter och statistik utan att vissa källor alltid ska kritiseras. Eller som när statstelevisionens barnprogram för några år sedan fastslog att Stefan Löfven är en sanningssägare:

Är det från något känt nyhetsställe? Är det statsministern? Då kan man tro på det.


Vill du ha ett aktietips?

Vi får de aktieportföljer vi förtjänar. Lyssnar vi på många olika analytiker och lär oss genom egna erfarenheter vilka som är att lita på får vi ett långsiktigt bättre resultat än om vi lyssnar på en eller två anonyma twittrare. Men framförallt gäller det att själv ta fram och titta på siffrorna. Läs kvartalsrapporter, läs vd-ordet och analysera mening för mening.

Det tar tid, men det gör det också att bli rik genom att sitta i en reception och svara på tiotusen kundförfrågningar. Orkar man inte det ena bör man satsa på det andra. Problemet är väl att många inte orkar det heller men tycker att det borde vara en mänsklig rättighet att få vara lika rik som grannar och vänner.

28 kommentarer:

  1. Det är nog lätt att dras med när den egna kunskapen är låg. Förhoppningsvis är det inte samma nyttiga idioter varje gång. Då kanske man kan sätt upp kostnaden som läxhjälp och få något slags avdrag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att de som drabbats några gånger föraktfullt skriver av börsen som "jävla bingo där bara de med tur tjänar pengar".

      Radera
    2. Just de där personerna som ser börsen som ett lotteri och likställer demmmed just ett lotteri gör mig rätt så ledsen faktiskt. Börsen är ett fantastiskt sätt dör vanliga löntagare att skaffa sig ett kapital.

      Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

      Radera
    3. Ja, men bra beslut är inte för alla. På ett sätt tråkigt, men så är det.

      Radera
  2. Den kommer nog att berättas så länge det finns människor och, ja, vad som helst.

    Bra inlägg ... igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förmodligen är det så. Mänskligheten tycks snarare lära sig mindre än mer.

      Tack!

      Radera
    2. Ordspråket "Den siste dumskallen är ännu inte född" håller nog länge än.

      Radera
  3. Ja, Facebook och Twitter har helt klart tagit över det som på utrikiska tidigare kallades boiler room, dvs "call lists of potential investors ("sucker lists") to peddle speculative, sometimes fraudulent, securities. Sucker lists identify victims of previous scams"

    Tekniken går framåt, det behövs inte längre några telefoner, inga lokaler där mycket munviga personer samlas som snackar omkull personer med lite överskott på kontot. Det är tillräckligt med en surfplatta, men det rymliga samvetet får allt följa med.

    För dryga tjugo år sedan, innan fejjan å kvitter, var den ökände "Löparn" ute på sin blogg och olika s.k. diskussionsforum och körde sin pump-and-dump.

    Samma underliggande drivkrafter ser vi väl i de s.k nigeriabreven, eller för den delen hitta-partner-snabbt-skicka-femtusen-euro.

    Människor är sig lika över tid, det finns en orsak till varför historiaämnet av vissa anses som onödig och om inte avskaffas och dess spår utplånas så åtminstone ignoreras och undertryckas.
    Hur ska de annars kunna lura tillräckligt många för att komma till eller behålla makten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Löparn hade ändå kunskaper och siffror att hänvisa till. Nu verkar det inte finnas någonting mer än "Den här är billig - köp!". Och mer tycks inte behövas.

      Radera
  4. Precis som med cyanid och DDT, är Twitter något som bör undvikas.

    Men, till saken. Till viss del handlar det väl om den gamla vanliga ungdomsrevolten? Gamla mossiga investerare måste väl vara enkelt att överträffa för en odödlig som vill ha snabba cash. Efter Gamestopaffären så var ju de yngre rätt hatiska i sina kommentarer när "etablissemanget" förklarade att det inte är ett hållbart (eller ens lagligt) sätt att agera på börsen.
    Ungdomar vet ju som bekant alltid bättre än (oss) boomers.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, jag tycker nog att Twitter har en uppsida också. Till skillnad från Facebook.

      Beträffande Gamestop höll jag till viss del med ungdomarna. Här har proffsanalytiker gjort samma grej i åratal och blåst folk, men när de själva blev blåsta blev det ett jävla gnäll om att så här får man minsann inte göra. Jag tyckte att det var lite karmaåterbäring :)

      Radera
    2. Strängt taget blåste väl aktivisterna sig själva (många av dem). Jag är tveksam till affärsidén.

      Radera
    3. Ja, det var väl egentligen inte en affärsidé, som jag förstod det, utan handlade mer om att få blankarfirmor att smaka sin egen medicin.

      Radera
  5. Jag har köpt ett bolag! (Bara ett par tusen) som jag ser som en kandidat för pump. Ett bolag med coolt namn som forskar inom något man inte riktigt förstår men det är något ekologisk och biomedicinsk.

    Ramlade över denna kandidat av en slump och har sett ett mönster. Kan bli haussad nu till hösten.Blir det inget så är det som en nitlott.

    Annars när jag investerar så har jag lärt mig att om någon haussar något bolag så vad är det den personen tjänar på det? (Är det en vän eller släkting med gott trackrekord är det annat)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är man medveten om riskerna ser jag inget fel. Man kan dock inte behandla hela portföljen på det viset.

      Radera
  6. " Vi får de aktieportföljer vi förtjänar. "
    Lika sant om politiker för övrigt. Amen.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  7. Sparo, har du sett, här är det ett gäng rasister som har gått ihop i ett gäng, enbart vita så långt ögat når. Män antagligen.

    Vad är det här, bevara rasistiska strukturer? Nä, nu får Mogge allt ta och säga ifrån. Behöver han understöd kan det säkert fås från Svenska kyrkan och tyskan Antje Jackelén, de kan ju det där med byggnader som ska bort. Och sossarnas paradgren under många år var ju just att riva gamla vackra fastigheter och ersätta med DDR/Sovjetiska klossar i en extremt steril miljö.

    Sverige är världens samvete - se till att riv några gamla slott här för att föregå med gott exempel. Börja med det i Gamla Stan, det är ju ändå så gammalt. Bygg ett kluster med skyskrapor istället, riktigt höga, typ 800 meter eller mer där istället.
    Det skulle bli ett fint monument över Steffe och Mogge. Och det är för övrigt en utmärkt anledning till att undandra Cementa från aktuell knipa.

    https://www.svt.se/kultur/chans-att-aga-ett-slott-i-frankrike

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Jag trodde det där med timeshare-lägenheter var helt ute ;-)

      Radera
  8. Eftersom jag vet med mig att jag är okunnig och lättpåverkad så undviker jag noggrant alla informationskällor och investerar endast i välkända, solida bolag med roliga namn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är en brist på roliga namn på börsen. Mest latinska ord som inte ens betyder något konkret om man översätter det.

      Radera
  9. Om jag skulle tillägga något så är det att det faktiskt inte ens behövs ett uppsåt för att det ska funka. Problemet ligger i att när någon tillskriver någon/några mer eller mindre anonyma konton viss kompetens så börjar man att agera man som om "kontot" har kompetensen och kopierar tex ett köp. Blir det sedan tillräckligt många som tillskriver ett konto viss kompetens, ja då påverkas kursen.

    Jag brukar lite elakt säga att det enda man behöver förstå om aktieninvesteringar är Tomas teorem som lyder ungefär "om en människa definierar en situation som verklig, så är den oxå verklig i sina konsekvenser". //Stavros

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är sant. Det går att luras utan att det ens var meningen.

      Det lite läskiga är att det ju faktiskt funkar ett tag. Om "alla" anser att en aktie ska betinga ett högt pris kommer den att göra det tills många tänker om, även om det egentligen varit en värdelös investering hela tiden.

      Radera
  10. Håller på med aktier sen länge..
    Ej lätt om en vill slå index.

    Den bästa lärepengen är ens egna misstag,,en gjör ej samma misstag 2 gånger..
    Läropengar är vad dessa ungdomar behöver lägga,,,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tricket är ju just att lära av misstagen och att hela tiden försöka förbättra sig. Vet inte om det är Warren Buffet (de flesta ekonomicitat brukar tillskrivas honom) som sagt något i stil med: "Lär av dina misstag. Du har betalat för dem."

      Radera
  11. Man får hoppas att de som går på nitarna är unga, och att de får en nyttig läxa. Lär sig något, tar nya tag och kämpar vidare.

    De som har en väldigt bred följarskara kan ju å andra sidan "gå ihop" och trycka en aktie upp eller ned. Se ex redit och gamestop. Där en hedgefond fick smaka på..

    Borde vara ganska enkelt att räkna på..(förenklat..) Kolla hur mkt en aktie är blankad, hur mkt freefloat finns det?
    Om de sedan kan skramla ihop ett gäng som köper Calls (optioner) vilket gör att marketmakern som då säljer optionerna måste "säkra upp sig" genom att köpa aktierna..

    Du köper 10st optioner vilket gör att MM köper 1000st aktier. Ta det gånger 1000 osv..

    Just det som skedde i gamestopp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ibland behöver även hedgefonder tänka till och inte ta åt sig mer på tallriken än de klarar av, och det tycker jag (till skillnad från varenda sparekonom) kunde vara en nyttig läxa.

      Radera